Dyrektywa 2005/63/WE zawierająca sprostowanie dyrektywy 2005/26/WE w sprawie listy składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2005.258.3
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI 2005/63/WE
z dnia 3 października 2005 r.
zawierająca sprostowanie dyrektywy 2005/26/WE w sprawie listy składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 6 ust. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 2005/26/WE(2), po wydaniu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), ustanowiła listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE.
(2) W swojej opinii z dnia 2 grudnia 2004 r. dotyczącej niektórych zastosowań żelatyny rybnej EFTA stwierdził, że stosowanie tego produktu jako nośnika preparatów zawierających witaminy i karotenoidy nie powoduje poważnych reakcji alergicznych.
(3) Aromaty zostały pominięte pomyłkowo w liście znajdującej się w Załączniku do dyrektywy 2005/26/WE. Należy je zatem włączyć do wspomnianego Załącznika,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).
(2) Dz.U. L 75 z 22.3.2005, str. 33.