Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 1348/2013 z dnia 16 grudnia 2013 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.321.83

Akt jednorazowy
Wersja od: 24 grudnia 2013 r.

Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 1348/2013 z dnia 16 grudnia 2013 r. zmieniającego rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 338 z dnia 17 grudnia 2013 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 29 listopada 2016 r.)

1.
Strona 54, załącznik V - załącznik XII pkt 3.1 akapit trzeci zdanie pierwsze:

zamiast: "Winno-octowo-kwaśno-cierpki charakterystyczny smak lub zapach niektórych rodzajów oliwy przypominający wino lub ocet.",

powinno być: "Winno-octowo-kwaśno-kwaskowy charakterystyczny smak lub zapach niektórych rodzajów oliwy przypominający wino lub ocet.".

2.
Strona 58, załącznik V - załącznik XII pkt 9.1.1 akapit trzeci:

zamiast: "Należy podkreślić, że istotne jest bardzo powolne rozprowadzenie dostatecznej ilości oliwy na tylnej części języka w kierunku podniebienia i jednoczesne koncentrowanie się na kolejności, w jakiej pojawiają się wrażenia goryczy i ostrego smaku. Jeżeli degustator nie postąpi w taki sposób, w przypadku niektórych rodzajów oliwy oba te bodźce smakowe mogą umknąć jego uwadze lub ostry smak może zagłuszyć gorycz.",

powinno być "Należy podkreślić, że istotne jest bardzo powolne rozprowadzenie dostatecznej ilości oliwy na tylnej części języka w kierunku podniebienia i jednoczesne koncentrowanie się na kolejności, w jakiej pojawiają się wrażenia goryczy i cierpkości. Jeżeli degustator nie postąpi w taki sposób, w przypadku niektórych rodzajów oliwy oba te bodźce smakowe mogą umknąć jego uwadze lub cierpkość może zagłuszyć gorycz.".

3.
Strona 58, załącznik V - załącznik XII pkt 9.1.1 akapit piąty:

zamiast: "Należy także uwzględnić wrażenie dotykowe związane z pikantnością. W tym celu zaleca się połknięcie oliwy.",

powinno być: "Należy także uwzględnić wrażenie dotykowe związane z cierpkością. W tym celu zaleca się połknięcie oliwy.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.