Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.159.127

Akt jednorazowy
Wersja od: 22 czerwca 2023 r.

Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 147 z dnia 7 czerwca 2023 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 22 czerwca 2023 r.)

Strona 119, załącznik otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK »ZAŁĄCZNIK I

Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt, z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli

WierszPaństwo pochodzeniaŻywność i pasze (zamierzone zastosowanie)Kod CN f)Podpo- zycja TARICZagrożenieCzęstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%)
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach0802 21 00
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin0802 22 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczynyex 0813 50 39;70
ex 0813 50 91;70
ex 0813 50 9970
- Pasta z orzechów leszczynyex 2007 10 10;70
ex 2007 10 99;40
ex 2007 99 39;05; 06
ex 2007 99 50;33
ex2007 99 9723
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszankiex 2008 19 12;30
ex 2008 19 19;30
ex 2008 19 92;30
ex 2008 19 95;20
ex 2008 19 99;30
ex 2008 97 12;15
1Azerbejdżan (AZ)ex 2008 97 14;15Aflatoksyny20
ex 2008 97 16;15
ex 2008 97 18;15
ex 2008 97 32;15
ex 2008 97 34;15
ex 2008 97 36;15
ex 2008 97 38;15
ex 2008 97 51;15
ex 2008 97 59;15
ex 2008 97 72;15
ex 2008 97 74;15
ex 2008 97 76;15
ex 2008 97 78;15
ex 2008 97 92;15
ex 2008 97 93;15
ex 2008 97 94;15
ex 2008 97 96;15
ex 2008 97 97;15
ex 2008 97 98;15
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczynyex 1106 30 9040
- Olej z orzechów leszczyny

(Żywność)

ex 1515 90 9920
- Orzechy brazylijskie w łupinach0801 21 00;
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach

(Żywność)

ex 0813 50 31;20
ex 0813 50 39;20Aflatoksyny50
ex 0813 50 91;20
ex 0813 50 9920
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
2Brazylia (BR)- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane2008 11 91;Pozostałości pestycydów (3)30
2008 11 96;
2008 11 98
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
Olej palmowy151110 90
Wybrzeże Kości Słoniowej (CI)(Żywność)1511 90 11Barwniki Sudan (14)20
3ex 1511 90 1990
1511 90 99
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
4Chiny (CN)- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00Aflatoksyny10
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
Słodka papryka (Capsicum annuum)

(Żywność - rozgniatana lub mielona)

ex 0904 22 0011Salmonella (4)10
Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność)0902Pozostałości pestycydów (3) (5)20
5Kolumbia (CO)Granadilla i passiflora (Passiflora ligularis i Passiflora edulis) (Żywność)ex 0810 90 2030Pozostałości pestycydów (3)10
- Słodka papryka (Capsicum annuum)0709 60 10
Republika Dominikańska (DO)0710 80 51Pozostałości pestycydów (3) (17)
6- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

ex 0709 60 992050
ex 0710 80 5920
- Słodka papryka (Capsicum annuum)0709 60 10

0710 80 51

- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

ex 0709 60 9920Pozostałości pestycy-30
7Egipt (EG)ex 0710 80 5920dów (3) (6)
Pomarańcze

(Żywność - świeża lub suszona)

0805 10Pozostałości pestycydów (3)30
Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) (Żywność - świeża lub schłodzona)ex 0810 90 7520Pozostałości pestycydów (3)20
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach0802 21 00
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin0802 22 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczynyex 0813 50 39;70
ex 0813 50 91;70
ex 0813 50 9970
- Pasta z orzechów leszczynyex 2007 10 10;70
ex 2007 10 99;40
ex 2007 99 39;05; 06
ex 2007 99 50;33
ex 2007 99 9723
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszankiex 2008 19 12;

ex 2008 19 19;

ex 2008 19 92;

30

30

30

ex 2008 19 95;20
ex 2008 19 99;30
ex 2008 97 12;15
8Gruzja (GE)ex 2008 97 14;15Aflatoksyny30
ex 2008 97 16;15
ex 2008 97 18;15
ex 2008 97 32;15
ex 2008 97 34;15
ex 2008 97 36;15
ex 2008 97 38;15
ex 2008 97 51;15
ex 2008 97 59;15
ex 2008 97 72;15
ex 2008 97 74;15
ex 2008 97 76;15
ex 2008 97 78;15
ex 2008 97 92;15
ex 2008 97 93;15
ex 2008 97 94;15
ex 2008 97 96;15
ex 2008 97 97;15
ex 2008 97 98;15
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczynyex 1106 30 9040
- Olej z orzechów leszczynyex 1515 90 9920
(Żywność)
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98;
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50Aflatoksyny50
9Gambia (GM)ex 2008 19 92;40
ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
10Izrael (IL)16Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) (Żywność)ex 1211 90 8620Pozostałości pestycydów (3)10
Mięta (Mentha) (Żywność)ex 1211 90 8630Pozostałości pestycydów (3)10
Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność)ex 1404 90 00 (10)10Salmonella (4)30
Ketmia jadalnaex 0709 99 90;20Pozostałości pestycy- dów(3)(7)(13)20
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0710 80 9530
Moringa olejodajna (Moringa oleifera)ex 0709 99 9010Pozostałości pestycydów (3)20
(Żywność świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0710 80 9575
Ryż

(Żywność)

1006Aflatoksyny ochratok- syna A5
Pozostałości pestycydów (3)10
Wspięga chińska

(Vigna unguiculata ssp.

sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata)

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone

lub mrożone)

ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

10

10

Pozostałości pestycydów (3)20
Guawa (Psidium guajava) (Żywność)ex 0804 50 0030Pozostałości pestycydów (3)30
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

(Żywność - suszone przyprawy)

0908 11 00;

0908 12 00

Aflatoksyny30
11Indie (IN)Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona)0904 21 10
ex 0904 22 0011; 19
ex 0904 21 9020Aflatoksyny10
ex 2005 99 1010; 90
ex 2005 99 8094
- Chleb świętojański1212 92 00
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone1212 99 41Pozostałości pestycydów (13)
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego

(Żywność i pasze)

1302 32 1020
Guma guar

(Żywność i pasze)

ex 1302 32 90Pozostałości pestycydów (13)20
Pentachlor- ofenol i dioksyny50
- Nasiona kminu rzymskiego

- Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone

(Żywność)

0909 31 00

0909 32 00

Pozostałości pestycydów (3)20
12Kenia (KE)Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

070820Pozostałości pestycydów (3)10
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;

ex 0710 80 59

20

20

Pozostałości pestycydów (3)20
13Korea Południowa (KR)Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (17) (Żywność)ex1302

ex 2106

Pozostałości pestycydów (13)30
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność)ex 1902 30 1030Pozostałości pestycydów (13)20
14Sri Lanka (LK)Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica)

(Żywność)

ex 1211 90 8660Pozostałości pestycydów (3)50
Alternantera bezszypułkowa (Alternanthera sessilis)

(Żywność)

ex 0709 99 9035Pozostałości pestycydów (3)50
15Madagaskar (MG)Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) (Żywność)0713 35 00Pozostałości pestycydów (3)10
16Meksyk (mx)Papaja zielona (Carica papaya) (Żywność - świeża lub schłodzona)080720 00Pozostałości pestycydów (3)20
17Malezja (my)Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża)ex 0810 90 2020Pozostałości pestycydów (3)50
Mieszanki przypraw

(Żywność)

0910 91 10;

0910 91 90

Aflatoksyny50
18Pakistan (PK)Ryż

(Żywność)

1006Aflatoksyny ochratok- syna A10
Pozostałości pestycydów (3)5
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;20Pozostałości
ex 0710 80 5920pestycydów (3)20
Rwanda (RW)Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;20Pozostałości
19ex 0710 80 5920pestycydów (3)20
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
20Sudan(SD)2008 11 98;Aflatoksyny50
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50
ex 2008 19 92;40
ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
ex 2007 10 9950
(Żywność i pasze)ex 2007 99 3907; 08
21Syria (SY)Tahini i halva z nasion sezamu

(Żywność)

ex 1704 90 9912; 92Salmonella (2)20
ex 1806 20 9513; 93
ex 1806 90 5010
ex 1806 90 6011; 91
ex 2008 19 1940
ex 2008 19 9940
22Tajlandia (TH)Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicumex 0709 60 99;20Pozostałości pestycydów (3) (8)
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0710 80 592030
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

(Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)

0805 50 10Pozostałości pestycydów (3)30
Grejpfruty

(Żywność)

0805 40 00Pozostałości pestycydów (3)30
Granaty

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0810 90 7530Pozostałości pestycydów (3) (9)30
- Słodka papryka (Capsicum annuum)0709 60 10

0710 80 51

Pozostałości pestycydów (3) (10)
23Turcja (TR)- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

ex 0709 60 99

ex 0710 80 59

20

20

20
- Nasiona kminu rzymskiego0909 31 00Alkaloidy pirolizydy- nowe
- Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone

(Żywność)

0909 32 0020
Suszone oregano

(Żywność)

ex 1211 90 8640Alkaloidy pirolizydy- nowe20
Nasiona sezamu

(Żywność)

1207 40 90
ex 2008 19 1940Salmonella (2)20
ex 2008 19 9940
- Chleb świętojański1212 92 00
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone1212 99 41Pozostałości pestycydów (13)20
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego

(Żywność i pasze)

1302 32 10
24Uganda (UG)Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;20Pozostałości pestycydów (3)50
ex 0710 80 5920Pozostałości pestycydów (13)10
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

25Stany Zjednoczone (US)- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00Aflatoksyny20
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
26WietnamPapryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;

ex 0710 80 59

20

20

Pozostałości pestycydów (3) (12)50
(VN)Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność)ex 1902 30 1030Pozostałości pestycydów (13)20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.

(2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a).

(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(4) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b).

(5) Pozostałości tolfenpiradu.

(6) Pozostałości dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażona jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(7) Pozostałości diafentiuronu.

(8) Pozostałości formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i trifo- ryny.

(9) Pozostałości prochlorazu.

(10) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofa- natu metylowego.

(11) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(12) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram
i ziram), fentoatu i kwinalfosu.
(13) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żyw-
ności obowiązujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynosi 0,1 mg/kg (granica oznaczalności (LOQ)). Zakaz sto-
sowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfika-
cje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego
i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
(14) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS
842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS
85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe
niż 0,5 mg/kg).
(15) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnoś-
ciowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie "Kod CN".
(16) Rozumiany dalej jako Państwo Izrael, z wyłączeniem terytoriów znajdujących się pod administracją Państwa Izrael po 5 czerwca
1967 r., tj. Wzgórz Golan, Strefy Gazy, Wschodniej Jerozolimy i pozostałego obszaru Zachodniego Brzegu.
(17) Pozostałości acefatu.

ZAŁĄCZNIK II

Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami, zanieczyszczenia mikrobiologicznego, barwnikami Sudan, rodaminą B i toksynami roślinnymi

1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)

WierszPaństwo pochodzeniaŻywność i pasze (zamierzone zastosowanie)Kod CN (1)Podpo- zycja TARICZagrożenieCzęstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%)
1Bangladesz (BD)Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich (Żywność)ex 1404 90 00 (8)10Salmonella (5)50
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98;
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50
2Boliwia (BO)ex 2008 19 92;40Aflatoksyny50
ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
3Brazylia (BR)Pieprz czarny (Piper nigrum) (Żywność - nierozgniatana ani niemielona)ex0904 11 0010Salmonella (2)50
4Chiny (CN)Guma ksantanowa (Żywność i pasze)ex 3913 90 0040Pozostałości pestycydów (9)20
Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność - świeża lub schłodzona)0709 30 00Pozostałości pestycydów (3)50
5Republika Dominikańska (DO)Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0708 20 00

ex 0710 22 00

10

10

Pozostałości pestycydów (3) (11)30
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98;
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50
6Egipt (EG)ex 2008 19 92;40Aflatoksyny30
ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone0904
7Etiopia (ET)- Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne

(Żywność - suszone przyprawy)

0910Aflatoksyny50
Nasiona sezamu

(Żywność)

1207 40 90
ex 2008 19 1940Salmonella (5)50
ex 2008 19 9940
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98;
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50Aflatoksyny50
ex 2008 19 92;40
8Ghana (GH)ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
Olej palmowy151110 90
(Żywność)1511 90 11Barwniki Sudan (10)50
ex 1511 90 1990
1511 90 99
9Indonezja (ID)Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

(Żywność - suszone przyprawy)

0908 11 00;

0908 12 00

Aflatoksyny30
Liście curry (Betgera/Munaya koenigii)

(Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona)

ex 1211 90 8610Pozostałości pestycydów (3) (12)50
- Orzeszki ziemne, w łupinkach1202 41 00
- Orzeszki ziemne łuskane1202 42 00
- Masło orzechowe2008 11 10
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98;
ex 2008 19 12;40
ex 2008 19 19;50Aflatoksyny50
ex 2008 19 92;40
ex 2008 19 95;40
ex 2008 19 9950
10Indie (IN)- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych2305 00 00
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnychex 1208 90 0020
- Pasta z orzeszków ziemnychex 2007 10 1080
(Żywność i pasze)ex 2007 10 9950
ex 2007 99 3907; 08
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)ex 0709 60 99;20Pozostałości pestycydów (3) (4)
ex 0710 80 592020
Nasiona sezamu (Żywność)1207 40 90Salmonella (5)
ex 2008 19 194020
ex 2008 19 9940
Nasiona sezamu

(Żywność i pasze)

1207 40 90Pozostałości pestycydów (9)
ex 2008 19 194050
ex 2008 19 9940
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność)ex 2106 90 92

ex 2106 90 98

ex 3824 99 93

ex 3824 99 96

Pozostałości pestycydów (9)20
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone

(Żywność - suszone przyprawy)

0904Pozostałości pestycydów (9)20
Wanilia

(Żywność - suszone przyprawy)

0905Pozostałości pestycydów (9))20
Cynamon i kwiaty cynamonowca (Żywność - suszone przyprawy)0906Pozostałości pestycydów (9)20
Goździki (całe owoce, kwiaty

i szypułki)

(Żywność - suszone przyprawy)

0907Pozostałości pestycydów (9)20
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony (Żywność - suszone przyprawy)0908Pozostałości pestycydów (9)20
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca

(Żywność - suszone przyprawy)

0909Pozostałości pestycydów (9)20
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy)0910Pozostałości pestycydów (9)20
Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda (Żywność)2103Pozostałości pestycydów (9)20
Węglan wapnia (Żywność i pasze)ex 2106 90 92

ex 2106 90 98

ex 2530 90 70

2836 50 00

55

60

10

Pozostałości pestycydów (9)30
Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (13) (Żywność)ex1302

ex 2106

Pozostałości pestycydów (9)20
- Pistacje w łupinach0802 51 00
- Pistacje bez łupin0802 52 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacjeex 0813 50 39;60
ex 0813 50 91;60
ex 0813 50 9960
- Pasta z pistacjiex 2007 10 10;60
ex 2007 10 99;30
ex 2007 99 39;03; 04
ex 2007 99 50;32
ex2007 99 9722
11Iran (IR)- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszankiex 2008 19 13;

ex 2008 19 93;

20

20

Aflatoksyny50
ex 2008 97 12;19
ex 2008 97 14;19
ex 2008 97 16;19
ex 2008 97 18;19
ex 2008 97 32;19
ex 2008 97 34;19
ex 2008 97 36;19
ex 2008 97 38;19
ex 2008 97 51;19
ex 2008 97 59;19
ex 2008 97 72;19
ex 2008 97 74;19
ex 2008 97 76;19
ex 2008 97 78;19
ex 2008 97 92;19
ex 2008 97 93;19
ex 2008 97 94;19
ex 2008 97 96;19
ex 2008 97 97;19
ex 2008 97 9819
- Mąka, mączka i proszek z pistacjiex 1106 30 9050
(Żywność)
12Liban (LB)Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym)ex 2001 90 9711; 19Rodamina B(14)50
Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona)ex 2005 99 8093Rodamina B(14)50
Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona)0904 21 10
ex 0904 21 9020
13Sri Lanka (LK)ex 0904 22 0011; 19Aflatoksyny50
ex 2005 99 1010; 90
ex 2005 99 8094
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność)ex 2106 90 92
14Malezja (my)ex 2106 90 98Pozostałości pestycy-20
ex 3824 99 93dów (9)
ex 3824 99 96
Nigeria (NG)Nasiona sezamu

(Żywność)

1207 40 90
15ex 2008 19 1940Salmonella (5)50
ex 2008 19 9940
Nasiona sezamu1207 40 90
16Sudan(SD)(Żywność)ex 2008 19 1940Salmonella (5)50
ex 2008 19 9940
- Suszone figi0804 20 90
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figiex 0813 50 9950
- Pasta z suszonych figex 2007 10 10;50
ex 2007 10 99;20
ex 2007 99 39;01; 02
ex 2007 99 50;31
ex2007 99 9721
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszankiex 2008 97 12;11
ex 2008 97 14;11
ex 2008 97 16;11
ex 2008 97 18;11
ex 2008 97 32;11
ex 2008 97 34;11
ex 2008 97 36;11
ex 2008 97 38;11
17Turcja (TR)ex 2008 97 51;11Aflatoksyny30
ex 2008 97 59;11
ex 2008 97 72;11
ex 2008 97 74;11
ex 2008 97 76;11
ex 2008 97 78;11
ex 2008 97 92;11
ex 2008 97 93;11
ex 2008 97 94;11
ex 2008 97 96;11
ex 2008 97 97;11
ex 2008 97 98;11
ex 2008 99 28;10
ex 2008 99 34;10
ex 2008 99 37;10
ex 2008 99 40;10
ex 2008 99 49;60
ex 2008 99 67;95
ex 2008 99 9960
- Mąka, mączka i proszek z suszonych figex 1106 30 9060
(Żywność)
- Pistacje w łupinach0802 51 00
- Pistacje bez łupin0802 52 00
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacjeex 0813 50 39;

ex 0813 50 91;

60

60

ex 0813 50 9960
- Pasta z pistacjiex 2007 10 10;60
ex 2007 10 99;30
ex 2007 99 39;03; 04
ex 2007 99 50;32
ex2007 99 9722
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszankiex 2008 19 13;

ex 2008 19 93;

20

20

Aflatoksyny50
ex 2008 97 12;19
ex 2008 97 14;19
ex 2008 97 16;19
ex 2008 97 18;19
ex 2008 97 32;19
ex 2008 97 34;19
ex 2008 97 36;19
ex 2008 97 38;19
ex 2008 97 51;19
ex 2008 97 59;19
ex 2008 97 72;19
ex 2008 97 74;19
ex 2008 97 76;19
ex 2008 97 78;19
ex 2008 97 92;19
ex 2008 97 93;19
ex 2008 97 94;19
ex 2008 97 96;19
ex 2008 97 97;19
ex 2008 97 9819
- Mąka, mączka i proszek z pistacjiex 1106 30 9050
(Żywność)
Liście winorośli

(Żywność)

ex 2008 99 9911; 19Pozostałości pestycydów (3) (6)50
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumami); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe (Żywność - świeża lub suszona)0805 21;

0805 22 00;

0805 29 00

Pozostałości pestycydów (3)20
Pomarańcze

(Żywność - świeża lub suszona)

080510Pozostałości pestycydów (3)30
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność)ex 2106 90 92

ex 2106 90 98

ex 3824 99 93

ex 3824 99 96

Pozostałości pestycydów (9)20
Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (15) (16) (Żywność)ex 1212 99 9520Cyjanek50
Nasiona sezamu

(Żywność)

1207 40 90
18Uganda (UG)ex 2008 19 1940Salmonella (5)20
ex 2008 19 9940
20Stany Zjednoczone (US)Ekstrakt z wanilii

(Żywność)

1302 19 05Pozostałości pestycydów (9)20
Ketmia jadalna

(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)

ex 0709 99 90;20Pozostałości pestycy-50
21Wietnam (VN)ex 0710 80 9530dów (3) (7)
Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona)ex 0810 90 2010Pozostałości pestycydów (3) (7)20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.

(2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b).

(3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(4) Pozostałości karbofuranu.

(5) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a).

(6) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram) i metrafenonu.

(7) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram), fentoatu i kwinalfosu.

(8) Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich, w tym, ale nie wyłącznie, te zgłoszone w ramach kodu CN 1404 90 00.

(9) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żywności obowiązujący NDP wynosi 0,1 mg/kg (LOQ). Zakaz stosowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).

(10) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,5 mg/kg.

(11) Pozostałości amitrazu (amitraz, w tym metabolity zawierające grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny wyrażone jako amitraz), diafentiu- ronu, dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram).

(12) Pozostałości acefatu.

(13) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnościowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie 'Kod CN'.

(14) Do celów niniejszego załącznika stężenie pozostałości rodaminy B, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,1 mg/kg.

(15) 'Produkty nieprzetworzone' zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).

(16) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek' i 'konsumenta finalnego' w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).

2. Żywność, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii)

WierszŻywność złożona z co najmniej dwóch składników zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli w pkt 1 ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie
Kod CN (1)Opis (2)
1ex 1704 90Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem
2ex 1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
3ex 1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.

(2) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).

3. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (iii)

WierszPaństwo pochodzeniaPaństwo, z którego przesyłki są wysyłane do

Unii

Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie)Kod CN (1)Podpo- zycja TARICZagrożenieCzęstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%)
- Pistacje w łupinach0802 51 00
- Pistacje bez łupin0802 52 00
- Mieszanki orzechówex 0813 50 39;60
lub owoców suszonych zawierające pistacjeex 0813 50 91;60
ex 0813 50 9960
- Pasta z pistacjiex 2007 10 10;60
ex 2007 10 99;30
1Stany Zjednoczone (US)Turcja (TR) (2)ex 2007 99 39;

ex 2007 99 50;

03; 04

32

Aflatok- syny50
ex 2007 99 9722
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszankiex 2008 19 13;20
ex 2008 19 93;20
ex 2008 97 12;19
ex 2008 97 14;19
ex 2008 97 16;19
ex 2008 97 18;19
ex 2008 97 32;19
ex 2008 97 34;19
ex 2008 97 36;19
ex 2008 97 38;19
ex 2008 97 51;19
ex 2008 97 59;19
ex 2008 97 72;19
ex 2008 97 74;19
ex 2008 97 76;19
ex 2008 97 78;19
ex 2008 97 92;19
ex 2008 97 93;19
ex 2008 97 94;19
ex 2008 97 96;19
ex 2008 97 97;19
ex 2008 97 9819
- Mąka, mączka i proszek z pistacjiex 1106 30 9050
(Żywność)
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'.

(2) Zgodnie z art. 10 i 11 przesyłkom towarzyszą wyniki pobierania próbek i analiz, przeprowadzonych na danej przesyłce, oraz świadectwo urzędowe wydane przez państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii.«".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.