Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002
Dz.U.UE.L.2023.159.127
Akt jednorazowySprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/1110 z dnia 6 czerwca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/1793 w sprawie tymczasowego zwiększenia kontroli urzędowych i środków nadzwyczajnych regulujących wprowadzanie do Unii niektórych towarów z niektórych państw trzecich, wykonujące rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 i (WE) nr 178/2002
(Dz.U.UE L z dnia 22 czerwca 2023 r.)
Strona 119, załącznik otrzymuje brzmienie:
"ZAŁĄCZNIK »ZAŁĄCZNIK I
Żywność i pasza niepochodzące od zwierząt, z niektórych państw trzecich, podlegające tymczasowemu zwiększeniu kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i punktach kontroli
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN f) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | 0802 21 00 | |||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50; | 33 | |||||
ex2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 12; | 30 | ||||
ex 2008 19 19; | 30 | |||||
ex 2008 19 92; | 30 | |||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99; | 30 | |||||
ex 2008 97 12; | 15 | |||||
1 | Azerbejdżan (AZ) | ex 2008 97 14; | 15 | Aflatoksyny | 20 | |
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Olej z orzechów leszczyny (Żywność) | ex 1515 90 99 | 20 | ||||
- Orzechy brazylijskie w łupinach | 0801 21 00; | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy brazylijskie w łupinach (Żywność) | ex 0813 50 31; | 20 | ||||
ex 0813 50 39; | 20 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 0813 50 91; | 20 | |||||
ex 0813 50 99 | 20 | |||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
2 | Brazylia (BR) | - Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | 2008 11 91; | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Olej palmowy | 151110 90 | |||||
Wybrzeże Kości Słoniowej (CI) | (Żywność) | 1511 90 11 | Barwniki Sudan (14) | 20 | ||
3 | ex 1511 90 19 | 90 | ||||
1511 90 99 | ||||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98 | ||||||
4 | Chiny (CN) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | Aflatoksyny | 10 | |
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Słodka papryka (Capsicum annuum) (Żywność - rozgniatana lub mielona) | ex 0904 22 00 | 11 | Salmonella (4) | 10 | ||
Herbata, nawet aromatyzowana (Żywność) | 0902 | Pozostałości pestycydów (3) (5) | 20 | |||
5 | Kolumbia (CO) | Granadilla i passiflora (Passiflora ligularis i Passiflora edulis) (Żywność) | ex 0810 90 20 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 |
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | 0709 60 10 | |||||
Republika Dominikańska (DO) | 0710 80 51 | Pozostałości pestycydów (3) (17) | ||||
6 | - Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | 50 | ||
ex 0710 80 59 | 20 | |||||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | 0709 60 10 0710 80 51 | |||||
- Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 | 20 | Pozostałości pestycy- | 30 | ||
7 | Egipt (EG) | ex 0710 80 59 | 20 | dów (3) (6) | ||
Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Flaszowiec łuskowaty (Annona squamosa) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 75 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) w łupinach | 0802 21 00 | |||||
- Orzechy leszczyny (Corylus sp.) bez łupin | 0802 22 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające orzechy leszczyny | ex 0813 50 39; | 70 | ||||
ex 0813 50 91; | 70 | |||||
ex 0813 50 99 | 70 | |||||
- Pasta z orzechów leszczyny | ex 2007 10 10; | 70 | ||||
ex 2007 10 99; | 40 | |||||
ex 2007 99 39; | 05; 06 | |||||
ex 2007 99 50; | 33 | |||||
ex 2007 99 97 | 23 | |||||
- Orzechy leszczyny, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 12; ex 2008 19 19; ex 2008 19 92; | 30 30 30 | ||||
ex 2008 19 95; | 20 | |||||
ex 2008 19 99; | 30 | |||||
ex 2008 97 12; | 15 | |||||
8 | Gruzja (GE) | ex 2008 97 14; | 15 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 97 16; | 15 | |||||
ex 2008 97 18; | 15 | |||||
ex 2008 97 32; | 15 | |||||
ex 2008 97 34; | 15 | |||||
ex 2008 97 36; | 15 | |||||
ex 2008 97 38; | 15 | |||||
ex 2008 97 51; | 15 | |||||
ex 2008 97 59; | 15 | |||||
ex 2008 97 72; | 15 | |||||
ex 2008 97 74; | 15 | |||||
ex 2008 97 76; | 15 | |||||
ex 2008 97 78; | 15 | |||||
ex 2008 97 92; | 15 | |||||
ex 2008 97 93; | 15 | |||||
ex 2008 97 94; | 15 | |||||
ex 2008 97 96; | 15 | |||||
ex 2008 97 97; | 15 | |||||
ex 2008 97 98; | 15 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z orzechów leszczyny | ex 1106 30 90 | 40 | ||||
- Olej z orzechów leszczyny | ex 1515 90 99 | 20 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
9 | Gambia (GM) | ex 2008 19 92; | 40 | |||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
10 | Izrael (IL)16 | Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 |
Mięta (Mentha) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | ||
Liście betelu (Piper betle L.) (Żywność) | ex 1404 90 00 (10) | 10 | Salmonella (4) | 30 | ||
Ketmia jadalna | ex 0709 99 90; | 20 | Pozostałości pestycy- dów(3)(7)(13) | 20 | ||
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 30 | ||||
Moringa olejodajna (Moringa oleifera) | ex 0709 99 90 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
(Żywność świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 95 | 75 | ||||
Ryż (Żywność) | 1006 | Aflatoksyny ochratok- syna A | 5 | |||
Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |||||
Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone) | ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 | 10 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
Guawa (Psidium guajava) (Żywność) | ex 0804 50 00 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | ||
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 11 00; 0908 12 00 | Aflatoksyny | 30 | |||
11 | Indie (IN) | Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 | |||
ex 0904 22 00 | 11; 19 | |||||
ex 0904 21 90 | 20 | Aflatoksyny | 10 | |||
ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
ex 2005 99 80 | 94 | |||||
- Chleb świętojański | 1212 92 00 | |||||
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone | 1212 99 41 | Pozostałości pestycydów (13) | ||||
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze) | 1302 32 10 | 20 | ||||
Guma guar (Żywność i pasze) | ex 1302 32 90 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |||
Pentachlor- ofenol i dioksyny | 50 | |||||
- Nasiona kminu rzymskiego - Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone (Żywność) | 0909 31 00 0909 32 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |||
12 | Kenia (KE) | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 070820 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; ex 0710 80 59 | 20 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | ||
13 | Korea Południowa (KR) | Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (17) (Żywność) | ex1302 ex 2106 | Pozostałości pestycydów (13) | 30 | |
Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | ||
14 | Sri Lanka (LK) | Wąkrotka azjatycka (Centella asiatica) (Żywność) | ex 1211 90 86 | 60 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
Alternantera bezszypułkowa (Alternanthera sessilis) (Żywność) | ex 0709 99 90 | 35 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 | ||
15 | Madagaskar (MG) | Fasolnik chiński (Vigna unguiculata) (Żywność) | 0713 35 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 10 | |
16 | Meksyk (mx) | Papaja zielona (Carica papaya) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 080720 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |
17 | Malezja (my) | Owoce chlebowca (Artocarpus heterofillas) (Żywność - świeża) | ex 0810 90 20 | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
Mieszanki przypraw (Żywność) | 0910 91 10; 0910 91 90 | Aflatoksyny | 50 | |||
18 | Pakistan (PK) | Ryż (Żywność) | 1006 | Aflatoksyny ochratok- syna A | 10 | |
Pozostałości pestycydów (3) | 5 | |||||
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości | |||
ex 0710 80 59 | 20 | pestycydów (3) | 20 | |||
Rwanda (RW) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości | ||
19 | ex 0710 80 59 | 20 | pestycydów (3) | 20 | ||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
20 | Sudan(SD) | 2008 11 98; | Aflatoksyny | 50 | ||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
ex 2007 10 99 | 50 | |||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 99 39 | 07; 08 | ||||
21 | Syria (SY) | Tahini i halva z nasion sezamu (Żywność) | ex 1704 90 99 | 12; 92 | Salmonella (2) | 20 |
ex 1806 20 95 | 13; 93 | |||||
ex 1806 90 50 | 10 | |||||
ex 1806 90 60 | 11; 91 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
22 | Tajlandia (TH) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) (8) | |
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0710 80 59 | 20 | 30 | |||
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) (Żywność - świeża, schłodzona lub suszona) | 0805 50 10 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Grejpfruty (Żywność) | 0805 40 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Granaty (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 75 | 30 | Pozostałości pestycydów (3) (9) | 30 | ||
- Słodka papryka (Capsicum annuum) | 0709 60 10 0710 80 51 | Pozostałości pestycydów (3) (10) | ||||
23 | Turcja (TR) | - Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99 ex 0710 80 59 | 20 20 | 20 | |
- Nasiona kminu rzymskiego | 0909 31 00 | Alkaloidy pirolizydy- nowe | ||||
- Nasiona kminu rzymskiego, rozgniatane lub mielone (Żywność) | 0909 32 00 | 20 | ||||
Suszone oregano (Żywność) | ex 1211 90 86 | 40 | Alkaloidy pirolizydy- nowe | 20 | ||
Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (2) | 20 | |||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Chleb świętojański | 1212 92 00 | |||||
- Nasiona chleba świętojańskiego, niełuszczone, niekru- szone ani niemielone | 1212 99 41 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |||
- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego (Żywność i pasze) | 1302 32 10 | |||||
24 | Uganda (UG) | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 |
ex 0710 80 59 | 20 | Pozostałości pestycydów (13) | 10 | |||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane | 2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 | |||||
25 | Stany Zjednoczone (US) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | Aflatoksyny | 20 | |
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
26 | Wietnam | Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; ex 0710 80 59 | 20 20 | Pozostałości pestycydów (3) (12) | 50 |
(VN) | Makaron błyskawiczny typu noodle zawierający przyprawy korzenne/przyprawy kulinarne lub sosy (Żywność) | ex 1902 30 10 | 30 | Pozostałości pestycydów (13) | 20 | |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a). (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b). (5) Pozostałości tolfenpiradu. (6) Pozostałości dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażona jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny. (7) Pozostałości diafentiuronu. (8) Pozostałości formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)), protiofosu i trifo- ryny. (9) Pozostałości prochlorazu. (10) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofa- natu metylowego. (11) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981. | ||||||
(12) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram | ||||||
i ziram), fentoatu i kwinalfosu. | ||||||
(13) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żyw- | ||||||
ności obowiązujący najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynosi 0,1 mg/kg (granica oznaczalności (LOQ)). Zakaz sto- | ||||||
sowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfika- | ||||||
cje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego | ||||||
i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1). | ||||||
(14) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS | ||||||
842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS | ||||||
85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe | ||||||
niż 0,5 mg/kg). | ||||||
(15) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnoś- | ||||||
ciowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie "Kod CN". | ||||||
(16) Rozumiany dalej jako Państwo Izrael, z wyłączeniem terytoriów znajdujących się pod administracją Państwa Izrael po 5 czerwca | ||||||
1967 r., tj. Wzgórz Golan, Strefy Gazy, Wschodniej Jerozolimy i pozostałego obszaru Zachodniego Brzegu. | ||||||
(17) Pozostałości acefatu. |
ZAŁĄCZNIK II
Żywność i pasze z niektórych państw trzecich, podlegające szczególnym warunkom wprowadzania na terytorium Unii ze względu na ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami, w tym aflatoksynami, pozostałościami pestycydów, pentachlorofenolem i dioksynami, zanieczyszczenia mikrobiologicznego, barwnikami Sudan, rodaminą B i toksynami roślinnymi
1. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (i)
Wiersz | Państwo pochodzenia | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
1 | Bangladesz (BD) | Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich (Żywność) | ex 1404 90 00 (8) | 10 | Salmonella (5) | 50 |
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
2 | Boliwia (BO) | ex 2008 19 92; | 40 | Aflatoksyny | 50 | |
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
3 | Brazylia (BR) | Pieprz czarny (Piper nigrum) (Żywność - nierozgniatana ani niemielona) | ex0904 11 00 | 10 | Salmonella (2) | 50 |
4 | Chiny (CN) | Guma ksantanowa (Żywność i pasze) | ex 3913 90 00 | 40 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 |
Bakłażan (Solanum melongena) (Żywność - świeża lub schłodzona) | 0709 30 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 50 | |||
5 | Republika Dominikańska (DO) | Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis, Vigna unguiculata ssp. unguiculata) (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0708 20 00 ex 0710 22 00 | 10 10 | Pozostałości pestycydów (3) (11) | 30 |
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | |||||
6 | Egipt (EG) | ex 2008 19 92; | 40 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
- Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | 0904 | |||||
7 | Etiopia (ET) | - Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) | 0910 | Aflatoksyny | 50 | |
Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | |||||
ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 | |||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
8 | Ghana (GH) | ex 2008 19 95; | 40 | |||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
- Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Olej palmowy | 151110 90 | |||||
(Żywność) | 1511 90 11 | Barwniki Sudan (10) | 50 | |||
ex 1511 90 19 | 90 | |||||
1511 90 99 | ||||||
9 | Indonezja (ID) | Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 11 00; 0908 12 00 | Aflatoksyny | 30 | |
Liście curry (Betgera/Munaya koenigii) (Żywność - świeża, schłodzona, mrożona lub suszona) | ex 1211 90 86 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) (12) | 50 | ||
- Orzeszki ziemne, w łupinkach | 1202 41 00 | |||||
- Orzeszki ziemne łuskane | 1202 42 00 | |||||
- Masło orzechowe | 2008 11 10 | |||||
- Orzeszki ziemne inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | 2008 11 91; | |||||
2008 11 96; | ||||||
2008 11 98; | ||||||
ex 2008 19 12; | 40 | |||||
ex 2008 19 19; | 50 | Aflatoksyny | 50 | |||
ex 2008 19 92; | 40 | |||||
ex 2008 19 95; | 40 | |||||
ex 2008 19 99 | 50 | |||||
10 | Indie (IN) | - Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych | 2305 00 00 | |||
- Mąki i mączki z orzeszków ziemnych | ex 1208 90 00 | 20 | ||||
- Pasta z orzeszków ziemnych | ex 2007 10 10 | 80 | ||||
(Żywność i pasze) | ex 2007 10 99 | 50 | ||||
ex 2007 99 39 | 07; 08 | |||||
Papryka (inna niż słodka) z rodzaju Capsicum (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 60 99; | 20 | Pozostałości pestycydów (3) (4) | |||
ex 0710 80 59 | 20 | 20 | ||||
Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | Salmonella (5) | ||||
ex 2008 19 19 | 40 | 20 | ||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Nasiona sezamu (Żywność i pasze) | 1207 40 90 | Pozostałości pestycydów (9) | ||||
ex 2008 19 19 | 40 | 50 | ||||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego lub gumę guar (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone (Żywność - suszone przyprawy) | 0904 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Wanilia (Żywność - suszone przyprawy) | 0905 | Pozostałości pestycydów (9)) | 20 | |||
Cynamon i kwiaty cynamonowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0906 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) (Żywność - suszone przyprawy) | 0907 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony (Żywność - suszone przyprawy) | 0908 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca (Żywność - suszone przyprawy) | 0909 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne (Żywność - suszone przyprawy) | 0910 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda (Żywność) | 2103 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Węglan wapnia (Żywność i pasze) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 2530 90 70 2836 50 00 | 55 60 10 | Pozostałości pestycydów (9) | 30 | ||
Suplementy diety zawierające składniki botaniczne (13) (Żywność) | ex1302 ex 2106 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | |||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje | ex 0813 50 39; | 60 | ||||
ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99; | 30 | |||||
ex 2007 99 39; | 03; 04 | |||||
ex 2007 99 50; | 32 | |||||
ex2007 99 97 | 22 | |||||
11 | Iran (IR) | - Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | ex 2008 19 13; ex 2008 19 93; | 20 20 | Aflatoksyny | 50 |
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98 | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | ||||
(Żywność) | ||||||
12 | Liban (LB) | Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym) | ex 2001 90 97 | 11; 19 | Rodamina B(14) | 50 |
Rzepa biała (Brassica rapa ssp. rapa) (Żywność - przetworzona lub zakonserwowana solanką lub kwasem cytrynowym, niezamrożona) | ex 2005 99 80 | 93 | Rodamina B(14) | 50 | ||
Papryka z rodzaju Capsicum (słodka lub inna niż słodka) (Żywność - suszona, pieczona, rozgniatana lub mielona) | 0904 21 10 | |||||
ex 0904 21 90 | 20 | |||||
13 | Sri Lanka (LK) | ex 0904 22 00 | 11; 19 | Aflatoksyny | 50 | |
ex 2005 99 10 | 10; 90 | |||||
ex 2005 99 80 | 94 | |||||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) | ex 2106 90 92 | |||||
14 | Malezja (my) | ex 2106 90 98 | Pozostałości pestycy- | 20 | ||
ex 3824 99 93 | dów (9) | |||||
ex 3824 99 96 | ||||||
Nigeria (NG) | Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | ||||
15 | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 | ||
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
Nasiona sezamu | 1207 40 90 | |||||
16 | Sudan(SD) | (Żywność) | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 50 |
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
- Suszone figi | 0804 20 90 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające figi | ex 0813 50 99 | 50 | ||||
- Pasta z suszonych fig | ex 2007 10 10; | 50 | ||||
ex 2007 10 99; | 20 | |||||
ex 2007 99 39; | 01; 02 | |||||
ex 2007 99 50; | 31 | |||||
ex2007 99 97 | 21 | |||||
- Suszone figi, przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki | ex 2008 97 12; | 11 | ||||
ex 2008 97 14; | 11 | |||||
ex 2008 97 16; | 11 | |||||
ex 2008 97 18; | 11 | |||||
ex 2008 97 32; | 11 | |||||
ex 2008 97 34; | 11 | |||||
ex 2008 97 36; | 11 | |||||
ex 2008 97 38; | 11 | |||||
17 | Turcja (TR) | ex 2008 97 51; | 11 | Aflatoksyny | 30 | |
ex 2008 97 59; | 11 | |||||
ex 2008 97 72; | 11 | |||||
ex 2008 97 74; | 11 | |||||
ex 2008 97 76; | 11 | |||||
ex 2008 97 78; | 11 | |||||
ex 2008 97 92; | 11 | |||||
ex 2008 97 93; | 11 | |||||
ex 2008 97 94; | 11 | |||||
ex 2008 97 96; | 11 | |||||
ex 2008 97 97; | 11 | |||||
ex 2008 97 98; | 11 | |||||
ex 2008 99 28; | 10 | |||||
ex 2008 99 34; | 10 | |||||
ex 2008 99 37; | 10 | |||||
ex 2008 99 40; | 10 | |||||
ex 2008 99 49; | 60 | |||||
ex 2008 99 67; | 95 | |||||
ex 2008 99 99 | 60 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z suszonych fig | ex 1106 30 90 | 60 | ||||
(Żywność) | ||||||
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | |||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | |||||
- Mieszanki orzechów lub owoców suszonych zawierające pistacje | ex 0813 50 39; ex 0813 50 91; | 60 60 | ||||
ex 0813 50 99 | 60 | |||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | ||||
ex 2007 10 99; | 30 | |||||
ex 2007 99 39; | 03; 04 | |||||
ex 2007 99 50; | 32 | |||||
ex2007 99 97 | 22 | |||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 13; ex 2008 19 93; | 20 20 | Aflatoksyny | 50 | ||
ex 2008 97 12; | 19 | |||||
ex 2008 97 14; | 19 | |||||
ex 2008 97 16; | 19 | |||||
ex 2008 97 18; | 19 | |||||
ex 2008 97 32; | 19 | |||||
ex 2008 97 34; | 19 | |||||
ex 2008 97 36; | 19 | |||||
ex 2008 97 38; | 19 | |||||
ex 2008 97 51; | 19 | |||||
ex 2008 97 59; | 19 | |||||
ex 2008 97 72; | 19 | |||||
ex 2008 97 74; | 19 | |||||
ex 2008 97 76; | 19 | |||||
ex 2008 97 78; | 19 | |||||
ex 2008 97 92; | 19 | |||||
ex 2008 97 93; | 19 | |||||
ex 2008 97 94; | 19 | |||||
ex 2008 97 96; | 19 | |||||
ex 2008 97 97; | 19 | |||||
ex 2008 97 98 | 19 | |||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | ||||
(Żywność) | ||||||
Liście winorośli (Żywność) | ex 2008 99 99 | 11; 19 | Pozostałości pestycydów (3) (6) | 50 | ||
Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumami); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe (Żywność - świeża lub suszona) | 0805 21; 0805 22 00; 0805 29 00 | Pozostałości pestycydów (3) | 20 | |||
Pomarańcze (Żywność - świeża lub suszona) | 080510 | Pozostałości pestycydów (3) | 30 | |||
Mieszaniny dodatków do żywności zawierające mączkę chleba świętojańskiego (Żywność) | ex 2106 90 92 ex 2106 90 98 ex 3824 99 93 ex 3824 99 96 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |||
Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli przeznaczone do wprowadzenia do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (15) (16) (Żywność) | ex 1212 99 95 | 20 | Cyjanek | 50 | ||
Nasiona sezamu (Żywność) | 1207 40 90 | |||||
18 | Uganda (UG) | ex 2008 19 19 | 40 | Salmonella (5) | 20 | |
ex 2008 19 99 | 40 | |||||
20 | Stany Zjednoczone (US) | Ekstrakt z wanilii (Żywność) | 1302 19 05 | Pozostałości pestycydów (9) | 20 | |
Ketmia jadalna (Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona) | ex 0709 99 90; | 20 | Pozostałości pestycy- | 50 | ||
21 | Wietnam (VN) | ex 0710 80 95 | 30 | dów (3) (7) | ||
Pitahaya (smoczy owoc) (Żywność - świeża lub schłodzona) | ex 0810 90 20 | 10 | Pozostałości pestycydów (3) (7) | 20 | ||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. b). (3) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni). (4) Pozostałości karbofuranu. (5) Pobieranie próbek i analizy przeprowadza się zgodnie z procedurami pobierania próbek i referencyjnymi metodami badania określonymi w załączniku III pkt 1 lit. a). (6) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram) i metrafenonu. (7) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram), fentoatu i kwinalfosu. (8) Środki spożywcze zawierające liście betelu (Piper betle) lub składające się z nich, w tym, ale nie wyłącznie, te zgłoszone w ramach kodu CN 1404 90 00. (9) Pozostałości tlenku etylenu (suma tlenku etylenu i 2-chloroetanolu wyrażona jako tlenek etylenu). W przypadku dodatków do żywności obowiązujący NDP wynosi 0,1 mg/kg (LOQ). Zakaz stosowania tlenku etylenu wprowadzony rozporządzeniem (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1). (10) Do celów niniejszego załącznika nazwa 'barwniki Sudan' odnosi się do następujących substancji chemicznych: (i) Sudan I (numer CAS 842-07-9); (ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6); (iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9); (iv) Scarlet Red lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6). Stężenie pozostałości barwników Sudan, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,5 mg/kg. (11) Pozostałości amitrazu (amitraz, w tym metabolity zawierające grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny wyrażone jako amitraz), diafentiu- ronu, dikofolu (suma izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbaminianów (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiuram i ziram). (12) Pozostałości acefatu. (13) Zarówno produkty gotowe, jak i surowce zawierające wszelkie składniki botaniczne przeznaczone do produkcji suplementów żywnościowych zgłoszonych w ramach kodów CN wymienionych w kolumnie 'Kod CN'. (14) Do celów niniejszego załącznika stężenie pozostałości rodaminy B, przy zastosowaniu metody analizy z granicą oznaczalności (LOQ), musi być niższe niż 0,1 mg/kg. (15) 'Produkty nieprzetworzone' zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1). (16) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek' i 'konsumenta finalnego' w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1). |
2. Żywność, o której mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (ii)
Wiersz | Żywność złożona z co najmniej dwóch składników zawierająca poszczególne produkty wymienione w tabeli w pkt 1 ze względu na ryzyko zanieczyszczenia aflatoksynami w ilości powyżej 20 % w pojedynczym produkcie albo łącznie w produktach wymienionych w wykazie | |
Kod CN (1) | Opis (2) | |
1 | ex 1704 90 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, inne niż guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
2 | ex 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
3 | ex 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w Nomenklaturze scalonej ustanowionej w załączniku I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1). |
3. Żywność i pasze niepochodzące od zwierząt, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. b) ppkt (iii)
Wiersz | Państwo pochodzenia | Państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii | Żywność i pasze (zamierzone zastosowanie) | Kod CN (1) | Podpo- zycja TARIC | Zagrożenie | Częstotliwość kontroli identyfikacyjnych i bezpośrednich (%) |
- Pistacje w łupinach | 0802 51 00 | ||||||
- Pistacje bez łupin | 0802 52 00 | ||||||
- Mieszanki orzechów | ex 0813 50 39; | 60 | |||||
lub owoców suszonych zawierające pistacje | ex 0813 50 91; | 60 | |||||
ex 0813 50 99 | 60 | ||||||
- Pasta z pistacji | ex 2007 10 10; | 60 | |||||
ex 2007 10 99; | 30 | ||||||
1 | Stany Zjednoczone (US) | Turcja (TR) (2) | ex 2007 99 39; ex 2007 99 50; | 03; 04 32 | Aflatok- syny | 50 | |
ex 2007 99 97 | 22 | ||||||
- Pistacje, przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób, włączając mieszanki | ex 2008 19 13; | 20 | |||||
ex 2008 19 93; | 20 | ||||||
ex 2008 97 12; | 19 | ||||||
ex 2008 97 14; | 19 | ||||||
ex 2008 97 16; | 19 | ||||||
ex 2008 97 18; | 19 | ||||||
ex 2008 97 32; | 19 | ||||||
ex 2008 97 34; | 19 | ||||||
ex 2008 97 36; | 19 | ||||||
ex 2008 97 38; | 19 | ||||||
ex 2008 97 51; | 19 | ||||||
ex 2008 97 59; | 19 | ||||||
ex 2008 97 72; | 19 | ||||||
ex 2008 97 74; | 19 | ||||||
ex 2008 97 76; | 19 | ||||||
ex 2008 97 78; | 19 | ||||||
ex 2008 97 92; | 19 | ||||||
ex 2008 97 93; | 19 | ||||||
ex 2008 97 94; | 19 | ||||||
ex 2008 97 96; | 19 | ||||||
ex 2008 97 97; | 19 | ||||||
ex 2008 97 98 | 19 | ||||||
- Mąka, mączka i proszek z pistacji | ex 1106 30 90 | 50 | |||||
(Żywność) | |||||||
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, kod CN jest oznaczony 'ex'. (2) Zgodnie z art. 10 i 11 przesyłkom towarzyszą wyniki pobierania próbek i analiz, przeprowadzonych na danej przesyłce, oraz świadectwo urzędowe wydane przez państwo, z którego przesyłki są wysyłane do Unii.«". |