Sprostowanie do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
Dz.U.UE.L.2013.160.19
Akt jednorazowyEuropejskiej L 226 z dnia 25 czerwca 2004 r.)
(Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 34, s. 319)
(Dz.U.UE L z dnia 12 czerwca 2013 r.)
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: "przedsiębiorstwo sektora spożywczego",
powinno być: "podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze".
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: "przedsiębiorstwa sektora spożywczego",
powinno być: "podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze".
z dostosowaniem form gramatycznych w zdaniu lub w wyrażeniu:
zamiast: "składowania",
powinno być: "przechowywania".
zamiast: "(...) w celu sprawdzania zgodności przedsiębiorstw sektora spożywczego a przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinny (...)",
powinno być: "(...) w celu sprawdzania czy podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają zgodność z tymi wymogami, a podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny (...)".
zamiast: "(...) w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego (...), dobra praktyka higieny może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (...)",
powinno być: "(...) w niektórych przedsiębiorstwach spożywczych (...), dobra praktyka higieniczna może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli. (...)".
zamiast: "przedsiębiorstwa sektora spożywczego",
powinno być: "przedsiębiorstwa spożywczego".
zamiast: "(...) zapewnienia zdatności do spożycia przez ludzi (...)",
powinno być: "(...) zapewnienia przydatności do spożycia przez ludzi (...)".
zamiast: "c) ustanowienie limitów krytycznych w punktach kontroli krytycznej, które oddzielają (...)",
powinno być: "c) ustanowienie limitów w krytycznych punktach kontroli, które oddzielają (...)".
zamiast: "5. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą korzystać (...)",
powinno być: "6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą korzystać (...)".
zamiast: "Takie ustalenia mogą ułatwiać wykonanie zastosowanie niniejszego przez niektóre przedsiębiorstwa sektora spożywczego, (...)",
powinno być: "Takie ustalenia mogą ułatwiać zastosowanie niniejszego artykułu przez niektóre podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze, (...)".
zamiast: "(...) okres, podczas którego przedsiębiorstwa sektora spożywczego powinni utrzymywać dokumenty (...)",
powinno być: "(...) okres, podczas którego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny zachowywać dokumenty (...)".
zamiast: "2. W szczególności, każde przedsiębiorstwo sektora spożywczego powiadamia (...) przetwarzania i dystrybucji żywności. w celu rejestracji (...)",
powinno być: "2. W szczególności, każdy podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze powiadamia (...) przetwarzania i dystrybucji żywności w celu rejestracji (...)".
zamiast: "6. Jednakże przedsiębiorstwa sektora spożywczego zapewniają, że (...)"
powinno być: "3. Jednakże podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze zapewniają, że (...)"
zamiast: "a) transport, składowanie, przetwarzanie surowców (...)",
powinno być: "a) transport, przechowywanie, przetwarzanie surowców (...)".
zamiast: "(...), w tym programy nadzoru i kontroli czynników odzwierzęcych.",
powinno być: "(...), w tym programy nadzoru i kontroli zoonoz oraz odzwierzęcych czynników chorobotwórczych.".
zamiast: "4. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący, zbierający lub polujący na zwierzęta albo produkujący produkty (...)",
powinno być: "4. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące, zbierające lub polujące na zwierzęta albo produkujące produkty (...)".
zamiast: "6. Przedsiębiorstwo sektora spożywczego podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.",
powinno być: "6. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze podejmują właściwe czynności zaradcze gdy zostają powiadomione o problemach wykrytych podczas urzędowych kontroli.".
zamiast: "7. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego prowadzą (...) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego udostępniają (...) i, na wniosek, przedsiębiorstwom sektora spożywczego.",
powinno być: "7. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze prowadzą (...) do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa spożywczego. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze udostępniają (...) i, na wniosek, podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze.".
zamiast: "8. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego hodujący zwierzęta lub produkujący surowce (...)",
powinno być: "8. Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze hodujące zwierzęta lub produkujące surowce (...)".
zamiast: "b) weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych medykamentów podawanych zwierzętom, okresy ich podawania oraz zaprzestania podawania;",
powinno być: "b) produktów leczniczych weterynaryjnych lub innych środków podawanych zwierzętom, terminy ich podawania oraz okresów karencji;".
zamiast: "e) przygotowanie, składowanie, używanie, (...)",
powinno być: "e) przygotowanie, przechowywanie, używanie, (...)".
zamiast: "(...), pakowana, składowana i transportowana (...)",
powinno być: "(...), pakowana, przechowywana i transportowana (...)".
zamiast: "(...) toksycznymi, strząsaniem cząstek brudu do żywności i tworzeniem się kondensacji niepożądanej pleśni na powierzchni;",
powinno być: "(...) toksycznymi, przedostawaniem się zanieczyszczeń do żywności i tworzeniem się kondensacji lub niepożądanej pleśni na powierzchni;".
zamiast: "c) umożliwia dobrą praktykę higieny, włącznie z ochroną (...)",
powinno być: "c) umożliwia wykonywanie czynności zgodnie z dobrą praktyką higieniczną, włącznie z ochroną (...)".
zamiast: "d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i składowania o odpowiednich warunkach termicznych wystarczające do odpowiedniego (...)",
powinno być: "d) w miarę potrzeby, zapewnia warunki przetwarzania i przechowywania w odpowiedniej temperaturze wystarczającej do odpowiedniego (...)".
zamiast: "10. Środki czyszczące i odkażające nie mogą być (...)",
powinno być: "10. Środki czyszczące i dezynfekujące nie mogą być (...)".
zamiast: "(...) muszą umożliwiać dobrą praktykę higienyżywności, w tym (...)"
powinno być: "(...) muszą umożliwiać dobrą praktykę higieniczną żywności, w tym (...)"
zamiast: "(...) gładkiej powierzchni aż do wysokości niezbędnej do działania, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić (...)",
powinno być: "(...) gładkiej powierzchni aż do wysokości odpowiedniej dla wykonywanych czynności, chyba że podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą zapewnić (...)".
zamiast: "d) w przypadku gdy, jako część działań przedsiębiorstwa sektora spożywczego, czyszczone są środki spożywcze, należy ustanowis odpowiednie przepisy, (...)",
powinno być: "d) w przypadku, gdy częścią działalności przedsiębiorstwa spożywczego jest mycie środków spożywczych, należy ustanowić odpowiednie procedury, (...)".
zamiast: "(...) być przystosowane do utrzymania ich właściwej temperatury i, tam gdzie to konieczne, zapro- jektowane tak, aby umożliwić kontrolowanie tych temperatur.",
powinno być: "(...) być przystosowane do utrzymania ich we właściwych temperaturach i umożliwić kontrolowanie tych temperatur.".
zamiast: "(...) urządzenia kontrolne w celu gwarancji wypełniania celów (...)",
powinno być: "(...) urządzenia kontrolne, aby zagwarantować osiągnięcie celów (...)".
zamiast: "Śmietniska muszą być zaprojektowane (...)",
powinno być: "Magazyny odpadów muszą być zaprojektowane (...)".
zamiast: "(...) na wartość zdrowotną produktów żywnościowych ze środków spożywczych w końcowej postaci.",
powinno być: "(...) na wartość zdrowotną środków spożywczych w ich końcowej postaci.".
zamiast: "Musi on być wytwarzany, używany i składowany w warunkach, (...)",
powinno być: "Musi on być wytwarzany, używany i przechowywany w warunkach, (...)".
zamiast: "(...) zatrudniona w przedsiębiorstwie sektora spożywczego i która (...) zgłosić chorobę lub symptomy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, przedsiębiorstwu sektora spożywczego.",
powinno być: "(...) zatrudniona w przedsiębiorstwie spożywczym i która (...) zgłosić chorobę lub objawy, a jeżeli to możliwe, również ich powody, podmiotowi prowadzącemu przedsiębiorstwo spożywcze.".
zamiast: "(...) jest przygotowywana, przetwarzana lub składowana (lub, (...)",
powinno być: "(...) jest przygotowywana, przetwarzana lub przechowywana (lub, (...)".
zamiast: "(...), musi on zostać odpowiednio wysuszony. (...)",
powinno być: "(...), musi on zostać odpowiednio odprowadzony. (...)".
zamiast: "2. Materiały do produkcji opakowań jednostkowych musi być skłądowany w taki sposób, aby (...)",
powinno być: "2. Materiał do produkcji opakowań jednostkowych musi być przechowywany w taki sposób, aby (...)".
zamiast: "a) podniesienie temperatury każdej obrabianego produktu do danej temperatury na dany okres czasu; oraz",
powinno być: "a) podniesienie temperatury każdej części poddawanego obróbce produktu do danej temperatury przez dany czas; oraz".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.