Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) nr 218/2014 z dnia 7 marca 2014 r. zmieniającego załączniki do rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 i (WE) 854/2004 oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 2074/2005

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.187.91/2

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 marca 2014 r.

Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) nr 218/2014 z dnia 7 marca 2014 r. zmieniającego załączniki do rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 i (WE) 854/2004 oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 2074/2005

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 69 z dnia 8 marca 2014 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 15 lipca 2015 r.)

1.
Strona 97, art. 2 pkt 4 - załącznik I sekcja IV rozdział IX część G pkt 1 lit. a) i b):

zamiast: "1. Nie naruszając art. 1 akapit pierwszy rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (*), właściwy organ kontroluje właściwe wykonanie przez podmioty działające na rynku spożywczym pkt 2.1.4 (kryterium higieny procesu w odniesieniu do salmonelli w tuszach) załącznika I do tego rozporządzenia, stosując następujące środki:

a) urzędowe pobieranie próbek przy zastosowaniu tej samej metody pobierania próbek i tego samego obszaru pobierania próbek, jakie zastosował podmiot działający na rynku spożywczym. W każdej rzeźni pobiera się w każdym roku przynajmniej 49 (**) próbek losowych. Na podstawie oceny ryzyka liczba takich próbek może zostać zmniejszona w przypadku małych rzeźni; lub

b) gromadzenie wszystkich informacji o całkowitej liczbie próbek oraz o liczbie próbek o wyniku dodatnim badania w kierunku salmonelli pobranych przez podmioty działające na rynku spożywczym zgodnie z art. 5 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w ramach pkt 2.1.4 załącznika do tego rozporządzenia; lub",

powinno być: "1. Nie naruszając art. 1 akapit pierwszy rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (*), właściwy organ kontroluje właściwe wykonanie przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze pkt 2.1.4 (kryterium higieny procesu w odniesieniu do salmonelli w tuszach) załącznika I do tego rozporządzenia, stosując następujące środki:

a) urzędowe pobieranie próbek przy zastosowaniu tej samej metody pobierania próbek i tego samego obszaru pobierania próbek, jakie zastosował podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze. W każdej rzeźni pobiera się w każdym roku przynajmniej 49 (**) próbek losowych. Na podstawie oceny ryzyka liczba takich próbek może zostać zmniejszona w przypadku małych rzeźni; lub

b) gromadzenie wszystkich informacji o całkowitej liczbie próbek oraz o liczbie próbek o wyniku dodatnim badania w kierunku salmonelli pobranych przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zgodnie z art. 5 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 w ramach pkt 2.1.4 załącznika do tego rozporządzenia; lub".

2.
Strona 97, art. 2 pkt 4 - załącznik I sekcja IV rozdział IX część G pkt 2:

zamiast: "2. Jeżeli kilkakrotnie naruszono kryterium higieny procesu, właściwy organ żąda sporządzenia przez dany podmiot działający na rynku spożywczym planu działań i ściśle nadzoruje rezultaty takiego planu.",

powinno być: "2. Jeżeli kilkakrotnie naruszono kryterium higieny procesu, właściwy organ żąda sporządzenia przez dany podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze planu działań i ściśle nadzoruje rezultaty takiego planu.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.