Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1085 z dnia 23 lipca 2020 r. zmieniającego załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu i chloropiryfosu metylowego w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2020.245.33
Akt jednorazowySprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2020/1085 z dnia 23 lipca 2020 r. zmieniającego załączniki II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu i chloropiryfosu metylowego w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Dz.U.UE L z dnia 30 lipca 2020 r.)
zamiast: "Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 sierpnia 2020 r.",
powinno być: "Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 13 listopada 2020 r.".
"ZAŁĄCZNIK
W załącznikach II i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku II skreśla się kolumny dotyczące chloropiryfosu i chloropiryfosu metylowego;
2) w załączniku V dodaje się kolumny dotyczące chloropiryfosu i chloropiryfosu metylowego w brzmieniu:
Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Chloropiryfos (F) | Chloropiryfos metylowy (F) (R) |
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | 0,01* | 0,01* |
0110000 | Owoce cytrusowe | ||
0110010 | Grejpfruty | ||
0110020 | Pomarańcze | ||
0110030 | Cytryny | ||
0110040 | Limy/limonki | ||
0110050 | Mandarynki | ||
0110990 | Pozostałe (2) | ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | ||
0120010 | Migdały | ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | ||
0120030 | Orzechy nerkowca | ||
0120040 | Kasztany jadalne | ||
0120050 | Orzechy kokosowe | ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | ||
0120080 | Orzechy pekan | ||
0120090 | Orzeszki piniowe | ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | ||
0120110 | Orzechy włoskie | ||
0120990 | Pozostałe (2) | ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | ||
0130010 | Jabłka | ||
0130020 | Gruszki | ||
0130030 | Pigwy | ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | ||
0130990 | Pozostałe (2) | ||
0140000 | Owoce pestkowe | ||
0140010 | Morele | ||
0140020 | Czereśnie | ||
0140030 | Brzoskwinie | ||
0140040 | Śliwki | ||
0140990 | Pozostałe (2) | ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | ||
0151000 | a) winogrona | ||
0151010 | Winogrona stołowe | ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | ||
0152000 | b) truskawki | ||
0153000 | c) owoce leśne | ||
0153010 | Jeżyny | ||
0153020 | Jeżyny popielice | ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | ||
0153990 | Pozostałe (2) | ||
0154000 | d) pozostałe drobne owoce i jagody | ||
0154010 | Borówki amerykańskie | ||
0154020 | Żurawiny | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | ||
0154050 | Róża dzika | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | ||
0154070 | Głóg włoski | ||
0154080 | Bez czarny | ||
0154990 | Pozostałe (2) | ||
0160000 | Owoce różne z | ||
0161000 | a) jadalną skórką | ||
0161010 | Daktyle | ||
0161020 | Figi | ||
0161030 | Oliwki stołowe | ||
0161040 | Kumkwat | ||
0161050 | Karambola | ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | ||
0161070 | Czapetka kuminowa | ||
0161990 | Pozostałe (2) | ||
0162000 | b) niejadalną skórką, małe | ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | ||
0162050 | Caimito | ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wir- ginijskiej | ||
0162990 | Pozostałe (2) | ||
0163000 | c) niejadalną skórką, duże | ||
0163010 | Awokado | ||
0163020 | Banany | ||
0163030 | Mango | ||
0163040 | Papaja | ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | ||
0163060 | Czerymoja | ||
0163070 | Gujawa/Gruszla | ||
0163080 | Ananasy | ||
0163090 | Owoce chlebowca | ||
0163100 | Owoce duriana właściwego | ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce gua- nabany | ||
0163990 | Pozostałe (2) | ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | 0,01* | 0,01* |
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | ||
0211000 | a) ziemniaki | ||
0212000 | b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat | ||
0212030 | Pochrzyn | ||
0212040 | Maranta trzcinowata | ||
0212990 | Pozostałe (2) | ||
0213000 | c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | ||
0213010 | Buraki | ||
0213020 | Marchew | ||
0213030 | Seler zwyczajny | ||
0213040 | Chrzan pospolity | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | ||
0213060 | Pasternak | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | ||
0213990 | Pozostałe (2) | ||
0220000 | Warzywa cebulowe | ||
0220010 | Czosnek | ||
0220020 | Cebula | ||
0220030 | Szalotka | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | ||
0220990 | Pozostałe (2) | ||
0230000 | Warzywa owocowe | ||
0231000 | a) Solanaceae i Malvaceae | ||
0231010 | Pomidory | ||
0231020 | Papryka roczna | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | ||
0231990 | Pozostałe (2) | ||
0232000 | b) dyniowate z jadalną skórką | ||
0232010 | Ogórki | ||
0232020 | Korniszony | ||
0232030 | Cukinie | ||
0232990 | Pozostałe (2) | ||
0233000 | c) dyniowate z niejadalną skórką | ||
0233010 | Melony | ||
0233020 | Dynie olbrzymie | ||
0233030 | Arbuzy | ||
0233990 | Pozostałe (2) | ||
0234000 | d) kukurydza cukrowa | ||
0239000 | e) pozostałe warzywa owocowe | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o mło- dych/drobnych liściach) | ||
0241000 | a) kapustne kwitnące | ||
0241010 | Brokuły | ||
0241020 | Kalafiory | ||
0241990 | Pozostałe (2) | ||
0242000 | b) kapustne głowiaste | ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | ||
0242020 | Kapusta głowiasta | ||
0242990 | Pozostałe (2) | ||
0243000 | c) kapustne liściowe | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | ||
0243020 | Jarmuż | ||
0243990 | Pozostałe (2) | ||
0244000 | d) kalarepa | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | ||
0251000 | a) sałaty i warzywa sałatowe | ||
0251010 | Roszpunka warzywna | ||
0251020 | Sałaty | ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich | ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny | ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola | ||
0251070 | Gorczyca sarepska | ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | ||
0251990 | Pozostałe (2) | ||
0252000 | b) szpinak i podobne liście | ||
0252010 | Szpinak | ||
0252020 | Portulaka pospolita | ||
0252030 | Boćwina | ||
0252990 | Pozostałe (2) | ||
0253000 | c) liście winorośli lub podobne gatunki | ||
0254000 | d) rukiew wodna | ||
0255000 | e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | ||
0256000 | f) zioła, kwiaty jadalne | ||
0256010 | Trybula | ||
0256020 | Szczypiorek | ||
0256030 | Liście selera | ||
0256040 | Pietruszka - nać | ||
0256050 | Szałwia lekarska | ||
0256060 | Rozmaryn lekarski | ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | ||
0256100 | Estragon | ||
0256990 | Pozostałe (2) | ||
0260000 | Warzywa strączkowe | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | ||
0260050 | Soczewica | ||
0260990 | Pozostałe (2) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe | ||
0270010 | Szparagi | ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | ||
0270030 | Seler | ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | ||
0270050 | Karczochy zwyczajne | ||
0270060 | Pory | ||
0270070 | Rabarbar | ||
0270080 | Pędy bambusa | ||
0270090 | Rdzenie palmowe | ||
0270990 | Pozostałe (2) | ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | ||
0280010 | Grzyby uprawne | ||
0280020 | Grzyby dzikie | ||
0280990 | Mchy i porosty | ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | O o * | 0,01* |
0300010 | Fasola | ||
0300020 | Soczewica | ||
0300030 | Groch | ||
0300040 | Łubin biały | ||
0300990 | Pozostałe (2) | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01* | 0,01* |
0401000 | Nasiona oleiste | ||
0401010 | Siemię lniane | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | ||
0401030 | Nasiona maku | ||
0401040 | Ziarna sezamu | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | ||
0401090 | Nasiona bawełny | ||
0401100 | Nasiona dyni | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | ||
0401150 | Rącznik pospolity | ||
0401990 | Pozostałe (2) | ||
0402000 | Owoce oleiste | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | ||
0402020 | Nasiona palm olejowych | ||
0402030 | Owoce palm olejowych | ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | ||
0402990 | Pozostałe (2) | ||
0500000 | ZBOŻA | 0,01* | 0,01* |
0500010 | Jęczmień | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | ||
0500030 | Kukurydza | ||
0500040 | Proso zwyczajne | ||
0500050 | Owies zwyczajny | ||
0500060 | Ryż siewny | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | ||
0500080 | Sorgo japońskie | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | ||
0500990 | Pozostałe (2) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,01* | 0,01* |
0610000 | Herbaty | ||
0620000 | Ziarna kawy | ||
0630000 | Napary ziołowe z | ||
0631000 | a) kwiatów | ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | ||
0631020 | Ketmia szczawiowa | ||
0631030 | Róża | ||
0631040 | Jaśmin | ||
0631050 | Lipa | ||
0631990 | Pozostałe (2) | ||
0632000 | b) liści i ziół | ||
0632010 | Truskawka | ||
0632020 | Aspalat prosty | ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | ||
0632990 | Pozostałe (2) | ||
0633000 | c) korzeni | ||
0633010 | Kozłek lekarski | ||
0633020 | Żeń-szeń | ||
0633990 | Pozostałe (2) | ||
0639000 | d) wszelkich pozostałych części rośliny | ||
0640000 | Ziarna kakaowe | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | ||
0700000 | CHMIEL | 0,01* | 0,01* |
0800000 | PRZYPRAWY | ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,01* | 0,01* |
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | ||
0810030 | Seler | ||
0810040 | Kolendra siewna | ||
0810050 | Kmin rzymski | ||
0810060 | Koper ogrodowy | ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | ||
0810080 | Kozieradka pospolita | ||
0810090 | Gałka muszkatołowa | ||
0810990 | Pozostałe (2) | ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,01* | 0,01* |
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | ||
0820020 | Pieprz syczuański | ||
0820030 | Kminek zwyczajny | ||
0820040 | Kardamon malabarski | ||
0820050 | Jagody jałowca | ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | ||
0820070 | Wanilia | ||
0820080 | Tamarynd | ||
0820990 | Pozostałe (2) | ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,01* | 0,01* |
0830010 | Cynamon | ||
0830990 | Pozostałe (2) | ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | ||
0840010 | Lukrecja | 0,01* | 0,01* |
0840020 | Imbir lekarski (10) | ||
0840030 | Kurkuma | 0,01* | 0,01* |
0840040 | Chrzan pospolity (11) | ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,01* | 0,01* |
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,01* | 0,01* |
0850010 | Goździki | ||
0850020 | Kapary | ||
0850990 | Pozostałe (2) | ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,01* | 0,01* |
0860010 | Szafran | ||
0860990 | Pozostałe (2) | ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,01* | 0,01* |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | ||
0870990 | Pozostałe (2) | ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01* | o o * |
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | ||
0900020 | Trzcina cukrowa | ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | ||
0900990 | Pozostałe (2) | ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,01* | 0,01* |
1010000 | Towary z | ||
1011000 | a) świń | ||
1011010 | Mięśnie | ||
1011020 | Tłuszcz | ||
1011030 | Wątroba | ||
1011040 | Nerka | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1011990 | Pozostałe (2) | ||
1012000 | b) bydła | ||
1012010 | Mięśnie | ||
1012020 | Tłuszcz | ||
1012030 | Wątroba | ||
1012040 | Nerka | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1012990 | Pozostałe (2) | ||
1013000 | c) owiec | ||
1013010 | Mięśnie | ||
1013020 | Tłuszcz | ||
1013030 | Wątroba | ||
1013040 | Nerka | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1013990 | Pozostałe (2) | ||
1014000 | d) kóz | ||
1014010 | Mięśnie | ||
1014020 | Tłuszcz | ||
1014030 | Wątroba | ||
1014040 | Nerka | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1014990 | Pozostałe (2) | ||
1015000 | e) koniowatych | ||
1015010 | Mięśnie | ||
1015020 | Tłuszcz | ||
1015030 | Wątroba | ||
1015040 | Nerka | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1015990 | Pozostałe (2) | ||
1016000 | f) drobiu | ||
1016010 | Mięśnie | ||
1016020 | Tłuszcz | ||
1016030 | Wątroba | ||
1016040 | Nerka | ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1016990 | Pozostałe (2) | ||
1017000 | g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | ||
1017010 | Mięśnie | ||
1017020 | Tłuszcz | ||
1017030 | Wątroba | ||
1017040 | Nerka | ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | ||
1017990 | Pozostałe (2) | ||
1020000 | Mleko | ||
1020010 | Bydło | ||
1020020 | Owce | ||
1020030 | Kozy | ||
1020040 | Konie | ||
1020990 | Pozostałe (2) | ||
1030000 | Jaja ptasie | ||
1030010 | Kury | ||
1030020 | Kaczki | ||
1030030 | Gęsi | ||
1030040 | Przepiórki | ||
1030990 | Pozostałe (2) | ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | ||
1050000 | Płazy i gady | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)" | ||
(*) Granica oznaczalności a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. (F) = rozpuszczalny w tłuszczach | |||
Chloropiryfos metylowy (F) (R) (R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Chloropiryfos metylowy - kod 500000: suma chloropiryfosu metylowego i desmetylo-chloropiryfosu metylowego |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.