Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/1870 z dnia 7 listopada 2019 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego i cyjanowodoru w niektórych środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.298.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 listopada 2019 r.

Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (UE) 2019/1870 z dnia 7 listopada 2019 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego i cyjanowodoru w niektórych środkach spożywczych

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 289 z dnia 8 listopada 2019 r.)

(Dz.U.UE L z dnia 19 listopada 2019 r.)

Załączniki I i II otrzymują brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK I

W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 8.1 otrzymuje brzmienie:

Środki spożywcze (1)Najwyższe dopuszczalne poziomy (g/kg)
»8.1.Kwas erukowy, w tym kwas erukowy w postaci związanej w tłuszczu
8.1.1.Oleje i tłuszcze roślinne wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego lub do stosowania jako składnik żywności, z wyjątkiem oleju z lnicznika, oleju gorczycowego i oleju z ogórecznika lekarskiego20,0
8.1.2.Olej z lnicznika, olej gorczycowy (*) i olej z ogórecznika lekarskiego50,0
8.1.3.Gorczyca (dodatek do potraw)35,0
(*) Pod warunkiem zgody właściwego organu najwyższy dopuszczalny poziom nie ma zastosowania do oleju gorczycowego produkowanego i spożywanego lokalnie.«;

ZAŁĄCZNIK II

W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 pozycja 8.3 otrzymuje brzmienie:

Środki spożywcze (1)Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg)
»8.3.Cyjanowodór, w tym cyjanowodór w postaci związanej w glikozydach cyjanogennych
8.3.1.Nieprzetworzone całe, mielone, rozdrobnione, łupane, siekane pestki moreli wprowadzane do obrotu i przeznaczone dla konsumentów końcowych (54) (55)20,0
(54) 'Produkty nieprzetworzone'zgodnie z definicją w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).

(55) 'Wprowadzanie do obrotu' oraz 'konsument końcowy' zgodnie z definicjami 'wprowadzania na rynek'i 'konsumenta finalnego'w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1)«.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.