Sprostowanie do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.158.67

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 stycznia 2002 r.

Sprostowanie do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi

(Dziennik Urzędowy Wspólnot Europejskich L 10 z dnia 12 stycznia 2002 r.)

(Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, tom 27, s. 185)

(Dz.U.UE L z dnia 18 czerwca 2008 r.)

1. W całym tekście, z odpowiednim dostosowaniem formy gramatycznej:

zamiast: "cukier gronowy",

powinno być: "glukoza".

2. Strona 185, art. 1 akapit drugi:

zamiast: "Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się w odniesieniu do produktów określonych w części

A załącznika, jeżeli występują one w następujących formach: cukier puder, cukier kandyzowany, cukier w głowach.",

powinno być: "Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się w odniesieniu do produktów określonych w części A załącznika, jeżeli występują one w następujących formach: cukier puder, cukier lodowaty, cukier w głowach.".

3. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 1:

zamiast: "1. Cukier półbiały

Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach:

a) polaryzacja nie mniej niż 99,5°Z

b) zawartość cukru inwertowanego nie więcej niż 0,1 % w masie

c) strata spowodowana wysuszeniem nie większa niż 0,1 % masy.",

powinno być: "1. Cukier przemysłowy

Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach:

a) polaryzacja nie mniej niż 99,5°Z

b) zawartość cukru inwertowanego nie więcej niż 0,1 % w masie

c) ubytek masy wskutek wysuszenia nie większy niż 0,1 % masy.".

4. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 2 lit. c):

zamiast: "c) strata spowodowana wysuszeniem nie większa niż 0,06 % masy.",

powinno być: "c) ubytek masy wskutek wysuszenia nie większy niż 0,06 % masy".

5. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 3 tytuł:

zamiast: "3. Cukier śnieżnobiały",

powinno być: "3. Cukier ekstra biały".

6. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 4 lit. c):

zamiast: "popiół (...)",

powinno być: "popiół konduktometryczny (...)".

7. Strona 188, załącznik, sekcja A pkt 5 lit. c):

zamiast: "popiół (...)",

powinno być: "popiół konduktometryczny (...)".

8. Strona 188, przypis 1, lit. b) tiret pierwsze:

zamiast: "- zawartość popiołu nie przekracza 0,1 %,",

powinno być: "- zawartość popiołu konduktometrycznego nie przekracza 0,1 %,".

9. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 7 lit. c):

zamiast: "c) popioły zasiarczone nie więcej niż 1 % masy suchej.",

powinno być: "c) popiół siarczanowy nie więcej niż 1 % masy suchej.".

10. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 9:

zamiast: "9. Cukier gronowy lub monohydrat cukru gronowego

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach:

a) cukier gronowy (D-glukoza) nie mniej niż 99,5 % masy suchej

b) masa sucha nie mniej niż 90 % masy

c) popioły zasiarczone nie więcej niż 0,25 % masy suchej.",

powinno być: "9. Glukoza lub jednowodna glukoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach:

a) glukoza (D-glukoza) nie mniej niż 99,5 % masy suchej

b) masa sucha nie mniej niż 90 % masy

c) popiół siarczanowy nie więcej niż 0,25 % masy suchej.".

11. Strona 189, załącznik, sekcja A pkt 10 tytuł:

zamiast: "Cukier gronowy lub bezwodny cukier gronowy",

powinno być: "Glukoza lub bezwodna glukoza".

12. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11:

zamiast: "11. Fruktoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, o następujących właściwościach:

zawartość fruktozy minimum 98 %

zawartość glukozy maksymalnie 0,5 %

strata spowodowana wysuszeniem nie większa niż 0,5 % masy

popiół nie więcej niż 0,1 % masy, ustanowione zgodnie z lit. b) części B.",

powinno być: "11. Fruktoza

Oczyszczona i skrystalizowana D-fruktoza, o następujących właściwościach:

zawartość fruktozy minimum 98 %

zawartość glukozy maksymalnie 0,5 %

ubytek masy wskutek wysuszenia nie większy niż 0,5 % masy

popiół nie więcej niż 0,1 % masy, ustanowione zgodnie z lit. b) części B.".

13. Strona 189, załącznik sekcja A pkt 11 pozycja czwarta:

zamiast: "popiół (...)",

powinno być: "popiół konduktometryczny (...)".

14. Strona 189, załącznik sekcja B nagłówek:

zamiast: "B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU I ZABARWIENIA W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) ORAZ CUKRU ŚNIEŻNOBIAŁEGO OKREŚLONEGO W PKT. 2 I 3 CZĘŚCI A",

powinno być: "B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU KONDUKTOMETRYCZNEGO I ZABARWIENIA W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) ORAZ CUKRU EKSTRA BIAŁEGO OKREŚLONEGO W PKT 2 I 3 CZĘŚCI A".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.