Sprostowanie decyzji wykonawczej Komisji z dnia 25 czerwca 2019 r. w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dealurile Sătmarului (ChOG).
Dz.U.UE.C.2020.100.6
Akt nienormatywnyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 19 marca 2020 r.
w sprawie sprostowania decyzji wykonawczej Komisji z dnia 25 czerwca 2019 r. w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy produktu sektora wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 (Dealurile Satmarului (ChOG)
(Dz.U.UE C z dnia 27 marca 2020 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (We) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rumunia złożyła wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" o numerze referencyjnym PGI-RO-A0107-AM01 zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w art. 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w art. 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 2 w dniu 2 lipca 2019 r.
(4) Po publikacji stwierdzono, że dokument opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej nie był ostatnią wersją wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" przesłanego przez Rumunię.
(5) W związku z tym ostatnią wersję wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" o numerze referencyjnym PGI-RO-A0107-AM01 należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, a wszystkie zainteresowane strony powinny mieć możliwość przedstawienia oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 na podstawie nowo opublikowanego wniosku,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Dealurile Satmarului" (ChOG), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.
Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
W imieniu Komisji | |
Janusz WOJCIECHOWSKI | |
Członek Komisji |
ZAŁĄCZNIK
"DEALURILE SATMARULUI"
"DEALURILE SATMARULUI"
Data złożenia wniosku: 10 czerwca 2015
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna
Stowarzyszenie Producentów Wina z tradycyjnych winnic Satu Mare złożyło wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji oznaczenia geograficznego "Dealurile Satmarului" w celu rozszerzenia wyznaczonego obszaru produkcji o miejscowości o takich samych właściwościach gleby i klimatu co wyznaczony obszar.
Powyższe dane są poparte informacjami na temat win z regionu uprawy winorośli objętego oznaczeniem geograficznym Dealurile Satmarului, a w szczególności z Ratesti, które od dawna były produkowane i znane pod nazwą "Dealurile Ratestilor" lub "Vinul de Halmeu".
Czynniki związane z ukształtowaniem powierzchni i klimatem charakterystycznymi dla wzgórz Satu Mare - takich jak Ardud, Beltiug, Hurez, Hodod, Tasnad itp., o bardziej stromych zboczach z tarasami łagodzącymi ich nachylenie, glebami plejstoceńskimi z czerwoną gliną oraz zboczami północnymi o łagodniejszych nachyleniach i glebach bielico- wych - z wpływami śródziemnomorskimi umożliwiają rozwój winnic i produkcję win o właściwościach podobnych do tych uzyskiwanych w innych miejscowościach na obszarze objętym oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satma- rului".
Wina charakteryzują się kwiatowym lub owocowym aromatem (owoce leśne w przypadku Pinot noir, Merlot, Burgund mare), a także aromatem pieprzowym lub trawiastym o przyjemnych nutach pierwotnych (Feteasca alba, Fur- mint). Smak jest typowy dla tej odmiany: są to wina o bogatym, pełnym, taninowym i aksamitnym smaku z umiarkowaną zawartością garbników. Wina białe charakteryzują się wyraźną świeżością ze względu na kwasowość gleby.
Zmiana dotycząca wyznaczonego obszaru oznaczenia geograficznego "Dealurile Satmarului" ma na celu poszerzenie go o następujące miejscowości w okręgu Satu Mare:
W okresie reżimu komunistycznego w Rumunii miejscowości tworzone były wokół winnic i ośrodków uprawy winorośli. Istniał wówczas znany ośrodek uprawy winorośli o nazwie "Valea lui Mihai", który rozciągał się na terytorium dwóch okręgów - Satu Mare i Bihor. Biorąc pod uwagę precyzyjne i dokładne granice obszaru, wymienianie ośrodków uprawy winorośli i winnic wśród miejscowości nie ma już znaczenia, ponieważ wytyczanie granic odbywa się na podstawie położenia miejscowości (miast, wsi).
W związku z ponownym wyznaczeniem obszaru geograficznego objętego oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" poprzez poszerzenie go o wyżej wymienione miejscowości znajdujące się na terytorium okręgu Satu Mare wyznaczony obszar uprawy i produkcji, na którym uprawiane będą winorośle do produkcji win z danym oznaczeniem geograficznym, będzie obejmował:
JEDNOLITY DOKUMENT
Dealurile Satmarului
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe
Muscat Ottonel: słomkowożółte lub intensywnie żółte, z nutami kwiatowymi, o aromacie typowym dla szczepu Muscat, subtelne, delikatne, bogate i aksamitne w smaku.
Sauvignon: żółtawozielone, o wyrafinowanym aromacie kwiatu czarnego bzu, owocowe.
Traminer roz: o zielonożółtej barwie i aromacie płatków róż, harmonijne, o właściwościach wynikających z dojrzewania w butelce.
Pinot gris: białozielone, żółtawe, o przyjemnym pierwotnym aromacie świeżo krojonych jabłek i smaku żytniego chleba oraz kwiatów akacji.
Feteasca regala: żółtawozielone lub złote, o kwaśnawym aromacie letnich jabłek, po krótkim okresie dojrzewania uzyskuje nuty świeżo skoszonego siana i miodu, pełne, z wyczuwalnymi eterami w miarę dojrzewania.
Feteasca alba: białozielone, o przyjemnym smaku letnich jabłek.
Riesling varietal (Riesling de Rhin, Riesling italian): białozielone, po osiągnięciu dojrzałości uzyskuje zapach minerałów, owocowe, świeże, przyjemnie kwasowe.
Chardonnay: złotożółte, o aromacie akacji, delikatne, soczyste, bogate i aksamitne w smaku.
Mustoasa de Maderat: żółtawozielone (o barwie niedojrzałej cytryny), w przypadku dojrzewania w butelce nabiera bladożółtej barwy, o świeżym aromacie surowego, zielonego jabłka, z nutami kwiatów winorośli, świeże i wyraźne w smaku, o wysokiej kwasowości, niekoniecznie wymaga dojrzewania.
Furmint: białozielone, bladożółte, o przyjemnym pierwotnym aromacie owoców egzotycznych.
Iordana: żółtawozielone, o aromacie surowych, zielonych jabłek oraz świeżym i wyraźnym smaku.
Odmiany winorośli można stosować jako główne odmiany do produkcji wina oraz wraz z innymi odmianami w ramach kupażowania; główna odmiana musi stanowić co najmniej 50 % produktu końcowego. Wina są świeże, o owocowym aromacie pierwotnym, kwiatowe.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10,00 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 1,2 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 300 |
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone
Cabernet Sauvignon: rubinowoczerwone, o wyraźnym aromacie roślinności i trawy, o cierpkim, taninowym, ciężkim smaku, który w miarę dojrzewania staje się przyjemnie aksamitny, bogaty i łagodniejszy.
Merlot: o jasnej rubinowoczerwonej barwie, przyjemnym aromacie owoców leśnych, świeżych malin oraz o bardziej umiarkowanej zawartości garbników niż w Cabernet Sauvignon i charakterystycznej dla tej odmiany aksamitnej konsystencji.
Pinot noir: ciemnowiśniowe, w miarę dojrzewania aromat zmienia się z typowo wiśniowego na bardziej kwaskowaty przypominający dojrzałe owoce, subtelne, aksamitne i delikatne w smaku.
Feteasca neagra: intensywnie czerwone o barwie zbliżonej do barwy owocu granatu, złożonym aromacie, dobrze skomponowane, przyjemne i wystarczająco pełne, smaczne.
Burgund mare: czerwone o barwie zbliżonej do barwy owocu granatu z odcieniami fioletu, intensywnie zabarwione, o aromacie dojrzałych owoców leśnych: czerwonej porzeczki, borówki czerwonej, jeżyn i jagód, w smaku zrównoważone, spójne, długotrwałe.
Cadarca: jasnoczerwone, jasne, o charakterystycznym aromacie świeżych owoców, ekstraktywne, w smaku spójne, ciężkie, pełne, aksamitne, czasami kwaśne.
Syrah: jasnoczerwone, kwiatowy bukiet o bardzo intensywnym aromacie pieprzowym, w smaku taninowe, pełne.
W przypadku kupaży, które można uzyskać z odmian winorośli służących do produkcji win czerwonych określonych w specyfikacji, zawartość głównej odmiany musi wynosić co najmniej 50 %. Wina są intensywnie zabarwione, z wiekiem ich smak staje się aksamitny, pełny, o aromacie owoców leśnych.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 10,00 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 1,2 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 300 |
Dodawanie sacharozy w produkcji win z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" jest zabronione.
Uprawa winorośli - odmiany Feteasca regala, Iordana, Mustoasa de Maderat 15 000 kg winogron z hektara
Uprawa winorośli - odmiany Feteasca alba, Furmint, Riesling de Rhin, Riesling italian 12 500 kg winogron z hektara
Uprawa winorośli - odmiany Merlot, Feteasca neagra, Cadarca, Burgund mare 12 500 kg winogron z hektara
Uprawa winorośli - odmiany Muscat Ottonel, Pinot gris, Chardonnay, Sauvignon, Traminer roz 10 000 kg winogron z hektara
Uprawa winorośli - odmiany Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Syrah
10 000 kg winogron z hektara
Produkcja wina - wina białe
95 hektolitrów z hektara
Produkcja wina - wina czerwone, różowe
85 hektolitrów z hektara
Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos tinto
Cadarca N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojana, Gamza, Fekete budai Merlot N - Bigney rouge Syrah N - Shiraz, Petit Syrah
Pinot Noir N - Blauer Spatburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klavner Morillon Noir Pinot noir N - Spatburgunder, Pinot nero
Feteasca neagra N - Schwarze Madchentraube, Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada randunicii Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc Sauvignon B - Sauvignon verde
Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewurztraminer
Pinot Gris G - Affume, Grau Burgunder, Grauburgunder, Grauer Monch, Pinot cendre, Pinot Grigio, Rulander
Feteasca regala B - Konigliche Madchentraube, Konigsast, Kiralyleanka, Danasana, Galbena de Ardeal
Feteasca alba B - Pasareasca alba, Poama fetei, Madchentraube, Leanyka, Leanka
Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling
Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling
Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay
Mustoasa de Maderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube Furmint B - Furmin, §om szalai, Szegszolo Iordana B - Iordovana, Iordan
Związek z obszarem geograficznym - szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego
Specyficznym naturalnym elementem środowiska jest pagórkowaty obszar Maramures, który powoduje pewne obniżenie temperatur i większą zmienność opadów deszczu. Zimy w tym regionie są łagodniejsze, a obszary uprawy winorośli są silnie nasłonecznione, a zarazem osłonięte od wiatru i prądów zimnego powietrza.
Jest to zauważalne na bardziej nasłonecznionych zboczach o średniej temperaturze wynoszącej ponad 10,0 °C (w Ratesti może być nawet wyższa), w lipcu osiągającej 20,0 °C, a dzięki redystrybucji stosownie do kierunku nachylenia zbocza w winnicy występują wyższe temperatury.
Średnia roczna ilość opadów w tym obszarze wynosi 650-700 mm.
Dojrzewanie winogron zależy od liczby słonecznych dni, która wynosi 2 000 godzin rocznie, a także wiatrów, które wiosną są głównie północnozachodnie, a jesienią i zimą - głównie wschodnie i północnowschodnie.
Sieć hydrograficzna wyznaczonego obszaru nawadnia winnice w basenach Crasna, Somes, Tur i Ier za pomocą głównych dopływów przebiegających na granicy zboczy, na których uprawia się winorośle.
Gleby wzgórz Ardud-Beltiug-Hurez (wsie Beltiug, Ratesti oraz Sandra, Ardud, Ardud Vii i Gherausa, Hurez) składają się z osadów gliniastych; występują także żółtawe lub brunatnoczerwone gleby z żwirem i piaskiem na obszarach, które w większym stopniu ulegają erozji.
Związek z obszarem geograficznym - związek przyczynowy
Temperatury powietrza zapewniają uzyskanie odpowiedniej zawartości cukru i kwasowości winogron oraz poprawiają ich walory aromatyczne, gwarantując dobre wartości na koniec okresu dojrzewania.
Wina gatunkowe mają kwiatowy lub owocowy aromat (owoców leśnych) i przyjemne, pieprzowe, trawiaste nuty pierwotne charakterystyczne dla tej odmiany, a także charakteryzują się okrągłym i zrównoważonym aromatem dzięki sezonowi wegetacyjnemu, którego średnie temperatury w ciągu dnia wynoszą powyżej 10,0 °C, kiedy to temperatura jest wystarczająco wysoka, aby doszło do dojrzewania.
Owocowy, pełny aromat (owoców leśnych, czerwonej porzeczki, jeżyny, jagody) jest wyczuwalny w winach czerwonych, w szczególności w tych produkowanych z wykorzystaniem gleb na wzgórzach Hodod (wsie Hodod, Nadisu Hododului itp.), w których występują gliniaste, często węglanowe osady bogate w składniki odżywcze i o dużej zawartości antocyjanów, które pozytywnie wpływają na jakość win.
Kwaśne gleby i południowa orientacja (w Ratesti) wraz z łagodnymi zimami przyczyniają się do produkcji świeżych win białych (z wyraźnie wyczuwalną kwasowością oraz ze specyficznym aromatem czarnego bzu, zielonych jabłek, miodu, akacji) oraz zrównoważonych win czerwonych (o aromacie owocowym, typowym dla danej odmiany w przypadku dojrzewania w beczce), które są odpowiednie do leżakowania (subtelne nuty wanilii w przypadku dojrzewania w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, przyprawy).
Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
Wina z oznaczeniem geograficznym "Dealurile Satmarului" muszą posiadać główną etykietę w przypadku pakowania i etykietowania. Stosowanie tylnych etykiet jest opcjonalne.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.