Sprawozdanie Komisji w sprawie napromieniania żywności za rok 2003.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2006.230.12

Akt nienormatywny
Wersja od: 23 września 2006 r.

Sprawozdanie Komisji w sprawie napromieniania żywności za rok 2003

(2006/C 230/07)

(Dz.U.UE C z dnia 23 września 2006 r.)

STRESZCZENIE

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego, państwa członkowskie są zobowiązane do corocznego przedstawiania Komisji:

– wyników kontroli przeprowadzanych w zakładach napromieniania, w szczególności odnośnie do rodzajów i ilości napromienianych produktów oraz stosowanych dawek, a także

– wyników kontroli przeprowadzanych przy wprowadzaniu produktów na rynek oraz metod wykorzystywanych do wykrywania napromienionych środków spożywczych.

W roku 2003 w ośmiu państwach członkowskich znajdowały się zakłady posiadające zezwolenie. Z wyjątkiem dwóch państw członkowskich wszystkie przedstawiły wymagane informacje odnośnie do rodzajów napromienianych środków spożywczych, ilości i dawek.

W 2003 r. jedenaście państw członkowskich przeprowadziło kontrole środków spożywczych wprowadzonych na rynek, zaś cztery nie wykonały analiz w trakcie tego okresu. W 2003 r. skontrolowano ogółem 5.600 próbek środków spożywczych. Stwierdzono, że około 2,1 % produktów (z wyłączeniem suplementów pokarmowych) dostępnych na rynku zostało napromienionych i nie było właściwie oznakowanych.

Produkty te obejmowały zioła i przyprawy oraz produkty złożone zawierające zioła i przyprawy, żabie udka, produkty pochodzące ze zwierząt wodnych, grzyby, owoce świeże, herbatę, kawę, sosy i podobne produkty. W 2003 r. szczególną uwagę zwrócono na suplementy pokarmowe. Stwierdzono, że ta kategoria produktów powinna podlegać specjalnej kontroli: jak ustalono, 16 % skontrolowanych produktów poddano napromienianiu.

Na podstawie dostępnych informacji Komisja stwierdza, że ogólna sytuacja nie uległa większym zmianom w porównaniu z rokiem 2002, mimo że zwiększyła się liczba państw członkowskich przeprowadzających kontrole.

1.

PODSTAWA PRAWNA I KONTEKST

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1), państwa członkowskie są zobowiązane do corocznego przedstawiania Komisji:

wyników kontroli przeprowadzanych w zakładach napromieniania, w szczególności odnośnie do rodzajów i ilości napromienianych produktów oraz stosowanych dawek

oraz

wyników kontroli przeprowadzanych przy wprowadzaniu produktów na rynek oraz metod wykorzystywanych do wykrywania napromienionych środków spożywczych.

Komisja publikuje wyniki z sprawozdaniach rocznych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sprawozdanie niniejsze obejmuje okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2003 r.

Ogólne informacje dotyczące napromieniania środków spożywczych znajdują się na stronie internetowej

Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Ochrony konsumentów Komisji Europejskiej(2).

1.1. Zakłady napromieniania

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE, środki spożywcze mogą podlegać napromienianiu wyłącznie zakładach napromieniania posiadających zezwolenie. W przypadku zakładów zlokalizowanych na terenie UE, akceptacja jest wydawana przez właściwe władze państwa członkowskiego. Państwa członkowskie informują Komisję o zakładach napromieniania posiadających zezwolenie, zlokalizowanych na ich terenie (art. 7 ust. 1).

Wykaz uprawnionych zakładów znajdujących się na terenie państw członkowskich została opublikowana przez Komisję(3).

1.2. Napromieniowane środki spożywcze

Napromienianie suszonych ziół aromatycznych, przypraw oraz przypraw warzywnych jest dopuszczalne na terenie UE (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)). Ponadto, pięć państw członkowskich poinformowało, że zachowuje krajowe pozwolenia na niektóre rodzaje środków spożywczych zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz pozwoleń krajowych został opublikowany przez Komisję(5).

Zgodnie z art. 6 dyrektywy 1999/2/WE, wszelkie środki spożywcze lub składniki środków spożywczych wchodzące w skład produktów złożonych poddane napromienianiu należy oznaczyć jako "napromienione" lub "poddane działaniu promieniowania jonizującego".

W celu wyegzekwowania właściwego etykietowania oraz wykrywania produktów nieposiadających zezwoleń Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN) na podstawie upoważnienia Komisji Europejskiej ustanowił normy metod analitycznych.

2.

WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZANYCH W ZAKŁADACH NAPROMIENIANIA

Państwa członkowskie przedstawiły następujące informacje:

2.1. Belgia

Kontrola przeprowadzona w 2003 r. przez właściwy organ potwierdziła zgodność zakładu napromieniania IBA Mediris S.A. z wymogami dyrektywy 1999/2/WE.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w zakładzie IBA Mediris w 2003 r.

Środek spożywczyIlość

(t)

Krewetki624,5
Żabie udka2.501,5
Zioła, przyprawy oraz przyprawy warzywne468,5
Warzywa mrożone144,1
Ser58
Jaja419
Drób/dziczyzna915,5
Mięso159,4
Ryby289,5
Owoce suszone13,6
"Pasty owocowe"73,4
Skrobia56,3
Białka37,1
Potrawy gotowe167,5
Suma5.928

2.2. Niemcy

W okresie sprawozdawczym w Niemczech działały cztery zakłady napromieniania posiadające zezwolenie:

a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

W zakładzie przeprowadzono kontrolę w 2002 r.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w zakładzie Gamma Service Produktbestrahlung GmbH w 2003 r. wraz ze średnią pochłoniętą dawką.

Środek spożywczyIlość (t)Średnia pochłonięta dawka (kGy)
Nasiona oleiste1,5<10
Warzywa suszone67<10
Przyprawy z uwzględnieniem mieszanek przypraw12,8<10
Przyprawy z uwzględnieniem mieszanek przypraw i preparatów przypraw195,6<10
Zioła3,5<10
Zioła29<10
Produkty zawierające herbatę106<10
Inne (chitosan, sproszkowane wodorosty, morszczyn pęcherzykowaty, berberys)1,54,5-12,1
Suma (UE)16,3
Suma (inne państwa)400,6
Suma416,9

b) Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Wiehl

Zakład uzyskał akceptację 15 sierpnia 2003 r. W 2003 r. nie przeprowadzono dalszych kontroli. Kolejna kontrola miała zostać przeprowadzona w 13. tygodniu kalendarzowym w roku 2004.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w Gamma Service GmbH&Co. KG w 2003 r. wraz ze średnią pochłoniętą dawką.

Środek spożywczyIlość (t)Średnia pochłonięta dawka (kGy)
WarzywaChrzan w proszku2,58,6
Seler, chrzan w proszku1,776,2
Grzyby świeżePieczarka łąkowa1,896,4
Pieczarka łąkowa0,9366,2
Pieczarka łąkowa2,7366,3
Maślak zwyczajny1,00510,0
Produkty z grzybówMaślak zwyczajny granulowany1,26,6
Warzywa świeżePapryka zielona8,28310,8
Warzywa mieszane1,010,8
Seler0,36,1
PrzyprawyMieszanki przypraw2,5510,0
Suma24,17

c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

W zakładzie przeprowadzono kontrolę w 2002 r.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w zakładzie Isotron Deutschland GmbH w 2003 r. wraz ze średnią pochłoniętą dawką.

Środek spożywczyIlość (t)Średnia pochłonięta dawka (kGy)
Nabiał0,1356
Herbata oraz produkty zawierające herbatę266,49≤ Ü 10
Przyprawy z uwzględnieniem mieszanek 109,41≤ Ü 10
przypraw i preparatów przypraw3,49≤ Ü 10
Zioła49,68≤ Ü 10
Suma (UE)3,49
Suma (inne państwa)425,72
Suma429,21

d) Gamma-Service GmbH&Co KG, Bruchsal

W roku 2003 w zakładzie nie przeprowadzano napromieniania środków spożywczych.

2.3. Dania

Zakład LR Plast zaprzestał napromieniania żywności 31 października 2003 r., wskutek czego został usunięty z wykazu zakładów posiadających zezwolenie na poddawanie środków spożywczych oraz składników środków spożywczych działaniu promieniowania jonizującego.

W 2003 r. nie przeprowadzano kontroli.

2.4. Hiszpania

Zakład IONMED S.A. uzyskał zezwolenie na napromienianie środków spożywczych w 2002 r.

Nie przeprowadzono żadnej kontroli; organy rządowe przewidziały jedynie nadzór systemu kontroli wewnątrzzakładowej.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w zakładzie w 2003 r. wraz z ogólną średnią pochłoniętą dawką.

Środek spożywczyIlość (t)Ogólna średnia dawka promieniowania pochłoniętego (kGy)
Zioła, przyprawy oraz przyprawy warzywne393,83-8

2.5. Francja

W 2003 r. kontrole przeprowadzono we wszystkich zakładach posiadających zezwolenia.

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu we Francji w 2003 r.

Środek spożywczyIlość (t)Ogólna średnia dawka promieniowania pochłoniętego (kGy)
Przyprawy, przyprawy warzywne oraz warzywa suszone89410
Mrożone zioła aromatyczne410
Owoce i warzywa suszone211
Płatki zbożowe do produktów mlecznych210
Guma arabska1413
Kazeiny, kazeiniany156
Mięso oddzielane mechanicznie, mięso i podroby z kurcząt2.2905
Mrożone żabie udka1.0065
Suma4.383

2.6. Włochy

We Włoszech znajduje się jeden zakład posiadający zezwolenie na napromienianie środków spożywczych.

Państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących kontroli przeprowadzonych w zakładzie.

2.7. Niderlandy

W roku 2003 w Niderlandach przeprowadzono następujące kontrole:

a) Zakład Isotron w Ede:

– kontrola systemu HACCP w dniu 4 lutego;

– kontrola ogólna w dniu 14 maja.

b) Zakład Isotron w Etten Leur:

– kontrola systemu HACCP w dniu 17 czerwca;

Tabela poniżej przedstawia rodzaje i ilości środków spożywczych poddanych napromienianiu w dwóch zakładach produkcyjnych w Ede i Etten-Leur.

Środek spożywczyIlość (t)
Przyprawy/zioła1.756,8
Warzywa suszone2.191,2
Mięso drobiowe (mrożone)95,2
Krewetki (mrożone)196,8
Mięso żab184
Białko jaj (schłodzone)359,2
Środki spożywcze(1)781,6
Próbki środków spożywczych24,8
SUMA5.589,6
(1) Produkty przeznaczone na wywóz do krajów trzecich.

2.8. Zjednoczone Królestwo

Na terenie Zjednoczonego Królestwa znajduje się jeden zakład napromieniania - zakład w Swindon firmy Isotron plc, który ma pozwolenie na napromienianie niektórych rodzajów ziół i przypraw. W roku 2003 nie przeprowadzano napromieniania żywności.

W 2003 r. w zakładzie nie przeprowadzano kontroli.

2.9. Podsumowanie dla UE

Zgłoszona ilość środków spożywczych poddanych napromienianiu w UE w czasie badanego okresu wynosi 17.164 ton. Część z tej ilości produktów napromienionych była przeznaczona na wywóz.

3.

WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZANYCH PRZY WPROWADZANIU DO OBROTU ORAZ METODY WYKORZYSTYWANE DO WYKRYWANIA NAPROMIENIONYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH

Państwa członkowskie przedstawiły następujące informacje:

3.1. Austria

Przeprowadzono kontrolę 100 próbek w celu stwierdzenia, czy były poddawane działaniu promieniowania jonizującego. Napromienienie stwierdzono w dwóch próbkach herbaty ziołowej pobranych w związku z kontrolą w wyniku powiadomienia przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt. W tabeli poniżej przedstawiono produkty poddane badaniom i liczbę próbek:

Środek spożywczy Liczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowania (pochodzenie)metoda wg CEN
Przyprawy i zioła450EN 1788
Herbata ziołowa (z przyprawami)132

(pochodzenie nieznane)

EN 1788
Kurczak130EN 1786
Indyk20EN 1786
Kaczka120EN 1786
Gęś70EN 1786
SUMA922
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie97,82,2

3.2. Belgia

W 2003 r. analizie poddano 12 próbek żabich udek, z których w 9 stwierdzono napromienienie i brak właściwego oznakowania. Analizie poddano ponadto 25 próbek sera, z których w 5 stwierdzono napromienienie i brak właściwego oznakowania.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowania (pochodzenie)metoda wg CEN
Żabie udka129EN 1785
Ser255EN 1785
Suma3714
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie62,837,8

3.3. Niemcy

Analizie poddano 3.634 próbki, z których w 69 stwierdzono napromienienie i brak właściwego oznakowania. Szczególnie duży udział produktów napromienionych stwierdzono w przypadku herbat, produktów zawierających herbatę i suplementów pokarmowych.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowania (pochodzenie)(1)metoda wg CEN
Mleko/nabiał2EN 1788
Sery ziołowe i sery1241

(Francja)

EN 1788 (mod.)
EN 1784
EN 1787
EN 1788
Masło ziołowe22EN 1787
EN 1788
Jaja i produkty z jaj4EN 1784 (mod.)
Mięso (łącznie z 5EN 1784 (mod.)
mięsem mrożonym, bez drobiu i dziczyzny)EN 1786
Produkty mięsne (bez 65EN 1784 (mod.)
kiełbas)EN 1786
EN 1788
Kiełbasy102EN 1784 (mod.)
EN 1786
EN 1788
Drób233EN 1784 (mod.)
EN 1786
EN 1788
Dziczyzna6EN 1786
Ryby i produkty z ryb144Łącznie 8, w tym:

3 - kalmary suszone (Niderlandy, Ocean Indyjski)

1 - sardynki suszone (Niderlandy, Ocean Indyjski)

EN 1784 (mod.)

EN 1786

EN 1788

4 (Tajlandia, przywóz przez Niderlandy)
Skorupiaki, małże, 2483EN 1784 (mod.)
muszle i inne (Indonezja)EN 1786
zwierzęta morskie EN 1788
oraz produkty je EN13751
zawierająceL 12.01-1
Rośliny strączkowe12EN 1786
EN 1787
EN 1788
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Zupy, sosy622EN 1787
EN 1788
Zboża i produkty 71EN 1786
zbożoweEN 1788
Nasiona oleiste10EN 1787
EN 1788
EN 13751
Orzechy214EN 1784 (mod.)
EN 1786
EN 1788
EN 1787
EN 13751
Ziemniaki, części 115EN 1788
roślin bogatych w EN 13751
skrobięL 53.00-2
Warzywa świeże, i36EN 1787
sałatkEN 1788
EN 13751
Warzywa suszone, 67EN 1787
produkty warzywneEN 1788
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Grzyby świeże49EN 1788
Grzyby suszone lub 1632EN 1787
produkty z grzybów(Niemcy)EN 1788
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Owoce świeże148EN 1784 (mod.)
EN 1786
EN 1787
EN 1788
EN 13751
Owoce suszone lub 83EN 1786
produkty z owocówEN 1787
EN 1788
EN 13708
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
L 30.00-3
Proszek kakaowy10EN 1788
Kawa, nieprzetworzona19EN 1788
Herbaty, produkty 209Łącznie 18, w tym: EN 1786
zawierające herbatę16 (Niderlandy)EN 1787
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Potrawy gotowe373EN 1784
(1 - Tajwan, 1 - EN 1787
Tajlandia, 1 - EN 1788
Wietnam)EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Przyprawy łącznie z 901Łącznie 23, w tym: EN 1784
mieszankami oraz sól 1 - pieprz EN 1786
ziołowa(Madagaskar) EN 1787
2 - mieszankaEN 1788
ziołowa/papryka EN 13751
(Izrael)

2 (Niemcy)

(Badanie przesiewowe)
Pozostałe: L 12.01-1
pochodzenie nieznaneL 53.00-3
Zioła3571EN 1784
EN 1786
EN 1787
EN 1788
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Produkty z chińskiego 5EN 1787
makaronu, różne przekąski, pizzaEN 1788
Suplementy pokarmowe788EN 1786
EN 1788
EN 13751
(Badanie przesiewowe)
Inne33EN 1784
EN 1786
EN 1787
EN 1788
Suma3.63469
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie98,11,9
(1) Produktów oznakowanych jako poddawane napromienianiu nie kontrolowano.

3.4. Dania

W roku 2003 duński Urząd ds. Weterynarii i Produktów Żywnościowych (DFVA) badał suplementy pokarmowe zawierające zioła oraz surowce ziołowe do produkcji suplementów pokarmowych. Od producentów i importerów działających w Danii pobrano ogółem 106 próbek. W wyniku analiz stwierdzono, że 11 zostało poddanych napromienianiu i zawierało napromienione składniki. W kolejnych czterech stwierdzono obecność niewielkiej ilości napromienionego składnika. Żaden produkt nie posiadał etykiety informującej o poddaniu działaniu promieniowania.

Ponadto przedsiębiorstwa duńskie są zobowiązane do przeprowadzania kontroli weryfikujących zgodność z przepisami. Działania wewnątrzzakładowe tego typu podlegają weryfikacji przez DVFA poprzez kontrole dokumentów.

Podobnie jak w latach poprzednich, w 2003 r. przeprowadzano regularne kontrole mikrobiologiczne środków spożywczych wprowadzanych do obrotu na terenie Danii. Wyniki te nie wzbudziły podejrzeń o poddawanie działaniu promieniowania, dlatego też nie pobrano próbek do analizy.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany działaniu promieniowaniaWynik: duże prawdopodobieństwo, że składnik występujący w niewielkiej ilości w produkcie został napromienionyWynik: poddany działaniu promieniowania, brak prawidłowego oznakowaniametoda wg CEN
Suplementy pokarmowe zawierające leki 91411EN 13783 (badanie przesiewowe) i
oraz surowce do ich produkcjiEN 1788 (weryfikacja)
Suma91411
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie85,83,810,4

3.5. Hiszpania

W 2003 r. nie przeprowadzono analiz.

3.6. Finlandia

W Finlandii istnieją dwie instytucje państwowe ds. żywności przeprowadzające kontrole napromienienia środków spożywczych:

– Krajowa Agencja Żywności w Finlandii, która w 2003 r. przeprowadzała kontrole napromienienia środków spożywczych wprowadzanych do obrotu w ramach programu kontroli środków spożywczych. Kontrole dotyczyły głównie produktów pochodzenia morskiego. Analizie poddano ogółem 30 próbek takich produktów. Nie stwierdzono obecności produktów poddanych napromienianiu.

– Kontrole przeprowadzane przez organy celne dotyczyły głównie ziół i przypraw suszonych. Analizie poddano ogółem 141 próbek ziół i przypraw suszonych. W trzech próbkach stwierdzono obecność produktów poddanych napromienianiu. Żadna z nich nie była właściwie oznakowana.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowaniametoda wg CEN
Krewetki90EN13751 - badania przesiewowe,

EN1788 - potwierdzenie

Inne skorupiaki60
Muszle80
Mieszanki mięczaków i krewetek20
Ślimaki40
Żabie udka10
Przyprawy i zioła suszone1413
Suma1713
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie98,31,7

3.7. Francja

W ramach kontroli wystosowywano wielokrotnie prośby do klientów stosujących środki spożywcze poddane działaniu promieniowania w celu kontroli dostosowania do przepisów w sprawie etykietowania produktów spożywczych poddanych napromienianiu.

Wobec cukiernika stosującego orzechy poddane napromienianiu i dwóch przedsiębiorstw wykorzystujących napromienione mięso oddzielane mechanicznie bez podania odpowiednich informacji na etykiecie wystosowano formalny nakaz zmiany etykiet.

W 2003 r. nie pobierano próbek produktów spożywczych przy wprowadzaniu produktów na rynek w celu kontroli, czy były poddane działaniu promieniowania jonizującego.

3.8. Grecja

Na granicy pobrano 17 próbek, które poddano kontroli. Stwierdzono, że jedna próbka kakao została poddana napromienianiu.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowaniametoda wg CEN
Herbata - szałwia10EN13751
Zioło - limonka10
Herbata20
Pieprz10
Rumianek10
Bazylia10
Mięta10
Cebula suszona10
Zioło - arcydzięgiel10
Lawenda10
Rozmaryn10
Kakao11
Zioło - dzika róża10
Zioło - perz10
Anyż10
Suma161
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie94,15,9

3.9. Włochy

W 2003 r. nie przeprowadzono analiz.

3.10. Irlandia

Kontrole spełniania wymogów dyrektywy 1999/2/WE są przeprowadzane przez instytut zdrowia środowiskowego i publiczne laboratoria analityczne rad zdrowia na podstawie umowy świadczenia usług z irlandzkim urzędem bezpieczeństwa żywności. W roku 2003 analizie poddano ogółem 357 próbek: przypraw i ziół suszonych, suplementów pokarmowych, truskawek świeżych i innych produktów. Ogółem w 12 próbkach (9 suplementów pokarmowych i 3 - przyprawy) stwierdzono obecność wyłącznie lub w części materiału poddanego napromienianiu. Żadna z 12 próbek nie była właściwie oznakowana jako poddana napromienianiu.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowaniametoda wg CEN
Przyprawy i zioła suszone2283 (mieszanka 5 przypraw, 2 inne)EN13751 - badania
Suplementy pokarmowe779 (3 - żeń-szeń, 3 - aloes, korzeń imbiru, czosnek, agnacast)przesiewowe, EN1788 - potwierdzenie
Truskawki świeże180
Kawa, herbata90
Inne130
Suma34512
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie96,63,4

3.11. Luksemburg

W 2003 r. nie przeprowadzono analiz.

3.12. Niderlandy

Próbki pobierano w sklepach detalicznych. Wszystkie analizy przeprowadzono w laboratorium inspektoratu ochrony zdrowia w Zutphen. W roku 2003 zgodnie z planem pobrano 700 próbek, które poddano analizie za pomocą metod wyszczególnionych w tabeli. Stwierdzono, że 37 z 700 próbek poddano działaniu promieniowania. Żadna z nich nie była właściwie oznakowana. W wyniku tego, producentom doręczono oficjalny protokół opisujący popełnione wykroczenia. Wyniki analiz poszczególnych produktów i zastosowane metody przedstawia tabela poniżej.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowaniametoda wg CEN
Truskawki330EN 1788
Grzyby623EN 13751
EN 1788
Suplementy pokarmowe16225EN 13751,

EN 1788

Zioła i przyprawy 4614EN 13751
(pakowane)EN 1788
Ryby (suszone)55EN 1788
Suma72337
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie95,14,9

3.13. Portugalia

W 2003 r. pobrano 8 próbek ziół i przypraw, które poddano analizie metodą EN1787. Żadna z próbek nie była poddawana działaniu promieniowania.

Środek spożywczy poddany analizieLiczba próbek poddanych analizieStosowana metoda wg CEN
Wynik: niepoddany napromienianiuWynik: poddany napromienianiu, brak właściwego oznakowania
Przyprawy i zioła80EN 1787
Suma80
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie1000

3.14. Szwecja

W celu weryfikacji wiedzy o metodach analitycznych szwedzki krajowy urząd ds. żywności przeprowadził kontrolę żywności poddanej napromienianiu. W roku 2003 pobrano siedem próbek. Pięć próbek pobrano w sklepach mięsnych - głównie mięso drobiowe - oraz dwie próbki sera. Metodą analityczną zastosowaną do analizy żywności poddanej napromienianiu jest metoda zgodna z europejską normą EN 1784.

Stwierdzono, że żadna z siedmiu próbek nie była poddawana działaniu promieniowania.

3.15. Zjednoczone Królestwo

Urząd ds. norm żywnościowych stwierdza, że wie o 415 produktach, których próbki zostały pobrane przez miejscowe organy kontrolne w 2003 r., a następnie poddane analizie przy użyciu standardowych metod dla żywności napromienianej. Stwierdzono, że 44 z 415 próbek poddano działaniu promieniowania. Należy zauważyć, że w przypadku 25 próbek wynik nie przyniósł rozstrzygnięcia, ponieważ metoda CEN EN13751:2002 dała wynik pośredni, a ponieważ nie wykonano dalszych analiz, badanie uznano za nierozstrzygające.

Stwierdzono, że na terenie Zjednoczonego Królestwa prowadzona jest sprzedaż suplementów pokarmowych poddanych działaniu promieniowania. Trzynaście z 29 suplementów pokarmowych poddanych działaniu promieniowania zawierało składniki napromienione. W trzech z trzynastu produktów składnik napromieniony był obecny w małej ilości, szacowanej na mniej niż kilka procent całego produktu.

Środek spożywczyLiczba próbek poddanych analizieStosowana
poddany analizieWynik: niepoddany napromienianiuWynik: nierozstrzygniętyWynik: napromienionymetoda wg CEN
Zioła i 2402111EN 13751:2002
przyprawy suszone oraz przyprawy warzywneEN 1788:2001
Mieszanka do zupy z kurczaka100EN 13751:2002
Truskawki1000EN 13751:2002
Grzyby jadalne300EN 13751:2002
Żabie udka100EN 1786:1996
Herbaty ziołowe630EN 13751:2002
Owoce morza - 5104EN 13751:2002
małże, krewetki i rybyEN 1788:2001
Suplementy 34129(1)EN 13751:2002
pokarmoweEN 1788:2001
Suma3462544
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie83,4610,6
(1) Z 29 napromienionych suplementów pokarmowych, 13 zawierało napromieniony

składnik.

3.16. Podsumowanie dla UE

Poniższa tabela przedstawia próbki poddane analizie oraz otrzymane wyniki dla całej UE:

Państwo członkowskieLiczba próbek poddanych analizie
Wynik: niepoddane napromienianiuWynik: poddane napromienianiu, brak właściwego oznakowania
A922
B3714
D3.63469
DK9111
E--
FIN1713
F--
EL161
I--
IRL34512
L--
NL72337
P80
S70
UK34644
Suma5.470193
Udział procentowy w liczbie próbek poddanych analizie96,53,5

4.

WNIOSKI

4.1. Wyniki kontroli przeprowadzonych w zakładach napromieniania

Zgodnie z wymogami dyrektywy 1999/2/WE państwa członkowskie informują Komisję o wynikach kontroli przeprowadzanych w zakładach napromieniania, rodzajach i ilościach napromienionych środków spożywczych oraz średnich stosowanych dawkach.

W roku 2003 w ośmiu państwach członkowskich znajdowały się zakłady posiadające zezwolenie. Wszystkie państwa członkowskie, z wyjątkiem Włoch i Danii, gdzie zakład zaprzestał napromieniania żywności w roku 2003, przedstawiły wymagane informacje odnośnie do rodzajów napromienianej żywności, ilości oraz dawek.

Zgłoszona ilość środków spożywczych poddanych napromienianiu w UE w 2003 r. wyniosła 17.164 ton.

4.2. Wyniki kontroli przeprowadzonych przy wprowadzaniu produktów do obrotu

W 2003 r. jedenaście państw członkowskich przeprowadziło analizy i przedstawiło wymagane dane. Cztery państwa członkowskie nie przeprowadzały analiz w okresie, który obejmuje niniejsze sprawozdanie. Hiszpania, Włochy i Luksemburg nie dysponują laboratoriami analitycznymi, zaś Francja podjęła decyzję o nieprzeprowadzaniu analiz w 2003 r.

Sytuacja w 2003 r. była podobna do roku 2002. Stwierdzono niewielki odsetek produktów dostępnych na rynku, które poddano napromienianiu i niewłaściwie oznakowano (3,5 %). W odniesieniu do suplementów pokarmowych niektóre państwa członkowskie (DE, DK, IRL, NL i UK) podjęły decyzję o kontroli tego właśnie segmentu z uwagi na duży udział produktów poddanych napromienianiu i niewłaściwie oznakowanych stwierdzonych w 2002 r. (29,5 %). W roku 2003 skontrolowano 524 próbki, z których 82 było poddawanych napromienianiu (16 %).

Ogółem skontrolowano około 5.000 próbek środków spożywczych, z których około 2,1 % (wyłączając poddane napromienianiu suplementy pokarmowe kontrolowane w Zjednoczonym Królestwie, Danii, Irlandii, Niemczech i Niderlandach) zostało poddanych napromienianiu i nie zawierało właściwego oznakowania. Oznacza to wzrost o 0,7 % w porównaniu do roku 2002. Wyniki takie mogą być związane z bardziej ukierunkowaną metodą pobierania próbek oraz przeprowadzaniem kontroli przez większą liczbę państw członkowskich.

4.3. Ostateczny termin przekazywania wyników kontroli do sprawozdania za rok 2004

Ostateczny termin przekazywania Komisji wyników kontroli przeprowadzonych w 2004, zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE upływa dnia 30 kwietnia 2005 r.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 16.

(2) http:/europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, str. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 6.

(5) Dz.U. C 56 z 11.3.2003, str. 5.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.