Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniania żywności za rok 2007.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2009.242.2

Akt nienormatywny
Wersja od: 9 października 2009 r.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniania żywności za rok 2007

(2009/C 242/02)

(Dz.U.UE C z dnia 9 października 2009 r.)

1. PODSTAWA PRAWNA I KONTEKST

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstwa państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1) państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

- wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromienianie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości żywności oraz składników żywności poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

- wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania, czy produkt został poddany promieniowaniu jonizującemu.

Artykuł 7 ust. 4 tej dyrektywy nakłada również na Komisję obowiązek opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej:

- szczegółowych danych dotyczących zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie w państwach członkowskich, a także wszelkich zmian ich statusu,

- sprawozdania sporządzonego w oparciu o informacje dostarczane przez krajowe organy nadzoru.

Niniejsze sprawozdanie dotyczy okresu od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Zawiera ono kompilację informacji przekazanych Komisji przez 25 państw członkowskich.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromienianie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność i składniki żywności mogą być poddawane promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich. Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie (art. 7 ust. 1).

Napromienianie żywności i składników żywności może być przeprowadzone wyłącznie za pomocą następujących źródeł:

- promieni gamma pochodzących z nuklidów promieniotwórczych 60Co lub 137Cs,

- promieni rentgenowskich wytwarzanych przez urządzenia obsługiwane na poziomie energii nominalnej (maksymalnej energii kwantowej) wynoszącej 5 MeV lub poniżej tego poziomu,

- elektronów wytwarzanych przez urządzenia obsługiwane na poziomie energii nominalnej (maksymalnej energii kwantowej) wynoszącej 10 MeV lub poniżej tego poziomu.

Wykaz zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3) w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej i jest on dostępny na stronie:

http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf1.2. Napromieniona żywność oraz składniki żywności

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)).

Ponadto siedem państw członkowskich zawiadomiło Komisję o utrzymaniu krajowych zezwoleń dla niektórych rodzajów żywności oraz składników żywności, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Wszelką napromienioną żywność oraz żywność lub żywność wieloskładnikową zawierającą jeden lub więcej napromienionych składników należy opatrzyć napisem "napromienione" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu". W przypadku produktów sprzedawanych luzem, wyrazy te umieszcza się łącznie z nazwą produktu na wywieszce lub jako napis powyżej lub obok pojemnika, w którym umieszczono produkty.

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. WYNIKI KONTROLI DOKONANYCH W JEDNOSTKACH PRZEPROWADZAJĄCYCH NAPROMIENIANIE

Niniejsza sekcja sprawozdania przedstawia wyniki kontroli dokonanych w jednostkach przeprowadzających napromienianie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek.

Państwa członkowskie przedłożyły następujące informacje dotyczące zatwierdzonych jednostek i kontroli w nich przeprowadzonych.

2.1. Belgia

Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostka przeprowadzająca napromienianie Sterigenics S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Żabie udka1.5215
Mięso4456-8
Drób2825
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie2583-5
Zioła i przyprawy korzenne1396-9
Sucha krew166-9
Warzywa126
Skrobia113
Sproszkowane jaja73
Pozostałe1080-10
Ogółem2.799

2.2. Bułgaria

Bułgaria nie przekazała żadnych informacji.

2.3. Republika Czeska

Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostka przeprowadzająca napromienianie Artim Spol S.R.O. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne551-10
Ogółem55

2.4. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działały cztery zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostki przeprowadzające napromienianie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w każdej jednostce w 2007 r. W 2007 r. w trzech jednostkach przeprowadzających napromienianie w Niemczech poddano promieniowaniu łącznie 331 ton produktów.

a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła206< 10
Warzywa suszone24< 10
Ogółem230

Z całkowitej ilości napromienionych produktów 121 ton wywieziono do krajów trzecich.

b) BGS/BETA-Gamma Service GmbH & Co. KG, Wiehl

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła2110-13
Warzywa suszone1810-32
Ogółem39

Wszystkie produkty poddane promieniowaniu zostały wywiezione do krajów trzecich.

c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa615-10
Przyprawy korzenne i zioła15-10
Ogółem62

Wszystkie produkty poddane promieniowaniu zostały wywiezione do krajów trzecich.

d) Beta-Gamma-Service Gmbh & Co. KG, Bruchsal

W 2007 r. w wymienionej jednostce nie poddano promieniowaniu żadnych produktów.

2.5. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie żywności oraz składników żywności. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że jednostki przeprowadzające napromienianie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

a) Ionmed Esterilización, S.A.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne216< 10
Ogółem216

b) Aragogamma, SA,

W 2007 r. w wymienionej jednostce nie poddano promieniowaniu żadnych produktów.

2.6. Francja

We Francji istnieje sześć zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromienianie żywności. Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2007 r. potwierdziły, że pięć z tych jednostek spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE. W stosunku do jednej z nich wysunięto uwagi dotyczące kontroli dawek promieniowania i statusu produktów przed napromienianiem i po nim.

W jednostce Ionisos SA, Domaine de Corbeville, 91400 Orsay (numer identyfikacyjny 91471 F) w 2007 r. nie poddano promieniowaniu żywności ani składników żywności. Jednostka ta została zamknięta.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w jednostkach w 2007 r.

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Drób1.2395
Mrożone żabie udka6875
Guma arabska1313
Zioła, przyprawy korzenne i warzywa suszone6010
Kazeina226
Ogółem2.139

2.7. Węgry

Na Węgrzech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie. Urzędowa inspekcja przeprowadzona przez właściwy organ (Węgierski Urząd ds. Rolnictwa) w 2007 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromienianie AGROSTER Besugárzó Rt. (Budapest, Jászberényi út 5.) spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2007 r.

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne, ostra papryka5,94-6
Produkty liofilizowane0,53-4
Zioła14,53-6
Ogółem20,9

2.8. Włochy

Kontrola przeprowadzona w jedynej jednostce przeprowadzającej napromienianie we Włoszech, Gammard Italia Spa, zakończyła się wynikiem pozytywnym. W jednostce tej w 2007 r. nie poddano promieniowaniu żadnej żywności ani składników żywności.

2.9. Niderlandy

Właściwe organy potwierdziły, że w 2007 r. jednostki przeprowadzające napromienianie spełniały wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

Od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Isotron NL przeprowadził napromienianie 2.323 ton żywności i składników żywności w swoich dwóch jednostkach, w miastach Ede i Etten-Leur. W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości produktów poddanych promieniowaniu w tych dwóch jednostkach w 2007 r.

a) Isotron NL - jednostka przeprowadzająca napromienianie w Ede

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy korzenne i zioła753BD
Żabie udka197BD
Mięso drobiowe (mrożone)154BD
Warzywa liofilizowane88BD
Białko jaj70BD
Krewetki (mrożone)45BD
Próbki żywności10BD
Ogółem1.317
(BD: brak danych dotyczących tej pozycji).

b) Isotron NL - jednostka przeprowadzająca napromienianie w Etten-Leur

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa suszone791BD
Żabie udka146BD
Przyprawy korzenne i zioła48BD
Mięso drobiowe (mrożone)21BD
Ogółem1.006
(BD: brak danych dotyczących tej pozycji).

2.10. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromienianie. W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w jednej z tych jednostek w 2007 r.

a) Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

Kategoria produktówIlość (t) poddana promieniowaniuŚrednia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suche przyprawy korzenne, suche zioła aromatyczne, przyprawy warzywne2697-10
Ogółem269

b) Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

Nie przekazano żadnej informacji dotyczącej tej jednostki przeprowadzającej napromienianie.

2.11. Portugalia

Portugalia nie przekazała żadnych informacji.

2.12. Rumunia

W Rumunii istnieje tylko jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie, którą jest IRASM Center przy Krajowym Instytucie Fizyki i Inżynierii Jądrowej im. Horii Hulubei. Źródłem promieniowania jonizującego są promienie gamma 60Co. Jednostka ta została zatwierdzona przez Krajową Komisję Działań Jądrowych. W 2007 r. w jednostce IRASM nie dokonano napromieniania żywności ani składników żywności.

2.13. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromienianie żywności. Jednostka ta w 2007 r. nie poddała promieniowaniu żadnej żywności w ramach swojego zezwolenia.

2.14. Tabela podsumowująca sytuację w UE

Poniższa tabela podsumowuje ilość żywności (w tonach) poddanej promieniowaniu jonizującemu w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie w Unii Europejskiej.

Kategorie produktówBECZDEESFRHUNLPLOgółem%
Kazeina000022000220,27
Sucha krew160000000160,20
Sproszkowane jaja7000000070,09
Białko jaj000000700 700,86
Ryby,skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie25800000450.3033,72
Próbki żywności000000100100,12
Żabie udka/części1.521000687034302.55131,29
Guma arabska00001310001311,61
Zioła, przyprawy korzenne1395522821660218012691.78921,94
Mięso44500000004455,46
Drób2820001.239017501.69620,80
Skrobia110000000110,13
Warzywa120103000879099412,19
Inne10800001001091,34
Ogółem2.799553312162.139222.3232698.154
% całości34,330,674,062,6526,230,2728,493,30100,00

3. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH NA ETAPIE WPROWADZANIA PRODUKTÓW DO OBROTU I METODY STOSOWANE DO WYKRYWANIA, CZY PRODUKT ZOSTAŁ PODDANY PROMIENIOWANIU JONIZUJĄCEMU

Odnośnie do wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania, czy produkt został poddany promieniowaniu jonizującemu, państwa członkowskie przedstawiły następujące informacje:

3.1. Austria

Ogółem zbadano 115 próbek. W żadnej z tych próbek nie wykazano poddania ich promieniowaniu jonizującemu.

Liczba próbek: 115
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne3900EN 1788, EN 13751
Herbaty ziołowe3800EN 1788, EN 13751
Drób3800EN 1786
Ogółem11500
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.2. Belgia

Ogółem zbadano 89 próbek. Stwierdzono, że jedna z nich została napromieniona.

Liczba próbek: 89
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Makaron instant2101EN 1788(*)
Skorupiaki i mięczaki1500
Zioła mrożone1500
Krewetki1500
Warzywa suszone1100
Owoce1100
Ogółem8801
Ogółem w % zbadanych próbek98,88 %00,00 %1,12 %
(*) W celu wykrycia napromieniania użyto termoluminescencji EN 1788.

3.3. Bułgaria

Bułgaria nie przekazała żadnych informacji dotyczących kontroli w zakresie napromieniania żywności w 2007 r.

3.4. Cypr

W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne odnośnie do napromieniania żywności.

3.5. Republika Czeska

Ogółem zbadano 60 próbek. Okazało się, że dwie próbki nie były zgodne z wymogami (pozytywny wynik napromieniania i nieodpowiednie oznaczenie).

Liczba próbek: 60
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Świeże owoce1500EN 1788/EN 1785
Przyprawy korzenne1200EN 1788
Suplementy diety801EN 1788
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie700EN 1785
Herbaty ziołowe500EN 1788
Makaron instant301EN 1788/EN 1785
Drób600EN 1785
Krewetki200EN 1785
Ogółem5802
Ogółem w % zbadanych próbek96,67 %00,00 %3,33 %

3.6. Niemcy

Ogółem zbadano 3.744 próbki żywności, z których 77 było napromienionych. Dwie próbki były napromienione i spełniały wymogi dyrektyw UE: 1 próbka należąca do kategorii "Przyprawy korzenne i zioła" oraz 1 próbka należąca do kategorii "Zupy, sosy, makarony instant". Pozostałe 75 napromienionych próbek nie było zgodnych z wymogami:

- 21 próbek należących do kategorii, dla których napromienianie jest dozwolone, ale których oznakowanie nie było zgodne z wymogami,

- 34 próbki należące do kategorii, dla których napromienianie nie jest dozwolone,

- 20 próbek (głównie makaron i zupy w proszku) zostało napromienionych, jednak nie można było określić, które ze składników tej żywności wieloskładnikowej zostały napromienione, aby wykryć, czy napromienianie ich było dozwolone.

Kategorie produktów, w których stwierdzono największy odsetek niezgodnych z wymogami próbek, to suplementy diety (16 %) oraz zupy i sosy (11 %).

Liczba próbek: 3744
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne i zioła1.02202EN 1787, EN 1788, EN 13751
Herbaty, produkty herbatopodobne32830EN 1787, EN 1788, EN 13751
Przyprawy28802EN 1787, EN 1788, EN 13751
Zupy, sosy, makarony instant2391217EN 1787, EN 1788, EN 13751
Skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie, inne zwierzęta wodne, w tym produkty z nich uzyskane18012EN 1786, EN 1788, EN 13751 (*)
Świeże owoce17402EN 1784, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Jadalne nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona oleiste16200EN 1784, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Grzyby suszone lub produkty z grzybów14905EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suplementy diety147423EN 1786, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suszone owoce lub produkty z owoców13400EN 1788, EN 13708(*)
Ryby i produkty gospodarki rybnej13000EN 1786, EN 1788
Zboża i produkty zbożowe9300EN 1787, EN 1788, EN 13751
Suszone warzywa i produkty warzywne8800EN 1787, EN 1788, EN 13751(*)
Drób7500EN 1784, EN 1786, EN 1788
Potrawy gotowe do podania7201EN 1786, EN 1788, EN 13751
Kiełbasy6700EN 1784, EN 1786, EN 1787, EN 1788
Świeże warzywa5200EN 1787, EN 1788, EN 13751
Świeże grzyby4700EN 1787, EN 1788, EN 13751
Ser z ziołami4600EN 1787, EN 1788
Ziemniaki, części roślin o wysokiej zawartości skrobi4200EN 1787, EN 1788, EN 13751
Produkty mięsne (z wyjątkiem kiełbas)4100EN 1784, EN 1786
Mięso (z wyjątkiem drobiu i dziczyzny)1501EN 1786
Ser bez ziół1200(*)
Masło z ziołami1000EN 1787, EN 1788
Kakao1000EN 1787
Jaja, produkty z jaj900EN 1784, EN 1785
Mleko i produkty mleczne800EN 1787
Kawa100EN 13751
Inne2800EN 1787, EN 1788
Ogółem3.6692055
Ogółem w % zbadanych próbek98,00 %0,53 %1,47 %
(*) Do wykrycia napromieniania wykorzystuje się też inne metody (np. elektronowy rezonans paramagnetyczny).

3.7. Dania

W 2007 r. nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych dotyczących napromieniania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

Przedsiębiorstwa duńskie są jednak zobowiązane do przeprowadzania kontroli we własnym zakresie, aby zagwarantować zgodność z wymogami. Urząd ds. weterynaryjnych i żywnościowych Danii sprawdził te działania w zakresie samokontroli za pomocą kontroli dokumentów.

3.8. Estonia

W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne odnośnie do napromieniania żywności.

W 2007 r. w Estonii nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych w zakresie napromieniania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

3.9. Grecja

Ogółem zbadano 92 próbki żywności; w przypadku żadnej z nich nie stwierdzono napromienienia.

Liczba próbek: 92
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne8100EN 13751 (PPSL)
Kakao800EN 13751 (PPSL)
Zboża200EN 13751 (PPSL)
Zupy w proszku100EN 13751 (PPSL)
Ogółem9200
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.10. Hiszpania

Ogółem zbadano 130 próbek żywności; w przypadku trzech z nich stwierdzono napromienienie. W przypadku wszystkich próbek, które nie spełniały wymogów, chodziło o żabie udka.

Liczba próbek: 130
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne8800EN 1787, EN 1788
Owoce suszone2500EN 1786, EN 13708
Ryby, skorupiaki i inne zwierzęta wodne903EN 1786
Warzywa500EN 1787, EN 1788
Ogółem12703
Ogółem w % zbadanych próbek97,70 %00,00 %2,30 %

3.11. Finlandia

Ogółem zbadano 94 próbki. Napromienienie stwierdzono w przypadku 5 próbek, które nie były oznakowane.

Żadna z próbek, które dały wynik dodatni, nie była właściwie oznakowana, a jednostki przeprowadzające napromienianie nie były zatwierdzone przez UE.

Liczba próbek: 94
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suszone przyprawy korzenne i zioła7301EN 1788, EN 13751
Suplementy diety1704EN 1788, EN 13751
Jagody400EN 1788
Ogółem8905
Ogółem w % zbadanych próbek94,68 %00,00 %5,32 %

3.12. Francja

Ogółem zbadano 117 próbek, z których 6 zostało napromienionych i nie było prawidłowo oznakowanych.

Liczba próbek: 117
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Owoce suszone1900EN 1788
Ziemniaki1200EN 1788
Zupy i sosy w proszku1100EN 1788
Warzywa1000EN 1788
Makaron instant903EN 1788
Orzechy900EN 1788
Skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie701EN 1788
Kasztany600EN 1788
Mięso drobiowe odzyskane w sposób mechaniczny600EN 1788
Mrożone żabie udka502EN 1788
Herbata500EN 1788
Płatki zbożowe dla produktów nabiałowych400EN 1788
Imbir400EN 1788
Suszone ryby200EN 1788
Przyprawy korzenne200EN 1788
Ogółem11106
Ogółem w % zbadanych próbek94,87 %00,00 %5,13 %

3.13. Węgry

Ogółem zbadano 139 próbek żywności, napromienienie stwierdzono w przypadku jednej z nich.

Liczba próbek: 139
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne49100EN 1788
Herbata4321(*)
Suplementy diety2680
Ogółem118201
Ogółem w % zbadanych próbek84,89 %14,39 %0,72 %
(*) Napromieniona próbka herbaty została oznaczona jako taka, choć napromienianie herbaty nie jest na Węgrzech dozwolone.

3.14. Irlandia

W 2007 r. zbadano 580 próbek żywności, z których 21 było napromienionych, ale nie nosiło wymaganego oznakowania.

Liczba próbek: 580
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne21705EN 13751 (metoda przesiewowa), potwierdzona metodą EN 1788
Kawy i herbaty11500
Makaron6604
Owoce i warzywa4202
Zupy i sosy2500
Przyprawy i buliony2202
Produkty z jagód Goji (kolcowoju)1404
Nasiona1300
Suplementy diety1201
Produkty zbożowe i piekarnicze701
Różne260
Ogółem559021
Ogółem w % zbadanych próbek96,38 %00,00 %3,62 %

3.15. Włochy

Zbadano 105 próbek. Nie stwierdzono napromienienia żadnej z nich. W 11 przypadkach wyniki nie były jednoznaczne.

Liczba próbek: 105
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne, zioła aromatyczne i ekstrakty warzywne79110EN 13783, EN 1788
Warzywa cebulowe700EN 13783
Owoce suszone200EN 13783
Owoce różne200EN 13783
Mieszanki ziołowe200EN 13783
Orzechy200EN 13783
Ogółem94110
Ogółem w % zbadanych próbek89,52 %10,48 %0,00 %

3.16. Łotwa

Pobrano dwie próbki; obydwie były zgodne z przepisami wspólnotowymi.

Liczba próbek: 2
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Błyskawiczne zupy w proszku100EN 1788
Herbaty ziołowe100
Ogółem200
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %0,00 %0,00 %

3.17. Litwa

Zbadano 89 próbek, z których wszystkie okazały się zgodne z wymogami.

Liczba próbek: 89
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suche zioła aromatyczne, próbki herbaty, próbki przypraw8900EN 13783:2004
Ogółem890 0
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.18. Luksemburg

Ogółem zbadano 20 próbek suplementów diety. Stwierdzono napromienienie sześciu z nich. W 6 przypadkach wyniki nie były jednoznaczne.

Liczba próbek: 20
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suplementy diety866EN 1788
Ogółem866
Ogółem w % zbadanych próbek40,00 %30,00 %30,00 %

3.19. Malta

Zbadano ogółem 25 próbek ziół i przypraw korzennych. Stwierdzono, że 21 próbek zostało napromienionych, ale nie zostały one oznaczone jako takie.

Liczba próbek: 25
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Zioła i przyprawy korzenne4021EN 13751
Ogółem4021
Ogółem w % zbadanych próbek16,00 %0,00 %84,00 %

3.20. Niderlandy

Ogółem w 2007 r. pobrano i zbadano 416 próbek. Stwierdzono napromienienie 33 próbek. Trzy z nich, wszystkie z kategorii suplementy diety, były prawidłowo oznakowane jako takie.

Liczba próbek: 416
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suplementy diety201029EN 1788, EN 13751
Zioła i przyprawy korzenne18501EN 1788, EN 13751
Ogółem386030
Ogółem w % zbadanych próbek92,79 %00,00 %7,21 %

3.21. Polska

Ogółem zbadano 150 próbek. Stwierdzono napromienienie 1 próbki, która nie była prawidłowo oznakowana.

Liczba próbek: 150
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne6600EN 1786, EN 1787, EN 1788, EN 13751
Orzechy, w tym orzeszki ziemne2500EN 1786, EN 1787, EN 1788
Warzywa2001EN 1786, EN 1787, EN 1788
Owoce1900EN 1786, EN 1787, EN 1788
Ryby, skorupiaki, mięczaki, szkarłupnie1300EN 1786, EN 1787, EN 1788
Drób i produkty z drobiu, jaja i produkty z jaj700EN 1786, EN 1787, EN 1788
Ogółem14901
Ogółem w % zbadanych próbek99,33 %00,00 %0,67 %

3.22. Portugalia

Portugalia nie przekazała żadnych informacji.

3.23. Rumunia

W 2007 r. przeprowadzono kontrolę dokumentów (w tym kontrolę oznakowania) żywności (suchych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych) w 2014 sklepach. Cała zbadana żywność nie była oznakowana jako napromieniona. W 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne w zakresie napromieniania żywności.

3.24. Szwecja

W 2007 r. zbadano ogółem 6 próbek: mięso bizona, pardwy, żabie, krokodyle i dwa różne rodzaje sera. Metoda zastosowana do badania napromienionej żywności była zgodna z EN 1784. Żadna z próbek nie była napromieniona.

Liczba próbek: 6
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Mięso400EN 1784
Sery200EN 1784
Ogółem600
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.25. Słowacja

W 2007 r. na Słowacji zbadano 41 próbek, z których żadna nie była napromieniona.

Liczba próbek: 41
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Orzeszki ziemne i inne orzechy2500EN 1784
Sery1200EN 1784
Mięso (kurczaka i kacze)300EN 1784
Mak100EN 1784
Ogółem410 0
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.26. Słowenia

Zbadano 20 próbek pod kątem poddania ich działaniu promieniowania jonizującego. Żadna z próbek nie była napromieniona.

Liczba próbek: 20
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Przyprawy korzenne1000EN 13751
Suplementy diety1000EN 1788, EN 13751
Ogółem2000
Ogółem w % zbadanych próbek100,00 %00,00 %00,00 %

3.27. Zjednoczone Królestwo

Ogółem w 2007 r. zbadano 407 próbek. Wiele z nich zostało zbadanych jako oddzielne składniki (np. makaron i dołączona do niego torebka z przyprawami) i każdy składnik był traktowany jako indywidualna próbka. Ogółem zbadano zatem 429 próbek, napromienienie stwierdzono w przypadku 48 z nich. Próbki określone w sprawozdaniu jako "niejednoznaczne" zostały oznaczone jako pośrednie przy pomocy metody CEN EN 13751:2002 i nie były dalej analizowane lub były próbkami o "niskiej czułości" tzn. frakcja ziarna mineralnego tych próbek była zbyt mała, aby przeprowadzić dokładną analizę.

Liczba próbek poddanych badaniu: 407 Liczba zbadanych próbek: 429
Żywność poddana analizieZgodnych z wymogamiNiejednoznacznychNiezgodnych z wymogamiZastosowana metoda CEN
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne163186EN 13751, EN 1778
Suplementy diety83731EN 13751, EN 1778
Makaron i azjatyckie potrawy liofilizowane3024EN 13751, EN 1778
Świeże i konserwowane (inne niż suszone) zioła i przyprawy korzenne2700EN 13751, EN 1778
Owoce (w tym świeże i suszone)2301EN 13751, EN 1778
Herbaty1403EN 13751, EN 1778
Grzyby700EN 13751
Ryby lub owoce morza (suszone krewetki)200EN 13751
Sosy (płynne lub mrożone)200EN 13751
Suszone mięso100EN 13751
Miód i inne produkty pszczelarskie103EN 13751, EN 1778
Warzywa (cebula suszona)100EN 13751
Ogółem3542748
Ogółem w % zbadanych próbek82,52 %6,29 %11,19 %

3.28. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskiePróbki zgodne z wymogamiNiejednoznacznePróbki niezgodne z wymogamiOgółem% w ogólnej liczbie próbek UE
AT115001151,78
BE8801891,38
BGBDBDBDBDBD
CYBKABKABKABKABKA
CZ5802600,93
DE3.66920553.74457,93
DKBKABKABKABKABKA
EEBKABKABKABKABKA
EL9200921,42
ES127031302,01
FI8905941,45
FR111061171,81
HU1182011392,15
IE5590215808,97
IT941101051,62
LV20020,03
LT8900891,38
LU866200,31
MT4021250,39
NL3830334166,44
PL149011502,32
PTBDBDBDBDBD
ROBKABKABKABKABKA
SE60060,09
SK4100410,63
SI2000200,31
UK35427484296,64
OGÓŁEM W UE6.176842036.463
w %95,561,303,14
BD: Brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji.

BKA: Brak kontroli analitycznych - w 2007 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne.

4. STRESZCZENIE

Niniejsze sprawozdanie dotyczy okresu od dnia 1 stycznia 2007 r. do dnia 31 grudnia 2007 r. Zawiera ono kompilację informacji przekazanych Komisji przez 25 państw członkowskich.

Na podstawie otrzymanych informacji stwierdzono, że w 11 państwach członkowskich działały 22 jednostki przeprowadzające napromienianie, zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE. Jedna zatwierdzona jednostka została zamknięta. W 2007 r. nie zatwierdzono żadnych nowych jednostek przeprowadzających napromienianie, ale jedna jednostka została dodana do wykazu w następstwie przystąpienia Rumunii i Bułgarii. W 2007 r. w sześciu jednostkach nie dokonano napromieniania żywności ani składników żywności. Nie przekazano informacji o jednej z jednostek.

W 2007 r. w 16 zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromienianie w 8 państwach członkowskich poddano działaniu promieniowania jonizującego 8.154 tony produktów. 89,29 % zostało poddane napromienianiu w trzech państwach członkowskich: Belgii (34,33 %), Niderlandach (28,49 %) i Francji (26,23 %). Wśród produktów poddanych napromienianiu największą część stanowiły żabie udka (31,29 %), zioła i przyprawy korzenne (21,94 %) oraz drób (20,80 %).

25 z 27 państw członkowskich przekazało informacje dotyczące kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu. 4 państwa członkowskie nie wykonały żadnych kontroli analitycznych w ramach kontroli i inspekcji urzędowych. Jedno z tych państw członkowskich zaznaczyło, że w ramach prawodawstwa krajowego podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny przeprowadzać kontrole we własnym zakresie, aby zapewnić zgodność z wymogami napromieniania żywności.

21 państw członkowskich pobrało ogółem 6.463 próbki. 6.176 próbek (95,56 %) było zgodnych z przepisami dyrektyw. 203 próbki (3,14 %) nie były zgodne. Najczęstszym powodem niezgodności próbek z wymogami było nieprawidłowe oznakowanie oraz napromienianie kategorii, dla których napromienianie nie jest dozwolone. 84 próbki (1,30 %) dały niejednoznaczne wyniki. Głównie chodziło o mieszanki składników, w których czasem niemożliwe było stwierdzenie, które ze składników zostały napromienione, aby określić, czy napromienianie było dozwolone.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, s. 16.

(2) http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, s. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, s. 24.

(5) Dz.U. C 112 z 12.5.2006, s. 6.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.