Sprawozdanie dotyczące napromieniowania żywności za rok 2005.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2007.122.3

Akt nienormatywny
Wersja od: 2 czerwca 2007 r.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za rok 2005

(2007/C 122/03)

(Dz.U.UE C z dnia 2 czerwca 2007 r.)

STRESZCZENIE

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1), państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

– wyników kontroli w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek, oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

W 2005 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu, ilości i dawek przekazało osiem państw członkowskich. W związku z powyższym dokładna ilość żywności poddanej napromieniowaniu w UE w 2005 r. nie jest znana.

Siedemnaście państw członkowskich przedłożyło sprawozdania dotyczące kontroli żywności wprowadzanej do obrotu. Ogółem w 2005 r. kontroli poddano 7011 próbek żywności. Stwierdzono, że około 4 % produktów na rynku zostało poddanych promieniowaniu, ale nie posiadało odpowiedniego oznakowania. Należy zauważyć, że większość niespełniających wymogów próbek stanowiły produkty pochodzące z Azji. Tylko sześć spośród 287 próbek, co do których stwierdzono napromieniowanie spełniały wymogi rozporządzenia.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

1. PODSTAWA PRAWNA I KONTEKST

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do przesyłania Komisji co roku:

- wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych napromieniowaniu oraz stosowanych dawek, oraz

- wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Komisja publikuje wyniki w formie sprawozdań rocznych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje okres od dnia 1 stycznia 2005 r. do dnia 31 grudnia 2005 r.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniowania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromieniowanie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność może być poddawana promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich. Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie (art. 7 ust. 1).

Wykaz upoważnionych jednostek w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3).

1.2. Napromieniowana żywność

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)) Ponadto sześć państw członkowskich zawiadomiło Komisję, że utrzymują one krajowe zezwolenia dla niektórych rodzajów żywności zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Zgodnie z art. 6 dyrektywy 1999/2/WE na wszelkiej napromieniowanej żywności lub składnikach żywności złożonej umieszcza się wyrazy "napromieniowane" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu".

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH W JEDNOSTKACH PRZEPROWADZAJĄCYCH NAPROMIENIOWANIE

Szczegółowe informacje dotyczące jednostek w państwach członkowskich znajdują się na stronie internetowej Komisji:

http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

2.1. Belgia

Inspekcja wykonana przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie IBA Mediris S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE. Firma została jednakże poproszona o ustanowienie procedury, by zagwarantować i dowieść, że środki spożywcze dla których nie jest dozwolone w Belgii poddawanie napromieniowaniu są wywożone.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej napromieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)(*)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Krewetki541,45
Żabie udka3.225,75
Zioła, przyprawy korzenne i warzywne217,86-9
Warzywa mrożone56,13
Jaja665,12-3
Drób/dziczyzna883,93-5
Mięso213,73-5
Ryby118,23-7
Owoce suszone0,56-9
Skrobia93,03
Plazma46,46-9
Dania gotowe75,33
Warzywa suszone112,86-9
Guma arabska0,55
Pozostałe931,22-25
Ogółem7.279,2
(*) W sprawozdaniu jednostką masy były kilogramy.

2.2. Republika Czeska

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie Artim spol.s.r.o. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej napromieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania (KGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne85,34-7
Ogółem85,3

2.3. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działały cztery zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej napromieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Warzywa suszone50,9< 10
Zioła i przyprawy169,0< 10
Inne środki spożywcze (nasiona guarany)0,1< 0
Ogółem220,0

Z całkowitej ilości napromieniowanej żywności 101,5 tony wywieziono do państw trzecich.

b) Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Wiehl

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Surowy materiał roślinny (koper, seler, papryka)6,464-10
Warzywa suszone27,836-8
Ogółem34,29

Całość żywności poddanej napromieniowaniu została wywieziona do państw trzecich.

c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Zioła180,47-9
Przyprawy37,077-9
Ogółem217,47

Całość żywności poddanej napromieniowaniu została wywieziona do państw trzecich.

d) Gamma-Service GmbH&Co KG, Bruchsal

W wymienionej jednostce żywność nie była poddawana promieniowaniu w 2005 r.

2.4. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tych jednostkach.

2.5. Francja

We Francji istnieje sześć zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromieniowanie. Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostki przeprowadzające napromieniowanie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Zioła, przyprawy i warzywa suszone134,310
Guma arabska133,73
Kazeina43,56
Drób1.849,25
Mrożone żabie udka939,85
Krewetki10,55
Ogółem3.111

2.6. Węgry

Na Węgrzech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie. Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2005 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2005 r.

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy34,64-8
Suszone warzywa i owoce11,33-6
Zioła64,93-8
Ogółem110,8

2.7. Włochy

We Włoszech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych w tej jednostce.

2.8. Niderlandy

W 2005 r. nie przeprowadzono urzędowych kontroli w dwóch jednostkach niderlandzkich. W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej napromieniowaniu w tych jednostkach w 2005 r.

Produkty w 2005 r.Ilość (t)(*)
Przyprawy/zioła1.141,1
Warzywa liofilizowane880,8
Mięso drobiowe (mrożone)52,8
Krewetki (chłodzone)36
Krewetki (mrożone)32,8
Części żab124
Białko jaj (chłodzone)0,8
Żywność(**)698,4
Próbki żywności32
Ogółem3.299,2
(*) W sprawozdaniu ilość produktów została określona w "transzach"; średnia waga transzy wynosiła 800 kg.
(**) Produkty przeznaczone na wywóz do państw trzecich.

2.9. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie:

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanych napromieniowaniu w tych jednostkach w 2005 r.

a) Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy, warzywa suszone584,07-10
Grzyby suszone79,65-10
Ogółem663,6

b) Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

ŻywnośćIlość (t)Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Zioła23,47
Ogółem23,4

2.10. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie.

Jednostka ta w 2005 r. nie poddała napromieniowaniu żadnej żywności w ramach swojego zezwolenia i nie została w 2005 r. poddana kontroli.

2.11. Podsumowanie sytuacji w UE

W dziesięciu państwach członkowskich istnieją jednostki zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE.

Osiem państw członkowskich przesłało Komisji wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie.

W związku z powyższym dokładne określenie ilości środków spożywczych poddanych promieniowaniu w Unii nie jest możliwe.

3. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH NA ETAPIE WPROWADZANIA PRODUKTÓW DO OBROTU HANDLOWEGO I METOD STOSOWANYCH DO WYKRYWANIA NAPROMIENIOWANEJ ŻYWNOŚCI

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

3.1. Austria

Sto piętnaście próbek poddano kontroli sprawdzającej, czy zostały one poddane działaniu promieniowania jonizującego. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 115Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Bazylia30EN 1788

EN 13751

Chili10EN 1788

EN 13751

Curry10EN 1788

EN 13751

Kurkuma10EN 1788

EN 13751

Majeranek20EN 1788

EN 13751

Oregano30EN 1788

EN 13751

Papryka70EN 1788

EN 13751

Pieprz60EN 1788

EN 13751

Rozmaryn20EN 1788

EN 13751

Tymianek40EN 1788

EN 13751

Cynamon10EN 1788

EN 13751

Herbaty ziołowe470EN 1788

EN 13751

Kurczak130EN 1786
Kaczka150EN 1786
Gęś90EN 1786
Razem1150
Razem w % zbadanych próbek1000

3.2. Belgia

Ogółem zbadano 148 próbek. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 148Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane (pochodzenie)
Krewetki mrożone obrane lub bez głów150EN 1785 or EN 1788
Suszone zioła i przyprawy50EN 1785 or EN 1788
Żabie udka140EN 1785 or EN 1788
Świeże truskawki140EN 1785 or EN 1788
Tarty ser1000EN 1785 or EN 1788
Razem1480
Ogółem w % zbadanych próbek1000

3.3. Cypr

W 2005 r. kontrole analityczne nie zostały przeprowadzone.

3.4. Republika Czeska

Ogółem zbadano 78 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 8 próbek, które nie były prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 78Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy282EN 1788
Herbaty ziołowe203EN 1788
Suplementy diety73EN 1788
Makaron instant20EN 1788
Świeże owoce90EN 1788
Drób20EN 1788
Kakao w proszku20EN 1788
Razem708
Ogółem w % zbadanych próbek9010

3.5. Niemcy

Zbadano 3.945 próbek. Sto czterdzieści jeden z nich, czyli 3,6 % nie spełniało wymogów: Niewłaściwie oznakowano 93 próbki, w przypadku 48 z nich stwierdzono, że zostały one poddane promieniowaniu nielegalnie.

Dwie próbki zostały poddane napromieniowaniu legalnie i właściwie oznakowane.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w bardzo różnym stopniu. W grupie "azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji" 42 z 113 próbek (37 %) zostało poddanych promieniowaniu i/lub zostało oznakowanych w niewłaściwy sposób. To samo dotyczyło 32 % zup i sosów.

Należy zauważyć, że większość niespełniających wymogów próbek stanowiły produkty pochodzące z Azji.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 3.945Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: Napromieniowane, ale bez zezwolenia i/lub nieprawidłowo oznakowane
Mleko/przetwory mleczne520EN 1788

EN 1787

Ser z ziołami560EN 1788

EN 1784

EN 1787

EN 13751

Masło z ziołami320EN 1787

EN 1788

EN 1788 mod.

Jaja, produkty z jaj50EN 1784 mod.
Mięso (w tym mięso mrożone z wyjątkiem drobiu i dziczyzny)230EN 1784 mod.

EN 1786

Produkty mięsne (z wyjątkiem kiełbas)390EN 1784

EN 1784 mod.

EN 1786

Kiełbasy650EN 1786

EN 1788

EN 1787

Drób1510EN 1786
Dziczyzna60EN 1786

EN 1784

Ryby i produkty rybne1339EN 1786

EN 1788

Skorupiaki, małże, omułki i inne zwierzęta wodne, w tym produkty z nich uzyskane2256EN 1786

EN 1788.L 12.01-1

Nasiona roślin strączkowych270EN 1788
Zupy, sosy9647EN 1375

EN 1787

EN 1788

EN 13751

Zboża i produkty zbożowe54EN 1787

EN 1788

Nasiona oleiste1030EN 1787

EN 1788

Orzechy1480EN 1375

EN 1784

EN 1787

EN 1788

Ziemniaki, części roślin o wysokiej zawartości skrobi190EN 1787

EN 1788

Świeże warzywa, sałata530EN 1787

EN 1788

EN 13751

Suszone warzywa i produkty warzywne700EN 1375

EN 1787

EN 1788

EN 13751 (Metoda przesiewowa)

L 00.00-42 ESR

Świeże grzyby200EN 1788

EN 1375

Grzyby suszone lub produkty z grzybów1732EN 1375

EN 1787

EN 1788

EN 13751 (Metoda przesiewowa)

Świeże owoce1690EN 1787;

EN 1788; PSL

Suszone owoce lub produkty z owoców1010EN 1787

EN 13708

Kakao w proszku240
herbaty, produkty herbatopodobne1618EN 1788

EN 1787;

EN 13751

EN 13751 (Metoda przesiewowa)

Potrawy gotowe do podania354EN 1786

EN 1787

EN 1788

EN 13751 (Metoda przesiewowa)

Przyprawy, w tym preparaty i sól z dodatkiem przypraw1.3858EN 1784

EN 1787

EN 1788

EN 1375

EN 13751 (Metoda przesiewowa)

EN 13788

Zioła1330EN 1787 EN 1788
Suche gotowe dania523EN 1787 EN 1788
Azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji7142EN 1787 EN 1788
Suplementy diety999EN 1375

EN 1787

EN 1788

EN 13751

EN 13751 + EN 1788

Inne183EN 1787 EN 1788
Ogółem3.798141
Ogółem w % zbadanych próbek96,43,6

3.6. Dania

W 2005 r. kontrole analityczne nie zostały przeprowadzone.

3.7. Estonia

W 2005 r. kontrole analityczne nie zostały przeprowadzone.

3.8. Grecja

Ogółem zbadano 54 próbki. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 54Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Suszone zioła i przyprawy320
Herbata120
Ryby i małże100
Ogółem540
Ogółem w % zbadanych próbek1000

3.9. Hiszpania

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.10. Finlandia

Ogółem zbadano 274 próbki. Ogółem zbadano 246 próbek suszonych przypraw i ziół. Stwierdzono napromieniowanie w 6 z nich. Spośród 21 przebadanych próbek suplementów diety, stwierdzono napromieniowanie 7 z nich.

Żadne z próbek, które dały wynik dodatni, nie były właściwie oznakowane, a jednostki przeprowadzające napromieniowanie nie były zatwierdzone przez UE.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 274Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Suszone przyprawy i zioła2406EN 13751

EN 1788

Suplementy diety147EN 13751

EN 1788

Owoce i jagody70
Ogółem26113
Ogółem w % zbadanych próbek955

3.11. Francja

Ogółem zbadano 86 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 6 próbek ziół, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 86Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Przyprawy i zioła220
Suplementy diety210
Herbaty i napary ziołowe110
Grzyby suszone91
Krewetki100
Owoce i warzywa70
Żabie udka55
Ogółem806
Ogółem w % zbadanych próbek937

Próbki zbadano metodą przesiewową pod kątem rażąco niskiego stopnia skażenia mikrobiologicznego i w takim przypadku badane metodą CEN 1788.

3.12. Węgry

Ogółem zbadano 141 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 7 próbek ziół, z których 4 zostały prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 141Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Zioła380EN 1788
Herbata963EN 1788
Ogółem1343
Ogółem w % zbadanych próbek952

3.13. Irlandia

Ogółem w 2005 r. zbadano 459 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 20 próbek, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 459Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Makaron6114Metoda EN 13751 do badania przesiewowego, potwierdzenie metodą EN 1788
Krewetki40
Sosy, musztardy i zupy283
Przyprawy/zapasy221
Świeże owoce130
Zioła i przyprawy1692
Kawa i herbata (w tym napary ziołowe)410
Nasiona290
Suszone owoce i warzywa60
Środki aromatyzujące90
Suplementy diety440
Różne130
Ogółem43920
% wszystkich zbadanych próbek964

3.14. Włochy

Ogółem zbadano 112 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 5 próbek ziół, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 112Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy, zioła i ekstrakty warzywne1075EN 13784/2002 EN 13751

EN 1788

Ogółem1075
Ogółem w % zbadanych próbek1005

3.15. Łotwa

W 2005 r. kontrole analityczne nie zostały przeprowadzone.

3.16. Litwa

Ogółem zbadano 12 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 40Zastosowana metoda
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Przyprawy i zioła50LST EN 13783:2004
Herbata70LST EN 13783:2004
Ogółem120
Ogółem w % zbadanych próbek1000

3.17. Luksemburg

Ogółem zbadano 40 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 40Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Przyprawy100EN 1788
Ziemniaki100EN 1788
Herbata100EN 1788
Cebula100EN 1788
Ogółem400
Ogółem w % zbadanych próbek1000

3.18. Malta

W 2005 r. kontrole analityczne nie zostały przeprowadzone.

3.19. Niderlandy

Ogółem zbadano 792 próbek żywności, napromieniowanie stwierdzono w przypadku 31 z nich. Żadna z napromieniowanych próbek nie została prawidłowo oznakowana jako poddana napromieniowaniu.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 792Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Produkty zbożowe720EN 13751

EN 1788

Warzywa suszone530EN 13751

EN 1788

Suszone warzywa strączkowe430EN 13751

EN 1788

Suszone owoce2150EN 13751

EN 1788

Nasiona50EN 13751

EN 1788

Krewetki540EN 13751

EN 1788

Mieszanki ziół202EN 13751

EN 1788

Zioła i przyprawy1993EN 13751

EN 1788

Suplementy diety10026EN 13751

EN 1788

Ogółem76131
Ogółem w % zbadanych próbek964

3.20. Polska

Ogółem zbadano 120 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 4 próbek, żadna z nich nie była prawidłowo oznakowana.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 120Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne484EN 1788
Ziemniaki100EN 1788
Cebula i czosnek160EN 1788
Drób40EN 1788
Orzechy niełuskane250EN 1788
Krewetki, ryby130EN 1788
Ogółem1164
Ogółem w % zbadanych próbek973

3.21. Portugal

W 2005 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne.

3.22. Szwecja

W 2005 r. zbadano 6 próbek, głównie mięsa drobiowego. Metoda zastosowana do badania napromieniowanej żywności była zgodna z EN 1784.

Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z 6 zbadanych próbek.

3.23. Słowacja

Ogółem zbadano 56 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z

nich.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 40Zastosowana metoda
Wynik: nienapromieniowaneWynik: napromieniowane
Pistacje, różne rodzaje orzechów430GC
Sery90GC
Kaczka40GC
Ogółem560
Ogółem w % zbadanych próbek1000

3.24. Słowenia

W 2005 r. zbadano 10 próbek ziół i przypraw, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich

3.25. Zjednoczone Królestwo

Agencja Norm Żywności została powiadomiona o 657 produktach, z których lokalne organy kontroli Zjednoczonego Królestwa pobrały próbki w 2005 r. i poddały je analizie, stosując standardowe metody wykrywania napromieniowanej żywności. Spośród tych próbek wykryto napromieniowanie u 42 z nich (6 %). Sto jeden próbek określonych w sprawozdaniu jako "niejednoznaczne" zostało oznaczonych jako pośrednie przy pomocy metody CEN EN 13751:2002 i nie były dalej analizowane; lub były próbkami o "niskiej czułości" tzn. frakcja ziarna mineralnego tych próbek była zbyt mała, aby przeprowadzić dokładną analizę.

Żywność poddana analizieLiczba zbadanych próbek 657Zastosowana metoda CEN
Wynik: nienapromieniowaneWynik: niejednoznaczneWynik: napromieniowane
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne2673620EN 13751:2002; EN 1778:2001
Kuskus i suche przyprawy300EN 13751:2002; EN 1778:2001
Suche mieszanki do zup2320EN 13751:2002
Makaron typu azjatyckiego i suche przyprawyA84910EN 13751:2002; EN 1778:2001
Ryż i suche przyprawy200EN 13751:2002
Makaron i suche przyprawy200EN 13751:2002; EN 1778:2001
Pieczarki i grzyby jadalne (suszone i świeże)400EN 13751:2002; EN 1778:2001
Suszone owoce1600EN 13751:2002
Świeże owoce2210EN 13751:2002
Warzywa, w tym cebula1931EN 13751:2002
Herbaty ziołowe502EN 13751:2002; EN 1778:2001
Owoce morza, tzn. małże, krewetki i ryby16113EN 13751:2002; EN 1778:2001
Składniki żywności suszonej28121EN 13751:2002
Orzechy100EN 13751:2002
Suplementy diety18275EN 13751:2002; EN 1778:2001
RóżneB400EN 13751:2002; EN 1778:2001
Ogółem51410142
Ogółem w % zbadanych próbek78166

3.26. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskieLiczba nienapromieniowanych próbekLiczba napromieniowanych próbek% próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanych
AT11500
BE14800
CYBKABKABKA
CZ70810
DE3.798143(*)3,6
DKBKABKABKA
EEBKABKABKA
EL5400
ESBDBDBD
FI264135
FR8067
HU1347(*)2
IE439204
IT10755
LVBKABKABKA
LT1200
LU4000
MTBKABKABKA
NL761314
PL11664
PTBKABKABKA
SE600
SK5600
SI1000
UK514(**)426
Ogółem6.7242814,0
BD: brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji
BKA: brak kontroli analitycznych - w 2005 r. nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne.
(*) Niemcy i Węgry wykryły odpowiednio 2 i 4 próbki, który były legalnie napromieniowane i prawidłowo oznakowane.
(**) Zjednoczone Królestwo określiło 101 próbek jako niejednoznacznych.

4. WNIOSKI

4.1. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Zgodnie z dyrektywą 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do informowania Komisji o wynikach kontroli w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, o kategoriach i ilości żywności poddanej promieniowaniu oraz o średnich zastosowanych dawkach.

W 2005 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich.

Wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu przekazało osiem z dziesięciu państw członkowskich.

W związku z brakiem niektórych sprawozdań dokładna ilość żywności poddanej promieniowaniu w UE w 2005 r. nie jest znana.

4.2. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu handlowego

W 2005 r. szesnaście państw członkowskich przeprowadziło kontrole analityczne i przedłożyło wymagane dane. Cztery państwa członkowskie poinformowały Komisję, że w okresie objętym niniejszym sprawozdaniem nie przeprowadzały one kontroli analitycznych.

Z przekazanych informacji wynika, że w 2005 r. 4 % próbek zostało nielegalnie poddanych promieniowaniu i/lub niewłaściwie oznakowanych. Spośród 287 próbek, co do których stwierdzono napromieniowanie, tylko 6 było legalnie poddanych promieniowaniu i prawidłowo oznakowanych.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w różnym stopniu. Dotyczą jednak w szczególności produktów przywożonych z Azji, zwłaszcza makaronu typu azjatyckiego i suplementów diety. Ponadto należy zauważyć, że w 2005 r. w Azji nie było jednostek zatwierdzonych przez Wspólnotę Europejską.

Komisja oczekuje, że państwa członkowskie będą dalej skupiać się w swoich kontrolach na tych produktach oraz że podejmą odpowiednie środki.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo uzasadnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

4.3. Ostateczny termin przekazania wyników kontroli dla celów sporządzenia sprawozdania za rok 2006

Ostatecznym terminem przekazania Komisji wyników kontroli przeprowadzonych w 2006 r., wymaganych na mocy art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE jest 30 kwietnia 2007 r.

______

(1) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 16. Zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/index_en.htm.

(3) Dz.U. C 187 z 7.8.2003, str. 13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, str. 24.

(5) Dz.U. C 112 z 12.5.2006, str. 6.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.