Decyzja wykonawcza 2019/1351 ustanawiająca specjalne warunki w odniesieniu do przywozu do Unii i tranzytu przez jej terytorium produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit uzyskanych ze świń pochodzących z Republiki Serbii w następstwie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w tym państwie oraz zmieniająca decyzję wykonawczą 2013/426/UE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.216I.1

Akt utracił moc
Wersja od: 20 sierpnia 2019 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2019/1351
z dnia 19 sierpnia 2019 r.
ustanawiająca specjalne warunki w odniesieniu do przywozu do Unii i tranzytu przez jej terytorium produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit uzyskanych ze świń pochodzących z Republiki Serbii w następstwie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w tym państwie oraz zmieniająca decyzję wykonawczą 2013/426/UE

(notyfikowana jako dokument nr C(2019) 6174)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 20 sierpnia 2019 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając dyrektywę Rady 97/78/WE z dnia 18 grudnia 1997 r. ustanawiającą zasady regulujące organizację kontroli weterynaryjnej produktów wprowadzanych do Wspólnoty z państw trzecich 1 , w szczególności jej art. 22 ust. 1 i 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Afrykański pomór świń jest wysoce zaraźliwą, śmiertelną infekcją świń domowych i dzików, która może szybko się rozprzestrzeniać, w szczególności poprzez produkty uzyskane z lub od zakażonych zwierząt i skażone przedmioty. W przypadku wystąpienia ogniska afrykańskiego pomoru świń w państwie trzecim istnieje ryzyko wprowadzenia do Unii czynnika chorobotwórczego poprzez przywóz żywych świń lub produktów z wieprzowiny.

(2) W dniu 13 sierpnia 2019 r. Serbia powiadomiła Komisję o potwierdzeniu wystąpienia ogniska afrykańskiego pomoru świń w miejscowościach Rabrovac (wioska Sume), Velika Krsna i Kusadak.

(3) Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 206/2010 2  Serbia nie ma pozwolenia na wywóz do Unii żywych świń i świeżej wieprzowiny. Jednak zgodnie z decyzją Komisji 2007/777/WE 3  państwa członkowskie zezwalają na przywóz do Unii lub tranzyt przez jej terytorium produktów mięsnych, poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit świń domowych oraz innych gatunków świń utrzymywanych w warunkach fermowych i dzikich. Te produkty pochodzenia wieprzowego mogą być przywożone z Serbii do Unii, pod warunkiem że zostały poddane specyficznej obróbce "D" zgodnie z art. 3 i częścią 2 załącznika II do tej decyzji.

(4) Skuteczność różnych zabiegów dotyczących afrykańskiego pomoru świń określono w załączniku III do dyrektywy Rady 2002/99/WE 4 . Obróbka termiczna w minimalnej temperaturze 70 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa, zgodnie z wymogami określonymi dla specyficznej obróbki "D" opisanej w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE, która wymaga osiągnięcia minimalnej temperatury 70 °C w całej objętości mięsa lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie obróbki produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit, lub, w przypadku surowej szynki, obróbki składającej się z naturalnej fermentacji i dojrzewania nie krótszego niż dziewięć miesięcy, na skutek których produkt posiada wartość Aw nie większą niż 0,93 i wartość pH nie większą niż 6,0, nie jest uważana za skuteczną w eliminacji ryzyka związanego z afrykańskim pomorem świń w odniesieniu do produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit.

(5) Aby zapobiec ryzyku wprowadzenia afrykańskiego pomoru świń poprzez przywóz produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit otrzymanych ze świń pochodzących z Serbii, trzeba zapewnić, aby produkty te zostały poddane skutecznemu zabiegowi w celu unieszkodliwienia wirusa powodującego to zakażenie.

(6) Dlatego przywóz do Unii produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit, składających się z mięsa wieprzowego lub mięsa dzikich świń pochodzących z Serbii lub zawierających takie mięso, powinien być dozwolony wyłącznie pod warunkiem że te produkty mięsne oraz poddane obróbce żołądki, pęcherze i jelita zostały poddane przynajmniej specyficznej obróbce "C" opisanej w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE, która wymaga osiągnięcia minimalnej temperatury 80 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa lub przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit w czasie obróbki produktu mięsnego oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit. Alternatywnie można zastosować bardziej intensywną specyficzną obróbkę "B" opisaną w części 4, która wymaga obróbki w hermetycznie zamkniętym pojemniku do wartości F0 wynoszącej trzy lub więcej.

(7) W decyzji wykonawczej Komisji 2013/426/UE 5  przewidziano, że wszystkie pojazdy, w których przewożono żywe zwierzęta do państwa trzeciego lub części jego terytorium dotkniętych afrykańskim pomorem świń (lub w ich obrębie) i wymienionych w załączniku I do tej decyzji wykonawczej należy odpowiednio czyścić i dezynfekować po ostatnim rozładunku oraz że należy odpowiednio udokumentować takie czyszczenie i taką dezynfekcję przy wjeździe na terytorium Unii.

(8) Z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń w Serbii należy dodać to państwo do wykazu państw trzecich lub ich regionów w załączniku I do decyzji wykonawczej 2013/426/UE.

(9) Decyzję wykonawczą 2013/426/UE stosuje się do dnia 31 grudnia 2019 r. Jednak w związku z niekorzystną sytuacją w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w państwach wymienionych we wspomnianej decyzji oraz biorąc pod uwagę epidemiologię afrykańskiego pomoru świń oraz środki mające zastosowanie w Unii w odniesieniu do tej choroby konieczne jest przedłużenie okresu jej stosowania do dnia 31 grudnia 2021 r. Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję wykonawczą 2013/426/UE.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Państwa członkowskie zezwalają na przywóz do Unii lub tranzyt przez jej terytorium produktów mięsnych oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit świń domowych, dzikich zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych (świń) lub dzikich świń pochodzących z Republiki Serbii, pod warunkiem że:

a)
produkty takie zostały poddane specyficznej obróbce "C" lub "B", określonej w części 4 załącznika II do decyzji 2007/777/WE; oraz
b)
państwa członkowskie zapewniają, aby tylko przesyłki takich produktów spełniające wymogi wzoru świadectwa zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt:
(i)
określone w załączniku III do decyzji 2007/777/WE były przywożone do Unii;
(ii)
określone w załączniku IV do tej decyzji były wprowadzane do Unii i były przeznaczone do państw trzecich po bezpośrednim tranzycie lub po składowaniu, zgodnie z art. 12 ust. 4 lub art. 13 dyrektywy Rady 97/78/WE 6 , i nie były przeznaczone do przywozu do Unii; oraz
c)
przesyłkom takim towarzyszy odpowiednie świadectwo poświadczające zgodność z wymaganą specyficzną obróbką, o której mowa w lit. a), należycie wypełnione i podpisane przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego wysyłki.
Artykuł  2

W decyzji wykonawczej 2013/426/UE wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 4a otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 4a

Niniejszą decyzję stosuje się do dnia 31 grudnia 2021 r.";

2)
w załączniku I po słowie "Rosja" dodaje się słowo "Serbia".
Artykuł  3

Niniejszą decyzję stosuje się do dnia 31 grudnia 2021 r.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 sierpnia 2019 r.
W imieniu Komisji
Vytenis ANDRIUKAITIS
Członek Komisji
1 Dz.U. L 24 z 30.1.1998, s. 9.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 206/2010 z dnia 12 marca 2010 r. ustanawiające wykazy krajów trzecich, ich terytoriów lub części, upoważnionych do wprowadzania do Unii Europejskiej niektórych zwierząt oraz świeżego mięsa, a także wymogi dotyczące świadectw weterynaryjnych (Dz.U. L 73 z 20.3.2010, s. 1).
3 Decyzja Komisji 2007/777/WE z dnia 29 listopada 2007 r. ustanawiająca warunki zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego oraz wzory świadectw na przywóz z krajów trzecich niektórych produktów mięsnych oraz przetworzonych żołądków, pęcherzy i jelit do spożycia przez ludzi i uchylająca decyzję 2005/432/WE (Dz.U. L 312 z 30.11.2007, s. 49).
4 Dyrektywa Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiająca przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 18 z 23.1.2003, s. 11).
5 Decyzja wykonawcza Komisji 2013/426/UE z dnia 5 sierpnia 2013 r. w sprawie środków mających na celu zapobieżenie wprowadzaniu do Unii wirusa afrykańskiego pomoru świń z niektórych państw trzecich lub części terytorium państw trzecich, w których potwierdzono obecność choroby, oraz uchylająca decyzję 2011/78/UE (Dz.U. L 211 z 7.8.2013, s. 5).
6 Dyrektywa Rady 97/78/WE z dnia 18 grudnia 1997 r. ustanawiająca zasady regulujące organizację kontroli weterynaryjnej produktów wprowadzanych do Wspólnoty z państw trzecich (Dz.U. L 24 z 30.1.1998, s. 9).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.