Rozporządzenie 903/2008 w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny (Wersja skodyfikowana)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.249.3

Akt utracił moc
Wersja od: 18 września 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 903/2008
z dnia 17 września 2008 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

(Wersja skodyfikowana)

(Dz.U.UE L z dnia 18 września 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku)(1), w szczególności jego art. 170 i 192 w związku z jego art. 4,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 386/90 z dnia 12 lutego 1990 r. w sprawie monitorowania wywozu produktów rolnych otrzymujących refundacje lub inne kwoty(2), w szczególności jego art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97 z dnia 25 listopada 1997 r. w sprawie specjalnych warunków przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny(3) zostało kilkakrotnie znacząco zmienione(4). W celu zapewnienia jego jasności i zrozumiałości należy je zatem skodyfikować.

(2) Artykuł 21 rozporządzenia Komisji (WE) nr 800/1999 z dnia 15 kwietnia 1999 r. ustanawiającego wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu refundacji wywozowych do produktów rolnych(5) przewiduje, że refundacja nie jest przyznawana w przypadku, gdy jakość handlowa produktów nie jest solidna i właściwa w dniu przyjęcia zgłoszenia wywozowego.

(3) Takie wymagania okazały się jednak niewystarczające, aby zapewnić stosowanie jednolitych warunków w czasie wypłacania refundacji do niektórych produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit. q) rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

(4) Należy w związku z tym ustanowić na poziomie wspólnotowym dodatkowe warunki dotyczące produktów średniej jakości i umożliwiające odmowę wypłaty refundacji do produktów niższej jakości.

(5) Należy przewidzieć dodatkowe wymagania jakościowe w przypadku produktów oznaczonych kodami CN 1601 00 99 i 1602 49 19, niezawierających mięsa drobiowego, dla których należy ustalić ostre kryteria jakości w celu ograniczenia jakichkolwiek refundacji przyznawanych w odniesieniu do takich produktów, w przypadku gdy ilości objęte pozwoleniami na wywóz przekraczają lub mogą przekroczyć tradycyjne ilości.

(6) Należy wprowadzić kontrole w celu zapewnienia zgodności z niniejszym rozporządzeniem. Takie kontrole mają być dokonywane zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2090/2002 z dnia 26 listopada 2002 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 386/90 w sprawie kontroli bezpośrednich przy wywozie produktów rolnych kwalifikujących się do refundacji(6) i muszą w szczególności uwzględniać ocenę organoleptyczną i analizy fizyko-chemiczne. Dlatego do wniosków o refundacje musi być dołączone pisemne oświadczenie, że dane produkty spełniają wymagania ustanowione w niniejszym rozporządzeniu.

(7) Należy przewidzieć jasno określone metody analiz w celu zapewnienia ujednolicenia kontroli fizyko-chemicznych.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Bez uszczerbku dla innych przepisów wspólnotowych, w szczególności rozporządzenia (WE) nr 800/1999, refundacje wywozowe przyznawane są tylko do tych produktów wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia:

a) które spełniają warunki ustanowione w tym załączniku;

oraz

b) dla których w rubryce 44 zgłoszenia wywozowego wpisane jest określenie "towary zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 903/2008.".

2.
Do celów niniejszego rozporządzenia produkt, wytworzony z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi i nadający się do tego ze względu na użyte surowce, ich przygotowanie w odpowiednich warunkach sanitarnych i ich opakowanie, uznaje się za będący solidnej i właściwej jakości w rozumieniu art. 21 rozporządzenia (WE) nr 800/1999.
Artykuł  2

W przypadku dokonywania kontroli określonych w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 2090/2002 kontrole produktów objętych niniejszym rozporządzeniem polegają na:

a) ocenie organoleptycznej; oraz

b) analizach fizyko-chemicznych wykonywanych z użyciem metod wskazanych w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Rozporządzenie (WE) nr 2331/97 traci moc.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku IV.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2008 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 42 z 16.2.1990, s. 6.

(3) Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19.

(4) Zob. załącznik III.

(5) Dz.U. L 102 z 17.4.1999, s. 11.

(6) Dz.U. L 322 z 27.11.2002, s. 4.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Specjalne warunki przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów z wieprzowiny

Kod CNWyszczególnienieKod produktuWarunki
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów mięsnych lub krwi; przetwory spożywcze oparte na takich produktach:
- Pozostałe:
1601 00 91-- Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
--- Niezawierające mięsa drobiowego ani podrobów1601 00 91 9120a) o zawartości białka w masie minimum 16 % wagi netto
b) bez dodatku obcej wody
c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane
--- Pozostałe1601 00 91 9190a) o zawartości białka w masie minimum 12 % wagi netto
b) bez dodatku obcej wody
c) białka inne niż białka zwierzęce są zakazane
1601 00 99-- Pozostałe:
--- W pojemnikach zawierających płynny środek konserwujący, niezawierające1601 00 99 9110a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto
mięsa drobiowego i podrobówb) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30
c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 25 % wagi netto
--- W pojemnikach również zawierających płynny środek konserwujący1601 00 99 9190a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto
b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45
c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 33 % wagi netto
--- Pozostałe, niezawierające mięsa drobiowego i podrobów1601 00 99 9110a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 10 % wagi netto
b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,30
c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 10 % wagi netto
--- Pozostałe:1601 00 99 9190a) zawartość białka zwierzęcego w masie: minimalnie 8 % wagi netto
b) stosunek kolagen/białko: maksymalnie 0,45
c) zawartość wody pochodzącej z zewnątrz w masie: maksymalnie 23 % wagi netto
ex 1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z trzody chlewnej:
ex 1602 41-- Szynki i ich kawałki:
ex 1602 41 10--- Ze świń domowych:
---- Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu:
----- W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej1602 41 10 9110Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
----- W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg1602 41 10 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,3
ex 1602 42-- Łopatki i ich kawałki:
ex 1602 42 10--- Ze świń domowych:
---- Gotowane, zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu
----- W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto 1 kg lub powyżej1602 42 10 9110Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
----- W opakowaniach bezpośrednich o wadze netto poniżej 1 kg1602 42 10 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5
ex 1602 49-- Pozostałe, w tym mieszanki:
--- Ze świń domowych
---- Zawierające wagowo 80 % lub więcej mięsa i podrobów mięsnych, dowolnego rodzaju, w tym tłuszcze dowolnego rodzaju i pochodzenia:
ex 1602 49 19----- Pozostałe:
------ Gotowane, zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa i tłuszczu
------- Niezawierający mięsa drobiowego lub podrobów z drobiu
-------- Zawierające produkt złożony z wyraźnie rozpoznawalnych kawałków mięśni, których ze względu na ich wielkość nie można zidentyfikować jako pozyskanych z szynek, łopatek, schabów lub karków, łącznie z małymi cząsteczkami widocznego tłuszczu i małymi ilościami podcieków galarety1602 49 19 9130Stosunek woda/białko w mięsie maksimum 4,5

ZAŁĄCZNIK  II

Metody analiz(1)

1. Ustalanie zawartości białka

Przez zawartość białka należy rozumieć zawartość azotu pomnożoną przez współczynnik 6,25. Zawartość azotu musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 937-1978.

2. Ustalanie zawartości wody w produktach objętych kodami Nomenklatury Scalonej 1601 i 1602 Zawartość wody musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 1442-1973.

3. Obliczenie zawartości wody pochodzącej z zewnątrz Zawartość wody oblicza się według wzoru: a - 4b, gdzie:

a = zawartość wody,

b = zawartość białka.

4. Ustalanie zawartości kolagenu

Przez zawartość kolagenu należy rozumieć zawartość hydroksyproliny pomnożoną przez współczynnik 8. Zawartość hydroksyproliny musi być ustalona zgodnie z metodą ISO 3496-1978.

______

(1) Metody analizy określone w niniejszym załączniku to metody obowiązujące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, bez uszczerbku dla jakichkolwiek późniejszych zmian tych metod. Są one publikowane przez Sekretariat ISO, 1, rue Varembé, Genewa, Szwajcaria.

ZAŁĄCZNIK  III

Uchylone rozporządzenie i wykaz jego kolejnych zmian

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2331/97 (Dz.U. L 323 z 26.11.1997, s. 19).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 739/98 (Dz.U. L 102 z 2.4.1998, s. 22).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2882/2000 (Dz.U. L 333 z 29.12.2000, s. 72).

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 507/2002 (Dz.U. L 79 z 22.3.2002, s. 12).

ZAŁĄCZNIK  IV

Tabela korelacji

Rozporządzenie (WE) nr 2331/97Niniejsze rozporządzenie
Artykuły 1 i 2Artykuły 1 i 2
Artykuł 3-
-Artykuł 3
Artykuł 4Artykuł 4
Załączniki I i IIZałączniki I i II
-Załącznik III
-Załącznik IV

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.