Rozporządzenie 2179/2002 w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.331.11

Akt utracił moc
Wersja od: 7 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2179/2002
z dnia 6 grudnia 2002 r.
w sprawie specjalnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1365/2000(2), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Działania interwencyjne na rynku wieprzowiny podejmuje się, jeżeli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty przeciętna cena tusz wieprzowych kształtuje się na poziomie niższym niż 103 % ceny podstawowej oraz prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu, a uwzględniając tendencje sezonowe i cykliczne, powyższa sytuacja może utrzymywać się nadal.

(3) Należy podjąć działania interwencyjne. Mogą one zostać ograniczone do przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3), zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 3533/93(4).

(4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(5) Komisja może podjąć decyzję o skróceniu lub przedłużeniu okresu składowania. W przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję, należy ustalić również kwoty pomocy za poszczególne okresy składowania oraz kwoty, które mogą zostać dodane lub odjęte.

(5) Należy ustalić kwoty minimalne w celu ułatwienia pracy w zakresie działań administracyjnych i kontrolnych dotyczących zawierania umów.

(6) Zabezpieczenie powinno zostać ustalone na takim poziomie, aby zapewnić wypełnianie przez firmy magazynujące ich zobowiązań umownych.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Od dnia 9 grudnia 2002 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Wykaz produktów, które kwalifikują się do otrzymania pomocy, oraz odpowiednie kwoty podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2.
W przypadku gdy Komisja rozszerzy lub skróci okres składowania, kwota pomocy jest odpowiednio dostosowywana. Dodatki i obniżki za miesiąc i za dzień podane są w kolumnach 6 i 7 załącznika.
Artykuł  2

Ustala się poniższe minimalne ilości przypadające na umowę:

a) 10 ton na produkty z kością;

b) 15 ton dla pozostałych produktów.

Artykuł  3

Ustala się zabezpieczenie na poziomie 20 % kwoty pomocy określonej w załączniku.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 29.6.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22.

(4) Dz.U. L 321 z 23.12.1993, str. 9.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK 

(EUR/tona)
Kod CNProdukty, na które udzielana jest pomocKwota pomocy na okres składowaniaDodatek lub obniżka
3 miesiące4 miesiące5 miesięcyZa miesiącZa dzień
1234567
ex 0203Wieprzowina świeża lub chłodzona
ex 0203 11 10Półtusze bez kończyny przedniej, ogon, nerki, cienki mięsień przepony i rdzeń kręgowy(1)278315352371,24
ex 0203 12 11Szynki337379421421,41
ex 0203 12 19Łopatki337379421421,41
ex 0203 19 11Przodki337379421421,41
ex 0203 19 13Schaby, z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez kawałka polędwicy(2)(3)337379421421,41
ex 0203 19 15Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki164197230331,09
ex 0203 19 55Boczek i jego całe lub przycięte prostokątne kawałki, bez skóry i żeberek164197230331,09
ex 0203 19 55Zady, łopatki, przodki, szynki z lub bez karkówki, lub karkówka oddzielnie, szynki z lub bez polędwicy, z kością(2)(3)337379421421,41
ex 0203 19 55Kawałki odpowiadające częściom typu "middles", z lub bez skóry i tłuszczu, z kością(4)255290325351,17
ex 0203 19 59Kawałki odpowiadające częściom typu "middles", z lub bez skóry i tłuszczu, z kością(2)255290325351,17
(1) Taka sama prezentacja produktów jak dla produktów objętych kodem CN 0210

19 20.

(2) Pomoc może być udzielana dla półtusz przedstawianych jako tusze typu

Wiltshire, tj. bez łba, policzka, żuchwy, stóp, ogona, zaczerwienionego

tłuszczu, nerek, polędwicy, kości łopatkowej, mostka, kręgosłupa, kości

miednicy i przepony.

(3) Szynki i karkówka mogą być ze skórą lub bez, ale przylegająca warstwa

nie może przekroczyć głębokości 25 mm.

(4) Ilości zakontraktowane mogą obejmować wszystkie kombinacje produktów, o

których jest mowa powyżej.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.