Decyzja 93/494/EWG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.232.37

Akt utracił moc
Wersja od: 1 marca 1996 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 23 lipca 1993 r.
ustanawiająca specjalne warunki przywozu produktów rybołówstwa pochodzących z Wysp Owczych
(93/494/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania na rynek produktów rybołówstwa (1), w szczególności jej art. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

grupa ekspertów Komisji przeprowadziła wizytację kontrolną na Wyspach Owczych w celu weryfikacji warunków, w których produkty rybołówstwa są produkowane, składowane i wysyłane do Wspólnoty;

przepisy ustawodawstwa Wysp Owczych w zakresie kontroli zdrowotnej i monitorowania produktów rybołówstwa można uznać za równoważne z przepisami ustanowionymi w dyrektywie. 91/493/EWG;

Heilsufrodiliga Starvsstovan (Instytut Żywności i Ochrony Środowiska), właściwy organ Wysp Owczych i Wydział Rybołówstwa jego departament kontroli są w stanie skutecznie weryfikować stosowanie obowiązującego ustawodawstwa w praktyce;

procedura otrzymywania świadectwa zdrowia określonego w art. 11 ust. 4 lit. a) dyrektywy 91/493/EWG musi również obejmować definicję wzoru świadectwa, minimalnych wymogów dotyczących języka(-ów), w którym(-ch) musi zostać sporządzone i stanowisko osoby upoważnionej do jego podpisania;

zgodnie z art. 11 ust. 4 lit. b) dyrektywy 91/493/EWG na opakowaniach produktów rybołówstwa należy umieścić znak podający nazwę państwa trzeciego i numer zatwierdzenia zakładu pochodzenia lub statku przetwórni;

zgodnie z art. 11 ust. 4 lit. c) dyrektywy 91/493/EWG, należy sporządzić wykaz zatwierdzonych zakładów i/lub statków przetwórni; wykaz taki musi zostać sporządzony na podstawie komunikatu z Instytutu Żywności i Ochrony Środowiska do Komisji; zatem w gestii Instytutu Żywności i Ochrony Środowiska leży zapewnienie zgodności z przepisami ustanowionymi w tym celu w art. 11 ust. 4 dyrektywy 91/493/EWG;

Instytut Żywności i Ochrony Środowiska złożył oficjalne zapewnienia dotyczące zgodności z przepisami ustanowionymi w rozdziale V Załącznika do dyrektywy 91/493/EWG i dotyczące spełnienia wymagań równoważnych z wymaganiami ustalonymi w tej dyrektywie w zakresie zatwierdzenia przedsiębiorstw i statków przetwórni;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Właściwym organem Wysp Owczych do celów weryfikacji i poświadczania zgodności produktów rybołówstwa z wymogami dyrektywy 91/493/EWG jest Heilsufrodiliga Starvsstovan (Instytut Żywności i Ochrony Środowiska).

Artykuł  2

Produkty rybołówstwa pochodzące z Wysp Owczych muszą spełniać następujące warunki:

1) każdej przesyłce musi towarzyszyć numerowane oryginalne świadectwo zdrowia, należycie wypełnione, podpisane, opatrzone datą i składające się z pojedynczego arkuszu papieru zgodnie ze wzorem znajdującym się w załączniku A do niniejszej decyzji;

2) produkty muszą pochodzić z zatwierdzonych zakładów lub statków przetwórni wymienionych w załączniku B do niniejszej decyzji;

3) z wyjątkiem mrożonych produktów rybołówstwa luzem i przeznaczonych do produkcji żywności konserwowanej na wszystkich opakowaniach należy umieścić czytelny napis "Wyspy Owcze" i numer zatwierdzenia zakładu pochodzenia lub statku przetwórni.

Artykuł  3
1.
Świadectwa określone w art. 2 pkt 1 muszą zostać sporządzone, w co najmniej jednym urzędowym języku Państwa Członkowskiego, w którym przeprowadzane są kontrole.
2.
Na świadectwie musi widnieć nazwa, kompetencje i podpis przedstawiciela Instytutu Żywności i Ochrony Środowiska i jego urzędowa pieczęć w kolorze innym niż pozostałe adnotacje na świadectwie.
Artykuł  4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 października 1993 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 23 lipca 1993 r.
W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

ZAŁĄCZNIK  A 1

ZAŁĄCZNIK  B 2

WYKAZ ZATWIERDZONYCH ZAKŁADÓW

I. Zakłady

Numer zatwierdzeniaNazwaAdres
101NorõurfiskÃrnafjørõur
102KósinKlaksvík
103Eyst-laxKlaksvík
104SammutKlaksvík
105Andreas SørensenHvannasund
106J. R. FiskKlaksvík
107Klaksvík Fish Co.Klaksvík
108Northern Fish Cold Storage Ltd.Klaksvík
110Jákup Eli SteffensenArnafjøröur
111Evald WeiheSkála
112Glyvra SkerivirkiGlyvrar
113Hans HøghamarEiõl
114NósiOyndarfjørõur
115Atlantic SeafishToftir
116Seafood 62/7Runavík
117EsalarOyrarbakki
118Hansen SeafoodStrendur
119Fiskamarknaõur Føroya, ToftirToftir
120Kristian HansenFuglafjørõur
121United Seafood FuglafjørõurFuglafjørõur
123FiskavirklõNorõagøta
124Joen J. M. JacobsenGlyvrar
125Kassavirklõ á BakkaGlyvrar
126United Seafood RunavíkRunavík
127United Seafood ToftirToftir
128Hans J. HøjgaardRunavík
129TavanLeirvík
130United Seafood EiõiEiõi
131O. C. JoensenOyri
132BetaSaltangará
133PelagosFuglafjørõur
134NorexOyndarfjørõur
135VarõhornStrendur
136EnnibergSkála
137NeviõRunavik
138Steingrim JoensenToftir
139Joen J. JohannesenSødarfjørõur
140United Seafood TõrshavnTõrshavn
141Vestmana FiskavirkiVestmana
142United Seafood VestmanaVestmana
144Salemon JacobsenKollafjørõur
146Kjartan JacobsenKaldbak
147VestsalmonKollafjørõur
149Eirikur SamuelsenHaldarsvík
150KlinkanHósvík
151Neystiõ hjá IngolfNorõskáli
152Kaldbaks laksaalingKaldbak
153Tór SeafoodTórshavn
154Kaj Aage JensenHaldarsvík
155Far-fishTórshavn
156Nordic SeafoodRunavík
160United Seafood MiõvágurMiõvágur
161TombaSørvágur
162KovinSandavágur
169West FishSørvágur
179ImpexSoldafjørõur
180Sláturvirkiõ á Tjørn VágurVági
181United Seafood TvøroyriTvøroyri
182Sláturvirkiõ ó Tjøru PorkeriPorkeri
183United Seafood VágurVágur
184Fiskmarknaour Føroya VagurVagur
185Fiskmarknaour Føroya KlaksvíkKlaksvík
187Norõberg SeafoodHvalba
189HálíõarenniSkála
190HellisvaõKlaksvík
191H. KonoyGøta

II. Statki przetwórnie

Numer zatwierdzeniaNazwaAdres
200Artic VikingKollafjørõur
203EnnibergTórshavn
205HvilvtenniLeirvík
206HøglfossurSandavágur
209Ocean CastleSkáli
211GilstónKlaksvík
214SkálaberrgKlaksvík
215SólborgVágur
216RanVágur
217SundabergKlaksvík
218VesturvónSørvágurur
220Polar SeaTórshavn
221AkrabergToftir
226VesturlandLopra
228SaevarkletturDalur
230MargrethaNólsoy
235South IslandPorkeri
1 Załącznik A zmieniony przez art. 4 decyzji nr 96/31/WE z dnia 19 grudnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.96.9.6) zmieniającej nin. decyzję z dniem 1 marca 1996 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst.
2 Załącznik B zmieniony przez art. 1 decyzji nr 95/151/WE z dnia 28 kwietnia 1995 r. (Dz.U.UE.L.95.100.22) zmieniającej nin. decyzję z dniem 2 maja 1995 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.