Rozporządzenie 825/75 ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania wywozowych opłat wyrównawczych na cukier

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1975.79.17

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 825/75
z dnia 25 marca 1975 r.
ustanawiające specjalne szczegółowe zasady stosowania wywozowych opłat wyrównawczych na cukier

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niektóre zmiany niniejszego aktu prawnego nie zostały bezpośrednio naniesione na tekst, ponieważ akty wprowadzające zmiany nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym. Jednostki redakcyjne tekstu zmienione przez te akty zostały wyróżnione kursywą, natomiast ich aktualna treść została podana w wersji anglojęzycznej w przypisie znajdującym się przy zmienionej jednostce.

.................................................

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 1009/67/EWG(1) z dnia 18 grudnia 1967 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru, ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2476/74(2), w szczególności jego art. 16 ust. 4 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 16 rozporządzenia nr 1009/67/EWG przewiduje wywozową opłatę wyrównawczą lub, w miarę potrzeby, specjalną wywozową opłatę wyrównawczą, naliczaną w pewnych okolicznościach; istotne ogólne zasady działania oraz szczegółowe przepisy wykonawcze zawarte są w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 608/72(3) z dnia 23 marca 1972 r., ustanawiającym zasady działania stosowane w przypadku znacznego wzrostu cen na światowym rynku cukru oraz w rozporządzeniu (EWG) nr 645/75(4) ustanawiającym wspólne szczegółowe zasady stosowania wywozowych opłat wyrównawczych i opłat na produkty rolne;

rozporządzenie (EWG) nr 645/75 uchyliło rozporządzenia ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wywozowej opłaty wyrównawczej lub specjalnej wywozowej opłaty wyrównawczej na cukier bez ponownego uchwalenia niektórych przepisów szczególnie odnoszących się do tego sektora; konieczne jest ponowne uchwalenie tych przepisów szczególnych w drodze rozporządzenia ustanawiającego specjalne szczegółowe zasady, jakie mają być stosowane;

w przypadku gdy występuje różnica między wydajnością danego cukru nierafinowanego a cukrem nierafinowanym o standardowej jakości, konieczne jest zastosowanie tego samego współczynnika korygującego, stosowanego zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 431/68(5) z dnia 9 kwietnia 1968 r., wyznaczającym standardową jakość cukru nierafinowanego i ustalającym punkcie przekraczania granicy Wspólnoty dla obliczenia cen cif w odniesieniu do cukru, w przypadku przywozu;

określenie zawartości sacharozy, łącznie z zawartością innych cukrów wyrażonych jako sacharoza, powinno być przeprowadzone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 394/60(6) z dnia 2 marca 1970 r., w sprawie szczegółowych zasad udzielania refundacji wywozowych do cukru;

z uwagi na sezonowy charakter handlu produktami wymienionymi w art. 1 ust. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1009/67/EWG, wydaje się wystarczające, aby specjalna wywozowa opłata wyrównawcza dla takich produktów w zasadzie była ustalana tylko raz w ciągu roku obrotowego dla rynku cukru; opłata ta powinna być uiszczana od tony metrycznej produktu; obliczenie tej opłaty powinno opierać się na jednolitej stawce ryczałtowej na 100 kg cukru białego, stanowiącej różnicę między średnią ceną cif cukru białego w danym okresie a ceną progową takiego cukru w czasie, kiedy ustalona została opłata specjalna, przy czym różnica ta musi być pomnożona przez odpowiednie współczynniki, zazwyczaj odpowiadające zawartości naturalnej sacharozy zarejestrowanej we Wspólnocie jako całość, w odpowiednich produktach;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Przedmiotem niniejszego rozporządzenia jest ustanowienie specjalnych szczegółowych zasad stosowania wywozowych opłat wyrównawczych lub specjalnych wywozowych opłat wyrównawczych dla:

– cukru buraczanego i cukru trzcinowego, w postaci stałej, wymienionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia,

– syropów cukrowych i innych cukrów, wymienionych w załączniku II i III do niniejszego rozporządzenia,

– buraków cukrowych i trzciny cukrowej wymienionych w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Jeśli wydajność wywożonego cukru nierafinowanego, ustalona zgodnie z art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 431/68, różni się od wydajności ustanowionej dla jakości standardowej, opłata naliczona za 100 kg wymienionego cukru nierafinowanego, zostaje wyliczona przez pomnożenie wywozowej opłaty wyrównawczej na cukier nierafinowany o standardowej jakości przez współczynnik korygujący. Współczynnik korygujący uzyskuje się przez podzielenie procentowej wydajności wywożonego cukru nierafinowanego przez 92.

Artykuł  3
1. 1
W odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku II, specjalna wywozowa opłata wyrównawcza powinna być w zasadzie ustalana w równych odstępach czasu. Wysokość opłaty ustala się w powiązaniu z wysokością specjalnej wywozowej opłaty wyrównawczej zastosowanej do cukru białego, przy uwzględnieniu ekonomicznych i technicznych właściwości omawianych produktów. Tak ustalona wysokość stanowi bazową kwotę specjalnej wywozowej opłaty wyrównawczej. Kwotę bazową ustala się na kilogram zawartości sacharozy, łącznie z zawartością innych cukrów wyrażonych jako sacharoza. Zawartości te ustala się zgodnie z art. 13 ust. 1-3 rozporządzenia (EWG) nr 394/70.

W odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku III, podstawowa kwota specjalnej opłaty wywozowej wynosi 0,20 jednostki rozliczeniowej na kilogram zawartości sacharozy, łącznie z zawartością innych cukrów wyrażonych jako sacharoza.

2.
Specjalna wywozowa opłata wyrównawcza za 100 kg produktów wymienionych w załącznikach II i III do niniejszego rozporządzenia równa się kwocie bazowej pomnożonej przez zmierzoną zawartość sacharozy, w miarę potrzeby, łącznie z zawartością innych cukrów wyrażonych jako sacharoza.
Artykuł  4
1.
W odniesieniu do produktu wymienionego w załączniku IV, specjalną wywozową opłatę wyrównawczą w zasadzie ustala się w jednostkach rozliczeniowych na tonę metryczną, jednorazowo dla każdego roku obrotowego dla rynku cukru.
2.
Kwotę opłaty ustala się za tonę metryczną produktu, przez pomnożenie różnicy między średnią ceną cif, na 100 kg cukru białego, zarejestrowaną w ciągu trzech miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym dana opłata została ustalona a obowiązującą ceną progową w dniu takiego ustalenia, przez współczynnik:

a) 1,6 w przypadku świeżych buraków cukrowych, całych albo w plastrach,

b) 5,5 w przypadku buraków cukrowych suszonych, całych, w plastrach albo sproszkowanych,

c) 1,1 w przypadku trzciny cukrowej.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 31 marca 1975 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 marca 1975 r.

W imieniu Komisji
P.J. LARDINOIS
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.

(2) Dz.U. L 264 z 1.10.1974, str. 70.

(3) Dz.U. L 75 z 28.3.1972, str. 5.

(4) Dz.U. L 67 z 14.3.1975, str. 16.

(5) Dz.U. L 89 z 10.4.1968, str. 3.

(6) Dz.U. L 50 z 4.3.1970, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 2

Kod CNWyszczególnienie
ex 1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

ex 1701 11- - cukier trzcinowy z wyłączeniem cukru krystalicznego
ex 1701 12- - cukier buraczany z wyłączeniem cukru krystalicznego
- Pozostały:
ex 1701 99- - Pozostały:
1701 99 10- - - Cukier biały

ZAŁĄCZNIK  II 3

Kod CNWyszczególnienie
ex 1701 91 00Cukry zawierające dodatki aromatyzujące lub barwiące, z wyłączeniem cukru aromatyzowanego wanilią, w opakowaniu bezpośrednim o wadze netto nieprzekraczającej 2,5 kg
ex 1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą oraz fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
ex 1702 90 71- - Karmel sporządzany z cukru buraczanego lub cukru

trzcinowego:

- - - Zawierający 50 % lub więcej sacharozy wagowo w suchej

masie;

ex 1702 90 99- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym (lub

inwertowanym):

- - Cukier inwertowany i inne syropy, z wyjątkiem syropów

sacharozowych o czystości(1) nie większej niż 97 %

w opakowaniu bezpośrednim o wadze netto

nieprzekraczającej 25 kg

ex 2106 90 59Syropy cukrowe zawierające dodatki aromatyzujące lub barwiące, z wyjątkiem syropów w opakowaniach bezpośrednich o wadze netto nieprzekraczającej 2,5 kg
(1) Czystość syropów należy ustalać zgodnie z przepisami art. 13 ust. 2

rozporządzenia (EWG) nr 394/70.

ZAŁĄCZNIK  III 4

Kod CNWyszczególnienie
ex 1701 91 00Cukier aromatyzowany wanilią, zawarty w opakowaniach bezpośrednich o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
ex 1702Pozostałe cukry, łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą oraz fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
ex 1702 60 95- Pozostała fruktoza lub syrop fruktozowy, zawierający

w masie, w stanie suchym, powyżej 50 % fruktozy

ex 1702 90 60- - Sztuczny miód, również zmieszany z miodem naturalnym
ex 1702 90 99- Pozostałe, z wyłączeniem cukru inwertowanego:
- - Syrop sacharozowy o czystości(1) nieprzekraczającej

97 % w opakowaniach bezpośrednich o zawartości netto

nieprzekraczającej 25 kg

ex 2106 90 59Syropy cukrowe zawierające dodatki aromatyzujące lub barwiące, w opakowaniach bezpośrednich o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
(1) Czystość syropów należy ustalać zgodnie z przepisami art. 13 ust. 2

rozporządzenia (EWG) nr 394/70.

ZAŁĄCZNIK  IV 5

Kod CNWyszczególnienie
ex 1212Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże lub suszone, nawet mielone, pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Pozostałe:
ex 1212 91- - Burak cukrowy:
- - - Świeży:
ex 1212 91 10 - O zawartości cukru równej lub większej niż 2,5 %
1212 91 90- - - Suszony lub mielony
1212 92 00 - - Trzcina cukrowa
1 Art. 3 ust. 1 zmieniony przez art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 1143/75 z dnia 30 kwietnia 1975 r. (Dz.U.UE.L.75.112.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 1975 r. Zmiany nie zostały naniesione na tekst, gdyż przywoływany akt zmieniający nie został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym. Według angielskiej, niemieckiej i francuskiej wersji językowej, zmiana polega na skreśleniu ostatniego akapitu art. 3 ust. 1.
2 Załącznik I zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1714/88 z dnia 13 czerwca 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.152.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.
3 Załącznik II:

-zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1714/88 z dnia 13 czerwca 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.152.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 2 ust. 4 lit. a) rozporządzenia nr 1148/98 z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.159.38) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1998 r.

4 Załącznik III:

-zmieniony przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr 1714/88 z dnia 13 czerwca 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.152.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

- zmieniony przez art. 2 ust. 4 lit. b) rozporządzenia nr 1148/98 z dnia 2 czerwca 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.159.38) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1998 r.

5 Załącznik IV zmieniony przez art. 2 pkt 4 rozporządzenia nr 1714/88 z dnia 13 czerwca 1988 r. (Dz.U.UE.L.88.152.23) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1988 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.