Rozszerzenie zasad dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw.
Dz.U.UE.C.2007.277.8
Akt nienormatywny(Komunikat na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96)
(2007/C 277/06)
(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2007 r.)
Zgodnie z art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 Francja powiadomiła Komisję o zasadach dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw, którym nadała charakter wiążący dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007 dla wszystkich producentów w obszarach gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję na podstawie art. 18 ust. 7. Są to zasady ustanowione przez regionalne Comités économiques agricoles (organizacje producentów) dla obszarów gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję jej decyzją z dnia 28 stycznia 1999 r. Wykaz tych obszarów został opublikowany w Dz.U. C 359 z 11.12.1999 r., str. 32.
Bliższe informacje dotyczące tych zasad można otrzymać pod następującym adresem:
Komisja Europejska
Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa
Dział AGRI C/4
B-1049 Bruksela
lub od właściwego organu krajowego:
Ministère de l'agriculture et de la pêche
Bureau des groupements de producteurs
3, rue Barbet de Jouy
F-75749 Paris 07SP
Niniejszy komunikat jest bez uszczerbku dla wszelkich uwag, jakie Komisja może wyrazić w odniesieniu do rozszerzonych zasad oraz bliższych informacji, o które może się zwrócić do danego państwa członkowskiego, dotyczących tych zasad i ich rozszerzenia lub decyzji, jakie państwo członkowskie może wydać na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 2200/96.
ROZSZERZENIE ZASAD
Francja - świeże owoce i warzywa - lata gospodarcze 2004/2005, 2005/2006 I 2006/2007
Poniższe zasady zostały rozszerzone rozporządzeniami ministerialnymi z dnia 29 marca 2005 r. dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007. Niniejsze podsumowanie opiera się na powiadomieniu Francji z dnia 23 października 2006 r.
Obszar gospodarczy | Zrzeszenie organizacji producentów | Produkty | Obszary, których dotyczy rozszerzenie zasad | Rodzaj rozszerzonych zasad [odniesienie do załącznika III do rozporządzenia(WE) nr 2200/96] |
Bassin du Nord | Comité économique agricole Fruits et Légumes du nord de la France | Jabłka i gruszki | Cały obszar gospodarczy | Zasady: |
Cykoria i kalafiory | — informacji w odniesieniu do produkcji (pkt 1 załącznika III) | |||
Normandie | Comité économique agricole Fruits et Légumes de Normandie | Marchew, pory i kalafiory | Cały obszar gospodarczy | — produkcji (pkt 2 załącznika III) — wprowadzania do obrotu z (pkt 3 załącznika III) — dotyczące ochrony środowiska naturalnego (pkt 4 załącznika III) |
Bretagne | Comité économique agricole régional Fruits et Légumes de Bretagne | Pory, cykoria, sałata (rodzaje sałaty lodowej), pomidory, karczochy, kalafiory, szalotka, brokuły i kapusta głowiasta | Cały obszar gospodarczy | — wycofania z rynku (pkt 5 załącznika III) |
Marchew | Kanton Pleine-Fougères i gmina Cherrueix (Ileet-Vilaine) | |||
Bassin du Val de Loire | Comité économique agricole Fruits et Légumes du Val de Loire | Jabłka i gruszki deserowe, czarna porzeczka | Cały obszar gospodarczy | |
Pomidory, ogórki | ||||
Roszpunka warzywna i pory wczesne | Departamenty Loire-Atlantique, Maine-et-Loire i Vendée | |||
Bassin du grand Sud-Ouest | Comité économique agricole Fruits et Légumes du bassin du grand Sud-Ouest | Melony | Cały obszar gospodarczy z wyjątkiem Charente i Charente-Maritime | |
Jabłka, gruszki, truskawki i śliwki | Cały obszar gospodarczy | |||
Pomidory | ||||
Bassin Rhône Méditerranée | Comité économique agricole Fruits et Légumes du bassin Rhône Méditerranée | Jabłka, gruszki, brzoskwinie-nektarynki i morele | Cały obszar gospodarczy | |
Winogrona stołowe | Departamenty Bouches-du-Rhône, Gard i Vaucluse | |||
Kasztany jadalne | Departamenty Ardèche i Gard | |||
Szparagi, ogórki, sałaty, pomidory i karczochy | Departamenty Aude, Gard, Hérault, Lozère i Pyrénées-Orientales | |||
Corse | Comité économique agricole Fruits et Légumes de Corse | Klementynki | Cały obszar gospodarczy | |
Uwaga: Wykaz wyznaczonych obszarów gospodarczych został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich C 34 z 9.2.1999, str. 4 (pierwsza kolumna). |