Rozszerzenie zasad dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2007.277.8

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 listopada 2007 r.

Rozszerzenie zasad dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw

(Komunikat na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96)

(2007/C 277/06)

(Dz.U.UE C z dnia 20 listopada 2007 r.)

Zgodnie z art. 18 ust. 5 rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 Francja powiadomiła Komisję o zasadach dotyczących organizacji producentów w sektorze świeżych owoców i warzyw, którym nadała charakter wiążący dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007 dla wszystkich producentów w obszarach gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję na podstawie art. 18 ust. 7. Są to zasady ustanowione przez regionalne Comités économiques agricoles (organizacje producentów) dla obszarów gospodarczych zatwierdzonych przez Komisję jej decyzją z dnia 28 stycznia 1999 r. Wykaz tych obszarów został opublikowany w Dz.U. C 359 z 11.12.1999 r., str. 32.

Bliższe informacje dotyczące tych zasad można otrzymać pod następującym adresem:

Komisja Europejska

Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa

Dział AGRI C/4

B-1049 Bruksela

lub od właściwego organu krajowego:

Ministère de l'agriculture et de la pêche

Bureau des groupements de producteurs

3, rue Barbet de Jouy

F-75749 Paris 07SP

Niniejszy komunikat jest bez uszczerbku dla wszelkich uwag, jakie Komisja może wyrazić w odniesieniu do rozszerzonych zasad oraz bliższych informacji, o które może się zwrócić do danego państwa członkowskiego, dotyczących tych zasad i ich rozszerzenia lub decyzji, jakie państwo członkowskie może wydać na mocy art. 18 ust. 5 rozporządzenia (WE) nr 2200/96.

ROZSZERZENIE ZASAD

Francja - świeże owoce i warzywa - lata gospodarcze 2004/2005, 2005/2006 I 2006/2007

Poniższe zasady zostały rozszerzone rozporządzeniami ministerialnymi z dnia 29 marca 2005 r. dla lat gospodarczych 2004/2005, 2005/2006 i 2006/2007. Niniejsze podsumowanie opiera się na powiadomieniu Francji z dnia 23 października 2006 r.

Obszar gospodarczyZrzeszenie organizacji producentówProduktyObszary, których dotyczy rozszerzenie zasadRodzaj rozszerzonych zasad [odniesienie do załącznika III do rozporządzenia(WE) nr 2200/96]
Bassin du NordComité économique agricole Fruits et Légumes du nord de la FranceJabłka i gruszkiCały obszar gospodarczyZasady:
Cykoria i kalafiory— informacji w odniesieniu do produkcji

(pkt 1 załącznika III)

NormandieComité économique agricole Fruits et Légumes de NormandieMarchew, pory i kalafioryCały obszar gospodarczy— produkcji

(pkt 2 załącznika III)

— wprowadzania do obrotu z (pkt 3 załącznika III)

— dotyczące ochrony środowiska naturalnego

(pkt 4 załącznika III)

BretagneComité économique agricole régional Fruits et Légumes de BretagnePory, cykoria, sałata (rodzaje sałaty lodowej), pomidory, karczochy, kalafiory, szalotka, brokuły i kapusta głowiastaCały obszar gospodarczy— wycofania z rynku

(pkt 5 załącznika III)

MarchewKanton Pleine-Fougères i gmina Cherrueix (Ileet-Vilaine)
Bassin du Val de LoireComité économique agricole Fruits et Légumes du Val de LoireJabłka i gruszki deserowe, czarna porzeczkaCały obszar gospodarczy
Pomidory, ogórki
Roszpunka warzywna i pory wczesneDepartamenty Loire-Atlantique, Maine-et-Loire i Vendée
Bassin du grand Sud-OuestComité économique agricole Fruits et Légumes du bassin du grand Sud-OuestMelonyCały obszar gospodarczy z wyjątkiem Charente i Charente-Maritime
Jabłka, gruszki, truskawki i śliwkiCały obszar gospodarczy
Pomidory
Bassin Rhône MéditerranéeComité économique agricole Fruits et Légumes du bassin Rhône MéditerranéeJabłka, gruszki, brzoskwinie-nektarynki i moreleCały obszar gospodarczy
Winogrona stołoweDepartamenty Bouches-du-Rhône, Gard i Vaucluse
Kasztany jadalneDepartamenty Ardèche i Gard
Szparagi, ogórki, sałaty, pomidory i karczochyDepartamenty Aude, Gard, Hérault, Lozère i Pyrénées-Orientales
CorseComité économique agricole Fruits et Légumes de CorseKlementynkiCały obszar gospodarczy
Uwaga: Wykaz wyznaczonych obszarów gospodarczych został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich C 34 z 9.2.1999, str. 4 (pierwsza kolumna).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.