Rozporządzenie wykonawcze 405/2013 otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentami taryfowymi na produkty rolne pochodzące z Peru

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.121.35

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 marca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 405/2013
z dnia 2 maja 2013 r.
otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentami taryfowymi na produkty rolne pochodzące z Peru

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając decyzję Rady 2012/735/UE z dnia 31 maja 2012 r. w sprawie podpisania i tymczasowego stosowania Umowy o wolnym handlu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Kolumbią i Peru, z drugiej strony(1), w szczególności jej art. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją 2012/735/UE Rada zezwoliła na podpisanie, w imieniu Unii, Umowy o handlu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Kolumbią i Peru, z drugiej strony ("Umowa"). Zgodnie z decyzją 2012/735/UE Umowa ma być stosowana tymczasowo, dopóki nie zostanie ukończona procedura jej zawarcia. Stosuje się ją tymczasowo od dnia 1 marca 2013 r.

(2) Podsekcja 2 sekcji B dodatku 1 do załącznika I do Umowy zawiera harmonogram znoszenia ceł strony UE na towary pochodzące z Peru. W przypadku szeregu określonych produktów przewidziano w niej zastosowanie kontyngentów taryfowych. W przypadku takich produktów zachodzi zatem konieczność otwarcia kontyngentów.

(3) Komisja powinna zarządzać kontyngentami według kolejności ich otwierania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiającym przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny(2).

(4) Zgodnie z postanowieniami umowy możliwość skorzystania z koncesji taryfowej powinna podlegać obowiązkowi przedstawienia organom celnym stosownego dowodu pochodzenia.

(5) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), zmieniony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 927/2012(4), zawiera nowe kody CN, różne od tych, o których mowa w Umowie. Nowe kody należy zatem uwzględnić w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Ponieważ umowa jest stosowana od dnia 1 marca 2013 r., niniejsze rozporządzenie powinno obowiązywać od tego samego dnia.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Unijne kontyngenty taryfowe są otwarte dla wymienionych w załączniku towarów pochodzących z Peru.

Artykuł  2

Cła stosowane do przywozu do Unii towarów pochodzących z Peru i wymienionych w załączniku zostają zawieszone w odniesieniu do właściwego kontyngentu taryfowego przedstawionego w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Komisja zarządza kontyngentami taryfowymi, określonymi w załączniku zgodnie z art. 308a-308c rozporządzenia (EWG) nr 2454/93.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 marca 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 2 maja 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 21.12.2012, s. 1.

(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(4) Dz.U. L 304 z 31.10.2012, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej uważa się, że terminologia stosowana do opisu produktów stanowi tylko wskazówkę, przy czym zakres przedmiotowy systemu preferencji, w kontekście niniejszego załącznika, jest ustalany poprzez ujęcie kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjmowania niniejszego rozporządzenia.

Nr porządkowyKod CNOpis towarówOkres obowiązywania kontyngentuWielkość kontyngentu rocznego

(masa netto w tonach, o ile nie określono inaczej)

09.72100201

0202

0206 10 95

0206 29 91

0210 20

0210 99 51

0210 99 90

1602 50 10

1602 90 61

Mięso z bydła, świeże, schłodzone lub zamrożoneOd 1.3.2013 do 31.12.20131 792(1)
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.122 365(1),(2)
09.72110403 90Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne fermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakaoOd 1.3.2013 do 31.12.20131 584
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.122 090(3)
09.72120405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowaniaOd 1.3.2013 do 31.12.2013417
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12550(4)
09.72130406Ser i twarógOd 1.3.2013 do 31.12.20132 084
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.122 750(5)
09.72140703 20Czosnek" świeży lub schłodzonyOd 1.3.2013 do 31.12.2013625
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12825(6)
09.72152105Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakaoOd 1.3.2013 do 31.12.2013125
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12165(7)
09.72161005 90Kukurydza, inna niż nasionaOd 1.3.2013 do 31.12.20138 334
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.1211 000(8)
09.72170711 51Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo, ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożyciaOd 1.3.2013 do 31.12.201384
2003 10Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowymOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12110(9)
09.72180402 10

0402 21

0402 99

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, w proszku, granulkach lub innej stałej postaciOd 1.3.2013 do 31.12.20132 500
0402 29Mleko i śmietana, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, inne niż w postaci proszku, granulek lub innej stałej postaciOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.123 300(10)
09.72190402 91Mleko i śmietana, zagęszczone, ale niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, inne niż w postaci proszku, granulek lub innej stałej postaciOd 1.3.2013 do 31.12.20135 000
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.126 600(11)
09.72200203 11 10

0203 12 11

0203 12 19

0203 19 11

0203 19 13

0203 19 15

0203 19 55

0203 19 59

0203 21 10

0203 22 11

0203 22 19

0203 29 11

0203 29 13

0203 29 15

0203 29 55

0203 29 59

Mięso ze świń domowych, świeże, schłodzone lub zamrożoneOd 1.3.2013 do 31.12.20133 334
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.124 400(12)
09.7221Ex 0207Mięso i podroby jadalne, inne niż wątróbki, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożoneOd 1.3.2013 do 31.12.20136 250
0210 99 39Pozostałe mięso, solone, w solance, suszone lub wędzone; inne jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
1602 20

1602 31

1602 32

1602 39

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane, z wątróbki dowolnych zwierząt lub z drobiu objętego pozycją 0105Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.128 250(13)
09.7222Ex 1006Ryż, inny niż ryż niełuskany do siewuOd 1.3.2013 do 31.12.201328 334
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.1237 400(14)
09.72232208 40 51

2208 40 99

Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej w pojemnikach o objętości większej niż 2 litryOd 1.3.2013 do 31.12.2013834 hektolitry

(wyrażone w ekwiwalencie czystego alkoholu)

Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.121 100 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego

alkoholu)(15)

09.72240710 40

0711 90 30

2001 90 30

2004 90 10

2005 80

Kukurydza cukrowaOd 1.3.2013 do 31.12.2013584
2008 99 85Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) inaczej przetworzona lub zakonserwowana, niezawierająca dodatku alkoholu lub dodatku cukruOd 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.12770(16)
09.72250403 10JogurtOd 1.3.2013 do 31.12.201325
Od 1.1 do 31.12.2014 i na każdy kolejny okres od 1.1 do 31.1233(17)
09.72261701 13

1701 14

1701 91

1701 99

Cukier trzcinowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inne niż cukier surowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiącychOd 1.3.2013 do 31.12.201318 334 (wyrażone w ekwiwalencie czystego cukru)
1702 30Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy
1702 40 90Glukoza i syrop glukozowy, inne niż izoglukoza, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego
1702 50Chemicznie czysta fruktoza
1702 90 30

1702 90 50

1702 90 71

1702 90 75

1702 90 79

1702 90 80

1702 90 95

Pozostałe cukry, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierające w stanie suchym 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem chemicznie czystej maltozyOd 1.1 do

31.12.2014 i na

każdy kolejny okres

od 1.1 do 31.12

22 660 (wyrażone w ekwiwalencie czystego cukru)(18)
09.7227Ex 1704 90 99Pozostałe wyroby cukiernicze niezawierające kakao, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozyOd 1.3.2013 do 31.12.20138 334
1806 10 30

1806 10 90

Proszek kakaowy, zawierający 65 % lub więcej masy sacharozy lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza
Ex 1806 20 95Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego i 70 % lub więcej masy sacharozyOd 1.1 do

31.12.2014 i na

każdy kolejny okres

od 1.1 do 31.12

10 300(10)
Ex 1901 90 99Pozostałe przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy; pozostałe przetwory spożywcze z towarów objętych pozycją 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Ex 2006 00 31

Ex 2006 00 38

Owoce (z wyłączeniem owoców tropikalnych i imbiru), warzywa, orzechy (z wyłączeniem orzechów tropikalnych), skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Ex 2007 91 10

Ex 2007 99 20

Ex 2007 99 31

Ex 2007 99 33

Ex 2007 99 35

Ex 2007 99 39

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Ex 2009Soki owocowe (z wyłączeniem soku pomidorowego, soki z owoców tropikalnych i mieszanki soków z owoców tropikalnych) i soki warzywne o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto, niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, zawierające 30 % lub więcej masy dodatku cukru
Ex 2101 12 98

Ex 2101 20 98

Przetwory na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
2106 90 30

2106 90 59

Aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe; pozostałe aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe inne niż syrop laktozowy, syrop glukozowy i syrop maltodekstrynowy
Ex 2106 90 98Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
Ex 3302 10 29Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych w produkcji napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj., zawierające 70 % lub więcej masy sacharozy
(1) Wyrażona w ekwiwalencie masy tuszy, jak następuje: 100 kg mięsa z kością jest równoważne 70 kg mięsa bez kości.

(2) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 215 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(3) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 190 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(4) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 50 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(5) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 250 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(6) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 75 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(7) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 15 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(8) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 1 000 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(9) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 10 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(10) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 300 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(11) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 600 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(12) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 400 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(13) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 750 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(14) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 3 400 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(15) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 100 hektolitrów (wyrażonych w ekwiwalencie czystego alkoholu), począwszy od 2015 r.

(16) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 70 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(17) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 3 ton metrycznych, począwszy od 2015 r.

(18) Przy czym ilość ta podlega corocznemu zwiększeniu o 660 ton metrycznych (wyrażonych w ekwiwalencie czystego cukru), począwszy od 2015 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.