Rozporządzenie wykonawcze 388/2014 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
Dz.U.UE.L.2014.113.17
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 388/2014
z dnia 10 kwietnia 2014 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),
(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową, zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną", która jest zamieszczona w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) Klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 (filety zamrożone) lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 (filety solone) zależy w dużej mierze od zawartości soli w produkcie.
(3) Dorsz solony, powszechnie znany jako "salt cod" lub "clipfish", jest tradycyjnym produktem o całkowitej zawartości soli wynoszącej 12 % masy lub więcej, który nadaje się do spożycia przez ludzi bez konieczności dalszego przetwarzania przemysłowego. W tym przypadku sól jest przeznaczona, aby przenikać mięso rybie w celu nadania mu długiego okresu przydatności do spożycia.
(4) Filety z dorsza, które zostały tylko lekko posolone (zazwyczaj całkowita zawartość soli wynosi około 2 % masy, lecz w każdym przypadku poniżej 12 %), przedstawiają odmienne cechy obiektywne w takim zakresie, w jakim rzeczywista i trwała konserwacja zależy zasadniczo od dodatkowego procesu zewnętrznego, takiego jak zamrażanie.
(5) W celu zapewnienia spójnego zastosowania Nomenklatury scalonej klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 powinna więc zależeć od procesu, który zapewnia rzeczywistą konserwację produktu. Jest to spójne z orzecznictwem Trybunału Sprawiedliwości, który zastosował to samo kryterium do klasyfikacji lekko suszonego i lekko wędzonego mięsa 2 .
(6) Dorsza, który został lekko posolony, należy zatem klasyfikować do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 w zakresie, w jakim zamrażanie jest konieczne do uniknięcia zepsucia produktu. Tam gdzie, przeciwnie, to sól zapewnia konserwację produktu, filety z dorsza należy klasyfikować do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19.
(7) Należy zatem wprowadzić uwagę dodatkową w dziale 3 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.
(8) Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy zatem odpowiednio zmienić.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 10 kwietnia 2014 r.
W imieniu Komisji, za Przewodniczącego, | |
Algirdas ŠEMETA | |
Członek Komisji |