Rozporządzenie wykonawcze 2024/1068 dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu ekstraktu rozmarynu jako dodatku paszowego dla kotów i psów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2024.1068

Akt oczekujący
Wersja od: 15 kwietnia 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2024/1068
z dnia 12 kwietnia 2024 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu ekstraktu rozmarynu jako dodatku paszowego dla kotów i psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu ekstraktu rozmarynu otrzymywanego z suszonych liści Rosmarinus officinalis L. za pomocą ekstrakcji acetonem lub etanolem. Do wniosku dołączono dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na podstawie art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu ekstraktu rozmarynu jako dodatku paszowego dla kotów i psów, celem zaklasyfikowania go do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "przeciwutlenia- eniacze".

(4) W opinii z dnia 18 listopada 2021 r. 2  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania preparat ekstraktu rozmarynu otrzymywanego z suszonych liści Rosmarinus officinalis L. za pomocą ekstrakcji acetonem lub etanolem jest bezpieczny do maksymalnych poziomów stosowania wynoszących odpowiednio 300 mg/kg i 50 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej dla psów i kotów (co odpowiada stężeniu kwasu karnozowego wynoszącemu odpowiednio 34 mg/kg i 5 mg/kg). Urząd stwierdził również, że preparat należy uznać za drażniący dla skóry i oczu, ale nie był w stanie stwierdzić, czy może on działać uczulająco na skórę. Urząd uznał, że narażenie poprzez wdychanie jest mało prawdopodobne. Ponieważ ekstrakt rozmarynu jest stosowany jako dodatek do żywności, a jego funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, Urząd stwierdził, że dodatkowe wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5) W związku z powyższym Komisja uznaje, że preparat ekstraktu rozmarynu spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat określony w załączniku, należący do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "przeciwutlenia- eniacze", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami wyszczególnionymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 kwietnia 2024 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku paszowegoDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg kwasu karnozowego/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: przeciwutleniacze
1b392Ekstrakt rozmarynuSkład dodatku

Preparat ekstraktu rozmarynu z suszonych liści Rosmarinus ooficinalis z kwasem karnozowym 9-12 %, suma kwasu karnozowego i karnozolu ≥ 10 %

Postać płynna

Ekstrakt otrzymuje się metodami ekstrakcji acetonem lub etanolem.

Pozostałości rozpuszczalników (aceton lub etanol) ≤ 250 mg/kg

Kamfora ≤ 150 mg/kg

Charakterystyka substancji czynnych Kwas karnozowy C20H28O4

Numer CAS 3650-09-7

Karnozol C20H26O4

Numer CAS 5957-80-2

Suma kwasu karnozowego i karnozolu w ekstrakcie:

> 90 % m/m diterpenów fenolowych ogółem w ekstrakcie; > 15 % m/m substancji lotnych ogółem

Metoda analityczna (1)

Do oznaczania ilościowego kwasu kar- nozowego i karnozolu w dodatku paszowym:

- wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją spektrofoto- metryczną (HPLC-UV)

Do oznaczania ilościowego kwasu kar- nozowego i karnozolu w mieszance paszowej:

- chromatografia gazowa z detekcją płomieniowo-jonizacyjną

(GC/FID)

Koty

Psy

5

34

1. W informacjach na temat stosowania dodatku i pre- miksów należy podać warunki przechowywania i stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Jednoczesne stosowanie różnych źródeł kwasu karnozowego nie może powodować przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego poziomu tej substancji w mieszankach paszowych pełnoporcjowych ustalonych dla każdego odpowiedniego gatunku.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry, oczu i dróg oddechowych.

5 maja 2034 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można znaleźć pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-faauthorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29; ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/1831/oj.
2 Dziennik EFSA 2022;20(1):6978.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.