Rozporządzenie wykonawcze 2023/937 w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 w odniesieniu do włączenia "fosforanowanego fosforanu diskrobiowego wytwarzanego ze skrobi pszennej" do unijnego wykazu nowej żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.125.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 11 maja 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/937
z dnia 10 maja 2023 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 w odniesieniu do włączenia "fosforanowanego fosforanu diskrobiowego wytwarzanego ze skrobi pszennej" do unijnego wykazu nowej żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 8,

po zasięgnięciu opinii Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja miała ustanowić do dnia 1 stycznia 2018 r. unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .

(2) Unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, został ustanowiony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 3 .

(3) Komisja stwierdziła błąd w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. Konieczne jest wprowadzenie sprostowania, aby zapewnić jasność i pewność prawa podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i właściwym organom państw członkowskich, a tym samym zapewnić właściwe wdrożenie i stosowanie unijnego wykazu nowej żywności.

(4) Nowa żywność "fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej" (fosforanowana skrobia pszenna) została zatwierdzona przez właściwy organ Zjednoczonego Królestwa pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania w maju 2014 r. zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97. Ta nowa żywność omyłkowo nie została włączona do unijnego wykazu, w chwili gdy pierwotny wykaz został ustanowiony. Do unijnego wykazu nowej żywności należy w związku z tym dodać "fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej".

(5) Należy zatem odpowiednio sprostować rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się sprostowanie zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 maja 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące sprostowania:
a)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) pomiędzy pozycją dotyczącą "fosforowanej skrobi kukurydzianej" a pozycją dotyczącą "fosfatydyloseryny wytwarzanej z fosfolipidów pochodzących z ryb" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"Fosforanowana skrobia pszennaOkreślona kategoria żywnościMaksymalne poziomyNowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako "fosforanowana skrobia pszenna"
Wyroby piekarskie

Makarony

Śniadaniowe przetwory zbożowe

Batony zbożowe

15%
b)
w tabeli 2 (Specyfikacje) pomiędzy pozycją dotyczącą "fosforowanej skrobi kukurydzianej" a pozycją dotyczącą "fosfatydyloseryny wytwarzanej z fosfolipidów pochodzących z ryb" dodaje się pozycję w brzmieniu:
"Fosforanowana skrobia pszennaOpis:

Fosforanowany fosforan diskrobiowy wytwarzany ze skrobi pszennej (fosforanowana skrobia pszenna) to modyfikowana chemicznie odporna skrobia uzyskiwana ze skrobi pszennej w wyniku działania połączonych czynników chemicznych w celu utworzenia fosforanowych wiązań sieciowych w obrębie poszczególnych cząsteczek skrobi i pomiędzy nimi.

Nowy składnik żywności to sypki proszek o barwie białej lub prawie białej.

Charakterystyka/skład:

Nr CAS: 11120-02-8

Wzór chemiczny (C6H1oO5)n [(C6H9O5)2PO2H]x [(C6H9O5)PO3H2]y

n = liczba jednostek glukozy; x, y = stopnie podstawienia

ParametrPostać sproszkowana 1Postać sproszkowana 2
Fosforanowany fosforan diskrobiowy (w przeliczeniu na suchą masę)≥ 85 %≥ 75%
Niezmodyfikowana skrobia pszenna (w przeliczeniu na suchą masę)≤ 15%≤ 25%
Wilgotność9-12%
Włókno pokarmowe ogółem (w przeliczeniu na suchą masę)≥ 76,0 %≥ 66,0 %
Popiół≤ 3%
Białko≤ 0,5 %
Tłuszcz ogółem≤ 0,50 %≤ 0,34 %
Pozostały związany fosfor≤ 0,4 % (w postaci fosforu)
pH (zawiesina 25 %)4,5- 6,5
Metale ciężkie:

Arsen: ≤ 1 mg/kg

Ołów: ≤ 2 mg/kg

Rtęć: ≤ 0,1 mg/kg

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba żywych bakterii tlenowych: < 104 jtk/g

Ogólna liczba drożdży i pleśni: < 200 jtk/g Escherichia coli: ujemny wynik testu

Salmonella spp.: ujemny wynik testu jtk: jednostki tworzące kolonię"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.