Rozporządzenie wykonawcze 2023/605 dotyczące zezwolenia na stosowanie oleinianu etylu, nona-2,6-dien-1-olu, pent-2-en-1-olu, trans-2,cis-6-nonadien-1-olu, 2-dodekenalu, nona-2(trans),6(cis)-dienalu, nona-2,4-dienalu, trans-2-nonenalu, 2,4-dekadienalu, hepta-2,4-dienalu, deka-2(trans),4(trans)-dienalu, dodek-2(trans)-enalu, hept-2(trans)-enalu, non-2-enalu, nona-2(trans),6(trans)-dienalu, undek-2(trans)-enalu, trans-2-oktenalu, trans-2-dekenalu, tr-2, tr-4-nonadienalu, tr-2, tr-4-undekadienalu, octanu heks-2(trans)-enylu, maślanu heks-2-enylu, okt-1-en-3-onu, izopulegolu, 4-terpinenolu, maślanu linalilu, mrówczanu linalilu, propionianu linalilu, izomaślanu linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-onu, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctanu metylu, benzofenonu, cynamonianu benzylu, salicylanu etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzenu, mircenu i β-ocymenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.82.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 marca 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/605
z dnia 9 marca 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie oleinianu etylu, nona-2,6-dien-1-olu, pent-2-en-1-olu, trans-2, cis-6-nonadien-1-olu, 2-dodekenalu, nona-2(trans),6(cis)-dienalu, nona-2,4-dienalu, trans-2-nonenalu, 2,4-dekadienalu, hepta-2,4-dienalu, deka-2(trans),4(trans)-dienalu, dodek-2(trans)-enalu, hept-2 (trans)-enalu, non-2-enalu, nona-2(trans),6(trans)-dienalu, undek-2(trans)-enalu, trans-2-oktenalu, trans-2-dekenalu, tr-2, tr-4-nonadienalu, tr-2, tr-4-undekadienalu, octanu heks-2(trans)-enylu, maślanu heks-2-enylu, okt-1-en-3-onu, izopulegolu, 4-terpinenolu, maślanu linalilu, mrówczanu linalilu, propionianu linalilu, izomaślanu linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-onu, 3-okso-2-pentylo- 1-cyklopentylooctanu metylu, benzofenonu, cynamonianu benzylu, salicylanu etylu, 1,2- dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzenu, mircenu i f-ocymenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje: oleinian etylu, nona-2,6-dien-1-ol, pent-2-en-1-ol, trans-2,cis-6-nonadien-1-ol, 2-dodekenal, nona-2 (trans),6(cis)-dienal, nona-2,4-dienal, trans-2-nonenal, 2,4-dekadienal, hepta-2,4-dienal, deka-2(trans),4(trans)- dienal, dodek-2(trans)-enal, hept-2(trans)-enal, non-2-enal, nona-2(trans),6(trans)-dienal, undek-2(trans)-enal, trans-2-oktenal, trans-2-dekenal, tr-2, tr-4-nonadienal, tr-2, tr-4-undekadienal, octan heks-2(trans)-enylu, maślan heks-2-enylu, okt-1-en-3-on, izopulegol, 4-terpinenol, maślan linalilu, mrówczan linalilu, propionian linalilu, izomaślan linalilu, 3-metylo-2-cyklopenten-1-on, 3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylooctan metylu, benzofenon, cynamonian benzylu, salicylan etylu, 1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)-benzen, mircen i p-ocymen zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierz ąt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzuj ące" zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opiniach z 25 kwietnia 2012 r. 3 , 13 czerwca 2012 r. 4 , 13 listopada 2012 r. 5 , 12 marca 2013 r. 6 , 1 grudnia 2015 r. 7 , 20 kwietnia 2016 r. 8 , 28 lutego 2019 r. 9 , 10 stycznia 2020 r. 10 , 28 stycznia 2020 r. 11  i 23 marca 2022 r. 12  stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Wobec braku odpowiednich badań Urząd nie mógł stwierdzić, czy zapewnione jest bezpieczeństwo użytkowników podczas obchodzenia się z przedmiotowymi dodatkami, albo stwierdził, że substancje te należy uznać za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz substancje potencjalnie działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe.

(6) Urząd stwierdził, że wszystkie przedmiotowe substancje są uznawane za środki aromatyzuj ące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Ponowne wykazywanie ich skuteczności nie jest zatem konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(7) Ocena wszystkich przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji. Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.

(8) Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać maksymalną zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.

(9) Fakt, że stosowanie przedmiotowych substancji jako środków aromatyzuj ących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(10) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzuj ące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 października 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 kwietnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 10 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 10 kwietnia 2023 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzuj ące
2b09192Oleinian etyluSkład dodatku

Oleinian etylu

Charakterystyka substancji czynnej

Oleinian etylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 60 %

Wzór chemiczny: C2qH38O2

Numer CAS: 111-62-6

Numer FLAVIS:

09.192

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC- MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b02049Nona-2,6-dien- 1-olSkład dodatku

Nona-2,6-dien-1-ol

Charakterystyka substancji czynnej

Nona-2,6-dien-1-ol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C9H16O

Numer CAS: 7786-44-9

Numer FLAVIS:

02.049

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 1 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b02050Pent-2-en-1-olSkład dodatku

Pent-2-en-1-ol

Charakterystyka substancji czynnej

Pent-2-en-1-ol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C5H10O

Numer CAS: 20273-24-9

Numer FLAVIS:

02.050

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b02231Trans-2,cis-6- nonadien-1-olSkład dodatku

Trans-2,cis-6-nonadien-1-ol

Charakterystyka substancji czynnej

Trans-2,cis-6-nonadien-1-ol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C9H16O

Numer CAS: 28069-72-9

Numer FLAVIS:

02.231

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 1 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b050372-dodekenalSkład dodatku

2-dodekenal

Charakterystyka substancji czynnej

2-dodekenal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 93 %

Wzór chemiczny: C12H22O

Numer CAS: 4826-62-4

Numer FLAVIS:

05.037

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05058Nona-2 (trans),6(cis)- dienalSkład dodatku

Nona-2(trans),6(cis)-dienal

Charakterystyka substancji czynnej

Nona-2(trans),6(cis)-dienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C9H14O

Numer CAS: 557-48-2

Numer FLAVIS:

05.058

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 1 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05071Nona-2,4- dienalSkład dodatku

Nona-2,4-dienal

Charakterystyka substancji czynnej

Nona-2,4-dienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 89 %

Wzór chemiczny: C9H14O

Numer CAS: 6750-03-4

Numer FLAVIS:

05.071

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05072Trans-2-none- nalSkład dodatku

Trans-2-nonenal

Charakterystyka substancji czynnej

Trans-2-nonenal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C9H16O

Numer CAS: 18829-56-6

Numer FLAVIS:

05.072

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b050812,4-dekadienalSkład dodatku

2,4-dekadienal

Charakterystyka substancji czynnej

2,4-dekadienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 89 %

Wzór chemiczny: C10H16O

Numer CAS: 2363-88-4

Numer FLAVIS:

05.081

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05084Hepta-2,4- dienalSkład dodatku

Hepta-2,4-dienal

Charakterystyka substancji czynnej

Hepta-2,4-dienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C7H10O

Numer CAS: 4313-03-5

Numer FLAVIS:

05.084

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05140Deka-2(trans),4 (trans)-dienalSkład dodatku

Deka-2(trans),4(trans)-dienal

Charakterystyka substancji czynnej

Deka-2(trans),4(trans)-dienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 89 %

Wzór chemiczny: C1QH16O

Numer CAS: 25152-84-5

Numer FLAVIS:

05.140

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05144Dodek-2 (trans)-enalSkład dodatku

Dodek-2(trans)-enal

Charakterystyka substancji czynnej

Dodek-2(trans)-enal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 89 %

Wzór chemiczny: C12H22O

Numer CAS: 20407-84-5

Numer FLAVIS:

05.144

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05150Hept-2(trans)- enalSkład dodatku

Hept-2(trans)-enal

Charakterystyka substancji czynnej

Hept-2(trans)-enal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 97 %

Wzór chemiczny: C7H12O

Numer CAS: 18829-55-5

Numer FLAVIS:

05.150

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05171Non-2-enalSkład dodatku

Non-2-enal

Charakterystyka substancji czynnej

Non-2-enal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C9H16O

Numer CAS: 2463-53-8

Numer FLAVIS:

05.171

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05172Nona-2 (trans),6(trans)- dienalSkład dodatku

Nona-2(trans),6(trans)-dienal

Charakterystyka substancji czynnej

Nona-2(trans),6(trans)-dienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 97 %

Wzór chemiczny: C9H14O

Numer CAS: 17587-33-6

Numer FLAVIS:

05.172

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 1 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05184Undek-2 (trans)-enalSkład dodatku

Undek-2(trans)-enal

Charakterystyka substancji czynnej

Undek-2(trans)-enal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C11H20O

Numer CAS: 53448-07-0

Numer FLAVIS:

05.184

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05190Trans-2-okte- nalSkład dodatku

Trans-2-oktenal

Charakterystyka substancji czynnej

Trans-2-oktenal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C8H14O

Numer CAS: 2548-87-0

Numer FLAVIS:

05.190

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05191Trans-2-deke- nalSkład dodatku

Trans-2-dekenal

Charakterystyka substancji czynnej

Trans-2-dekenal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C10H18O

Numer CAS: 3913-81-3

Numer FLAVIS:

05.191

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05194Tr-2, tr-4- nonadienalSkład dodatku

Tr-2, tr-4-nonadienal

Charakterystyka substancji czynnej

Tr-2, tr-4-nonadienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 89 %

Wzór chemiczny: C9H14O

Numer CAS: 5910-87-2

Numer FLAVIS:

05.194

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b05196Tr-2, tr-4- undekadienalSkład dodatku

Tr-2, tr-4-undekadienal

Charakterystyka substancji czynnej

Tr-2, tr-4-undekadienal

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 91 %

Wzór chemiczny: C11H18O

Numer CAS: 30361-29-6

Numer FLAVIS:

05.196

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09394Octan heks-2 (trans)-enyluSkład dodatku

Octan heks-2(trans)-enylu

Charakterystyka substancji czynnej

Octan heks-2(trans)-enylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 90 %

Wzór chemiczny: C8H14O2

Numer CAS: 2497-18-9

Numer FLAVIS:

09.394

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09396Maślan heks-2- enyluSkład dodatku

Maślan heks-2-enylu

Charakterystyka substancji czynnej

Maślan heks-2-enylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 90 %

Wzór chemiczny: C1oH18O2

Numer CAS: 53398-83-7

Numer FLAVIS:

09.396

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b07081Okt-1-en-3-onSkład dodatku

Okt-1-en-3-on

Charakterystyka substancji czynnej

Okt-1-en-3-on

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 96 %

Wzór chemiczny: C8H14O

Numer CAS: 4312-99-6

Numer FLAVIS:

07.081

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów: 1 mg

- koty: 0,6 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b02067IzopulegolSkład dodatku

Izopulegol

Charakterystyka substancji czynnej

Izopulegol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C10H18O

Numer CAS: 89-79-2

Numer FLAVIS:

02.067

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów: 5 mg

- koty: 1 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b020724-terpinenolSkład dodatku

4-terpinenol

Charakterystyka substancji czynnej

4-terpinenol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 96 %

Wzór chemiczny: C10H18O

Numer CAS: 562-74-3

Numer FLAVIS:

02.072

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09050Maślan linaliluSkład dodatku

Maślan linalilu

Charakterystyka substancji czynnej

Maślan linalilu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C14H24O2

Numer CAS: 78-36-4

Numer FLAVIS:

09.050

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09080Mrówczan linaliluSkład dodatku

Mrówczan linalilu

Charakterystyka substancji czynnej

Mrówczan linalilu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 90 %

Wzór chemiczny: C11H18O2

Numer CAS: 115-99-1

Numer FLAVIS:

09.080

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09130Propionian linaliluSkład dodatku

Propionian linalilu

Charakterystyka substancji czynnej

Propionian linalilu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 92 %

Wzór chemiczny: C13H22O2

Numer CAS: 144-39-8

Numer FLAVIS:

09.130

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b09423Izomaślan linaliluSkład dodatku

Izomaślan linalilu

Charakterystyka substancji czynnej

Izomaślan linalilu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C14H24O2

Numer CAS: 78-35-3

Numer FLAVIS:

09.423

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

10 kwietnia 2033 r.
2b071123-metylo-2- cyklopenten-1- onSkład dodatku

3-metylo-2-cyklopenten-1-on

Charakterystyka substancji czynnej 3-metylo-2-cyklopenten-1-on

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 98 %

Wzór chemiczny: C6H8O

Numer CAS: 2758-18-1

Numer FLAVIS:

07.112

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt--1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- zwierzęta hodowane w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg

- przeżuwacze, zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, oraz zwierzęta hodowane w systemach akwakultury lądowej: 0,5 mg

- inne gatunki lub kategorie zwierząt: 0,3 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych w stosownych przypadkach podaje się następujące informacje:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

10 kwietnia 2033 r.
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.
2b095203-okso-2- pentylo-1- cyklopentylo- octan metyluSkład dodatku

3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylo- octan metylu

Charakterystyka substancji czynnej

3-okso-2-pentylo-1-cyklopentylo- octan metylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 85 %

Wzór chemiczny: C13H22O3

Numer CAS: 24851-98-7

Numer FLAVIS:

09.520

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- zwierzęta hodowane w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg

- zwierzęta hodowane w systemach akwakultury lądowej: 5 mg

- inne gatunki: 5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

10 kwietnia 2033 r.
5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych w stosownych przypadkach podaje się następujące informacje:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b07032BenzofenonSkład dodatku

Benzofenon

Charakterystyka substancji czynnej

Benzofenon

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 98 %

Wzór chemiczny: C13H10O

Numer CAS: 119-61-9

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kurcząt rzeźnych, kur niosek i prosiąt: 1 mg

10 kwietnia 2033 r.
Numer FLAVIS:

07.032

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

- kurczęta rzeźne, kury nioski i prosięta: 0,5 mg."

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b09739Cynamonian benzyluSkład dodatku

Cynamonian benzylu

Charakterystyka substancji czynnej

Cynamonian benzylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 98 %

Wzór chemiczny: C16H14O2

Numer CAS: 103-41-3

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

10 kwietnia 2033 r.
Numer FLAVIS:

09.739

Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b09748Salicylan etyluSkład dodatku

Salicylan etylu

Charakterystyka substancji czynnej

Salicylan etylu

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 98 %

Wzór chemiczny: C9H=O3

Numer CAS: 118-61-6

Numer FLAVIS:

09.748

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

10 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b040131,2-dimetoksy- 4-(prop-1- enylo)-benzenSkład dodatku

1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)- benzen

Charakterystyka substancji czynnej

1,2-dimetoksy-4-(prop-1-enylo)- benzen

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 95 %

Wzór chemiczny: C11H14O2

Numer CAS: 93-16-3

Numer FLAVIS:

04.013

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg."

10 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b01008MircenSkład dodatku

Mircen

Charakterystyka substancji czynnej

Mircen

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 90 %

Wzór chemiczny: C10H16

Numer CAS: 123-35-3

Numer FLAVIS:

01.008

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów: 5 mg

- koty: 4 mg."

10 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2b01018p-ocymenSkład dodatku p-ocymen

Charakterystyka substancji czynnej p-ocymen

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: ≥ 80 %

Wzór chemiczny: C10H16

Numer CAS: 13877-91-3

Numer FLAVIS:

01.018

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość

substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów: 5 mg

- koty: 4 mg."

10 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do identyfikacji dodatku

w mieszaninach środków aromatyzujących:

chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
4 Dziennik EFSA 2012;10(7):2785.
5 Dziennik EFSA 2012;10(11):2966.
6 Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
7 Dziennik EFSA 2016;14(1):4339.
8 Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
9 Dziennik EFSA 2019;17(3):5654.
10 Dziennik EFSA 2020;18(2):6002.
11 Dziennik EFSA 2020;18(2):6017.
12 Dziennik EFSA 2022;20(4):7249.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.