Rozporządzenie wykonawcze 2023/267 zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.39.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 9 lutego 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/267
z dnia 8 lutego 2023 r.
zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności. Na podstawie definicji określonej w art. 3 ust. 2 lit. c) tego rozporządzenia tradycyjną żywność z państw trzecich uznaje się za nową żywność.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) W dniu 28 marca 2019 r. przedsiębiorstwo DOMENICODELUCIA SPA ("wnioskodawca") zgłosiło Komisji zamiar wprowadzenia na rynek w Unii orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. Wniosek dotyczy suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. przeznaczonych do spożycia jako takich przez ogół populacji.

(4) Zgłoszenie jest zgodne z wymogami określonymi w art. 14 rozporządzenia (UE) 2015/2283. W szczególności z danych przedstawionych przez wnioskodawcę wynika, że suszone orzechy Canarium ovatum Engl. mają historię bezpiecznego stosowania żywności na Filipinach.

(5) Zgodnie z art. 15 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 13 grudnia 2021 r. Komisja przekazała ważne zgłoszenie państwom członkowskim oraz Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd").

(6) W terminie określonym w art. 15 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2015/2283 państwa członkowskie ani Urząd nie powiadomiły Komisji o żadnych należycie uzasadnionych zastrzeżeniach związanych z bezpieczeństwem wobec wprowadzenia na rynek w Unii przedmiotowej żywności.

(7) W dniu 13 maja 2022 r. Urząd opublikował sprawozdanie techniczne dotyczące zgłoszenia orzechów Canarium ova- tum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego 3 . W sprawozdaniu tym Urząd stwierdził, że dostępne dane dotyczące składu i historii stosowania orzechów Canarium ovatum Engl. objętych wnioskiem nie budzą obaw co do bezpieczeństwa.

(8) Komisja powinna zatem zezwolić na wprowadzenie na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium ovatum Engl. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego i odpowiednio zaktualizować unijny wykaz nowej żywności.

(9) W sprawozdaniu Urząd zauważył również - na podstawie ograniczonych opublikowanych dowodów na alergię pokarmową w odniesieniu do orzechów Canarium ovatum Engl. - że po spożyciu orzechów Canarium ovatum Engl można oczekiwać reakcji alergicznych. W szczególności badania in vitro wykazały reaktywność krzyżową orzechów Canarium ovatum Engl. z orzechami nerkowca i orzechami włoskimi. Ważne jest, aby informacje na temat obecności żywności, która może wywoływać reakcje alergiczne, były podawane w jasny sposób, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów, które są dla nich bezpieczne. W związku z tym orzechy Canarium ovatum Engl. udostępniane konsumentom powinny być opatrzone odpowiednią etykietą zgodnie z wymogami art. 9 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(10) Suszone orzechy Canarium ovatum Engl. należy włączyć do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470 jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego. Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Zezwala się na wprowadzenie na rynek w Unii suszonych orzechów Canarium ovatum Engl.

Suszone orzechy Canarium ovatum Engl. włącza się jako tradycyjną żywność z państwa trzeciego do unijnego wykazu nowej żywności określonego w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.

2. 
W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 lutego 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się wpis w brzmieniu:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieWarunki stosowania nowej żywnościDodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowaniaInne wymogi
"Suszone orzechy Canarium ovatum Engl.Określona kategoria żywnościMaksymalne poziomy1. Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »orzechy Canarium ovatum«, »orzechy pili« lub »orzechy pili (Canarium ovatum)«.

2. Na etykietach środków spożywczych zawierających suszone orzechy Canarium ovatum Engl. zamieszcza się oświadczenie, że suszone orzechy Canarium ovatum Engl. mogą wywoływać reakcje alergiczne u konsumentów, u których stwierdzono alergię na orzechy nerkowca i orzechy włoskie. Informację tę zamieszcza się w pobliżu wykazu składników lub - w przypadku braku wykazu składników - w bliskiej odległości od nazwy żywności."

Nie określono
2)
w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się następujący wpis:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
"Suszone orzechy Canarium ovatum Engl.Opis/definicja:

Tradycyjną żywność stanowią nieprażone suszone orzechy Canarium ovatum Engl. (rodzina: Burseraceae), powszechnie znane jako orzechy pili. Orzechy pili są produkowane wyłącznie przez rośliny Canarium ovatum Engl. należące do odmian Laysa, Magnaye, M. Orolfo, Lanuza i Magayon i mogą być wprowadzane na rynek z łupiną lub bez. Jadalną część orzecha stanowi jądro.

Typowy skład:

Tłuszcz: 57-73 %

Białko: 11-15 %

Woda: 1-5 %

Węglowodany: 8-16,5 %

Popiół: 2,8-3,4 %

Kryteria mikrobiologiczne:

Drożdże i pleśnie: < 100 jtk/g

Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30 °C: < 10 000 jtk/g

Bakterie z grupy coli: < 100 jtk/g

Escherichia coli: < 10 jtk/g

Staphylococcus aureus: brak w 25 g

Salmonella spp.: brak w 25 g

Listeria monocytogenes: brak w 25 g

Bakterie beztlenowe redukujące siarczyny: < 10 jtk/g jtk: jednostki tworzące kolonię"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Publikacja dodatkowa EFSA 2022:EN-7314.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.