Rozporządzenie wykonawcze 2023/1709 dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2023.221.34

Akt obowiązujący
Wersja od: 8 września 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/1709
z dnia 7 września 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Lenti- lactobacillus diolivorans DSM 33625 (wcześniejsza nazwa taksonomiczna Lactobacillus diolivorans DSM 33625). Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "dodatki do kiszonki".

(4) W opinii z dnia 17 stycznia 2023 r. 2  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 jest bezpieczny dla wszystkich gatunków docelowych, konsumentów i środowiska. Urząd stwierdził również, że preparat nie działa drażniąco na skórę ani oczy, że wobec braku danych nie można wyciągnąć żadnych wniosków na temat działania uczulającego dodatku na skórę, a ze względu na białkowy charakter czynnika aktywnego dodatek należy uznać za substancję działającą uczulająco na drogi oddechowe. Urząd stwierdził ponadto, że Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 przy minimalnym stężeniu 1 x 108 jtk/kg zielonki może zwiększyć stabilność tlenową kiszonki przygotowanej z łatwej i średnio trudnej do kiszenia zielonki o zawartości suchej masy wynoszącej od 32 do 65 %. Urząd zweryfikował także sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5) W związku z powyższym Komisja uznaje, że preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 spełnia warunki przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Należy zatem zezwolić na stosowanie tego preparatu. Komisja uważa ponadto, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia użytkowników dodatku.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "dodatki do kiszonki", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 września 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
jtk/kg materiału świeżego
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki
1k21901Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625Skład dodatku

Preparat Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625 zawierający co najmniej 2 x 1011 jtk/g dodatku

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Żywotne komórki Lentilactobacillus diolivorans DSM 33625

Metoda analityczna (1)

Oznaczenie liczby w dodatku paszowym Lentilactobacillus diolivorans

DSM 33625:

- metoda posiewu powierzchniowego na agarze MRS (EN 15787)

Identyfikacja Lentilactobacillus diolivorans

DSM 33625:

- elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE) lub metody sekwencjonowania DNA

Wszystkie gatunki zwierząt--1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania.

2. Minimalna dawka dodatku w przypadku stosowania bez łączenia innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1 x 108 jtk/kg materiału świeżego łatwego i średnio trudnego do kiszenia (2).

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować za pomocą tych procedur i środków, dodatek i pre- miksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej dla skóry i dróg oddechowych.

28 września 2033 r.
(1) Szczegółowe informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.

(2) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym; zielonki średnio trudne do kiszenia: 1,5-3,0 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 429/2008 z dnia 25 kwietnia 2008 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie sporządzania i przedstawiania wniosków oraz oceny dodatków paszowych i udzielania zezwoleń na dodatki paszowe (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1).

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2023; 21(2):7820.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.