Rozporządzenie wykonawcze 2022/684 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy"

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.126.10

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 kwietnia 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/684
z dnia 28 kwietnia 2022 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 w odniesieniu do warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu nowej żywności.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanowiono unijny wykaz nowej żywności.

(3) Unijny wykaz określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 obejmuje galaktooligosacharydy jako nową żywność, na którą wydano zezwolenie.

(4) Na podstawie art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3  zezwolono na wprowadzenie do obrotu galaktooligosacharydów jako nowej żywności do stosowania w niektórych środkach spożywczych, w tym w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt zgodnie z definicją w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 4 .

(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/900 5  dopuszczono zmianę warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" W szczególności poziom stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" w suplementach żywnościowych zdefiniowanych w dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6  zwiększono z 0,333 kg galaktooligosacharydów/kg suplementu żywnościowego (33,3 %) do 0,450 kg galaktooligo- sacharydów/kg suplementu żywnościowego (45,0 %) w odniesieniu do ogółu populacji, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci.

(6) W dniu 19 listopada 2019 r. przedsiębiorstwo Dairy Crest Ltd działające pod nazwą handlową Saputo Dairy UK ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, na podstawie art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy". Wnioskodawca wystąpił o rozszerzenie stosowania galaktooligosacharydów na wyroby cukiernicze na bazie mleka, sery i sery topione, masło i tłuszcze do smarowania przeznaczone dla ogółu populacji.

(7) Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 21 grudnia 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o wydanie opinii naukowej w formie oceny proponowanego rozszerzenia stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy".

(8) W dniu 14 września 2021 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa rozszerzenia stosowania galaktooligosacharydów jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (UE) 2015/2283 7 , zgodnie z wymogami art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(9) W swojej opinii naukowej Urząd stwierdził, że nowa żywność, która w > 57 % składa się z suchej masy galaktooligosacharydów, laktozy i powiązanych sacharydów, jest bezpieczna w przypadku proponowanego rozszerzenia stosowania w wyrobach cukierniczych na bazie mleka, serach i serach topionych, maśle i tłuszczach do smarowania, a zatem należy zmienić warunki stosowania galaktooligosacharydów.

(10) Informacje podane we wniosku i opinia Urzędu dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany w warunkach stosowania nowej żywności są zgodne z art. 9 i art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i powinny zostać zatwierdzone.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 kwietnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja "galaktooligosacharydy" otrzymuje brzmienie:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieWarunki stosowania nowej żywnościDodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowaniaInne wymogiOchrona danych
Galaktooligosachar- ydyOkreślona kategoria żywnościMaksymalne poziomy (wyrażone jako stosunek kg galaktooligosacharydów/kg końcowego środka spożywczego)
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE0,333
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci0,450 (co odpowiada

5,4 g galaktooligosacharydów/porcję; maksymalnie 3 porcje/dzień do łącznej ilości maksymalnie 16,2 g/dzień)

Mleko0,020
Napoje na bazie mleka0,030
Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała (jako napoje)0,020
Analogi produktów mleczarskich w postaci napojów0,020
Jogurty0,033
Desery na bazie produktów mleczarskich0,043
Mrożone desery mleczne0,043
Napoje owocowe i napoje energetyczne0,021
Płynne środki spożywcze zastępujące posiłek dla niemowląt0,012
Soki dla dzieci0,025
Napoje jogurtowe dla dzieci0,024
Desery dla dzieci0,027
Przekąski dla dzieci0,143
Przetwory zbożowe dla dzieci0,027
Napoje zalecane przy wzmożonym wysiłku fizycznym, szczególnie dla sportowców0,013
Soki0,021
Nadzienia owocowe do ciast0,059
Przetwory owocowe0,125
Batoniki0,125
Przetwory zbożowe0,125
Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/20130,008
Wyroby cukiernicze na bazie mleka0,05
Sery i sery topione0,1
Masło i tłuszcze do smarowania0,1"
1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/900 z dnia 3 czerwca 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 197 z 4.6.2021, s. 71).
6 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
7 Dziennik EFSA 2021;19(10):6844.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.