Rozporządzenie wykonawcze 2022/415 dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794 lub CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagu- lans (LMG S-26145 lub DSM 23965) lub Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.85.6

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 marca 2024 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/415
z dnia 11 marca 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794 lub CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagu- lans (LMG S-26145 lub DSM 23965) lub Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt 1
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 3 .

(2) Kwas DL-jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas sorbowy i sorbinian potasu, kwas octowy, dioctan sodu i octan wapnia, kwas propionowy, propionian sodu, propionian wapnia i propionian amonu, kwas mrówkowy, mrówczan sodu, mrówczan wapnia i mrówczan amonu oraz kwas mlekowy i mleczan wapnia zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o ponowną ocenę kwasu DL-jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt.

(4) Wnioskodawcy wystąpili o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki technologiczne" i w grupie funkcjonalnej "konserwanty" lub "regulatory kwasowości". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5) W opinii z dnia 29 stycznia 2014 r. 4  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas DL-jabłkowy nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatek działa drażniąco na skórę, błony śluzowe i oczy; ryzyko stanowi też narażenie drogą wziewną. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. Urząd stwierdził również, że dodatek ten jest skuteczny jako substancja konserwująca paszę.

(6) W swoich opiniach z dnia 27 stycznia 2015 r. 5  Urząd stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas cytrynowy wytwarzany przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343 nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatek może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na skórę, błony śluzowe i oczy; ryzyko stanowi też narażenie drogą wziewną. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. Urząd stwierdził również, że substancja ta mogłaby potencjalnie pełnić funkcję regulatora kwasowości w paszy. Jej skuteczność jako konserwantu, choć jest dobrze znana w przypadku żywności, nie została jednak wystarczająco wykazana, ponieważ w studium projektowym nie uwzględniono analizy statystycznej.

(7) Pomimo słabych dowodów statystycznych przedstawionych w badaniach uznano, że wystarczającym wskaźnikiem skuteczności tej substancji jako konserwantu jest zezwolenie na stosowanie kwasu cytrynowego do tego samego celu w żywności, które wydano zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 429/2008 6 .

(8) W opiniach z dnia 1 lipca 2014 r. 7  i 8 września 2015 r. 8  Urząd stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas sorbowy i sorbinian potasu nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatki działają drażniąco na skórę, oczy i drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków. Urząd stwierdził również, że kwas sorbowy i sorbinian potasu są dodatkami do żywności dopuszczonymi do stosowania w Unii jako konserwanty. Uzasadnione jest oczekiwanie, że ich działanie obserwowane w żywności będzie można również zaobserwować w paszy, jeżeli będą one stosowane w porównywalnych stężeniach i w podobnych warunkach.

(9) W opiniach z dnia 1 lutego 2012 r. 9  i 6 maja 2021 r. 10  Urząd stwierdził, że zgodnie z proponowanymi warunkami stosowania kwas octowy, dioctan sodu i octan wapnia nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że rozcieńczony kwas uznaje się za substancję drażniącą, podczas gdy w wyższych stężeniach działa żrąco i stwarza szczególne ryzyko dla oczu. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. Urząd stwierdził również, że kwas octowy, dioctan sodu i octan wapnia są dodatkami do żywności dopuszczonymi do stosowania w Unii jako konserwanty. Uzasadnione jest oczekiwanie, że ich działanie obserwowane w żywności będzie można również zaobserwować w paszy, jeżeli będą one stosowane w porównywalnych stężeniach i w podobnych warunkach.

(10) W opinii z dnia 16 listopada 2011 r. 11  Urząd stwierdził, że zgodnie z proponowanymi warunkami stosowania kwas propionowy, propionian sodu, propionian wapnia i propionian amonu nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas propionowy, propionian sodu, propionian wapnia i propionian amonu działają żrąco na skórę, błony śluzowe i na oczy. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków. Urząd stwierdził również, że kwas propionowy, propionian sodu, propionian wapnia i propionian amonu mogą potencjalnie pełnić rolę konserwantów w paszy.

(11) W opiniach z dnia 17 września 2014 r. 12 , 11 marca 2015 r. 13 , 18 marca 2020 r. 14 , 7 maja 2020 r. 15 , 19 marca 2020 r. 16 , 24 października 2014 r. 17  i 7 maja 2020 r. 18  Urząd stwierdził, że zgodnie z proponowanymi warunkami stosowania kwas mrówkowy, mrówczan sodu, mrówczan wapnia i mrówczan amonu nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas mrówkowy, mrówczan sodu i mrówczan amonu są żrące. Mrówczan wapnia i mrówczan sodu nie działają drażniąco na skórę, ale są lekko drażniące dla oczu, powodują podrażnienie dróg oddechowych i mogą mieć działanie uczulające. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków. Urząd stwierdził również, że kwas mrówkowy, mrówczan sodu, mrówczan wapnia i mrówczan amonu mogą potencjalnie pełnić rolę konserwantów w paszy.

(12) W swoich opiniach z dnia 9 lipca 2015 r. 19 , 5 lipca 2017 r. 20  i 12 listopada 2019 r. 21  Urząd stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania kwas mlekowy wytwarzany przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczan wapnia nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że kwas mlekowy działa drażniąco na oczy, żrąco na skórę i drażniąco na drogi oddechowe. Mleczan wapnia należy uznać za substancję drażniącą dla skóry, oczu i dróg oddechowych. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków. Urząd stwierdził również, że ponieważ kwas mlekowy i mleczan wapnia są stosowane w żywności jako konserwanty, uzasadnione jest oczekiwanie, że ich działanie obserwowane w żywności będzie można również zaobserwować w paszy, jeżeli będą one stosowane w porównywalnych stężeniach i w podobnych warunkach.

(13) Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(14) Ocena kwasu DL-jabłkowego, kwasu cytrynowego wytwarzanego przez Aspergillus niger DSM 25794, CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub CICC 40347/CGMCC 5343, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego wytwarzanego przez Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965), Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889) i mleczanu wapnia dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie kwasu DL-jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego i mleczanu wapnia.

(15) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie kwasu DL-jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu sorbowego i sorbinianu potasu, kwasu octowego, dioctanu sodu i octanu wapnia, kwasu propionowego, propionianu sodu, propionianu wapnia i propionianu amonu, kwasu mrówkowego, mrówczanu sodu, mrówczanu wapnia i mrówczanu amonu oraz kwasu mlekowego i mleczanu wapnia, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(16) Fakt, że kwas cytrynowy, kwas sorbowy i sorbinian potasu, kwas octowy, kwas propionowy, propionian sodu, pro- pionian amonu, kwas mrówkowy, mrówczan amonu, mrówczan sodu, mrówczan wapnia i kwas mlekowy nie są dopuszczone do stosowania jako konserwanty w wodzie do pojenia, oraz że kwas cytrynowy nie jest dopuszczony do stosowania jako regulator kwasowości, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Dodatki wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "konserwanty" lub "regulatory kwasowości", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Dodatki wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te dodatki wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 października 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 kwietnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 kwietnia 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 kwietnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające dodatki wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 3 kwietnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 3 kwietnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 marca 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK 22  

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a296Kwas DL-jabłko- wySkład dodatku

Kwas DL-jabłkowy > 99,5 %

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas DL-jabłkowy > 99,5 %

C4H6O5

Nr CAS 6915-15-7 (lub 617-48-1)

Popiół siarczanowy < 0,02 %

Kwas fumarowy < 1 %

Kwas maleinowy < 0,05 %

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu maleinowego jako całkowitego kwasu maleinowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2. W instrukcji stosowania dodatku, pre- miksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a330Kwas cytrynowySkład dodatku

Kwas cytrynowy > 99,5 % (w suchej masie)

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas cytrynowy > 99,5 %

Postać bezwodna:

C6H8O7

Nr CAS 77-92-9

Postać jednowodna:

C6H8O7.H2O

Nr CAS 5949-29-1

Popiół siarczanowy < 0,05 %

Kwas szczawiowy < 100 mg/kg

Wytwarzany przez:

- Aspergillus niger DSM 25794 lub

- Aspergillus niger CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub

- Aspergillus niger CICC 40347/CGMCC 5343

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu cytrynowego jako całkowitego kwasu cytrynowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt--15 0001. Mieszanka kwasu cytrynowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjo- wej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premik- sów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, pre- miksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: regulatory kwasowości

1a330Kwas cytrynowySkład dodatku

Kwas cytrynowy > 99,5 % (w suchej masie)

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas cytrynowy > 99,5 %

Postać bezwodna:

C6H8O7

Nr CAS 77-92-9

Postać jednowodna:

C6H8O7.H2O

Nr CAS 5949-29-1

Popiół siarczanowy < 0,05 %

Kwas szczawiowy < 100 mg/kg

Wytwarzany przez:

- Aspergillus niger DSM 25794 lub

- Aspergillus niger CGMCC 4513/CGMCC 5751 lub

- Aspergillus niger CICC 40347/CGMCC 5343

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu cytrynowego jako całkowitego kwasu cytrynowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt--15 0001. Mieszanka kwasu cytrynowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjo- wej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premik- sów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, pre- miksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) 1Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a200Kwas sorbowySkład dodatku

Kwas sorbowy > 99 %

Postać stała

Substancja czynna

Kwas sorbowy > 99 %

C6 H8O2

Nr CAS 110-44-1

Popiół siarczanowy < 0,2 %

Aldehydy < 0,1 %

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu sorbowego jako całkowitego kwasu sorbowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją UV, HPLC-UV (EN 17298)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz przeżuwaczy z nierozwiniętym żwaczem--2 5001. Mieszanka kwasu sorbowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, pre- miksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Przeżuwacze z nierozwi- niętym żwaczem-6 700
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k202Sorbinian potasuSkład dodatku

Sorbinian potasu > 99 % Postać stała

Substancja czynna

Sorbinian potasu > 99 %

C6 H7 KO2

Nr CAS 24634-61-5

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia potasu w dodatku paszowym: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia sorbinianu potasu jako całkowitego kwasu sorbowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: wysokosprawna chromatografia cieczowa z detekcją UV, HPLC-UV (EN 17298)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz przeżuwaczy z nierozwiniętym żwaczem--2 500

(jako kwas sorbowy)

1. Mieszanka sorbinianu potasu z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, pre- miksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Przeżuwacze z nierozwiniętym żwaczem-6 700

(jako kwas sorbowy)

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a260Kwas octowySkład dodatku

Kwas octowy > 99,8 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas octowy > 99,8 %

C2H4O2

Nr CAS 64-19-7

Woda < 0,15 %

Substancje nielotne < 30 mg/kg

Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze < 0,5 g/kg

Wytwarzany w drodze syntezy chemicznej, w tym w drodze produkcji celulozy (jako produkt uboczny)

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu octowego jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Drób Świnie Zwierzęta domowe--2 5001. Mieszanka kwasu octowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Wszystkie pozostałe gatunki zwierząt oprócz ryb--
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a262Dioctan soduSkład dodatku

Dioctan sodu > 58 % Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Dioctan sodu (bezwodny i trójwodny) > 58 % NaC4H7O4

Nr CAS 126-96-5

Kwas octowy > 39 %

Woda < 2 %

Substancje nielotne < 30 mg/kg

Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze < 1 g/kg

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia sodu w dodatku paszowym: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia dioctanu sodu jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Drób Świnie Zwierzęta domowe--2 500 jako kwas octowy)1. Mieszanka kwasu octowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Wszystkie pozostałe gatunki zwierząt oprócz ryb--
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a263Octan wapnia (bezwodny i jedno- wodny)Skład dodatku

Octan wapnia > 98,7 % Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Octan wapnia > 98,7 %

C4H6CaO4

Nr CAS 62-54-4

Woda < 6 %

Substancje nielotne < 30 mg/kg

Kwas mrówkowy i jego sole oraz pozostałe utleniacze < 1 g/kg

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia wapnia w dodatku paszowym: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia octanu wapnia jako całkowitego kwasu octowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Drób Świnie Zwierzęta domowe--2 500 (jako kwas octowy)1. Mieszanka kwasu octowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Wszystkie pozostałe gatunki zwierząt oprócz ryb--
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k280Kwas pro- pionowySkład dodatku

Kwas propionowy > 99,5 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas propionowy > 99,5 %

C3H6O2

Nr CAS 79-09-4

Pozostałości nielotne < 0,01 % po suszeniu w temperaturze 140° C do stałej masy.

Aldehydy < 0,1 % wyrażone jako aldehyd propionowy

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu propionowego jako całkowitego kwasu propionowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i drobiu---1. Mieszanka kwasu propionowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie-30 000
Drób-10 000
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k281Propionian soduSkład dodatku

Propionian sodu > 98,5 %

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Propionian sodu > 98,5 %

C3H5°2Na

Nr CAS 137-40-6

Strata przy suszeniu < 4 % określona poprzez poddanie suszeniu przez dwie godziny w temperaturze 105° C

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia sodu w dodatku paszowym: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia propionianu sodu jako całkowitego kwasu propionowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i drobiu---1. Mieszanka kwasu propionowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie-30 000 (jako kwas pro- pionowy)
Drób-10 000 (jako kwas pro- pionowy)
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a282Propionian wapniaSkład dodatku

Propionian wapnia > 98 % w przeliczeniu na suchą masę

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Propionian wapnia > 98 %

C6H10°4Ca

Nr CAS 4075-81-4

Strata przy suszeniu < 6 % określona poprzez poddanie suszeniu przez dwie godziny w temperaturze 105° C

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia wapnia w dodatku paszowym: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia propionianu wapnia jako całkowitego kwasu propionowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i drobiu---1. Mieszanka kwasu propionowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie-30 000 (jako kwas pro- pionowy)
Drób-10 000 (jako kwas pro- pionowy)
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k284Propionian amonuSkład dodatku

Preparat propionianu amonu > 19 %, kwas propionowy < 80 % woda < 30 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Propionian amonu

C3H9O2N

Nr CAS 17496-08-1

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia amonu w dodatku paszowym: ISO 5664: destylacja i miareczkowanie Do oznaczenia propionianu amonu jako całkowitego kwasu propionowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i drobiu---1. Mieszanka kwasu propionowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie-30 000 (jako kwas propionowy)
Drób-10 000 (jako kwas propionowy)
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k236Kwas mrówkowySkład dodatku

Kwas mrówkowy > 84,5 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas mrówkowy > 84,5 %

H2CO2

Nr CAS 64-18-6

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu mrówkowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt--10 0001. Mieszanka kwasu mrówkowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1k237iMrówczan soduSkład dodatku

Mrówczan sodu > 98 %

Postać stała

Mrówczan sodu > 15 %

Kwas mrówkowy < 75 %

Woda < 25 %

Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Mrówczan sodu

HCO2Na

Nr CAS 141-53-7

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia sodu w dodatkach paszowych: - EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia mrówczanu sodu jako całkowitego kwasu mrówkowego w dodatkach paszowych, premiksach i paszach:

chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt--10 000 (jako kwas mrówkowy)1. Mieszanka kwasu mrówkowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a238Mrówczan wapniaSkład dodatku

Mrówczan wapnia > 98 % Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Mrówczan wapnia

Ca(HCO)2

Nr CAS 544-17-2

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia wapnia w dodatku paszowym: EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES) Do oznaczenia mrówczanu wapnia jako całkowitego kwasu mrówkowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt--10 000 (jako kwas mrówkowy)1. Mieszanka kwasu mrówkowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a295Mrówczan amonuSkład dodatku

Mrówczan amonu > 35 %

Kwas mrówkowy < 64 % Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Mrówczan amonu > 35 %

HCO2NH4

Nr CAS 540-69-2

Formamid < 3 000 mg/kg

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Oznaczanie amonu w dodatku paszowym: ISO 5664: destylacja i miareczkowanie Do oznaczenia mrówczanu amonu jako całkowitego kwasu mrówkowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach:

chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz kur niosek, loch, przeżuwaczy mlecznych, zwierząt domowych i zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności--2 000 (jako kwas mrówkowy)1. Mieszanka kwasu mrówkowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premik- sów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a270Kwas mlekowySkład dodatku

Kwas mlekowy > 72 % (m/m) Postać płynna

Charakterystyka substancji czynnej

Kwas mlekowy:

Kwas D-mlekowy < 5 %

kwas L-mlekowy > 95 %

C3H6O3

Nr CAS 79-33-4

Wytwarzany w drodze fermentacji:

Bacillus coagulans (LMG S-26145 lub DSM 23965) lub

Bacillus smithii (LMG S-27890) lub Bacillus subtilis (LMG S-27889).

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia kwasu mlekowego jako całkowitego kwasu mlekowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i przeżuwaczy--20 0001. Mieszanka kwasu mlekowego z różnych źródeł nie może przekraczać dozwolonego maksymalnego poziomu w mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla gatunków spokrewnionych.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie i przeżuwacze oprócz przeżuwaczy z nierozwiniętym żwaczem-50 000
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki technologiczne

Grupa funkcjonalna: konserwanty

1a327Mleczan wapniaSkład dodatku

Mleczan wapnia > 98 % (w przeliczeniu na suchą masę m/m)

Postać stała

Charakterystyka substancji czynnej

Mleczan wapnia > 98 %

(C3H5°2) 2 •nH2O

Nr CAS 814-80-2

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Metoda analityczna (1)

Do oznaczenia mleczanu wapnia w dodatku paszowym:

- EN ISO 6869: atomowa spektrometria absorpcyjna (AAS) lub

- EN 15510: atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-AES)

Do oznaczenia mleczanu wapnia jako całkowitego kwasu mlekowego w dodatku paszowym, premiksach i paszach: chromatografia jonowa z detekcją konduktometryczną, IC-CD (EN 17294)

Wszystkie gatunki zwierząt oprócz świń i przeżuwaczy z rozwiniętym żwaczem--20 000 (jako kwas mlekowy)1. Mieszanka kwasu mlekowego z różnych źródeł nie może przekraczać maksymalnejdozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i odpowiednie środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

3. W instrukcji stosowania dodatku, premiksu i powiązanych pasz dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, należy wskazać: "Jednoczesne stosowanie różnych kwasów organicznych lub ich soli jest przeciwwskazane, jeżeli co najmniej jeden lub jedna z nich są stosowane na poziomie równym maksymalnej dozwolonej zawartości lub do tego poziomu zbliżonym".

3 kwietnia 2032 r.
Świnie i przeżuwacze oprócz przeżuwaczy z nierozwi- niętym żwaczem-30 000 (jako kwas mlekowy)
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
1 Tytuł aktu zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2024/762 z dnia 1 marca 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.762) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 marca 2024 r.
2 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
3 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2014; 12(2):3563.
5 Dziennik EFSA 2015; 13(2):4009 oraz Dziennik EFSA 2015; 13(2):4010.
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 429/2008 z dnia 25 kwietnia 2008 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie sporządzania i przedstawiania wniosków oraz oceny dodatków paszowych i udzielania zezwoleń na dodatki paszowe (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 57).
7 Dziennik EFSA 2014; 12(7):3792.
8 Dziennik EFSA 2015; 13(9):4239.
9 Dziennik EFSA 2012; 10(2):2571.
10 Dziennik EFSA 2021; 19(5):6615.
11 Dziennik EFSA 2011; 9(12):2446.
12 Dziennik EFSA 2014; 12(10):3827.
13 Dziennik EFSA 2015; 13(5):4056.
14 Dziennik EFSA 2020; 18(4):6076.
15 Dziennik EFSA 2020; 18(5):6139.
16 Dziennik EFSA 2020; 18(4):6077.
17 Dziennik EFSA 2014; 12(11):3898.
18 Dziennik EFSA 2020; 18(5):6137.
19 Dziennik EFSA 2015; 13(12):4198.
20 Dziennik EFSA 2017; 15(7):4938.
21 Dziennik EFSA 2019; 17(12):5914.
22 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 i 3 rozporządzenia nr 2024/762 z dnia 1 marca 2024 r. (Dz.U.UE.L.2024.762) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 marca 2024 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.