Rozporządzenie wykonawcze 2022/2313 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Pizza Napoletana" (GTS)]

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.307.45

Akt obowiązujący
Wersja od: 28 listopada 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/2313
z dnia 25 listopada 2022 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Pizza Napoletana" (GTS)]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 26 i art. 52 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 26 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Włochy zgłosiły nazwę "Pizza Napoletana" w celu umożliwienia zarejestrowania jej w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności, o którym mowa w art. 22 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, z zastrzeżeniem nazwy.

(2) Nazwa "Pizza Napoletana" została uprzednio zarejestrowana rozporządzeniem (UE) nr 97/2010 2  jako gwarantowana tradycyjna specjalność bez zastrzeżenia nazwy zgodnie z art. 13 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 3 .

(3) Komisja zbadała zgłoszenie nazwy "Pizza Napoletana", a następnie opublikowała je w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 4 .

(4) Do Komisji nie wpłynęło żadne oświadczenie o sprzeciwie zgodnie z art. 51 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, należy zatem zarejestrować nazwę "Pizza Napoletana" w rejestrze z zastrzeżeniem nazwy,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejszym rejestruje się w rejestrze nazwę "Pizza Napoletana" (GTS) z zastrzeżeniem nazwy.

Specyfikację produktu GTS "Pizza Napoletana" uznaje się za specyfikację, o której mowa w art. 19 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, w odniesieniu do GTS "Pizza Napoletana" z zastrzeżeniem nazwy.

Nazwa wyszczególniona w akapicie pierwszym oznacza produkt należący do klasy 2.27 - Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze, wymienionej w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014 5 .

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 listopada 2022 r.

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 97/2010 z dnia 4 lutego 2010 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę [Pizza Napoletana (GTS)] (Dz.U. L 34 z 5.2.2010, s. 7).
3 Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami (Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1). Rozporządzenie uchylone i zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
4 Dz.U. C 176 z 18.5.2016, s. 13.
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 36).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.