Rozporządzenie wykonawcze 2022/1452 dotyczące zezwolenia na stosowanie 3-etylocyklopentano-1,2-dionu, 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-onu, 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-onu, eugenolu, 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzenu, aldehydu alfa-pentylocynamylowego, aldehydu alfa-heksylocynamylowego i 2-acetylpirydyny jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2022.228.17

Akt obowiązujący
Wersja od: 17 marca 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1452
z dnia 1 września 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie 3-etylocyklopentano-1,2-dionu, 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran- 3(2H)-onu, 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-onu, eugenolu, 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo) benzenu, aldehydu alfa-pentylocynamylowego, aldehydu alfa-heksylocynamylowego i 2-acetylpirydyny jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje 3-etylocyklopentano-1,2-dion, 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on, 4,5-dihydro-2-metylofuran-3 (2H)-on, eugenol, 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen, aldehyd alfa-pentylocynamylowy, aldehyd alfa-heksylo- cynamylowy i 2-acetylpirydyna zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono kilka wniosków o ponowną ocenę preparatu 3-etylocyklopentano-1,2-dion, aldehyd alfa-pentylocynamylowy, aldehyd alfa-heksylo- cynamylowy i 2-acetylpirydyna w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt, eugenol i 1-metoksy-4-(prop-1 (trans)-enylo)benzen w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb oraz 4-hydrok- sy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on i 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on w odniesieniu do kotów i psów.

(4) Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opiniach z 15 listopada 2011 r. 3 , 13 czerwca 2012 r. 4 , 26 stycznia 2016 r. 5 , 19 października 2016 r. 6  i 6 grudnia 2016 r. 7  stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania dodatki nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i konsumentów ani na środowisko. Urząd stwierdził również, że w odniesieniu do tych dodatków uznaje się potencjalne zagrożenia w przypadku kontaktu ze skórą i oczami oraz narażenia przez drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.

(7) Urząd stwierdził, że dodatki są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8) Ocena dodatków dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9) Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.

(10) Fakt, że stosowanie dodatków jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(11) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 marca 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich pań stwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 września 2022 r.

ZAŁĄCZNIK 8  

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b070573-Etylocyklopenta- no-1,2-dionSkład dodatku

3-Etylocyklopentano-1,2-dion

Charakterystyka substancji czynnej 3-Etylocyklopentano-1,2-dion Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: > 90 %

Wzór chemiczny: C7H10°2

Numer CAS: 21835-01-8

Nr FLAVIS:

07.057

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: - w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg;

- w przypadku kotów, psów i zwierząt hodowanych w systemach akwakul- tury lądowej: 5 mg/kg;

- w przypadku innych lądowych gatunków lub kategorii zwierząt: 0,5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

22 września 2032 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i pre- miksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b130104-Hydro- ksy-2,5-dimetylo- furan-3(2H)-onSkład dodatku

4-Hydroksy-2,5-dimetylofuran-3 (2H)-on

Charakterystyka substancji czynnej 4-Hydroksy-2,5-dimetylofuran-3 (2H)-on

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: 98 %

Wzór chemiczny: C6H8O3

Numer CAS: 3658-77-3

Nr FLAVIS:

13.010

Koty i psy---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku kotów i psów: 5 mg.".

22 września 2032 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b130424,5-Dihydro- 2-metylofuran-3

(2H)-on

Skład dodatku

4,5-Dihydro-2-metylofuran-3

(2H)-on

Charakterystyka substancji czynnej

4,5-Dihydro-2-metylofuran-3 (2H)-on

Koty i psy---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

22 września 2032 r.
Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: 97 %

Wzór chemiczny: C5H8O2

Numer CAS: 3188-00-9

Nr FLAVIS:

13.042

Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku kotów i psów: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b04003EugenolSkład dodatku

Eugenol

Charakterystyka substancji czynnej

Eugenol

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub ekstrakcji z goździków lub olejku goździkowego

Czystość: > 98 %

Wzór chemiczny: C10H12O2

Numer CAS: 97-53-0

Nr FLAVIS:

04.003

Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i pre- miksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

22 września 2032 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

---
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b040101-Metoksy-

4-(prop-1(trans)- enylo)benzen

Skład dodatku

1-Metoksy-4-(prop-1(trans)- enylo)benzen

Charakterystyka substancji czynnej

1-Metoksy-4-(prop-1(trans)- enylo)benzen

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej lub ekstrakcji z olejku sosnowego

Czystość: > 99 %

Wzór chemiczny: C10H12O Numer CAS: 4180-23-8

Nr FLAVIS:

04.010

Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

22 września 2032 r.
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b05040Aldehyd alfa- pentylocynamylowySkład dodatku

Aldehyd alfa- pentylocynamylowy

Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa- pentylocynamylowy

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 97 %

Wzór chemiczny: C14H18O Numer CAS: 122-40-7

Nr FLAVIS:

05.040

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci pre- miksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej:

0,05 mg;

- w przypadku kotów: 1 mg/kg;

- w przypadku psów i zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg/kg;

- w przypadku innych lądowych gatunków lub kategorii zwierząt: 0,1 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premik- sów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli

22 września 2032 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b05041Aldehyd alfa- heksylocyna- mylowySkład dodatku

Aldehyd alfa-heksylocynamylowy

Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa-heksylocynamylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Czystość: 95 %

Wzór chemiczny: C15H20°

Numer CAS: 101-86-0

Nr FLAVIS:

05.041

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej:

0,05 mg;

- w przypadku kotów: 1 mg/kg;

- w przypadku psów i zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg/kg;

- w przypadku innych lądowych gatunków lub kategorii zwierząt: 0,1 mg.".

22 września 2032 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące
2b140382-AcetylopirydynaSkład dodatku

2-Acetylopirydyna

Charakterystyka substancji czynnej

2-Acetylopirydyna

Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej

Wszystkie gatunki zwierząt---1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

22 września 2032 r.
Czystość: > 97 %

Wzór chemiczny: C7H7ON Numer CAS: 1122-62-9

Nr FLAVIS:

14.038

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt morskich:

0,05 mg;

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 0,5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

Metoda analityczna (1)

Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2011;9(12):2440.
4 Dziennik EFSA 2012;10(7):2786.
5 Dziennik EFSA 2016;14(2):4390.
6 Dziennik EFSA 2016;14(11):4618.
7 Dziennik EFSA 2017;15(2):4672.
8 Załącznik zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2023/585 z dnia 15 marca 2023 r. (Dz.U.UE.L.2023.77.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 marca 2023 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.