Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2021.286.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 sierpnia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/1319
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(3) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3  zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety.

(4) W październiku 2017 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") poinformowało Komisję o zamiarze wprowadzenia do obrotu surowego oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Wnioskodawca przedstawił w związku z tym sprawozdanie wydane przez właściwy organ Irlandii na podstawie art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, w którym w oparciu o dowody naukowe przedstawione przez wnioskodawcę stwierdzono, że olej z kolendry Coriandrum sativum jest w istocie równorzędny z olejem z kolendry dopuszczonym decyzją wykonawczą 2014/155/UE.

(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/456 5  i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2165 6  zezwolono na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w celu zmniejszenia najniższej liczby zmydlenia ze 186 mg KOH/g do 179 mg KOH/g, a minimalnego poziomu kwasu oleinowego - z 8,0 % do 7,0 %.

(6) W dniu 12 stycznia 2021 r. wnioskodawca przedłożył Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum". Wnioskodawca wystąpił o zwiększenie najwyższego dopuszczalnego poziomu liczby kwasowej w oleju z kolendry z 2,5 mg KOH/g oleju, jak wskazano w unijnym wykazie nowej żywności, do < 3,5 mg KOH/g oleju oraz o zmianę opisu barwy z koloru "delikatny żółty" na "żółtawy do brązowego".

(7) Wnioskodawca uzasadnił wniosek, wskazując, że zmiana jest konieczna w celu odzwierciedlenia naturalnych różnic w cechach wizualnych oleju z kolendry i w poziomach wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju, mierzonych metodą miareczkowania wodorotlenkiem potasu (KOH) oleju z nasion uzyskanego z rośliny Coriandrum sativum.

(8) Komisja uważa, że przeprowadzenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") oceny bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Zwiększenie liczby kwasowej oleju z kolendry z 2,5 mg do < 3,5 mg KOH/g oleju jest porównywalne z liczbami kwasowymi innych powszechnie używanych olejów jadalnych o długiej historii bezpiecznego spożycia i nie przekracza górnej granicy wynoszącej 4,0 mg KOH/g dla tłuszczów i olejów jadalnych, określonej przez wspólny program Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia dotyczący norm żywnościowych - Kodeks Żywnościowy ("Kodeks Żywnościowy FAO/WHO") 7 . Na tej podstawie, i dla zachowania spójności z normą Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, Komisja uważa, że wartość graniczną liczby kwasowej oleju z kolendry należy także ustalić na poziomie 4,0 mg KOH/g. Proponowane zmiany w parametrach specyfikacji odzwierciedlające wygląd fizyczny oleju są również porównywalne z naturalnymi różnicami, które obserwuje się w przypadku praktycznie wszystkich olejów jadalnych, i nie mają wpływu na bezpieczeństwo oleju ani jego wartość odżywczą.

(9) Proponowane zmiany dotyczące liczby kwasowej i wyglądu fizycznego oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmieniają wniosków z oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Urząd 8 , który poparł jego pierwotne dopuszczenie. Należy zatem zmienić specyfikację nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w odniesieniu do proponowanego poziomu kwasowości oraz wyglądu fizycznego oleju.

(10) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Do unijnego wykazu dozwolonej nowej żywności, przewidzianego w art. 6 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i zawartego w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470, wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 (Specyfikacje) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 pozycja dotycząca "oleju z kolendry Coriandrum sativum" otrzymuje brzmienie:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
Olej z kolendry Coriandrum sativumOpis/definicja:

Olej z kolendry to olej zawierający glicerydy kwasów tłuszczowych wytwarzany z nasion kolendry Coriandrum sativum L.

Kolor żółtawy do brązowego, mdły smak

Nr CAS: 8008-52-4

Skład kwasów tłuszczowych:

Kwas palmitynowy (C16:0): 2-5 %

Kwas stearynowy (C18:0): < 1,5 %

Kwas petroselinowy (cis-C18:1 (n-12)): 60-75 %

Kwas oleinowy (cis-C18:1 (n-9)): 7-15 %

Kwas linolowy (C18:2): 12-19 %

Kwas alfa-linolenowy (C18:3): < 1,0 %

Kwasy tłuszczowe typu trans: < 1,0 %

Czystość:

Współczynnik załamania światła (20 °C): 1,466-1,474

Liczba kwasowa: < 4 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa (PV): < 5,0 meq/kg

Liczba jodowa: 88-110 jednostek

Liczba zmydlenia: 179-200 mg KOH/g

Substancje niezmydlające się: < 15 g/kg"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Decyzja wykonawcza Komisji 2014/155/UE z dnia 19 marca 2014 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z kolendry jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 85 z 21.3.2014, s. 13).
4 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
5 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/456 z dnia 20 marca 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 79 z 21.3.2019, s. 13).
6 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/2165 z dnia 17 grudnia 2019 r. zezwalające na zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 328 z 18.12.2019, s. 81).
7 CODEX STAN 19-1981, Rev. 2 - 1999.
8 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3422.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.