Rozporządzenie wykonawcze 2021/1319 zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności olej z kolendry Coriandrum sativum oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
Dz.U.UE.L.2021.286.12
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/1319
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
zezwalające na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.
(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2 ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.
(3) Decyzją wykonawczą Komisji 2014/155/UE 3 zezwolono, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 , na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety.
(4) W październiku 2017 r. przedsiębiorstwo Ovalie Innovation ("wnioskodawca") poinformowało Komisję o zamiarze wprowadzenia do obrotu surowego oleju z kolendry Coriandrum sativum jako nowego składnika żywności zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. Wnioskodawca przedstawił w związku z tym sprawozdanie wydane przez właściwy organ Irlandii na podstawie art. 3 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, w którym w oparciu o dowody naukowe przedstawione przez wnioskodawcę stwierdzono, że olej z kolendry Coriandrum sativum jest w istocie równorzędny z olejem z kolendry dopuszczonym decyzją wykonawczą 2014/155/UE.
(5) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/456 5 i rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2019/2165 6 zezwolono na zmiany w specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w celu zmniejszenia najniższej liczby zmydlenia ze 186 mg KOH/g do 179 mg KOH/g, a minimalnego poziomu kwasu oleinowego - z 8,0 % do 7,0 %.
(6) W dniu 12 stycznia 2021 r. wnioskodawca przedłożył Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum". Wnioskodawca wystąpił o zwiększenie najwyższego dopuszczalnego poziomu liczby kwasowej w oleju z kolendry z 2,5 mg KOH/g oleju, jak wskazano w unijnym wykazie nowej żywności, do < 3,5 mg KOH/g oleju oraz o zmianę opisu barwy z koloru "delikatny żółty" na "żółtawy do brązowego".
(7) Wnioskodawca uzasadnił wniosek, wskazując, że zmiana jest konieczna w celu odzwierciedlenia naturalnych różnic w cechach wizualnych oleju z kolendry i w poziomach wolnych kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju, mierzonych metodą miareczkowania wodorotlenkiem potasu (KOH) oleju z nasion uzyskanego z rośliny Coriandrum sativum.
(8) Komisja uważa, że przeprowadzenie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") oceny bezpieczeństwa proponowanej zmiany specyfikacji zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczne. Zwiększenie liczby kwasowej oleju z kolendry z 2,5 mg do < 3,5 mg KOH/g oleju jest porównywalne z liczbami kwasowymi innych powszechnie używanych olejów jadalnych o długiej historii bezpiecznego spożycia i nie przekracza górnej granicy wynoszącej 4,0 mg KOH/g dla tłuszczów i olejów jadalnych, określonej przez wspólny program Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia dotyczący norm żywnościowych - Kodeks Żywnościowy ("Kodeks Żywnościowy FAO/WHO") 7 . Na tej podstawie, i dla zachowania spójności z normą Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, Komisja uważa, że wartość graniczną liczby kwasowej oleju z kolendry należy także ustalić na poziomie 4,0 mg KOH/g. Proponowane zmiany w parametrach specyfikacji odzwierciedlające wygląd fizyczny oleju są również porównywalne z naturalnymi różnicami, które obserwuje się w przypadku praktycznie wszystkich olejów jadalnych, i nie mają wpływu na bezpieczeństwo oleju ani jego wartość odżywczą.
(9) Proponowane zmiany dotyczące liczby kwasowej i wyglądu fizycznego oleju z kolendry Coriandrum sativum nie zmieniają wniosków z oceny bezpieczeństwa przeprowadzonej przez Urząd 8 , który poparł jego pierwotne dopuszczenie. Należy zatem zmienić specyfikację nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" w odniesieniu do proponowanego poziomu kwasowości oraz wyglądu fizycznego oleju.
(10) Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że proponowane zmiany specyfikacji nowej żywności "olej z kolendry Coriandrum sativum" są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |