Rozporządzenie wykonawcze 2021/1318 w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności, decyzji Komisji 2008/968/WE zezwalającej na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności oraz rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/484 zezwalającego na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności
Dz.U.UE.L.2021.286.5
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/1318
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności, decyzji Komisji 2008/968/WE zezwalającej na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności oraz rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/484 zezwalającego na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja miała ustanowić do dnia 1 stycznia 2018 r. unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .
(2) Unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, został ustanowiony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 3 .
(3) Komisja stwierdziła błędy w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. Konieczne jest wprowadzenie sprostowań, aby zapewnić jasność i pewność prawa podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i właściwym organom państw członkowskich, a tym samym zapewnić właściwe wdrożenie i stosowanie unijnego wykazu nowej żywności.
(4) Decyzją Komisji 2008/968/WE 4 oraz zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97 właściwy organ Niderlandów 5 wydał zezwolenie na nową żywność "olej z grzybów Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachi- donowego" pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania. Kategoria żywności "Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla wcześniaków w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013", do której zakwalifikowano olej, odnosi się błędnie wyłącznie do wcześniaków, chociaż zezwolenie w danej kategorii żywności powinno odnosić się do niemowląt bez ograniczania ich do wcześniaków. Należy zatem sprostować art. 1 decyzji 2008/968/WE oraz pozycję "olej z grzyba Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego" w tabeli 1 załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.
(5) W styczniu 2008 r. właściwy organ Irlandii wydał zezwolenie na nową żywność "L-metylofolian wapnia", pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania, zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 258/97 oraz na podstawie pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dotyczącej bezpieczeństwa nowej żywności 6 . Nowa żywność błędnie nie została uwzględniona w pierwotnym unijnym wykazie. Należy zatem dodać "L-metylofolian wapnia" do unijnego wykazu nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, biorąc również pod uwagę, że rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2021/571 7 "L-metylofolian wapnia" został dopuszczony jako źródło folianu w preparatach do początkowego żywienia niemowląt, preparatach do dalszego żywienia niemowląt, produktach zbożowych przetworzonych oraz żywności dla dzieci.
(6) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/484 8 udzielono zezwolenia na nową żywność "lakto-N- tetraoza (»LNT«) (źródło mikrobiologiczne)" pod pewnymi warunkami dotyczącymi stosowania. W specyfikacjach wzór chemiczny lakto-N-tetraozy został błędnie zapisany jako C26H45°21 zamiast C26H45NO21. W opisie lakto-N- tetraozy błędnie pominięto sformułowanie "lub jego aglomeraty", a składnik drugorzędny "lakto-N-trioza II" został błędnie określony jako "lakto-N-tetraoza II". Należy zatem odpowiednio sprostować specyfikacje "lakto-N-tetraozy (»LNT«) (źródło mikrobiologiczne)" odnośnie do wzoru chemicznego lakto-N-tetraozy oraz odnośnie do lakto-N- tetraozy II w tabeli 2 załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2020/484 i w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2017/2470.
(7) Należy odpowiednio sprostować decyzję 2008/968/WE oraz rozporządzenia wykonawcze (UE) 2017/2470 i (UE) 2020/484.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Ursula VON DER LEYEN | |
Przewodnicząca |