Rozporządzenie wykonawcze 2020/478 w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.102.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 kwietnia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/478
z dnia 1 kwietnia 2020 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja miała ustanowić do dnia 1 stycznia 2018 r. unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 2 .

(2) Unijny wykaz nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, został ustanowiony rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 3 .

(3) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2018/1023 4  sprostowano rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 i zastąpiono załącznik do niego w celu uwzględnienia szeregu rodzajów nowej żywności, na którą wydano zezwolenie lub którą zgłoszono, a której nie uwzględniono w pierwotnym wykazie unijnym.

(4) Po publikacji rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 i rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/1023 podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze stwierdziły dodatkowy błąd w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 i powiadomiły o nim Komisję.

(5) Konieczne jest wprowadzenie sprostowania, aby zapewnić jasność i pewność prawa podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze i właściwym organom państw członkowskich, a tym samym zapewnić właściwe wdrożenie i stosowanie unijnego wykazu nowej żywności.

(6) Zezwolenie na nową żywność - olej ze Schizochytrium sp. (T18) - wydano w trybie procedury notyfikacji na podstawie art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97. W specyfikacjach oleju ze Schizochytrium sp. (T18) wskazano omyłkowo liczbę kwasową ≤ 0,5 mg KOH/g, zamiast prawidłowej wartości ≤ 0,8 mg KOH/g. W unijnym wykazie nowej żywności ustanowionym rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470 podano tę samą, nieprawidłową wartość.

(7) Należy zatem odpowiednio sprostować specyfikacje wpisu dotyczącego oleju ze Schizochytrium sp. (T18) w odniesieniu do liczby kwasowej w tabeli 2 załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się sprostowanie zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 kwietnia 2020 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

W tabeli 2 (Specyfikacje) załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wpis dotyczący oleju ze Schizochytrium sp. (T18) otrzymuje brzmienie:
"Nowa żywność, na którą wydano zezwolenieSpecyfikacje
Olej ze Schizochytrium sp. (T18)Liczba kwasowa: ≤ 0,8 mg KOH/g

Liczba nadtlenkowa (PV): ≤ 5,0 meq/kg oleju

Wilgotność i substancje lotne: ≤ 0,05 %

Substancje niezmydlające się: ≤ 3,5 %

Kwasy tłuszczowe typu trans: ≤ 2,0 %

Wolne kwasy tłuszczowe: ≤ 0,4 %

Zawartość DHA: ≥ 35 %"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/1023 z dnia 23 lipca 2018 r. w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności (Dz.U. L 187 z 24.7.2018, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.