Rozporządzenie wykonawcze 2020/180 dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.37.5

Akt obowiązujący
Wersja od: 10 lutego 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/180
z dnia 7 lutego 2020 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia.

(3) Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP, który ma być dodawany do nasion soi, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki technologiczne".

(4) W opiniach z dnia 8 września 2015 r. 2  i z dnia 18 września 2018 r. 3  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania preparat Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP nie ma negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt ani na środowisko. Urząd stwierdził jednak również, że dodatek ten uznaje się za substancję drażniącą dla skóry i oczu oraz działającą uczulająco na skórę i drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec niekorzystnym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w przypadku użytkowników dodatku. Urząd uznał również, że przedmiotowy dodatek może skutecznie obniżać stężenie oligosacharydów z serii rafinozy i inhibitora trypsyny w nasionach soi. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5) Ocena preparatu Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tego preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "inne dodatki technologiczne", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 7 lutego 2020 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
jtk w dodatku/kg nasion soi
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: inne dodatki technologiczne (ograniczanie czynników antyodżywczych w nasionach soi)
1o01Bacillus subtilis KCCM 10673P Aspergillus oryzae KCTC 10258BPSkład dodatku

Preparat Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP zawierający odpowiednio co najmniej 1,2 × 108 jtk/g dodatku i 2,0 × 108 jtk/g dodatku.

Wszystkie gatunki zwierząt-Bacillus subtilis 1,2 × 106

Aspergillus oryzae 2,0 × 106

-1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania.

2. Dodatek można dodawać wyłącznie do nasion soi.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

1.3.2030
Charakterystyka substancji czynnej

Żywotne komórki Bacillus subtilis KCCM 10673P i Aspergillus oryzae KCTC 10258BP.

Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby komórek Bacillus subtilis KCCM 10673P w dodatku paszowym, premiksach i materiałach paszowych: metoda posiewu powierzchniowego na tryptonowym agarze sojowym (EN 15784).

Analiza jakościowa Bacillus subtilis KCCM 10673P w dodatku paszowym:

elektroforeza pulsacyjna w zmiennym polu elektrycznym (PFGE).

Analiza jakościowa Aspergillus ory-zae KCTC 10258BP w dodatku paszowym: typowanie metodą łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR).

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dziennik EFSA 2015;13(9):4230.
3 Dziennik EFSA 2018;16(5):5275.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.