Rozporządzenie wykonawcze 2020/1397 dotyczące odnowienia zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 jako dodatku dietetycznego, rozszerzenia jej zastosowania i zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80189 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 348/2010

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.324.19

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 października 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/1397
z dnia 5 października 2020 r.
dotyczące odnowienia zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 jako dodatku dietetycznego, rozszerzenia jej zastosowania i zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80189 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 348/2010
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania oraz odnawiania takich zezwoleń.

(2) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 348/2010 2  zezwolono na stosowanie przez 10 lat L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt.

(3) Zgodnie z art. 14 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o odnowienie zezwolenia na stosowanie L- izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, wnosząc o sklasyfikowanie go w kategorii "dodatki dietetyczne", grupa funkcjonalna "aminokwasy, ich sole i podobne produkty". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. Ponadto we wniosku wystąpiono o to, by - zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 - zezwolić na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 w wodzie do pojenia w ramach kategorii "dodatki dietetyczne", grupa funkcjonalna "aminokwasy, ich sole i podobne produkty" dla wszystkich gatunków zwierząt oraz na stosowanie w paszach, celem sklasyfikowania jej w kategorii "dodatki sensoryczne", grupa funkcjonalna "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189 jako dodatku paszowego do stosowania w paszach i wodzie do pojenia dla wszystkich gatunków zwierząt. Wniosek ten dotyczy zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki dietetyczne", grupa funkcjonalna "aminokwasy, ich sole i podobne produkty". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(5) W opiniach z dnia 28 stycznia 2020 r. 3 ( 4  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania L-izoleucyna wytwarzana przez Escherichia coli FERM ABP-10641 lub przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189 nie ma szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, zdrowia konsumentów ani dla środowiska. Urząd stwierdził również, że L-izoleucyna wytwarzana przez Escherichia coli FERM ABP- 10641 stanowi zagrożenie przy wdychaniu przez osoby mające styczność z tym dodatkiem. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników tego dodatku. Nie stwierdzono szkodliwych skutków dla bezpieczeństwa użytkowników w przypadku L-izoleucyny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189. Urząd uznał również, że dodatek jest wydajnym źródłem niezbędnego aminokwasu izoleucyny dla zwierząt innych niż przeżuwacze, oraz stwierdził, że aby uzupełniająca L-izoleucyna była w pełni skuteczna u przeżuwaczy, należy ją chronić przed degradacją w żwaczu. Urząd wyraził obawy dotyczące jednoczesnego doustnego podawania aminokwasu w wodzie do pojenia i paszy. Urząd nie zaproponował jednak maksymalnej zawartości L- izoleucyny. Dlatego też w przypadku suplementacji L-izoleucyną podawaną w wodzie do pojenia należy ostrzegać użytkowników, aby brali pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych.

(6) Należy wprowadzić ograniczenia i warunki umożliwiające lepszą kontrolę L-izoleucyny w przypadku stosowania jej jako środka aromatyzującego. W odniesieniu do L-izoleucyny stosowanej jako środek aromatyzujący zalecana zawartość powinna być wskazana na etykiecie. W przypadku przekroczenia tej zawartości na etykiecie dodatku i pre- miksów należy podać pewne informacje. W odniesieniu do zastosowania L-izoleucyny jako środka aromatyzującego Urząd stwierdza, że w przypadku stosowania substancji na poziomie zalecanej dawki nie jest konieczne dalsze wykazywanie jej skuteczności. Stosowanie L-izoleucyny jako substancji aromatyzującej nie jest dozwolone w wodzie do pojenia. Fakt, że nie jest dozwolone stosowanie L-izoleucyny jako środka aromatyzującego w wodzie do pojenia, nie wyklucza jej stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(7) Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdania dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8) Ocena L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641 i przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189 dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tego dodatku, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(9) W związku z odnowieniem zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP- 10641 jako dodatku paszowego na warunkach określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia należy uchylić rozporządzenie (UE) nr 348/2010.

(10) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z odnowienia zezwolenia.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Zezwolenie na stosowanie L-izoleucyny wytwarzanej przez Escherichia coli FERM ABP-10641, należącej do kategorii "dodatki dietetyczne" i do grupy funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty", odnawia się oraz rozszerza o zastosowanie w wodzie do pojenia zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

L-izoleucyna wytwarzana przez Escherichia coli FERM ABP-10641, należąca do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

2. 
L-izoleucyna wytwarzana przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 189, należąca do kategorii "dodatki dietetyczne" i do grupy funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty", zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł  2
1. 
L-izoleucyna wytwarzana przez Escherichia coli FERM ABP-10641 oraz premiksy ją zawierające, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 kwietnia 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 paździer nika 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające L-izoleucynę wytwarzaną przez Escherichia coli FERM ABP- 10641 oraz premiksy ją zawierające, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 października 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 października 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające L-izoleucynę wytwarzaną przez Escherichia coli FERM ABP- 10641 oraz premiksy ją zawierające, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 26 października 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 26 października 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Rozporządzenie (UE) nr 348/2010 traci moc.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty
3c381-L-izoleucynaSkład dodatku

Substancja w proszku o minimalnej zawartości L-izoleucyny 93,4 % (w przeliczeniu na suchą masę)

Wszystkie gatunki zwierząt---1. L-izoleucyna może być wprowadzana do obrotu i stosowana jako dodatek stanowiący preparat.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej i w wodzie.

3. Dodatek może być stosowany w wodzie do pojenia.

4. Informacje, jakie należy podać na etykiecie dodatku i premiksu:

- "Przy suplementacji L-izoleucyną, w szczególności podawaną w wodzie do pojenia, należy brać pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasówaminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, aby zapobiegać zakłóceniom

równowagi żywieniowej".

- Zawartość L-izoleucyny.

5. Zawartość endotoksyn w dodatku i jego pylność muszą być takie, aby maksymalne narażenie na endotoksyny wynosiło 1 600 IU endotoksyn/m3 powietrza (3).

26 października 2030 r.
Charakterystyka substancji czynnej

L-izoleucyna wytwarzana w drodze fermentacji przez Escherichia coli FERM ABP-10641

Nazwa IUPAC: kwas (2S,3S)-2-amino-3-metylo- pentanowy

Wzór chemiczny: C6H13NO2

Numer CAS: 73-32-5

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej L-izoleucyny w dodatku paszowym:

- Food Chemical Codex "L-isoleucine monograph" (Kodeks substancji chemicznych w żywności "Monografia dotycząca L-izoleucyny")

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w dodatku paszowym:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w pre- miksach:

- chromatografia jonowymienna z derywaty- zacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywaty- zacją pokolumnową i detekcją fotome- tryczną (IEC-VIS) - rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2O09 (2) (załącznik III sekcja F)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w mieszankach paszowych i materiałach paszowych: - chromatografia jonowymienna z derywaty- zacją pokolumnową i detekcją fotome- tryczną (IEC-VIS) - rozporządzenie (WE) nr 152/2009 (załącznik III sekcja F)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w wodzie:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS)

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksu, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiks należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej.
3c383-L-izoleucynaSkład dodatku

Substancja w proszku o minimalnej zawartości L-izoleucyny 90 %

Wszystkie gatunki zwierząt---1. L-izoleucyna może być wprowadzana do obrotu i stosowana jako dodatek stanowiący preparat.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej i w wodzie.

3. Dodatek może być stosowany w wodzie do pojenia.

4. Informacje, jakie należy podać na etykiecie dodatku i premiksu:

- "Przy suplementacji L-izoleucyną, w szczególności podawaną w wodzie do pojenia, należy brać pod uwagę podaż w diecie wszystkich aminokwasów niezbędnych i warunkowo niezbędnych, aby zapobiegać zakłóceniom

równowagi żywieniowej".

- Zawartość L-izoleucyny.

26 października 2030 r.
Charakterystyka substancji czynnej

L-izoleucyna wytwarzana w drodze fermentacji przez Corynebacteriumglutamicum KCCM 80189 Nazwa IUPAC: kwas (2S,3S)-2-amino-3-metylo- pentanowy

Wzór chemiczny: C6H13NO2

Numer CAS: 73-32-5

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej L-izoleucyny w dodatku paszowym:

- Food Chemical Codex "L-isoleucine monograph" (Kodeks substancji chemicznych w żywności "Monografia dotycząca L-izoleucyny")

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w dodatku paszowym:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w premiksach:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotome- tryczną (IEC-VIS) - rozporządzenie (WE) nr 152/2009 (załącznik III sekcja F)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w mieszankach paszowych i materiałach paszowych: - chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS) - rozporządzenie (WE) nr 152/2009 (załącznik III sekcja F)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w wodzie:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS)

Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
3c381-L-izoleucynaSkład dodatku

Substancja w proszku o minimalnej zawartości L- izoleucyny 93,4 % (w przeliczeniu na suchą masę)

Wszystkie gatunki zwierząt--1. L-izoleucyna może być wprowadzana do obrotu i stosowana jako dodatek stanowiący preparat.

2. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

3. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %: 25 mg/kg".

5. Na etykietach premiksów należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg/kg.

26 października 2030 r.
Charakterystyka substancji czynnej

L-izoleucyna wytwarzana w drodze fermentacji przez Escherichia coli FERM ABP-10641

Nazwa IUPAC: kwas (2S,3S)-2-amino-3-metylo- pentanowy

Wzór chemiczny: C6H13NO2

Numer CAS: 73-32-5

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej L-izoleucyny w dodatku paszowym:

- Food Chemical Codex "L-isoleucine monograph" (Kodeks substancji chemicznych w żywności "Monografia dotycząca L-izoleucyny")

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w dodatku paszowym:

- chromatografia jonowymienna z derywaty- zacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS)

Do oznaczania ilościowego izoleucyny w premiksach:

- chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją optyczną (IEC-VIS/FLD) lub

- chromatografia jonowymienna z derywaty- zacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (IEC-VIS) - rozporządzenie (WE) nr 152/2009 (załącznik III sekcja F)6. Zawartość endotoksyn w dodatku i jego pylność muszą być takie, aby maksymalne narażenie na endotoksyny wynosiło 1 600 IU endotoksyn/m3 powietrza (3).

7. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksu, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiks należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej.

(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 z dnia 27 stycznia 2009 r. ustanawiające metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz (Dz.U. L 54 z 26.2.2009, s. 1).

(3) Narażenie obliczone na podstawie poziomu endotoksyn i pylności dodatku zgodnie z metodą wykorzystywaną przez EFSA (Dziennik EFSA 2020; 18(2):6022); metoda analityczna: Farmakopea Europejska

2.6.14 (endotoksyny bakteryjne).

1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 348/2010 z dnia 23 kwietnia 2010 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie L-izoleucyny jako dodatku paszowego w żywieniu zwierząt wszystkich gatunków (Dz.U. L 104 z 24.4.2010, s. 29).
3 Dziennik EFSA 2020; 18(2):6022.
4 Dziennik EFSA 2020; 18(2):6021.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.