Rozporządzenie wykonawcze 2016/1638 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.244.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 września 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2016/1638
z dnia 6 września 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. e),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono nomenklaturę towarową (zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną" lub "CN"), znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) Treść uwagi dodatkowej 2 do części drugiej dział 15 Nomenklatury scalonej określa właściwości olejów, które otrzymuje się wyłącznie z przetwarzania oliwek i które należy klasyfikować do pozycji 1509 i 1510. Treść tej uwagi dodatkowej jest oparta na rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 2 , które określa właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne oliwy z oliwek, oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz ustanawia metody oceny tych właściwości. Te metody i dopuszczalne wartości stosowane w odniesieniu do oliwy są regularnie aktualizowane na podstawie opinii ekspertów w dziedzinie chemii oraz zgodnie z wynikami prac prowadzonych w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy ("IOC").

(3) W wyniku kilku zmian rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 obecna treść uwagi dodatkowej 2 do części drugiej dział 15 Nomenklatury scalonej nie odpowiada już obecnie obowiązującej wersji rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 i należy ją odpowiednio zmienić.

(4) W celu uniknięcia powtarzających się zmian odpowiednich parametrów, wymienionych w uwadze dodatkowej 2 do działu 15, celem ich aktualizacji w stosunku do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, należy przyjąć nową treść uwagi dodatkowej odnoszącej się bezpośrednio do odpowiednich części tego rozporządzenia.

(5) Zważywszy, że począwszy od dnia 1 stycznia 2017 r. w dziale 15 zostaną wprowadzone pewne nowe kody CN, nowa treść uwagi dodatkowej 2 do tego działu, odzwierciedlająca te nowe kody, powinna wejść w życie w dniu 1 stycznia 2017 r.

(6) Należy zatem wprowadzić odpowiednie zmiany w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części drugiej dział 15 Nomenklatury scalonej, określonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, uwaga dodatkowa 2 otrzymuje brzmienie:

"2. A. Pozycje 1509 i 1510 obejmują jedynie oleje otrzymane wyłącznie z przetwarzania oliwek i posiadające właściwości w odniesieniu do zawartości kwasów tłuszczowych i steroli, o których mowa w załączniku I do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2568/91 * . Ich obecność można stwierdzić, używając metod określonych w załączniku V i X do tego rozporządzenia.

Pozycje 1509 i 1510 nie obejmują oliwy chemicznie zmienionej (w szczególności reestryfikowanej oliwy) oraz mieszanin oliwy z innymi olejami. Obecność reestryfikowanej oliwy sprawdzana jest przez zastosowanie metod określonych w załączniku VII do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

B. Podpozycja 1509 10 obejmuje jedynie oliwy zdefiniowane w pkt 1, 2 i 3 poniżej, otrzymywane wyłącznie w sposób mechaniczny lub przy użyciu innych metod fizycznych, w warunkach, które nie prowadzą do modyfikacji oliwy i które nie zostały poddane żadnej innej obróbce niż przemywanie, dekantowanie, odwirowywanie lub filtrowanie. Oliwy otrzymywane z wykorzystaniem rozpuszczalników, odczynników chemicznych lub biochemicznych, lub procesów reestryfikacji, jak również dowolne mieszaniny z oliwami innego rodzaju, są wyłączone z niniejszej podpozycji.

1. W podpozycji 1509 10 10 »oliwa lampante« oznacza oliwę posiadającą właściwości oliwy z kategorii 3, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

2. W podpozycji 1509 10 20 »oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia« oznacza oliwę posiadającą właściwości oliwy z kategorii 1, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

3. Podpozycja 1509 10 80 obejmuje inne oliwy z pierwszego tłoczenia posiadające właściwości oliwy z kategorii 2, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

C. Podpozycja 1509 90 obejmuje oliwę otrzymaną przez przetworzenie oliw objętych podpozycjami 1509 10 10, 1509 10 20 lub 1509 10 80, nawet zmieszaną z oliwą z pierwszego tłoczenia i posiadającą właściwości oliwy z kategorii 4 i 5, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

D. W podpozycji 1510 00 10 »oleje surowe« oznaczają oleje o właściwościach oliwy z kategorii 6, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.

E. Podpozycja 1510 00 90 obejmuje oleje otrzymane przez przetworzenie olejów objętych podpozycją 1510 00 10, nawet zmieszane z oliwą z pierwszego tłoczenia, oraz oleje, które nie posiadają właściwości olejów określonych w pkt B, C i D niniejszej uwagi dodatkowej.

Oleje objęte tą podpozycją muszą posiadać właściwości oliwy z kategorii 7 i 8, jak określono w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 września 2016 r.

W imieniu Komisji,

za Przewodniczącego,

Stephen QUEST
Dyrektor Generalny ds. Podatków i Unii Celnej
1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1).
* Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.