Rozporządzenie wykonawcze 2016/1422 zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.231.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 26 sierpnia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/1422
z dnia 24 sierpnia 2016 r.
zmieniające rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 w odniesieniu do unijnych kontyngentów taryfowych na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 992/95 z dnia 10 kwietnia 1995 r. otwierające i ustalające zarządzenie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norweg 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając adze, co następuje:

(1) Decyzją (UE) 2016/837 2 Rada wydała upoważnienie do podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, oraz tymczasowego stosowania Umowy między Unią Europejską, Islandią, Księstwem Liechtensteinu i Królestwem Norwegii w sprawie mechanizmu finansowego EOG na lata 2014-2021, Umowy między Królestwem Norwegii a Unią Europejską w sprawie Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021, Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii oraz Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Islandią

(2) Tekst Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii (zwanego dalej "protokołem dodatkowym"), załączonego do decyzji (UE) 2016/837, przewiduje odnowienie siedmiu bezcłowych kontyngentów taryfowych, które zakończyły się w dniu 30 kwietnia 2014 r., oraz trzech nowych bezcłowych kontyngentów taryfowych w związku z dopuszczeniem do obrotu w Unii Europejskiej niektórych ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii.

(3) Zgodnie z protokołem dodatkowym ilości w ramach bezcłowych kontyngentów taryfowych za okres od dnia 1 maja 2014 r. do dnia, w którym tymczasowe stosowanie protokołu dodatkowego staje się skuteczne, dzieli się proporcjonalnie i udostępnia na okres od dnia rozpoczęcia tymczasowego stosowania protokołu dodatkowego do dnia 30 kwietnia 2021 r.

(4) Konieczna jest zmiana rozporządzenia (WE) nr 992/95 w celu wdrożenia kontyngentów taryfowych ustanowionych w protokole dodatkowym.

(5) Kontyngenty taryfowe należy stosować od dnia, w którym tymczasowe stosowanie protokołu dodatkowego staje się skuteczne, do dnia 30 kwietnia 2021 r. Niniejsze rozporządzenie powinno zatem mieć zastosowanie od dnia tymczasowego stosowania protokołu dodatkowego określonego w art. 3 decyzji (UE) 2016/837.

(6) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 3 uchyliło rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 4 i zakończyło stosowanie systemu cen referencyjnych dla produktów rybołówstwa. W związku z tym należy skreślić warunek ustanowiony w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 992/95 w sprawie przestrzegania cen referencyjnych.

(7) Protokół 3 do umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, definiujący pojęcie produktów pochodzących i ustalający metody w zakresie współpracy administracyjnej, został zmieniony decyzją nr 1/2016 Wspólnego Komitetu UE-Norwegia z dnia 8 lutego 2016 r. 5 . Należy zatem wprowadzić przepis określający, że stosuje się zmieniony protokół 3.

(8) Kontyngenty taryfowe o numerach porządkowych 09.0760, 09.0763 i 09.0778 były stosowane zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia Rady (WE) nr 1920/2004 6 w latach 2005-2009. Należy zatem skreślić art. 2a rozporządzenia (WE) nr 992/95 odnoszący się do tych kontyngentów taryfowych.

(9) Zasady zarządzania kontyngentami taryfowymi ustanowione są w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/2447 7 , które zastępuje rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 8 od dnia 1 maja 2016 r. Art. 3 rozporządzenia (WE) nr 992/95 należy zmienić w celu uwzględnienia tych nowych zasad.

(10) Należy zmienić załącznik do rozporządzenia (WE) nr 992/95 w celu uwzględnienia zmian kodów Nomenklatury scalonej ("kodów CN") ustanowionych w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2658/87 9 oraz zmian podpozycji TARIC. Dla zapewnienia przejrzystości należy zastąpić w całości załącznik do rozporządzenia (WE) nr 992/95.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 992/95 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 1 wprowadza się następujące zmiany:
a)
skreśla się ust. 2;
b)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Stosuje się Protokół 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczący definicji pojęcia »produkty pochodzące« oraz metod współpracy administracyjnej, zmieniony decyzją Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 * .";

2)
skreśla się art. 2a;
3)
art. 3 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 3

Kontyngentami taryfowymi ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem zarządza się zgodnie z art. 49-54 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2015/2447 * .";

4)
załącznik zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 sierpnia 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów należy rozumieć jedynie jako wskazówkę, a system preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN w ich brzmieniu w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego opisu.
Nr porządkowyKod CNPodpodział TARICOpis produktówOkres obowiązywania kontyngentuWielkość kontyngentu

(waga netto w tonach,

o ile nie postanowiono

inaczej)

Stawka celna w ramach

kontyngentu (%)

09.0701ex 1504 20 1090Oleje i tłuszcze oraz ich frakcje ze zwierząt morskich, inne niż olej z wieloryba i olej ze spermy, w opakowaniach o pojemności netto powyżej 1 kgOd 1.1 do 31.121 0008,5
ex 1504 30 1099
09.07020303 19 00Pozostałe zamrożone łososiowate, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.9.2016 do 30.4.20172 0000
Od 1.5.2017 do 30.4.20183 000
Od 1.5.2018 do 30.4.20193 000
Od 1.5.2019 do 30.4.20203 000
Od 1.5.2020 do 30.4.20213 000
09.0703ex 0305 51 9010

20

Suszony, solony, ale niewędzony dorsz, z wyłączeniem dorsza z gatunku Gadus macrocephalusOd 1.4 do 31.1213 2500
ex 0305 59 1090Suszone, solone, ale niewędzone ryby z gatunku Boreogadus saida
09.07100303 51 00Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu (1)Od 1.9.2016 do 30.4.201726 5000
Od 1.5.2017 do 30.4.201839 750
Od 1.5.2018 do 30.4.201939 750
Od 1.5.2019 do 30.4.202039 750
Od 1.5.2020 do 30.4.202139 750
09.0711Ryby przetworzone lub zakonserwowane:Od 1.1 do 31.124003
ex 1604 13 9091

92

99

sardynela, brisling lub szprot, z wyłączeniem surowych filetów, jedynie pokrytych bułką tartą lub panierką, nawet podsmażonych w oleju, głęboko zamrożonych
1604 17 00węgorze
1604 19 92dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
ex 1604 19 9390czarniak (Pollachius virens), z wyłączeniem czarniaka wędzonego
1604 19 94morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97pozostałe
ex 1604 20 9030

35

50

60

90

pozostałe przetworzone lub zakonserwowane ryby, z wyłączeniem śledzia, makreli i zakonserwowanego wędzonego czarniaka
ex 1604 20 9040Przetworzone lub zakonserwowane makrele (Scomber australasicus)10
09.07120303 54 10Makrele z gatunku Scomber scombrus lub Scomber japonicus, zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.9.2016 do 30.4.201725 0000
Od 1.5.2017 do 30.4.201837 500
Od 1.5.2018 do 30.4.201937 500
Od 1.5.2019 do 30.4.202037 500
Od 1.5.2020 do 30.4.202137 500
09.071390Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.9.2016 do 30.4.20172 2000
0303 55 30ostrobok chilijski (Trachurus murphyi)Od 1.5.2017 do 30.4.20183 300
ex 0303 55 90pozostałe ryby z rodzaju Trachurus spp., z wyłączeniem Trachurus trachurus, Trachurus murphyi i ostroboka z gatunku Caranx trachurusOd 1.5.2018 do 30.4.20193 300
0303 56 00rachica (Rachycentron canadum)Od 1.5.2019 do 30.4.20203 300
0303 69 90 0303 89 90pozostałe rybyOd 1.5.2020 do 30.4.20213 300
0303 82 00rajowate (Rajidae)
0303 89 55dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
09.07140304 86 0010

20

30

Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożoneOd 1.9.2016 do 30.4.201755 6000
ex 0304 99 23Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone (2)Od 1.5.2017 do 30.4.201883 400
Od 1.5.2018 do 30.4.201983 400
Od 1.5.2019 do 30.4.202083 400
Od 1.5.2020 do 30.4.202183 400
09.07150302 11Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.125000
0303 14Pstrągi i trocie (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache i Oncorhynchus chrysogaster), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.07160302 13 00

0302 14 00

Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.126 1000
09.071710Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.1 do 31.125800
0303 11 00nerka (łosoś nerka) (Oncorhynchus nerka)
0303 12 00pozostałe łososie pacyficzne (Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus)
ex 0303 13 00łosoś atlantycki (Salmo salar)
09.07180304 41 00

0304 81 00

Świeże, schłodzone lub zamrożone filety z łososia pacyficznego (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łososia atlantyckiego (Salmo salar) i głowacicy (Hucho hucho)Od 1.1 do 31.126100
09.07190302 19 00Pozostałe łososiowate, świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.126700
0303 19 00Pozostałe łososiowate, zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu
09.07200302 59 40Molwy (Molva spp.), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.123700
09.072120Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:Od 1.1 do 31.122500
0302 22 00gładzica (Pleuronectes platessa)
0302 23 00sole (Solea spp.)
0302 29smuklice (Lepidorhombus spp.) i pozostałe płastugi
0302 45ostroboki (Trachurus spp.)
0302 46 00rachica (Rachycentron canadum)
0302 47 00włócznik (Xiphias gladius)
0302 54morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
ex 0302 56 00błękitek południowy (Micromesistius australis)
0302 59 90pozostałe ryby z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae
0302 82 00rajowate (Rajidae)
0302 83 00antary (Dissostichus spp.)
0302 84ryby z rodzaju Dicentrarchus
0302 85 30dorada (sparus złotogłowy) (Sparus aurata)
0302 85 90pozostałe prażmowate (Sparidae), z wyłączeniem gatunków Dentex dentex i Pagellus spp.
0302 89 50żabnice (Lophius spp.)
0302 89 60 0302 89 90kinglip chilijski (Genypterus blacodes)

pozostałe ryby

Zamrożone płastugi, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczu:
0303 34 00turbot i skarp (Psetta maxima)
0303 39 10flądra (Platichthys flesus)
0303 39 30ryby z rodzaju Rhombosolea
0303 39 85pozostałe płastugi, z wyłączeniem halibuta, gładzicy, soli, turbota, flądry, ryb z rodzaju Rhombosolea i ryb z gatunków Pelotreis flavilatus lub Peltorhamphus novaezelandiae
09.072220

25

30

40

50

65

69

70

90

Zamrożone mięso z:Od 1.1 do 31.125000
0304 91 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 94 90mintaja (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi
ex 0304 95ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae, innych niż mintaj (Theragra chalcogramma), z wyłączeniem surimi objętych podpozycją 0304 95 10
ex 0304 99 99pozostałych ryb, z wyłączeniem surimi i ryb słodkowodnych oraz z wyłączeniem makreli (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus)
09.07230302 41 00

0303 51 00

Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.28000
09.07240302 44 00Makrele (Scomber scombrus, Scomber australasicus, Scomber japonicus), świeże lub schłodzone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.22600
09.07250303 54 10Makrele (Scomber scombrus i Scomber japonicus), zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 16.6 do 14.230 6000
09.07260302 89 31

0302 89 39

0303 89 31

0303 89 39

Karmazyny (Sebastes spp.), świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.121300
09.0727Świeże lub schłodzone oraz zamrożone filety z:Od 1.1 do 31.121100
0304 31 00

0304 61 00

tilapii (Oreochromis spp.)
0304 32 00

0304 62 00

sumów i sumików (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.)
0304 33 00

0304 63 00

okonia nilowego (Lates niloticus)
0304 39 00

0304 69 00

karpiowatych (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorza (Anguilla spp.) i żmijogłowowatych (Channa spp.)
0304 42 50

0304 82 50

pstrągów z gatunku Oncorhynchus apache lub Oncorhynchus chrysogaster
0304 49 10 0304 89 10pozostałych ryb słodkowodnych
09.0728Świeże lub schłodzone filety z:Od 1.1 do 31.121800
0304 44 30czarniaka (Pollachius virens)
0304 45 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 46 00antarów (Dissostichus spp.)
0304 49 50karmazynów (Sebastes spp.)
0304 49 90pozostałych ryb
09.07290304 53 00

0304 59 90

Świeże lub schłodzone (nawet mielone) mięso ryb z rodzin Bregmacerotidae, Euclichthyidae, Gadidae, Macrouridae, Melanonidae, Merlucciidae, Moridae i Muraenolepididae oraz z ryb innych niż słodkowodneOd 1.1 do 31.121300
0304 59 50Płaty śledziowe, świeże lub schłodzone (3)
09.0730Zamrożone filety z:Od 1.1 do 31.129 0000
0304 71dorszy (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
0304 72 00łupacza (plamiaka) (Melanogrammus aeglefinus)
0304 73 00czarniaka (Pollachius virens)
0304 74morszczuków i widłaków (Merluccius spp., Urophycis spp.)
0304 75 00mintaja (Theragra chalcogramma)
0304 79 10ryb z gatunku Boreogadus saida
0304 79 50buławika nowozelandzkiego (miruny nowozelandzkiej) (Macruronus novaezelandiae)
0304 79 90pozostałych ryb
0304 83 10gładzicy (Pleuronectes platessa)
ex 0304 83 9010

90

pozostałych płastug, z wyłączeniem Limanda aspera, Lepidopsetta bilineata, Pleuronectes quadrituberculatus, Limanda ferruginea, Lepidopsetta polyxystra
0304 84 00włócznika (Xiphias gladius)
0304 85 00antarów (Dissostichus spp.)
0304 89 21 0304 89 29karmazynów (Sebastes spp.)
0304 89 60żabnic (Lophius spp.)
ex 0304 89 9010

30

40

50

60

90

pozostałych ryb, z wyłączeniem bram (Brama spp.)
09.0731ex 0305 20 0011

18

19

21

30

73

75

77

79

99

Wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, solone lub w solance, ale niewędzoneOd 1.1 do 31.121 9000
09.07320305 41 00Łososie pacyficzne (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadki rybneOd 1.1 do 31.124500
09.07330305 42 00

0305 43 00 0305 44

0305 49

Ryby inne niż łosoś pacyficzny (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou i Oncorhynchus rhodurus), łosoś atlantycki (Salmo salar) i głowacica (Hucho hucho), wędzone, włącznie z filetami, inne niż jadalne odpadkiOd 1.1 do 31.121400
0305 71 10Płetwy rekina, wędzone
09.073420

30

40

50

61

64

65

67

90

Ryby solone, ale niesuszone lub niewędzone i ryby w solance, inne niż jadalne odpadki rybne:Od 1.1 do 31.122500
0305 64 00tilapia (Oreochromis spp.), sumy i sumiki (Pangasius spp., Silurus spp., Clarias spp., Ictalurus spp.), karpiowate (Cyprinus carpio, Carassius carassius, Ctenopharyngodon idellus, Hypophthalmichthys spp., Cirrhinus spp., Mylopharyngodon piceus), węgorze (Anguilla spp.), okoń nilowy (Lates niloticus) i żmijogłowowate (Channa spp.)
ex 0305 69 80pozostałe ryby, z wyłączeniem halibuta niebieskiego (Reinhardtius hippoglossoides) i halibuta pacyficznego (Hippoglossus stenolepis)
0305 71 90Płetwy rekina, niewędzone
09.07350305 61 00Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), solone, ale niesuszone lub niewędzone i śledzie w solance, inne niż jadalne odpadki rybneOd 1.1 do 31.121 4400
09.07360306 15 90Homarzec (Nephrops norvegicus), zamrożony, inny niż wędzonyOd 1.1 do 31.129500
0306 16 99

0306 17 93

Krewetki z rodziny Pandalidae, zamrożone, inne niż wędzone
09.0737ex 0306 26 9095Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, gotowane na pokładzie, inne niż wędzoneOd 1.1 do 31.128000
ex 0306 27 9191
09.07380306 25 90Homarzec (Nephrops norvegicus), niezamrożony, inny niż wędzonyOd 1.1 do 31.129000
ex 0306 26 9012

14

20

92

93

96

Krewetki z rodziny Pandalidae, niezamrożone, inne niż wędzone, do przetworzenia (4)
ex 0306 27 9111

95

09.07391604 11 00Łosoś, przetworzony lub zakonserwowany, cały lub w kawałkach, ale niemielonyOd 1.1 do 31.121700
09.07401604 12 91

1604 12 99

Śledzie, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.123 0000
09.07411604 13 90Sardynele i brisling lub szproty, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.121800
09.07421604 15 11

1604 15 19

Makrele z gatunku Scomber scombrus i Scomber japonicus, przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemieloneOd 1.1 do 31.121300
09.0743Ryby przetworzone lub zakonserwowane, całe lub w kawałkach, ale niemielone:Od 1.1 do 31.125 5000
1604 17 00węgorze
1604 19 92dorsze (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus marcocephalus)
1604 19 93czarniak (Pollachius virens)
1604 19 94morszczuki i widłaki (Merluccius spp., Urophycis spp.)
1604 19 95mintaj (Theragra chalcogramma) i rdzawiec (Pollachius pollachius)
1604 19 97pozostałe
1604 20 90Mięso z pozostałych ryb, przetworzone lub zakonserwowane
09.07441604 20 10Mięso z łososi, przetworzone lub zakonserwowaneOd 1.1 do 31.123000
09.0745ex 1605 21 1020

40

50

91

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożoneOd 1.1 do 31.128 0000
ex 1605 21 9020

40

57

60

91

ex 1605 29 0020

40

45

91

09.0746ex 1605 21 1030

96

99

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, inne niż obrane i zamrożoneOd 1.1 do 31.121 0000
ex 1605 21 9030

45

49

55

58

62

65

96

99

ex 1605 29 0030

50

55

60

96

99

09.07481605 10 00Kraby, przetworzone lub zakonserwowaneOd 1.1 do 31.12500
09.0749ex 1605 21 1020

40

50

91

Krewetki, przetworzone lub zakonserwowane, obrane i zamrożoneOd 1.9.2016 do 30.4.20177 0000
ex 1605 21 9020

40

57

60

91

Od 1.5.2017 do 30.4.201810 500
ex 1605 29 0020

40

45

91

Od 1.5.2018 do 30.4.201910 500
Od 1.5.2019 do 30.4.202010 500
Od 1.5.2020 do 30.4.202110 500
09.0750ex 1604 12 9111

91

Śledzie, przyprawiane lub konserwowane octem, w solanceOd 1.9.2016 do 30.4.201711 400 ton netto po odsączeniu0
ex 1604 12 9911

19

Od 1.5.2017 do 30.4.201817 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2018 do 30.4.201917 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2019 do 30.4.202017 100 ton netto po odsączeniu
Od 1.5.2020 do 30.4.202117 100 ton netto po odsączeniu
09.0751ex 0704 10 0090Kalafiory, świeże lub schłodzoneOd 1.8 do 31.102 0000
09.07520303 51 00Śledzie (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304, oraz z wyłączeniem wątróbek, ikry i mleczuOd 1.1 do 31.1244 0000
09.07560304 86 0010

20

30

Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożoneOd 1.1 do 31.1267 0000
ex 0304 99 23Płaty śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), zamrożone
09.07570809 21 00

0809 29 00

Wiśnie i czereśnie, świeżeOd 16.7 do 31.89000(5)
09.07590809 40 05Śliwki, świeżeOd 1.9 do 15.106000(5)
09.07610810 10 00Truskawki i poziomki, świeżeOd 9.6 do 31.79000
09.07620810 10 00Truskawki i poziomki, świeżeOd 1.8 do 15.99000
09.07761504 20 10Frakcje stałe tłuszczów i olei, z ryb, inne niż oleje z wątróbekOd 1.1 do 31.123840
09.07820210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobówOd 1.1 do 31.122000
09.07830705 11 00Sałata głowiasta, świeża lub schłodzonaOd 1.1 do 31.123000
09.07840705 19 00Pozostała sałata, świeża lub schłodzonaOd 1.1 do 31.123000
09.07860602 90 70Rośliny rosnące w pomieszczeniach: ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusówOd 1.1 do 31.12544 848 EUR0
09.07871601Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobówOd 1.1 do 31.123000
09.08150810 20 10Maliny, świeżeOd 1.1 do 31.124000
09.08162005 20 20Cienkie plasterki ziemniaków, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożyciaOd 1.1 do 31.122000
09.08172309 10 13

2309 10 15

2309 10 19

2309 10 33

2309 10 39

2309 10 51

2309 10 53

2309 10 59

2309 10 70

2309 10 90

Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznejOd 1.1 do 31.1213 0000
09.0818ex 0304 89 4910

20

Filety z makreli, zamrożoneOd 1.9.2016 do 30.4.201711 3000
ex 0304 99 9911Płaty z makreli, zamrożoneOd 1.5.2017 do 30.4.201816 950
Od 1.5.2018 do 30.4.201916 950
Od 1.5.2019 do 30.4.202016 950
Od 1.5.2020 do 30.4.202116 950
09.0819ex 0304 49 9010Filety śledziowe (Clupea harengus, Clupea pallasii), świeże lub schłodzoneOd 1.9.2016 do 30.4.20179 0000
0304 59 50Płaty śledziowe, świeże lub schłodzoneOd 1.5.2017 do 30.4.201813 500
Od 1.5.2018 do 30.4.201913 500
Od 1.5.2019 do 30.4.202013 500
Od 1.5.2020 do 30.4.202113 500
09.08200305 10 00Mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludziOd 1.9.2016 do 30.4.20171 0000
Od 1.5.2017 do 30.4.20181 500
Od 1.5.2018 do 30.4.20191 500
Od 1.5.2019 do 30.4.20201 500
Od 1.5.2020 do 30.4.20211 500
(1) Ponieważ od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka należności celnej stosowana względem kraju najbardziej uprzywilejowanego (»KNU«) wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(2) Ponieważ w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 99 23 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(3) Ponieważ w odniesieniu do towarów objętych kodem CN 0304 59 50 od dnia 15 lutego do dnia 15 czerwca stawka celna KNU wynosi zero, z kontyngentu taryfowego nie mogą korzystać towary zgłoszone do dopuszczenia do swobodnego obrotu w tym okresie.

(4) Objęcie niniejszą podpozycją podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach Unii Europejskiej [zob. art. 254 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 z dnia 9 października 2013 r. ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 269 z 10.10.2013, s. 1)].

(5) Stosuje się specjalne cło dodatkowe.".

1 Dz.U. L 101 z 4.5.1995, s. 1.
2 Decyzja Rady (UE) 2016/837 z dnia 21 kwietnia 2016 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, oraz tymczasowego stosowania Umowy między Unią Europejską, Islandią, Księstwem Liechtensteinu i Królestwem Norwegii w sprawie mechanizmu finansowego EOG na lata 2014-2021, Umowy między Królestwem Norwegii a Unią Europejską w sprawie Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014-2021, Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii oraz Protokołu dodatkowego do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Islandią (Dz.U. L 141 z 28.5.2016, s. 1).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 z dnia 11 grudnia 2013 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury, zmieniające rozporządzenia Rady (WE) nr 1184/2006 i (WE) nr 1224/2009 oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 (Dz.U. L 354 z 28.12.2013, s. 1).
4 Rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury (Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22).
5 Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63.
6 Rozporządzenie Rady (WE) nr 1920/2004 z dnia 25 października 2004 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii (Dz.U. L 331 z 5.11.2004, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).
8 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r. ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy kodeks celny (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, s. 1).
9 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).
* Decyzja Wspólnego Komitetu UE-Norwegia nr 1/2016 z dnia 8 lutego 2016 r. w sprawie zmiany Protokołu 3 do Umowy między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii dotyczącego definicji pojęcia »produkty pochodzące« oraz metod współpracy administracyjnej (Dz.U. L 72 z 17.3.2016, s. 63).
* Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/2447 z dnia 24 listopada 2015 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania niektórych przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 952/2013 ustanawiającego unijny kodeks celny (Dz.U. L 343 z 29.12.2015, s. 558).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.