Rozporządzenie wykonawcze 2015/596 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do zwiększenia maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki koniecznego z powodu warunków klimatycznych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.99.21

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 kwietnia 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/596
z dnia 15 kwietnia 2015 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 606/2009 w odniesieniu do zwiększenia maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki koniecznego z powodu warunków klimatycznych

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 91 lit. c),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 606/2009 2 określono maksymalną dopuszczalną całkowitą zawartość dwutlenku siarki w winie. W części A pkt 4 w załączniku I B przewidziano, że Komisja może zdecydować, by zainteresowane państwa członkowskie mogły zezwolić na zwiększenie poziomów maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki wynoszących poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr, jeżeli jest to konieczne z powodu warunków klimatycznych.

(2) W dniu 1 grudnia 2014 r. właściwe organy Niemiec wystosowały oficjalny wniosek o zwiększenie maksymalnej dopuszczalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki w winie wynoszącej poniżej 300 miligramów na litr o maksymalnie 50 miligramów na litr w przypadku win wytwarzanych z winogron zebranych w 2014 r. w strefach uprawy winorośli w niemieckich krajach związkowych Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-Palatynat.

(3) Z uwagi technicznej przekazanej przez właściwe organy Niemiec wynika, że warunki klimatyczne, w szczególności ciepła i wilgotna pogoda w okresie zbiorów, przyczyniły się do rozwoju szkodliwych organizmów wytwarzających pirogronian, aldehyd octowy i kwas alfa-ketoglutarowy. Substancje te wiążą dwutlenek siarki i ograniczają jego działanie konserwujące. W związku z tym w przypadku win wytwarzanych z tych winogron wyższe są całkowite ilości dwutlenku siarki niezbędne dla zapewnienia prawidłowego procesu produkcji wina i jego przechowywania. Dlatego też tymczasowe zezwolenie, o którym mowa w części A pkt 4 w załączniku I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, jest jedynym dostępnym rozwiązaniem umożliwiającym wykorzystanie winogron, które ucierpiały z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, do wytworzenia wina nadającego się do wprowadzenia do obrotu.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 606/2009.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Dodatek 1 do załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"Dodatek I

Zwiększenie maksymalnej całkowitej zawartości dwutlenku siarki konieczne z powodu warunków klimatycznych
RokPaństwo członkowskieStrefy upraw winorośliObjęte wina
1.2000NiemcyWszystkie strefy uprawy winorośli na obszarze NiemiecWszystkie wina otrzymane z winogron zebranych w 2000 r.
2.2006NiemcyStrefy uprawy winorośli w regionach: Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-PalatynatWszystkie wina otrzymane z winogron zebranych w 2006 r.
3.2006FrancjaStrefy uprawy winorośli w departamentach Dolny Ren i Górny RenWszystkie wina otrzymane z winogron zebranych w 2006 r.
4.2013NiemcyStrefy uprawy winorośli na wyznaczonym obszarze chronionej nazwy pochodzenia »Mosel« i chronionych oznaczeń geograficznych »Landwein der Mosel«, »Landwein der Ruwer«, »Landwein der Saar« i »Saarländischer Landwein«Wszystkie wina otrzymane z winogron zebranych w 2013 r.
5.2014NiemcyStrefy uprawy winorośli w krajach związkowych: Badenia-Wirtembergia, Bawaria, Hesja i Nadrenia-PalatynatWszystkie wina otrzymane z winogron zebranych w 2014 r."
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.