Rozporządzenie wykonawcze 126/2012 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 w odniesieniu do certyfikatów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych ze Stanów Zjednoczonych Ameryki

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.41.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 15 lutego 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 126/2012
z dnia 14 lutego 2012 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 w odniesieniu do certyfikatów oraz zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych ze Stanów Zjednoczonych Ameryki
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91(1), w szczególności jego art. 33 ust. 2, art. 33 ust. 3 i art. 38 lit. c) i d),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W artykule 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 ustanowiono wymóg wystawiania certyfikatów przez organy kontrolne i jednostki certyfikujące podmiotom gospodarczym podlegającym ich kontroli.

(2) Zgodnie z art. 28 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 podmioty gospodarcze, które wywożą produkty wytwarzane zgodnie z zasadami produkcji ustanowionymi we wspomnianym rozporządzeniu, muszą wyrazić zgodę na objęcie ich działań systemem kontroli, o którym mowa w art. 27 przedmiotowego rozporządzenia.

(3) W ramach wspomnianego systemu kontroli oraz w świetle zasad produkcji ustanowionych w art. 14 ust. 1 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 834/2007 i w art. 24 rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli(2), organy kontrolne i jednostki certyfikujące przeprowadzają obecnie kontrolę ewidencji zwierząt gospodarskich podmiotu gospodarczego, również w odniesieniu do leczenia weterynaryjnego oraz stosowania antybiotyków. W związku ze wspomnianym praktycznym zastosowaniem systemu kontroli i w interesie unijnych podmiotów prowadzących ekologiczną produkcję zwierzęcą należy zapewnić identyfikację niektórych metod produkcji, w ramach których nie stosuje się antybiotyków, jeśli podmiot gospodarczy złożył wniosek o przeprowadzenie takiej identyfikacji. Odpowiednie informacje na temat szczególnych cech metody produkcji są również potrzebne w celu ułatwienia dostępu do rynku Stanów Zjednoczonych Ameryki. Wspomniane szczególne cechy powinny zostać potwierdzone certyfikatami uzupełniającymi wystawionymi zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 i stanowiącymi uzupełnienie certyfikatów, o których mowa w art. 68 rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(4) Obecnie niektóre produkty rolne przywożone ze Stanów Zjednoczonych są wprowadzane do obrotu w Unii na mocy przepisów przejściowych określonych w art. 19 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich(3). Stany Zjednoczone zwróciły się do Komisji z wnioskiem o umieszczenie ich w wykazie określonym w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1235/2008. Przedstawiły one informacje wymagane na podstawie art. 7 i 8 tego rozporządzenia. Na podstawie kontroli przedstawionych informacji oraz późniejszych rozmów z władzami Stanów Zjednoczonych stwierdzono, że przepisy regulujące produkcję i kontrolę ekologicznych produktów rolnych w tym kraju są równoważne z przepisami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 834/2007. Komisja przeprowadziła kontrolę na miejscu określoną w art. 33 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, w zakresie zasad produkcji i środków kontroli faktycznie stosowanych w Stanach Zjednoczonych, a jej wyniki okazały się zadowalające. Komisja powinna zatem włączyć Stany Zjednoczone do wykazu ustanowionego w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008.

(5) Załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 zawiera wykaz jednostek certyfikujących i organów kontrolnych uprawnionych do przeprowadzania kontroli i wydawania świadectw w państwach trzecich dla celów równoważności. Na skutek umieszczenia Stanów Zjednoczonych w załączniku III do przedmiotowego rozporządzenia odpowiednie jednostki certyfikujące i organy kontrolne Stanów Zjednoczonych należy usunąć z załącznika IV w zakresie, w jakim prowadzą one kontrolę produkcji w Stanach Zjednoczonych.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008 oraz rozporządzenie (WE) nr 1235/2008.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią regulacyjnego Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 63 ust. 1 dodaje się lit. d) w brzmieniu:

"d) opis szczególnych cech metody produkcji, jeżeli podmiot gospodarczy zamierza wnioskować o wydanie certyfikatu zgodnie z art. 68 ust. 2.";

2)
art. 68 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 68

Certyfikaty

1. Do celów stosowania art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 organy kontrolne i jednostki certyfikujące stosują wzór certyfikatu określony w załączniku XII do niniejszego rozporządzenia.

2. Jeżeli podmiot gospodarczy podlegający kontrolom przeprowadzanym przez organy kontrolne i jednostki certyfikujące, o których mowa w ust. 1, złoży stosowny wniosek w terminie wskazanym przez odnośne organy kontrolne i jednostki certyfikujące, organy kontrolne i jednostki certyfikujące wystawiają certyfikat uzupełniający potwierdzający szczególne cechy stosowanej metody produkcji na podstawie wzoru określonego w załączniku XIIa.

Wnioski o certyfikaty uzupełniające zawierają w polu 2 wzoru określonego w załączniku XIIa odpowiedni wpis wymieniony w załączniku XIIb.";

3)
w tytule załącznika XII, odniesienie do "art. 68" zastępuje się odniesieniem do "art. 68 ust. 1";
4)
dodaje się załączniki XIIa i XIIb w brzmieniu określonym w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

W załącznikach III i IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 czerwca 2012 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 lutego 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 334 z 12.12.2008, s. 25.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK XIIa

Wzór certyfikatu uzupełniającego wydawanego podmiotowi gospodarczemu zgodnie z art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007, o którym mowa w art. 68 ust. 2 niniejszego rozporządzenia
Certyfikat uzupełniający wydawany podmiotowi gospodarczemu zgodnie z art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007

1.1. Numer dokumentu:

1.2. Odniesienie do certyfikatu wydanego zgodnie z art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007:(1)

2. Szczególne cechy metody produkcji stosowanej przez podmiot gospodarczy, o których mowa w art. 68 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 889/2008:(2)
3. Niniejszy dokument został wydany na podstawie art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 oraz art. 68 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Zadeklarowany podmiot gospodarczy poddał swoją działalność kontroli i spełnia wymagania określone w przedmiotowych rozporządzeniach.

Data, miejsce:

Podpis i pieczęć w imieniu jednostki certyfikującej / organu kontrolnego wydających certyfikat:

(1) Wstawić numer certyfikatu wystawionego zgodnie z art. 68 ust. 1 oraz załącznikiem XII do niniejszego rozporządzenia.

(2) Wstawić odpowiedni wpis określony w załączniku Xllb do niniejszego rozporządzenia.

ZAŁĄCZNIK XIIb

Wpis, o którym mowa w art. 68 ust. 2 akapit drugi:

- w języku bułgarskim: Животински продукти, произведени без използване на антибиотици

- w języku hiszpańskim: Productos animales producidos sin utilizar antibióticos

- w języku czeskim: Živočišné produkty vyprodukované bez použití antibiotik

- w języku duńskim: Animalske produkter, der er produceret uden brug af antibiotika

- w języku niemieckim: Ohne Anwendung von Antibiotika erzeugte tierische Erzeugnisse

- w języku estońskim: Loomsed tooted, mille tootmisel ei ole kasutatud antibiootikume

- w języku greckim: Ζωικά προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών

- w języku angielskim: Animal products produced without the use of antibiotics

- w języku francuskim: produits animaux obtenus sans recourir aux antibiotiques

- w języku włoskim: Prodotti animali ottenuti senza l'uso di antibiotici

- w języku łotewskim: Dzīvnieku izcelsmes produkti, kuru ražošanā nav izmantotas antibiotikas

- w języku litewskim: nenaudojant antibiotikų pagaminti gyvūniniai produktai

- w języku węgierskim: Antibiotikumok alkalmazása nélkül elő állított állati eredetű termékek

- w języku maltańskim: Il-prodotti tal-annimali prodotti mingħajr l-użu tal-antibijotiċi

- w języku niderlandzkim: Zonder het gebruik van antibiotica geproduceerde dierlijke producten

- w języku polskim: Produkty zwierzęce wytwarzane bez użycia antybiotyków

- w języku portugalskim: Produtos de origem animal produzidos sem utilização de antibióticos

- w języku rumuńskim: Produse de origine animală obț inute a se recurge la antibiotice

- w języku słowackim: Výrobky živoč íšneho pôvodu vyrobené bez použitia antibiotík

- w języku słoweńskim: Živalski proizvodi, proizvedeni brez uporabe antibiotikov

- w języku fińskim: Eläintuotteet, joiden tuotannossa ei ole käytetty antibiootteja

- w języku szwedzkim: Animaliska produkter som produceras utan antibiotika"

ZAŁĄCZNIK  II

Zmiany w załącznikach III i IV do rozporządzenia (WE) nr 1235/2008

1) W załączniku III dodaje się tekst w brzmieniu:

"STANY ZJEDNOCZONE AMERYKI

1. Kategorie produktów:

a) żywe lub nieprzetworzone produkty rolne oraz roślinny materiał rozmnożeniowy i nasiona do uprawy z wyjątkiem produktów akwakultury, pod warunkiem że - w przypadku jabłek i gruszek - przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej;

b) przetworzone produkty rolne przeznaczone do spożycia i na pasze, z wyjątkiem przetworzonych produktów akwakultury, pod warunkiem że - w przypadku przetworów z jabłek i gruszek - przywóz podlega obowiązkowi okazania specjalnego certyfikatu wydanego przez właściwą jednostkę certyfikującą lub właściwy organ kontrolny, potwierdzającego, iż podczas procesu produkcji nie stosowano antybiotyków (takich jak tetracyklina i streptomycyna) w celu zwalczania zarazy ogniowej.

2. Pochodzenie: produkty kategorii określonych w pkt 1 lit. a) i pkt 1 lit. b) i produkowane metodami ekologicznymi składniki produktów kategorii określonej w pkt 1 lit. b) uprawiane w Stanach Zjednoczonych lub przywiezione do Stanów Zjednoczonych zgodnie z prawodawstwem USA.

3. Normy produkcyjne: Organic Foods Production Act of 1990 (7 U.S.C. 6501 et seq.), National Organic Program (7 CFR 205).

4. Właściwe organy: United States Department of Agriculture (USDA), Agricultural Marketing Service (AMS), www. usda.gov.

5. Jednostki certyfikujące i organy kontrolne:

- A Bee Organic, www.abeeorganic.com

- Agricultural Services Certified Organic, www.ascorganic.com/

- Baystate Organic Certifiers, www.baystateorganic.org

- BCS - Oko Garantie GmbH, www.bcs-oeko.com/en_index.html

- BioAgriCert, www.bioagricert.org/english/index.php

- CCOF Certification Services, www.ccof.org

- Colorado Department of Agriculture, www.colorado.gov

- Control Union Certifications, www.skalint.com

- Department of Plant Industry, www.clemson.edu/public/regulatory/plant_industry/organic_certification/

- Ecocert SA, www.ecocert.com

- Georgia Crop Improvement Association, Inc., www.certifiedseed.org

- Global Culture, www.globalculture.us

- Global Organic Alliance, Inc., www.goa-online.org

- Global Organic Certification Services, www.globalorganicservices.com

- Idaho State Department of Agriculture, www.agri.idaho.gov/Categories/PlantsInsects/Organic/indexOrganicHome.php

- Indiana Certified Organic LLC, www.indianacertifiedorganic.com

- International Certification Services, Inc., www.ics-intl.com

- Iowa Department of Agriculture and Land Stewardship, www.agriculture.state.ia.us

- Kentucky Department of Agriculture, www.kyagr.com/marketing/plantmktg/organic/index.htm

- LACON GmbH, www.lacon-institut.com

- Louisiana Department of Agriculture and Forestry, www.ldaf.state.la.us/portal/DesktopModules/browseby/portal/offices/agriculturalenvironmentalsciences/pesticidesenvironmentalprograms/organiccertificationprograms/tabid/435/Default.aspx

- Marin County, www.co.marin.ca.us/depts/AG/Main/moca.cfm

- Maryland Department of Agriculture, www.mda.state.md.us/md_products/certified_md_organic_farms/index.php

- Mayacert SA, www.mayacert.com

- Midwest Organic Services Association, Inc., www.mosaorganic.org

- Minnesota Crop Improvement Association, www.mncia.org

- MOFGA Certification Services, LLC, www.mofga.org/

- Montana Department of Agriculture, www.agr.mt.gov.organic/Program.asp

- Monterey County Certified Organic, www.ag.co.monterey.ca.us/pages/organics.

- Natural Food Certifiers, www.nfccertification.com

- Nature's International Certification Services, www.naturesinternational.com/

- Nevada State Department of Agriculture, http://www.agri.state.nv.us

- New Hampshire Department of Agriculture, Division of Regulatory Services,http://agriculture.nh.gov/divisions/markets/organic_certification.htm

- New Jersey Department of Agriculture, www.state.nj.us/agriculture/

- New Mexico Department of Agriculture, Organic Program, http://nmdaweb.nmsu.edu/organics-program/Organic%20Program.html

- NOFA-New York Certified Organic, LLC, http://www.nofany.org

- Ohio Ecological Food and Farm Association, www.oeffa.org

- OIA North America, LLC, www.oianorth.com

- Oklahoma Department of Agriculture, www.oda.state.ok.us

- Onecert, www.onecert.com

- Oregon Department of Agriculture, www.oregon.gov/ODA/CID

- Oregon Tilth Certified Organic, www.tilth.org

- Organic Certifiers, Inc., http://www.organiccertifiers.com

- Organic Crop Improvement Association, www.ocia.org

- Organic National & International Certifiers (ON&IC), http://www.on-ic.com

- Organizacion Internacional Agropecuraria, www.oia.com.ar

- Pennsylvania Certified Organic, www.paorganic.org

- Primuslabs.com, www.primuslabs.com

- Pro-Cert Organic Systems, Ltd., www.pro-cert.org

- Quality Assurance International, www.qai-inc.com

- Quality Certification Services, www.QCSinfo.org

- Rhode Island Department of Environmental Management, www.dem.ri.gov/programs/bnatres/agricult/orgcert.htm

- Scientific Certification Systems, www.SCScertified.com

- Stellar Certification Services, Inc., http://demeter-usa.org/

- Texas Department of Agriculture, www.agr.state.tx.us

- Utah Department of Agriculture, http://ag.utah.gov/podklasy/plant/organic/index.html

- Vermont Organic Farmers, LLC, http://www.nofavt.org

- Washington State Department of Agriculture, http://agr.wa.gov/FoodAnimal?Organic/default.htm

- Yolo County Department of Agriculture, www.yolocounty.org/Index.aspx?page=501

6. Jednostki certyfikujące i organy kontrolne wystawiające świadectwo: jak w pkt 5.

7. Termin ważności wpisu do wykazu: 30 czerwca 2015 r.";

2) w załączniku IV wprowadza się następujące zmiany:

a) w odniesieniu do "California Certified Organic Farmers", w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego "USA" oraz numer kodu "US-BIO-105";

b) w odniesieniu do "Organic Certifiers", w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego "USA" oraz numer kodu "US-BIO-106";

c) w odniesieniu do "International Certification Services, Inc." w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego "USA" oraz numer kodu "US-BIO-111";

d) w odniesieniu do "Quality Assurance International", w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego "USA" oraz numer kodu "US-BIO-113";

e) wpis "Oregon Tilth" skreśla się w całości;

f) w odniesieniu do "Organic Crop Improvement Association" w pkt 3 skreśla się wiersz dotyczący państwa trzeciego "USA" oraz numer kodu "US-BIO-120";

g) wpis "Washington State Department of Agriculture" skreśla się w całości.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.