Rozporządzenie wykonawcze 1055/2012 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.313.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 listopada 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1055/2012
z dnia 9 listopada 2012 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustaliło nomenklaturę towarową, zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną", znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) W celu zagwarantowania pewności prawa konieczne jest wyjaśnienie zakresu działu 20 Nomenklatury scalonej poprzez włączenie do niego wodorostów morskich i pozostałych alg przetworzonych lub zakonserwowanych takimi sposobami jak obróbka cieplna, prażenie, przyprawianie i dodawanie cukru, a zatem nieobjętych pozycją 1212 ("wodorosty morskie i pozostałe algi, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone"). Wodorosty morskie i pozostałe algi uznaje się za "pozostałe rośliny" w rozumieniu Nomenklatury scalonej.

(3) W celu zapewnienia jednolitej interpretacji na terytorium Unii należy zatem w dziale 20 Nomenklatury scalonej umieścić nową uwagę dodatkową.

(4) W związku z powyższym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W dziale 20 Nomenklatury scalonej, określonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 wprowadza się następującą uwagę dodatkową 9:

"9. Wodorosty morskie i pozostałe algi przetworzone lub zakonserwowane sposobami niewymienionymi w dziale 12, takimi jak obróbka cieplna, prażenie, przyprawianie lub dodawanie cukru, są objęte działem 20 jako przetwory z pozostałych części roślin. Wodorosty morskie i pozostałe algi, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone, należy klasyfikować do pozycji 1212".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 listopada 2012 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,
Algirdas ŠEMETA
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.