Rozporządzenie delegowane 2016/1226 zmieniające załącznik IX do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do określeń zastrzeżonych stosowanych fakultatywnie dla oliwy z oliwek
Dz.U.UE.L.2016.202.5
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2016/1226
z dnia 4 maja 2016 r.
zmieniające załącznik IX do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do określeń zastrzeżonych stosowanych fakultatywnie dla oliwy z oliwek
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 86,
(1) W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 2 zdefiniowano właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz określono metody oceny tych właściwości. Metody i wartości dopuszczalne stosowane w odniesieniu do właściwości różnych rodzajów oliwy są regularnie aktualizowane, aby uwzględnić rozwój wiedzy naukowo-technicznej na podstawie prac prowadzonych przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek.
(2) W dniu 26 listopada 2015 r. Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek przyjęła nową metodę oceny organoleptycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zmieniając nieobowiązkową terminologię stosowaną do celów etykietowania.
(3) Określenia zastrzeżone stosowane fakultatywnie są określone w załączniku IX do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik IX do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 4 maja 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |