Rozporządzenie delegowane 1060/2010 uzupełniające dyrektywę 2010/30/UE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do etykiet efektywności energetycznej dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych
Dz.U.UE.L.2010.314.17
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 1060/2010
z dnia 28 września 2010 r.
uzupełniające dyrektywę 2010/30/UE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do etykiet efektywności energetycznej dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych 1
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/30/UE z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie wskazania poprzez etykietowanie oraz standardowe informacje o produkcie, zużycia energii oraz innych zasobów przez produkty związane z energią 2 , w szczególności jej art. 10,
(1) Dyrektywa 2010/30/UE zobowiązuje Komisję do przyjęcia aktów delegowanych w sprawie oznakowania produktów związanych z energią przedstawiających znaczący potencjał oszczędności energii oraz znaczne rozbieżności, jeśli chodzi o poziomy wydajności przy równorzędnej funkcjonalności.
(2) Przepisy dotyczące etykiet efektywności energetycznej dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych ustanowione zostały dyrektywą Komisji 94/2/WE z dnia 21 stycznia 1994 r. wykonującą dyrektywę Rady 92/75/EWG w zakresie etykiet efektywności energetycznej chłodziarek, chłodziarko-zamrażarek i zamrażarek przeznaczonych dla gospodarstw domowych 3 .
(3) Energia elektryczna zużywana przez urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych stanowi istotną część zapotrzebowania gospodarstw domowych na energię elektryczną w Unii. Oprócz uzyskanej już poprawy efektywności energetycznej możliwe jest dalsze istotne ograniczenie zużycia energii przez urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych.
(4) Należy uchylić dyrektywę Komisji 94/2/WE oraz ustanowić nowe przepisy niniejszym rozporządzeniem, aby zagwarantować, że etykieta efektywności energetycznej stanowi rzeczywistą zachętę dla producentów do dalszej poprawy efektywności energetycznej urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych oraz do przyspieszenia przemian rynkowych zmierzających w kierunku energooszczędnych technologii.
(5) Łączny efekt przepisów ustanowionych niniejszą dyrektywą, a także rozporządzeniem Komisji (WE) nr 643/2009 z dnia 22 lipca 2009 r. w sprawie wykonania dyrektywy 2005/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla urządzeń chłodniczych przeznaczonych dla gospodarstw domowych 4 , może przynieść rocznie oszczędności energii elektrycznej rzędu 6 TWh do 2020 r. 5 w porównaniu do sytuacji, gdyby nie podjęto żadnych działań.
(6) Także rozwijający się rynek absorpcyjnych urządzeń chłodniczych i urządzeń do przechowywania wina stwarza możliwości w zakresie oszczędności w zużyciu energii. Urządzenia te należy zatem objąć zakresem niniejszego rozporządzenia.
(7) Absorpcyjne urządzenia chłodnicze są bezgłośne, ale zużywają znacznie więcej energii niż sprężarkowe urządzenia chłodnicze. Aby końcowi użytkownicy mogli podejmować świadome decyzje, na etykiecie urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych należy umieścić informację o poziomie emitowanego hałasu.
(8) Informacje umieszczone na etykiecie powinny być zebrane przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i powtarzalnych procedur pomiarowych, uwzględniających uznane najnowocześniejsze metody, w tym, jeżeli są dostępne, zharmonizowane normy przyjęte przez europejskie organy normalizacyjne wymienione w załączniku I do dyrektywy 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie norm i przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego 6 .
(9) Niniejsze rozporządzenie powinno określać jednolity wzór i treść etykiety dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych.
(10) Ponadto niniejsze rozporządzenie powinno określać wymogi dotyczące dokumentacji technicznej i karty dla urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych.
(11) Niniejsze rozporządzenie powinno także określać wymogi dotyczące informacji, jakie należy podawać w przypadku wszelkich form sprzedaży na odległość, reklam oraz technicznych materiałów promocyjnych dotyczących urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych.
(12) Należy przewidzieć przegląd przepisów niniejszego rozporządzenia w świetle postępu technologicznego.
(13) Aby ułatwić przejście od stosowania dyrektywy 94/2/WE do stosowania niniejszego rozporządzenia, urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych oznakowane zgodnie z niniejszym rozporządzeniem należy uznać za spełniające wymogi dyrektywy 94/2/WE.
(14) W związku z tym należy uchylić dyrektywę 94/2/WE,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Przedmiot i zakres
Rozporządzenie ma także zastosowanie do elektrycznych, zasilanych z sieci urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych, które mogą być również zasilane bateryjnie.
Definicje
Poza definicjami określonymi w art. 2 dyrektywy 2010/30/UE stosuje się następujące definicje:
Zastosowanie mają również definicje podane w załączniku I.
Obowiązki dostawców
Dostawcy dopilnowują, aby:
Obowiązki dystrybutorów
Dystrybutorzy dopilnowują, aby:
Metody pomiarowe
Informacje wymagane na podstawie art. 3 uzyskuje się przy zastosowaniu rzetelnych, dokładnych i powtarzalnych procedur pomiarowych z uwzględnieniem uznanych, najnowocześniejszych metod pomiarowych, zgodnie z załącznikiem VI.
Procedura weryfikacji do celów nadzoru rynku
Państwa członkowskie stosują procedurę określoną w załączniku VII do oceny zgodności deklarowanej klasy efektywności energetycznej, rocznego zużycia energii, pojemności komór do przechowywania świeżej i zamrożonej żywności, zdolności zamrażania oraz poziomu emitowanego hałasu.
Przegląd
Przed upływem czterech lat od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia Komisja dokonuje jego przeglądu w kontekście postępu technicznego. Przegląd obejmuje w szczególności ocenę dopuszczalnych odchyleń na potrzeby weryfikacji, określonych w załączniku VII, oraz możliwość usunięcia lub zmniejszenia wartości współczynników korekcji, określonych w załączniku VIII.
Uchylenie
Dyrektywa 94/2/WE traci moc z dniem 30 listopada 2011 r.
Przepisy przejściowe
Wejście w życie i stosowanie
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
Definicje mające zastosowane do celów załączników II-IX
Definicje mające zastosowane do celów załączników II-IX
ZAŁĄCZNIK II 10
Etykieta
Etykieta
Jednakże w przypadku urządzeń do przechowywania wina pkt V i VI zastępuje się znamionową pojemnością wyrażoną ilością standardowych butelek 0,75 l, które mieszczą się w urządzeniu zgodnie z instrukcją producenta.
Przy czym muszą być spełnione następujące warunki:
Przy czym muszą być spełnione następujące warunki:
wzór etykiety jest zgodny z pkt 3 ppkt 1 niniejszego załącznika, z wyjątkiem pozycji 8, która odpowiada poniższym wymogom:
Przy czym muszą być spełnione następujące warunki:
ZAŁĄCZNIK III 12
Karta produktu
Karta produktu
ZAŁĄCZNIK IV
Dokumentacja techniczna
Dokumentacja techniczna
ZAŁĄCZNIK V 13
Informacje, które należy podawać w przypadkach, gdy użytkownicy końcowi nie mogą zobaczyć oferowanego produktu
Informacje, które należy podawać w przypadkach, gdy użytkownicy końcowi nie mogą zobaczyć oferowanego produktu
ZAŁĄCZNIK VI
Pomiary
Pomiary
Stosuje się następujące ogólne warunki badań:
Należy określić następujące parametry:
ZAŁĄCZNIK VII 14
Weryfikacja zgodności produktu przez organy nadzoru rynku
Weryfikacja zgodności produktu przez organy nadzoru rynku
Weryfikując zgodność modelu produktu z wymaganiami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu delegowanym, organy państw członkowskich stosują do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, następującą procedurę:
Organy państwa członkowskiego stosują metody pomiaru i obliczeń określone w załącznikach VI i VIII.
Do celów wymagań, o których mowa w niniejszym załączniku, organy państwa członkowskiego stosują wyłącznie dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji określone w tabeli 1 i stosują wyłącznie procedurę opisaną w pkt 1-7. Nie stosuje się innych odchyleń, takich jak odchylenia określone w zharmonizowanych normach, ani innej metody pomiaru.
Tabela 1
Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji
Parametry | Dopuszczalne odchylenia na potrzeby weryfikacji |
Pojemność brutto | Wartość ustalona nie jest niższa od wartości deklarowanej o więcej niż 3 % lub 1 litr, w zależności od tego, która z tych wielkości jest większa. |
Pojemność użytkowa | Wartość ustalona nie jest niższa od wartości deklarowanej o więcej niż 3 % lub 1 litr, w zależności od tego, która z tych wielkości jest większa. Jeżeli istnieje możliwość regulowania przez użytkownika pojemności komory piwnicznej kosztem pojemności komory do przechowywania świeżej żywności i odwrotnie, pojemność bada się po uprzednim zmniejszeniu pojemności komory piwnicznej do minimum. |
Zdolność zamrażania | Wartość ustalona nie może być niższa od wartości deklarowanej o więcej niż 10 %. |
Zużycie energii | Wartość ustalona nie może przekraczać wartości deklarowanej (E24h) o więcej niż 10 %. |
Wilgotność urządzeń do przechowywania wina | Wartość ustalona względnej wilgotności stwierdzonej w trakcie badań nie może przekraczać deklarowanego zakresu o więcej niż 10 %. |
Poziom emitowanego hałasu | Wartość ustalona musi odpowiadać wartości deklarowanej. |
ZAŁĄCZNIK VIII
Klasyfikacja urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych, metoda obliczania równoważnej pojemności i współczynnika efektywności energetycznej
Klasyfikacja urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych, metoda obliczania równoważnej pojemności i współczynnika efektywności energetycznej
Urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych klasyfikuje się do kategorii podanych w tabeli 1.
Każda kategoria zależy od podziału na komory i przeznaczenia komór zgodnie z tabelą 2 i jest niezależna od liczby drzwi lub szuflad.
Tabela 1
Kategorie urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych
Kategoria | Opis |
1 | Chłodziarka z co najmniej jedną komorą do przechowywania świeżej żywności |
2 | Chłodziarka z komorą piwniczną, piwniczka i urządzenia do przechowywania wina |
3 | Chłodziarko-schładzarka i chłodziarka z komorą bezgwiazdkową |
4 | Chłodziarka z komorą jednogwiazdkową |
5 | Chłodziarka z komorą dwugwiazdkową |
6 | Chłodziarka z komorą trzygwiazdkową |
7 | Chłodziarko-zamrażarka |
8 | Zamrażarka szafowa |
9 | Zamrażarka skrzyniowa |
10 | Urządzenie wielofunkcyjne i inne urządzenia chłodnicze |
Urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych, których nie można zaliczyć do kategorii 1-9 ze względu na temperaturę w komorach, klasyfikuje się do kategorii 10.
Tabela 2
Klasyfikacja urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych i podział na komory
Temperatura nominalna (dla EEI) (oC) | Temperatura projektowa | + 12 | + 12 | + 5 | 0 | 0 | - 6 | - 12 | - 18 | - 18 | Kategoria (numer) |
Rodzaj komory | Inna | Do przechowywania wina | Piwniczka | Do przechowywania świeżej żywności | Komora | Bezgwiazdkowa/Do wytwarzania lodu | Jednogwiazdkowa | Dwugwiazdkowa | Trzygwiazdkowa | Czterogwiazdkowa | |
Kategoria urządzenia | Podział na komory | ||||||||||
Chłodziarka z co najmniej jedną komorą do przechowywania świeżej żywności | N | N | N | T | N | N | N | N | N | N | 1 |
CHŁODZIARKA Z KOMORA PIWNICZNĄ, PIWNICZKA I URZĄDZENIE DO PRZECHOWYWANIA WINA | O | O | O | T | N | N | N | N | N | N | 2 |
O | O | T | N | N | N | N | N | N | N | ||
N | T | N | N | N | N | N | N | N | N | ||
CHŁODZIARKO-SCHŁADZARKA I CHŁODZIARKA Z KOMORĄ BEZGWIAZDKOWĄ | O | O | O | T | T | O | N | N | N | N | 3 |
O | O | O | T | O | T | N | N | N | N | ||
CHŁODZIARKA Z KOMORĄ JEDNOGWIAZDKOWĄ | O | O | O | T | O | O | T | N | N | N | 4 |
CHŁODZIARKA Z KOMORĄ DWUGWIAZDKOWĄ | O | O | O | T | O | O | O | T | N | N | 5 |
CHŁODZIARKA Z KOMORĄ TRZYGWIAZDKOWĄ | O | O | O | T | O | O | O | O | T | N | 6 |
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA | O | O | O | T | O | O | O | O | O | T | 7 |
ZAMRAŻARKA SZAFOWA | N | N | N | N | N | N | N | O | (T) (a) | T | 8 |
ZAMRAŻARKA SKRZYNIOWA | N | N | N | N | N | N | N | O | N | T | 9 |
URZĄDZENIE WIELOFUNKCYJNE I INNE URZĄDZENIA | O | O | O | O | O | O | O | O | O | O | 10 |
Uwagi: T = urządzenie wyposażone w tego rodzaju komorę; N = urządzenie nie posiada tego rodzaju komory; O = komora jest opcjonalna. (a) W tym także trzygwiazdkowe komory do przechowywania zamrożonej żywności. |
Urządzenia chłodnicze dla gospodarstw domowych klasyfikuje się do co najmniej jednej klasy klimatycznej zgodnie z tabelą 3.
Tabela 3
Klasy klimatyczne
Klasa | Symbol | Średnia temperatura otoczenia |
Rozszerzona umiarkowana | SN | od + 10 do + 32 |
Umiarkowana | N | od + 16 do + 32 |
Subtropikalna | ST | od + 16 do + 38 |
Tropikalna | T | od + 16 do + 43 |
Urządzenie chłodnicze musi umożliwiać utrzymanie wymaganych temperatur przechowywania w różnych komorach jednocześnie i z zachowaniem dozwolonych odchyleń (podczas cyklu odszraniania) zgodnie z tabelą 4 dla różnych rodzajów urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych i odpowiednich klas klimatycznych.
Urządzenia i komory wielofunkcyjne muszą umożliwiać utrzymanie wymaganych temperatur przechowywania w różnych rodzajach komór, w których temperatury te może ustawić użytkownik końcowy zgodnie z zaleceniami producenta.
Tabela 4
Temperatury przechowywania
Temperatury przechowywania (°C) | |||||||
Inna komora | Komora do przechowywania wina | Komora piwniczna | Komora do przechowywania świeżej żywności | Komora schładzania | Komora jednogwiazdkowa | Komora/przegroda dwugwiazdkowa | Zamrażarka itrzygwiazdkowa komora/urządzenie przechowalnicze |
tom | twma | tcm | t1m, t2m, t3m, tma | tcc | t* | t** | t*** |
> + 14 | + 5 ≤ twma ≤ + 20 | + 8 ≤ tcm ≤ + 14 | 0 ≤ t1m t2m t3m ≤ + 8;, tma ≤ + 4 | - 2 ≤ tcc ≤ + 3 | ≤ - 6 | ≤ - 12(a) | ≤ - 18(a) |
Uwagi: - tom: temperatura przechowywania w innej komorze, - twma: temperatura przechowywania w komorze do przechowywania wina z możliwymi wahaniami o 0,5 K, - tcm: temperatura przechowywania w komorze piwnicznej, - t1 m, t2 m t3 m: temperatury przechowywania w komorze do przechowywania świeżej żywności, - tma: średnia temperatura przechowywania w komorze do przechowywania świeżej żywności, - tcc: chwilowa temperatura przechowywania w komorze schładzania, - t*, t**, t***: maksymalne temperatury w komorach do przechowywania zamrożonej żywności, - temperatura przechowywania w komorze do wytwarzania lodu i w komorze bezgwiazdkowej wynosi poniżej 0 °C. (a) W przypadku urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych z systemem bezszronowym podczas cyklu odszraniania zezwala się na wahania temperatury nieprzekraczające 3 K w okresie 4 godzin lub 20 % czasu trwania cyklu, w zależności od tego, która wartość jest mniejsza. |
Równoważna pojemność urządzenia chłodniczego dla gospodarstw domowych jest sumą równoważnych pojemności wszystkich komór. Jej wartość, zaokrąglona do liczby całkowitej, obliczana jest w litrach zgodnie z poniższym wzorem:
gdzie:
- n jest liczbą komór,
- Vcjest pojemnością użytkową komory/komór,
- Tcjest nominalną temperaturą w komorze/komorach zgodnie z tabelą 2,
- jest czynnikiem termodynamicznym określonym w tabeli 5,
- FFc, CC i BI są współczynnikami korekcji pojemności określonymi w tabeli 6.
Współczynnik korekcji termodynamicznej to stosunek różnicy między temperaturą otoczenia w normalnych warunkach badania przy + 25 °C i temperaturą nominalną w komorze Tc(określoną w tabeli 2) do różnicy między temperaturą otoczenia w normalnych warunkach badania przy + 25 °C i temperaturą nominalną w komorze Tc w przypadku komory do przechowywania świeżej żywności przy + 5 °C.
Współczynniki termodynamiczne dla komór opisanych w załączniku I lit. g)-n) określono w tabeli 5.
Tabela 5
Współczynniki termodynamiczne dla komór urządzeń chłodniczych
Komora | Temperatura nominalna | (25-Tc)/20 |
Inna komora | Temperatura projektowa | |
Komora piwniczna/komora do przechowywania wina | + 12 °C | 0,65 |
Komora do przechowywania świeżej żywności | + 5° C | 1,00 |
Komora schładzania | 0 °C | 1,25 |
Komora do wytwarzania lodu i komora bezgwiazdkowa | 0 °C | 1,25 |
Komora jednogwiazdkowa | - 6 °C | 1,55 |
Komora dwugwiazdkowa | - 12 °C | 1,85 |
Komora trzygwiazdkowa | - 18 °C | 2,15 |
Komora zamrażarki (komora czterogwiazdkowa): | - 18 °C | 2,15 |
Uwagi:
Tabela 6
Wartość współczynników korekcji
Współczynnik korekcji | Wartość | Warunki |
FF (system bezszronowy) | 1,2 | Dla bezszronowych komór przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności |
1 | W pozostałych przypadkach | |
CC (klasa klimatyczna) | 1,2 | Dla urządzeń należących do klasy klimatycznej T (tropikalnej) |
1,1 | Dla urządzeń należących do klasy klimatycznej ST (subtropikalnej) | |
1 | W pozostałych przypadkach | |
BI (do zabudowy) | 1,2 | Dla urządzeń do zabudowy o szerokości mniejszej niż 58 cm |
1 | W pozostałych przypadkach |
Uwagi:
Do obliczenia współczynnika efektywności energetycznej (EEI) modelu urządzenia chłodniczego dla gospodarstw domowych porównuje się roczne zużycie energii przez dane urządzenie chłodnicze dla gospodarstw domowych ze standardowym rocznym zużyciem energii przez to urządzenie.
gdzie:
AEC = roczne zużycie energii przez urządzenie chłodnicze dla gospodarstw domowych,
SAEC = standardowe roczne zużycie energii przez urządzenie chłodnicze dla gospodarstw domowych.
AEC= E24h× 365
gdzie:
E24h to zużycie energii przez urządzenie chłodnicze dla gospodarstw domowych w kWh/24h z dokładnością do trzech miejsc po przecinku.
SAEC= Veq× M + N + CH
gdzie:
Veq jest równoważną pojemnością urządzenia chłodniczego dla gospodarstw domowych,
CH wynosi 50 kWh/rok w przypadku urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych z komorą schładzania o pojemności użytkowej wynoszącej co najmniej 15 litrów,
w tabeli 7 podane są wartości M i N dla każdej kategorii urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych.
Tabela 7
Wartości M i N z podziałem na kategorie urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych
Kategoria | M | N |
1 | 0,233 | 245 |
2 | 0,233 | 245 |
3 | 0,233 | 245 |
4 | 0,643 | 191 |
5 | 0,450 | 245 |
6 | 0,777 | 303 |
7 | 0,777 | 303 |
8 | 0,539 | 315 |
9 | 0,472 | 286 |
10 | (*) | (*) |
(*) Uwaga: W przypadku urządzeń chłodniczych dla gospodarstw domowych należących do kategorii 10 wartości M i N zależą od temperatury i oznaczenia gwiazdkowego komory o najniższej temperaturze przechowywania, którą końcowy użytkownik może ustawić i która może być stale utrzymywana zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli urządzenie posiada tylko "inną komorę" zgodnie z tabelą 2 i definicją w załączniku I lit. n), przyjmuje się wartości M i N dla kategorii 1. Urządzenia z trzygwiazdkowymi komorami lub komorami zamrażarki uznaje się za chłodziarko-zamrażarki. |
ZAŁĄCZNIK IX
Klasy efektywności energetycznej
Klasy efektywności energetycznej
Współczynnik efektywności energetycznej urządzenia chłodniczego dla gospodarstw domowych ustala się zgodnie z pkt 3 załącznika VIII.
Tabela 1
Klasy efektywności energetycznej do dnia 30 czerwca 2014 r.
Klasa efektywności energetycznej | Współczynnik efektywności energetycznej |
A+++ (największa efektywność) | EEI < 22 |
A++ | 22 ≤ EEI < 33 |
A+ | 33 ≤ EEI < 44 |
A | 44 ≤ EEI < 55 |
B | 55 ≤ EEI < 75 |
C | 75 ≤ EEI < 95 |
D | 95 ≤ EEI < 110 |
E | 110 ≤ EEI < 125 |
F | 125 ≤ EEI < 150 |
G (najmniejsza efektywność) | EEI ≥ 150 |
Tabela 2
Klasy efektywności energetycznej od dnia 1 lipca 2014 r.
Klasa efektywności energetycznej | Współczynnik efektywności energetycznej |
A+++ (największa efektywność) | EEI < 22 |
A++ | 22 ≤ EEI < 33 |
A+ | 33 ≤ EEI < 42 |
A | 42 ≤ EEI < 55 |
B | 55 ≤ EEI < 75 |
C | 75 ≤ EEI < 95 |
D | 95 ≤ EEI < 110 |
E | 110 ≤ EEI < 125 |
F | 125 ≤ EEI < 150 |
G (najmniejsza efektywność) | EEI ≥ 150 |
ZAŁĄCZNIK X 15
Informacje, które należy podawać w przypadku sprzedaży, wypożyczania lub sprzedaży ratalnej przez internet
Informacje, które należy podawać w przypadku sprzedaży, wypożyczania lub sprzedaży ratalnej przez internet
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.