Rozporządzenie 921/2004 zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97 w celu uwzględnienia wymogów dyrektywy Rady 92/46/EWG ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.163.94

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 921/2004
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97 w celu uwzględnienia wymogów dyrektywy Rady 92/46/EWG ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 10 i 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 1 ust. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2191/81 z dnia 31 lipca 1981 r. w sprawie przyznawania pomocy w odniesieniu do zakupu masła przez instytucje i organizacje o celu niezarobkowym(2) określa masło, na rzecz którego może być przyznana pomoc na podstawie tego rozporządzenia.

(2) Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 429/90 z dnia 20 lutego 1990 r. w sprawie przyznawania w formie przetargu pomocy na koncentrat masła przeznaczony do bezpośredniego spożycia we Wspólnocie(3) określa koncentrat masła, na rzecz którego może być przyznana pomoc na podstawie tego rozporządzenia.

(3) Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2571/97 z dnia 15 grudnia 1997 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach oraz przyznawania pomocy do śmietany, masła i koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji ciast, lodów i innych środków spożywczych(4) określa masło, koncentrat masła i śmietanę podlegające subsydiowaniu w sytuacji, gdy są wykorzystywane wyłącznie w produktach końcowych, na rzecz których mogą być przyznane środki przewidziane w tym rozporządzeniu.

(4) W celu zapewnienia przyznawania subsydiów wyłącznie produktom oferujący wysoki standard ochrony zdrowia, masło, koncentrat masła i śmietana, o których mowa w rozporządzeniach (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97, powinny spełniać wymogi dyrektywy Rady 92/46/EWG(5), w szczególności przygotowywania w zatwierdzonym zakładzie oraz zgodności z wymogami znakowania znakiem jakości zdrowotnej określonymi w załączniku C rozdział IV sekcja A tej dyrektywy.

(5) Rozporządzenia (EWG) nr 2191/81, (EWG) nr 429/90 i (WE) nr 2571/97 powinny zatem zostać odpowiednio zmienione.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 1 ust. 3 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2191/81 pierwsze tiret otrzymuje następujące brzmienie:

"- masło, które:

i) spełnia warunki art. 6 ust. 3 rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999(*) i jest zgodne z krajową klasą jakości, o której mowa w załączniku V do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2771/1999(**) w Państwie Członkowskim produkcji i które jest odpowiednio oznakowane na opakowaniu,

ii) spełnia wymogi dyrektywy Rady 92/46/EWG(***), w szczególności w zakresie przygotowania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami znakowania znakiem jakości zdrowotnej określonymi w załączniku C rozdział IV sekcja A tej dyrektywy;

______

(*) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(**) Dz.U. L 333 z 24.12.1999, str. 11.

(***) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.".

Artykuł  2

W art. 1 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 429/90 dodaje się następujące zdanie:

"Musi ono spełniać wymogi dyrektywy Rady 92/46/EWG(*), w szczególności w zakresie przygotowania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami znakowania znakiem jakości zdrowotnej określonymi w załączniku C rozdział IV sekcja A tej dyrektywy.

______

(*) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1."

Artykuł  3

W art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2571/97 dodaje się następujący akapit:

"Masło, koncentrat masła i śmietana, o których mowa w lit. a), b) i c), muszą spełniać wymogi dyrektywy Rady 92/46/EWG(*), w szczególności w zakresie przygotowania w zatwierdzonym zakładzie i zgodności z wymogami znakowania znakiem jakości zdrowotnej określonymi w załączniku C rozdział IV sekcja A tej dyrektywy.

______

(*) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1."

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 186/2004 (Dz.U. L 29 z 3.2.2004, str. 6).

(2) Dz.U. L 213 z 1.8.1981, str. 20. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1565/2001 (Dz.U. L 208 z 1.8.2001, str. 15).

(3) Dz.U. L 45 z 21.2.1990, str. 8. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 124/1999 (Dz.U. L 16 z 21.1.1999, str. 19).

(4) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 186/2004.

(5) Dz.U. L 268 z 14.9.1992. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.