Rozporządzenie 897/2012 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-s-metylu, amisulbromu, cyazofamidu, diflufenikanu, dimoksystrobinu, metoksyfenozydu i nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.266.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 października 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 897/2012
z dnia 1 października 2012 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acibenzolaru-s-metylu, amisulbromu, cyazofamidu, diflufenikanu, dimoksystrobinu, metoksyfenozydu i nikotyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) acibenzolaru-s-metylu, cyazofamidu i metoksyfenozydu zostały określone w załączniku II i części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla amisulbromu, diflufenikanu, dimoksystrobinu i nikotyny zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną acibenzolar-s-metylu na sałacie i innych warzywach sałatowych, w tym kapustnych, złożono wniosek, na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W odniesieniu do amisulbromu złożono wniosek dotyczący stosowania do pomidorów, bakłażanów (oberżyn) i sałaty. W odniesieniu do cyazofamidu złożono analogiczny wniosek dotyczący stosowania do chrzanu. W odniesieniu do diflufenikanu złożono wniosek dotyczący stosowania do oliwek do produkcji oliwy. W odniesieniu do dimoksystrobinu złożono wniosek dotyczący stosowania do żyta, nasion gorczycy i nasion słonecznika. W odniesieniu do metoksyfenozydu złożono wniosek dotyczący stosowania do warzyw liściastych i świeżych ziół (z wyjątkiem cykorii endywii, liści winorośli, rukwi wodnej i cykorii warzywnej.

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Komisji.

(5) W odniesieniu do nikotyny w grzybach dziko rosnących ustanowiono tymczasowe NDP z warunkiem dokonania ich przeglądu w oparciu o ocenę nowych danych i informacji, włącznie z wszelkimi dowodami naukowymi na naturalne występowanie lub wytwarzanie się nikotyny w grzybach dziko rosnących. Komisja otrzymała nowe dane i informacje od europejskich podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze, które potwierdzają obecność nikotyny w grzybach dziko rosnących na poziomach zgodnych z obecnymi NDP. Nie ma jednak wciąż dostępnych dowodów pozwalających wykazać naturalne występowanie nikotyny w grzybach dziko rosnących i wyjaśnić mechanizmy jej powstawania. W związku z powyższym decyzja podjęta przez Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt w dniu 11 maja 2009, dotycząca NDP ustanowionych na dwa lata dla grzybów dziko rosnących, jest nadal ważna, jakkolwiek ważność tych NDP należy przedłużyć na kolejne dwa lata, w oczekiwaniu na dostępne informacje.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP(2). Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7) W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(8) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 1 października 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for acibenzolar-S-methyl in lettuce and other salad plants including Brassicaceae" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla acibenzolaru-s-metylu w sałacie i innych warzywach sałatowych, w tym kapustnych). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2632.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the setting of a new MRL for amisulbrom in tomatoes, aubergines and lettuce" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia nowych NDP dla amisulbromu w pomidorach, bakłażanach (oberżynach) i w sałacie). Dziennik EFSA 2012; 10(4):2686. [29 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2686.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for cyazofamid in horseradish" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla cyazofamidu w chrzanie). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2647. [22 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2647.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for diflufenican in olives for oil production" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla diflufenikanu w oliwkach do produkcji oliwy). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2649. [23 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2649. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for dimoxystrobin in rye, sunflower seed and mustard seed" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla dimoksystrobinu w życie, w nasionach słonecznika i w nasionach gorczycy). Dziennik EFSA 2012; 10(3):2648. [28 ss.]. doi:10.2903/j.efsa.2012.2648. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for methoxyfenozide in various leafy vegetables" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP dla metoksyfenozydu w różnych warzywach liściastych). Dziennik EFSA 2012; 10(4):2667. [30 ss.]. doi:10.2903/ j.efsa.2012.2667.

ZAŁĄCZNIK 

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) w załączniku II kolumny dotyczące acibenzolaru-s-metylu, cyazofamidu i metoksyfenozydu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy

pozostałości (NDP) (a)

Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru- smetylu z kwasem acibenzolarowym (CGA 210007) wyrażona jako acibenzolar-s- metylu)CyjazofamidMetoksyfenozyd (F)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,02(*)0,01(*)1
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,01(*)0,02(*)
0120010Migdały0,02(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,1
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje0,02(*)
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,02(*)0,01(*)2
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna(**)(**)(**)
0130050Nieśplik japoński(**)(**)(**)
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)
0140010Morele0,20,3
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)0,02(*)0,02(*)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,20,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)0,02(*)0,1
0140990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,02(*)
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,51
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,01(*)2
0153000(c) Owoce leśne0,01(*)0,02(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))0,7
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,02(*)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)0,02(*)
0154050Róża dzika(**)(**)(**)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")(**)(**)(**)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))(**)(**)(**)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)(**)(**)(**)
0154990Pozostałe0,02(*)
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką0,02(*)0,02(*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)(**)(**)(**)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)(**)(**)(**)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)(**)(**)(**)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)
0162010Kiwi1
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)0,02(*)
0162030Owoce męczennicy0,02(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)(**)(**)(**)
0162050Caimito(**)(**)(**)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)(**)(**)(**)
0162990Pozostałe0,02(*)
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02(*)0,7
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,10,02(*)
0163030Mango0,50,02(*)
0163040Papaja0,02(*)
0163050Granaty0,02(*)0,6
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)(**)(**)(**)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))(**)(**)(**)
0163080Ananasy0,02(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)(**)(**)(**)
0163100Durian (Rościan)(**)(**)(**)
0163110Flaszowiec miękkociernisty(**)(**)(**)
0163990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)
0211000(a) Ziemniaki0,01(*)0,02(*)
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)(**)(**)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(**)
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01(*)0,02(*)
0213020Marchew0,01(*)0,5
0213030Seler korzeniowy0,01(*)0,02(*)
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,10,02(*)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)0,01(*)0,02(*)
0213060Pasternak0,01(*)0,02(*)
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,01(*)0,02(*)
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,01(*)0,4
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))0,01(*)0,02(*)
0213100Brukiew0,01(*)0,02(*)
0213110Rzepa0,01(*)0,02(*)
0213990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0220010Czosnek
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))10,22
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,02(*)0,01(*)1
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,02(*)0,01(*)0,5
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)0,10,02(*)
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,02(*)0,10,02(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000(c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła0,01(*)
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,3 (+)
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))4
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)0,02(*)
0251040Rzeżucha4
0251050Gorycznik wiosenny(**)(**)(**)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)
0251070Gorczyca sarepska(**)(**)(**)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))4
0251990Pozostałe4
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)4
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)0,3(**)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))(**)(**)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)0,02(*)
0252990Pozostałe0,02(*)
0253000(c) Liście winorośli(**)(**)(**)
0254000(d) Rukiew wodna0,02(*)0,02(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,02(*)0,02(*)
0256000(f) Zioła0,3
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)(**)(**)(**)
0256060Rozmaryn(**)(**)(**)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)(**)(**)(**)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)(**)(**)(**)
0256090Liście laurowe(**)(**)(**)
0256100Estragon (Hizop)(**)(**)(**)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,02(*)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)2
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)0,3
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)0,02(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,3
0260050Soczewica0,02(*)
0260990Pozostałe0,02(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy
0270030Seler
0270040Koper włoski
0270050Karczochy kuliste
0270060Por
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa(**)(**)(**)
0270090Rdzenie palmowe(**)(**)(**)
0270990Pozostałe
0280000(viii) Grzyby0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie(**)(**)(**)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,02(*)0,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica0,02(*)
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)0,02(*)
0300040Łubin0,02(*)
0300990Pozostałe0,02(*)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)0,02(*)
0401010Siemię lnu0,05(*)
0401020Orzeszki ziemne0,05(*)
0401030Mak0,05(*)
0401040Ziarna sezamu0,05(*)
0401050Ziarna słonecznika0,05(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,05(*)
0401070Ziarna soi2
0401080Nasiona gorczycy0,05(*)
0401090Nasiona bawełny2
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,05(*)
0401110Rokosz barwierski(**)(**)(**)
0401120Ogórecznik(**)(**)(**)
0401130Lnicznik właściwy(**)(**)(**)
0401140Konopie0,05(*)
0401150Rącznik pospolity(**)(**)(**)
0401990Pozostałe0,05(*)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(**)(**)(**)
0402030Olejowiec gwinejski(**)(**)(**)
0402040Drzewo kapokowe(**)(**)(**)
0402990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0620000(ii) Ziarna kawy(**)(**)(**)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)(**)(**)(**)
0631000(a) Kwiaty(**)(**)(**)
0631010Kwiaty rumianku(**)(**)(**)
0631020Kwiat malwy sudańskiej(**)(**)(**)
0631030Płatki róży(**)(**)(**)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)(**)(**)(**)
0631050Lipa drobnoziarnista(**)(**)(**)
0631990Pozostałe(**)(**)(**)
0632000(b) Liście(**)(**)(**)
0632010Liście truskawki(**)(**)(**)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)(**)(**)(**)
0632030Ostrokrzew paragwajski(**)(**)(**)
0632990Pozostałe(**)(**)(**)
0633000(c) Korzenie(**)(**)(**)
0633010Korzeń waleriany(**)(**)(**)
0633020Korzeń żeńszenia(**)(**)(**)
0633990Pozostałe(**)(**)(**)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe(**)(**)(**)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)(**)(**)(**)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)(**)(**)(**)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)0,02(*)0,05(*)
08000008. PRZYPRAWY(**)(**)(**)
0810000(i) Nasiona(**)(**)(**)
0810010Anyż(**)(**)(**)
0810020Czarnuszka siewna(**)(**)(**)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)(**)(**)(**)
0810040Kolendra(**)(**)(**)
0810050Kmin rzymski(**)(**)(**)
0810060Koper ogrodowy(**)(**)(**)
0810070Koper włoski(**)(**)(**)
0810080Kozieradka pospolita(**)(**)(**)
0810090Gałka muszkatałowa(**)(**)(**)
0810990Pozostałe(**)(**)(**)
0820000(ii) Owoce i jagody(**)(**)(**)
0820010Ziele angielskie(**)(**)(**)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum(**)(**)(**)
0820030Kminek(**)(**)(**)
0820040Kardamon malabarski(**)(**)(**)
0820050Jagody jałowca(**)(**)(**)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)(**)(**)(**)
0820070Wanilia płaskolistna(**)(**)(**)
0820080Tamarynd(**)(**)(**)
0820990Pozostałe(**)(**)(**)
0830000(iii) Kora(**)(**)(**)
0830010Cynamon (Kasja)(**)(**)(**)
0830990Pozostałe(**)(**)(**)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza(**)(**)(**)
0840010Lukrecja(**)(**)(**)
0840020Imbir(**)(**)(**)
0840030Kurkuma(**)(**)(**)
0840040Chrzan pospolity(**)(**)(**)
0840990Pozostałe(**)(**)(**)
0850000(v) Pąki(**)(**)(**)
0850010Goździki(**)(**)(**)
0850020Kapary(**)(**)(**)
0850990Pozostałe(**)(**)(**)
0860000(vi) Słupki kwiatowe(**)(**)(**)
0860010Szafran(**)(**)(**)
0860990Pozostałe(**)(**)(**)
0870000(vii) Osnówka nasienia(**)(**)(**)
0870010Muszkatołowiec korzenny(**)(**)(**)
0870990Pozostałe(**)(**)(**)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(**)(**)(**)
0900010Burak cukrowy (korzeń)(**)(**)(**)
0900020Trzcina cukrowa(**)(**)(**)
0900030Cykoria podróżnik korzenie(**)(**)(**)
0900990Pozostałe(**)(**)(**)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,02(*)0,01(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach
1011000(a) Świnie
1011010Mięso0,2
1011020Tłuszcz z chudego mięsa0,2
1011030Wątroba0,1
1011040Nerka0,1
1011050Podroby jadalne0,1
1011990Pozostałe0,01(*)
1012000(b) Bydło
1012010Mięso0,2
1012020Tłuszcz0,2
1012030Wątroba0,1
1012040Nerka0,1
1012050Podroby jadalne0,1
1012990Pozostałe0,01(*)
1013000(c) Owce
1013010Mięso0,2
1013020Tłuszcz0,2
1013030Wątroba0,1
1013040Nerka0,1
1013050Podroby jadalne0,1
1013990Pozostałe0,01(*)
1014000(d) Kozy
1014010Mięso0,2
1014020Tłuszcz0,2
1014030Wątroba0,1
1014040Nerka0,1
1014050Podroby jadalne0,1
1014990Pozostałe0,01(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły(**)(**)(**)
1015010Mięso(**)(**)(**)
1015020Tłuszcz(**)(**)(**)
1015030Wątroba(**)(**)(**)
1015040Nerka(**)(**)(**)
1015050Podroby jadalne(**)(**)(**)
1015990Pozostałe(**)(**)(**)
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)(**)(**)(**)
1017010Mięso(**)(**)(**)
1017020Tłuszcz(**)(**)(**)
1017030Wątroba(**)(**)(**)
1017040Nerka(**)(**)(**)
1017050Podroby jadalne(**)(**)(**)
1017990Pozostałe(**)(**)(**)
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,05
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki(**)(**)(**)
1030030Gęsi(**)(**)(**)
1030040Przepiórki(**)(**)(**)
1030990Pozostałe(**)(**)(**)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)(**)(**)(**)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)(**)(**)(**)
1060000(vi) Ślimaki(**)(**)(**)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych(**)(**)(**)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu z kwasem acibenzolarowym (CGA 210007) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)

(+) Badania pozostałości w odniesieniu do odmian sałaty liściastej należy złożyć do państwa członkowskiego dokonującego oceny oraz do Urzędu i Komisji Europejskiej najpóźniej do dnia 1 października 2014 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP.

0251000 (a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

0251010 Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

0251020 Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

0251030 Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

0251040 Rzeżucha

0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

0251080 Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))

0251990 Pozostałe"

(2) W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A wprowadza się następujące zmiany:

i) kolumny dotyczące amisulbromu, diflufenikanu, dimoksystrobinu i nikotyny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)AmisulbromDiflufenikanDimoksystrobinNikotyna
(1)(2)(3)(4)(5)(6)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY0,05(*)0,01(*)
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli) ugli i podobne mieszańce)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna)
0110040Limy (Limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)0,01(*)
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,3
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000(b) Truskawki0,01(*)
0153000(c) Owoce leśne0,01(*)
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, owoce Boysenberry oraz maliny moroszki)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x idaeus))
0153990Pozostałe
0154000(d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice (borówki czerwone))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)
0154050Róża dzika0,3 (+)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000(a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)
0161990Pozostałe
0162000(b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi), mangostan)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000(c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100Durian (Rościan)
0163110Flaszowiec miękkociernisty
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE0,05(*)0,01(*)
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)
0211000(a) Ziemniaki
0212000(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler korzeniowy
0213040Chrzan (korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur)
0213060Pasternak
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański))
0213100Brukiew
0213110Rzepa
0213990Pozostałe
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)
0220010Czosnek
0220020Cebula (Cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000(a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), pomidor drzewiasty, miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense))0,4
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,01(*)
0231030Bakłażan (Oberżyna) (Psianka melonowa (pepino))0,4
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)
0231990Pozostałe0,01(*)
0232000(b) Dyniowate - z jadalną skórką0,01(*)
0232010Ogórki
0232020Korniszon
0232030Cukinia (Kabaczek (patison))
0232990Pozostałe
0233000(c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynia (Dynia olbrzymia)
0233030Arbuz
0233990Pozostałe
0234000(d) Kukurydza cukrowa0,01(*)
0239000(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)
0241000(a) Kapustne kwitnące
0241010 0241020Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska) Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000(b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000(c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta choysum, kapusta pekińska (petsai))
0243020Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), kapusta pastewna, couvegalega, couveportuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000(d) Kalarepa
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)0,01(*)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))4
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)0,01(*)
0251040Rzeżucha0,01(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,01(*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)0,01(*)
0251070Gorczyca sarepska0,01(*)
0251080Liście i pędy kapustnych (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka))0,01(*)
0251990Pozostałe0,01(*)
0252000(b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000(c) Liście winorośli0,01(*)
0254000(d) Rukiew wodna0,01(*)
0255000(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)
0256000(f) Zioła0,01(*)0,4 (+)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))
0256040Pietruszka - nać
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)
0256090Liście laurowe
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)
0260050Soczewica
0260990Pozostałe
0270000(vii) Warzywa łodygowe0,01(*)
0270010Szparagi
0270020Karczochy
0270030Seler
0270040Koper włoski
0270050Karczochy kuliste
0270060Por
0270070Rabarbar
0270080Pędy bambusa
0270090Rdzenie palmowe
0270990Pozostałe
0280000(viii) Grzyby0,01(*)
0280010Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shitake)
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)0,04 (+)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0300010Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)
0300020Soczewica
0300030Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01(*)
0401000(i) Nasiona oleiste0,05(*)
0401010Siemię lnu0,01(*)
0401020Orzeszki ziemne0,01(*)
0401030Mak0,01(*)
0401040Ziarna sezamu0,01(*)
0401050Ziarna słonecznika0,3
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,05
0401070Ziarna soi0,01(*)
0401080Nasiona gorczycy0,05
0401090Nasiona bawełny0,01(*)
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,01(*)
0401110Rokosz barwierski0,01(*)
0401120Ogórecznik0,01(*)
0401130Lnicznik właściwy0,01(*)
0401140Konopie0,01(*)
0401150Rącznik pospolity0,01(*)
0401990Pozostałe0,01(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,01(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,2
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,05(*)
0402990Pozostałe0,05(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)0,05(*)
0500010Jęczmień0,1
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)
0500030Kukurydza0,01(*)
0500040Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)0,01(*)
0500050Owies zwyczajny0,01(*)
0500060Ryż0,01(*)
0500070Żyto0,08
0500080Sorgo0,01(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,1
0500990Pozostałe0,01(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)0,6 (+)
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,5 (+)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,01(*)0,05(*)0,01(*)
08000008. PRZYPRAWY0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0810000(i) Nasiona0,3 (+)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,3 (+)
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora4 (+)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza4 (+)
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki4 (+)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe4 (+)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia4 (+)
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)0,05(*)0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE0,01(*)0,05(*)
1010000(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach0,05(*)
1011000(a) Świnie
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000(b) Bydło
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000(c) Owce
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000(d) Kozy
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000(f) Drób -kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,05(*)
1060000(vi) Ślimaki0,05(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

Nikotyna

(+) Wskazany NDP zostaje poddany przeglądowi po upływie 2 lat, aby ocenić nowe dane i informacje, które staną się dostępne, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w przedmiotowej uprawie.

0154050 Róża dzika

0256000 (f) Zioła

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych))

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)

0256060 Rozmaryn

0256070 Tymianek (Majeranek, oregano)

0256080 Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

0256090 Liście laurowe

0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe (Kwiaty jadalne)
(+) Do suszonych grzybów dziko rosnących stosuje się następujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NPD): 2,3 mg/kg w przypadku borowików, 1,2 mg/kg w przypadku suszonych grzybów dziko rosnących innych niż borowiki. Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi do dnia 30 listopada 2014 r., aby ocenić dane potwierdzające, łącznie z dowodami naukowymi na naturalne występowanie lub tworzenie się nikotyny w przedmiotowej uprawie. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP.
0280020Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
(+) Wskazany NDP zostaje poddany przeglądowi po upływie 2 lat, aby ocenić nowe dane i informacje, które staną się dostępne, w tym dowody naukowe dotyczące naturalnego występowania lub tworzenia się nikotyny w przedmiotowej uprawie.
0610000(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000(a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000(b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000(c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatałowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskie
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja
0840020Imbir
0840030Kurkuma
0840040Chrzan pospolity
0840990Pozostałe
0850000(v) Pąki
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzenny
0870990Pozostałe"

b) w części B kolumny dotyczące acibenzolaru-s-metylu, cyazofamidu i metoksyfenozydu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy

pozostałości (NDP)(a)

Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu z kwasem acibenzolarowym (CGA 210007) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)CyjazofamidMetoksyfenozyd (F)
(1)(2)(3)(4)(5)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,02(*)0,01(*)2
0130050Nieśplik japoński0,02(*)0,01(*)2
0154050Róża dzika0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0161060Kaki (Szaron, Persymon)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego (grumichama Eugenia uniflora),)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0162040Owoc opuncji (figa opuncjowa)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0162050Caimito0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja, smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0163100Durian (Rościan)0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0212040Maranta trzcinowata0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,3 (+)0,01(*)4
0251070Gorczyca sarepska0,3 (+)0,01(*)4
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth, solanka sodowa (Salsola soda))0,02(*)0,01(*)4
0253000(c) Liście winorośli0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)0,30,01(*)4
0256060Rozmaryn0,30,01(*)4
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)0,30,01(*)4
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)0,30,01(*)4
0256090Liście laurowe0,30,01(*)4
0256100Estragon (Hizop)0,30,01(*)4
0270080Pędy bambusa0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,02(*)0,02(*)
0401110Rokosz barwierski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0401120Ogórecznik0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0401130Lnicznik właściwy0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0401150Rącznik pospolity0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0402040Drzewo kapokowe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631000(a) Kwiaty0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631010Kwiaty rumianku0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631020Kwiat malwy sudańskiej0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631030Płatki róży0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra).)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631050Lipa drobnoziarnista0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0631990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0632000(b) Liście0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0632010Liście truskawki0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0632020Liście Rooibos (Liście miłorzębu)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0632030Ostrokrzew paragwajski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0632990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0633000(c) Korzenie0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0633010Korzeń waleriany0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0633020Korzeń żeńszenia0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0633990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0639000(d) Pozostałe napary ziołowe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0640000(iv) Kakao (femetowane ziarna)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
08000008. PRZYPRAWY0,05(*)0,05(*)
0810000(i) Nasiona0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810010Anyż0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810020Czarnuszka siewna0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810040Kolendra0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810050Kmin rzymski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810060Koper ogrodowy0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810070Koper włoski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810080Kozieradka pospolita0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810090Gałka muszkatałowa0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0810990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820010Ziele angielskie0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820030Kminek0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820040Kardamon malabarski0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820050Jagody jałowca0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820060Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820080Tamarynd0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0820990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0830000(iii) Kora0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0830990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0840000(iv) Korzenie lub kłącza0,05(*)0,05(*)
0840010Lukrecja0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0840020Imbir0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0840030Kurkuma0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0840040Chrzan pospolity0,05(*)0,10,05(*)
0840990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0850000(v) Pąki0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0850010Goździki0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0850020Kapary0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0850990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0860010Szafran0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0860990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0870010Muszkatołowiec korzenny0,05(*)0,02(*)0,05(*)
0870990Pozostałe0,05(*)0,02(*)0,05(*)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,02(*)0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,02(*)0,01(*)0,3
0900020Trzcina cukrowa0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)0,01(*)0,02(*)
0900990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,02(*)
1015000(e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,02(*)0,01(*)
1015010Mięso0,02(*)0,01(*)0,2
1015020Tłuszcz0,02(*)0,01(*)0,2
1015030Wątroba0,02(*)0,01(*)0,1
1015040Nerka0,02(*)0,01(*)0,1
1015050Podroby jadalne0,02(*)0,01(*)0,1
1015990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1017000(g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)0,02(*)0,01(*)
1017010Mięso0,02(*)0,01(*)0,2
1017020Tłuszcz0,02(*)0,01(*)0,2
1017030Wątroba0,02(*)0,01(*)0,1
1017040Nerka0,02(*)0,01(*)0,1
1017050Podroby jadalne0,02(*)0,01(*)0,1
1017990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1030020Kaczki0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1030030Gęsi0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1030040Przepiórki0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1030990Pozostałe0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,02(*)0,01(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych0,02(*)0,01(*)0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Acibenzolar-s-metylu (suma acibenzolaru-s-metylu z kwasem acibenzolarowym (CGA 210007) wyrażona jako acibenzolar-s-metylu)

(+) Badania pozostałości w odniesieniu do odmian sałaty liściastej należy złożyć do państwa członkowskiego dokonującego oceny oraz do Urzędu i Komisji Europejskiej najpóźniej do dnia 1 października 2014 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP.

0251050 Gorycznik wiosenny

0251070 Gorczyca sarepska"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.