Art. 1. - Zakres - Rozporządzenie 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.139.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 marca 2021 r.
Artykuł  1

Zakres

1.  17
 Niniejsze rozporządzenie ustanawia ogólne zasady dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze w zakresie higieny środków spożywczych, uwzględniając w szczególności następujące zasady:
a) 18
 główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na podmiocie prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze;
b)
niezbędne jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w ramach całego łańcucha produkcji żywności, począwszy od produkcji podstawowej;
c)
istotne jest, w odniesieniu do żywności, która nie może być bezpiecznie przechowywana w temperaturze otoczenia, w szczególności żywności zamrożonej, utrzymanie łańcucha chłodniczego;
d) 19
 ogólne zastosowanie procedur opartych na zasadach HACCP, wraz z zastosowaniem dobrej praktyki higieny, powinno wzmocnić odpowiedzialność podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze;
e) 20
 wytyczne do dobrej praktyki są ważnym instrumentem mającym na celu pomoc podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze na wszystkich szczeblach łańcucha produkcji żywności w zakresie zachowania zgodności z zasadami higieny żywności oraz ze stosowaniem zasad HACCP;
f)
niezbędne jest ustanowienie kryteriów mikrobiologicznych i wymogów kontroli temperatury opartych na naukowej ocenie ryzyka;
g)
niezbędne jest zapewnienie, że przywożona żywność podlega przynajmniej takim samym normom higieny jak żywność produkowana we Wspólnocie, lub normom równoważnym.

Niniejsze rozporządzenie ma zastosowanie w odniesieniu do wszystkich etapów produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz do wywozu, bez uszczerbku dla bardziej szczegółowych wymogów odnoszących się do higieny żywności.

2. 
Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do:
a)
produkcji podstawowej na własny domowy użytek;
b) 21
 domowego przygotowywania, przetwarzania lub przechowywania żywności na własny domowy użytek;
c)
bezpośrednich dostaw, dokonywanych przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego;
d) 22
 punktów odbioru oraz garbarni, które wchodzą w zakres definicji przedsiębiorstwa spożywczego jedynie z powodu przetwarzania surowca do produkcji żelatyny lub kolagenu.
3. 
Państwa Członkowskie ustanawiają, na mocy prawa krajowego, przepisy regulujące działalność określoną w ust. 2 lit. c). Takie przepisy krajowe zapewniają osiągnięcie celów niniejszego rozporządzenia.
17 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez pkt 2 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19).
18 Art. 1 ust. 1 lit. a) zmieniona przez pkt 1 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19).
19 Art. 1 ust. 1 lit. d) zmieniona przez pkt 2 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19).
20 Art. 1 ust. 1 lit. e) zmieniona przez pkt 2 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19).
21 Art. 1 ust. 2 lit. b) zmieniona przez pkt 2 i 3 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19), jednakże zmiany z pkt. 2 sprostowania nie zostały naniesione na tekst ze względu na swą bezprzedmiotowość.
22 Art. 1 ust. 2 lit. d) zmieniona przez pkt 6 sprostowania z dnia 12 czerwca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.160.19).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.