Rozporządzenie 821/68 w sprawie definicji ziarna łuskanego i ziarna perełkowanego zbóż, mającej zastosowanie do przyznawania refundacji wywozowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1968.149.46

Akt utracił moc
Wersja od: 25 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 821/68
z dnia 28 czerwca 1968 r.
w sprawie definicji ziarna łuskanego i ziarna perełkowanego zbóż, mającej zastosowanie do przyznawania refundacji wywozowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 120/67/EWG z dnia 13 czerwca 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż (1), w szczególności jego art. 16 ust. 6,

a także mając na uwadze, co następuje:

refundacja wywozowa powinna uwzględniać jakość produktu uzyskanego w wyniku przetwarzania zbóż, w stosunku do którego występuje się o przyznanie refundacji, tak aby fundusze publiczne nie przyczyniały się do wywozu produktów gorszej jakości; niezbędne jest zatem precyzyjne określenie definicji ziaren zbóż objętych refundacją przyznawaną w odniesieniu do "ziaren łuskanych" i "ziaren perełkowanych", mającej zastosowanie w każdym Państwie Członkowskim;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Do celów przyznawania refundacji wywozowych, ziarnami łuskanymi i ziarnami perłowymi są ziarna o właściwościach określonych w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1968 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 czerwca 1968 r.

W imieniu Komisji
Jean REY
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 117 z 13.6.1967, str. 2269/67.

ZAŁĄCZNIK 1

DEFINICJE POJĘĆ "ZIARNO ŁUSKANE" (OBŁUSKANE LUB WYŁUSKANE) I "ZIARNO PEREŁKOWANE"

A. Pojęcie "ziarna łuskane" obejmuje ziarna obłuskane i wyłuskane:

1. Ziarna obłuskane:

ziarna zbóż z usuniętą większością owocni lub ziarna zbożowe bez przylistków (patrz: wyjaśnienie do pozycji 10.03 zboża) z usuniętymi przylistkami pierwotnie przyczepionymi do owocni, na przykład jęczmień wąsaty, lub z przylistkami otulającymi owocnię tak mocno, że nie można ich usunąć poprzez młócenie lub w inny sposób, jak w przypadku owsa.

2. Ziarna wyłuskane:

ziarna (w przypadku jęczmienia, z usuniętymi wypustkami), z których usunięto większą część owocni i pokrywy.

B. Pojęcie "ziarna perełkowne" obejmuje:

I. Ziarna pierwszego gatunku:

1. ziarna odpowiadające następującej definicji:

perełkowane ziarna zbóż, głównie jęczmień, z których usunięto całość pokrywy, owocni i kiełka oraz większą część pokrywy i warstwy aleuronowej, o jednolitej wielkości i zaokrąglonym kształcie;

2. spełniające ponadto następujące wymogi:

regularność ziaren:

a) 75 % ziaren nie może przekraczać 20 % dm,

b) 94 % ziaren dodanych stopniowo między 3 % a 97 % nie może przekraczać 30 % dm,

c) 100 % ziaren nie może przekraczać maksymalnej wielkości 50 % dm;

określania regularności dokonuje się w drodze zastosowania analizy sitowej przy użyciu sit z okrągłymi otworami.

dm: wartość środkowa, uzyskana z wykresu wyników analizy sitowej w punkcie, w którym 50 % produktu przeszło przez sito.

II. Ziarna drugiego gatunku:

ziarna, które odpowiadają definicji podanej w B.I.1.

Analiza sitowa

Aparatura:

- zestaw sit z okrągłymi otworami (średnica 200 mm, średnica otworów 4.70-1.70 mm, w odstępach 0,725 mm);

- urządzenie do przesiewania - przesiewanie należy wykonywać ręcznie; elementy pomocnicze do przesiewania (gumowe kostki o bokach 20 mm);

- waga o dużej dokładności.

Procedura:

Ogólnie, jęczmień perłowy przepuszcza się przez sześć różnych sit, zestaw sit jest zamknięty u góry i u dołu, sito z największymi otworami umieszcza się u góry, po przesiewaniu, sita górne i dolne powinny być puste.

Dwie próbki jęczmienia perłowego o sprawdzonej wadze mieszczącej się w przedziale 50-100 gram przesiewa się ręcznie przez przynajmniej pięć minut, przy użyciu gumowych kostek jako elementów pomocniczych przy przesiewaniu.

W celu dokonania przesiewu, należy uchwycić zestaw sit, mniej więcej w poziomie i potrząsać nim, 120 razy na minutę, przy czym ruch wykonywany przy każdym potrząśnięciu powinien wynosić około 70 mm. Ten ruch tam i z powrotem jest przerywany każdorazowo po upływie minuty potrójnym ruchem kołowym. Pozostałości po przesiewaniu zważone z dokładnością do 0,1 g wyraża się jako wartość procentową produktu przesianego, zważonego z dokładnością do liczby całkowitej, następnie należy obliczyć średnią.

Średnie wyrażone jako wartości procentowe pozostałości po przesiewaniu sumuje się, począwszy od wartości 0 %; w odniesieniu do pozostałości po przesiewaniu przez sita o największej średnicy otworów, uwzględnia się dodatkowe wartości procentowe (%), odpowiadające osiom współrzędnych na papierze milimetrowym oraz wielkości otworów sit zastosowanych do przesiewu, umieszczając wartości ∑ (%) na osi rzędnych oraz wielkości rozmiarów otworów, wyrażone w mm, na osi odciętych.

Wykres, otrzymany w wyniku połączenia liniami prostymi punktów, przedstawia wartość środkową dm z dokładnością do jednej setnej mm wielkości otworu dla ∑ (%) = 50.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1634/71 z dnia 27 lipca 1971 r. (Dz.U.UE.L.71.170.13) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 1971 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 39/2007 z dnia 17 stycznia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.11.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 stycznia 2007 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.