Rozporządzenie 790/2000 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do pomidorów
Dz.U.UE.L.2000.95.24
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 790/2000
z dnia 14 kwietnia 2000 r.
ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do pomidorów
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1257/1999(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Pomidory znajdują się wśród produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 778/83 ustanawiające normy jakości w odniesieniu do pomidorów(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2522/97(4), było wielokrotnie zmieniane i nie może nadal zapewniać jasności pod względem prawnym.
(2) Dlatego zasady powinny zostać przepracowane, a rozporządzenie (EWG) nr 778/83 powinno zostać uchylone. Do tego celu oraz w interesie zapewnienia przejrzystości rynku światowego należy uwzględniać normy dla pomidorów zalecane przez Grupę Roboczą EKG/NZ ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Jakości.
(3) Należy także określić, że pomidory czereśniowe (włącznie z pomidorami koktajlowymi) stanowią czwarty rodzaj handlowy oddzielny od trzech poprzednio identyfikowanych (pomidory okrągłe, pomidory prążkowane i pomidory prostokątne). Należy także wyszczególnić różne akceptowane specyficzne dla pomidorów formy prezentacji handlowej. Ponadto rozwój rynku świeżych pomidorów zależy od organoleptycznej jakości tego produktu, która, w szczególności na etapie handlu detalicznego, może być w znacznym stopniu zróżnicowana. Dlatego w handlu należy zezwolić na wykazywanie na opakowaniach wartości minimalnych lub maksymalnych w odniesieniu do istotnych kryteriów dotyczących stopnia dojrzałości produktu, tak by umożliwić konsumentom swobodę wyboru przy zakupie owoców o jakości organoleptycznej, jakiej wymagają.
(4) Stosowanie tych norm powinno w rezultacie przynieść usunięcie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, dostosowanie produkcji do wymagań konsumentów i ułatwienia stosunków handlowych opartych na uczciwej konkurencji, tym samym wspomagając poprawę rentowności produkcji.
(5) Normy stosuje się na wszystkich etapach obrotu. Transport na duże odległości, składowanie w pewnych okresach lub przeładunek mogą powodować pogorszenie jakości wynikające z biologicznego rozwoju produktów lub ich skłonności do psucia się. Należy uwzględniać takie pogorszenie jakości, stosując normy na poszczególnych etapach obrotu mających miejsce po wysyłce. Ponieważ produkty klasy "Ekstra" muszą być sortowane i pakowane ze szczególną starannością, to w ich przypadku należy brać pod uwagę jedynie utratę świeżości i jędrności.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 kwietnia 2000 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 80.
(3) Dz.U. L 86 z 31.3.1983, str. 14.
(4) Dz.U. L 346 z 17.12.1997, str. 44.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 717/2001 z dnia 10 kwietnia 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.100.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003z dnia 10 stycznia 2003r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.