Rozporządzenie 627/2003 dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.90.34

Akt obowiązujący
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 627/2003
z dnia 4 kwietnia 2003 r.
dotyczące klasyfikacji niektórych towarów według Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 2176/2002(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej stanowiącej załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 konieczne jest przyjęcie środków w zakresie klasyfikacji towarów, o których mowa w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustanowiło ogólne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej. Zasady te mają także zastosowanie do jakiejkolwiek innej nomenklatury, w całości lub części opartej na Nomenklaturze Scalonej lub wprowadzającej dodatkowe jej podkategorie a ustanowionej szczególnymi przepisami Wspólnoty, mając na uwadze zastosowanie taryf celnych oraz innych środków związanych z obrotem towarami.

(3) Zgodnie ze wspomnianymi zasadami ogólnymi, towary opisane w kolumnie 1 tabeli w załączniku do niniejszego rozporządzenia, powinny być klasyfikowane według kodów Nomenklatury Scalonej wymienionych w kolumnie 2, w oparciu o uzasadnienie przedstawione w kolumnie 3.

(4) Wskazane jest, aby osoba, której organy celne Państw Członkowskich udzieliły niezgodnej z przepisami niniejszego rozporządzenia wiążącej informacji taryfowej, mogła nadal powoływać się na tą informację, zgodnie z przepisami określonymi w art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(3), zmienionego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2700/2000(4), przez okres trzech miesięcy.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Towary opisane w kolumnie 1 tabeli przedstawionej w załączniku są sklasyfikowane w ramach Nomenklatury Scalonej i opatrzone kodami tej Nomenklatury podanymi w kolumnie 2 tabeli.

Artykuł  2

Na wiążąca informację taryfową wydaną przez organy celne Państw Członkowskich, niezgodną z przepisami niniejszego rozporządzenia, posiadacz może nadal powoływać się, na mocy art. 12 ust. 6 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, przez okres trzech miesięcy.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Urzędowym Dzienniku Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie obowiązuje w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 kwietnia 2003 r.

W imieniu Komisji
Frederik BOLKESTEIN
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 331 z 7.12.2002, str. 3.

(3) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(4) Dz.U. L 311 z 12.12.2000 str. 17.

ZAŁĄCZNIK  1

Opis towaruKod klasyfikacji w Nomenklaturze Scalonej (CN)Uzasadnienie
(1)(2)(3)
1. Preparat (humus) składający

się z puree ciecierzycy (81 %

wagi), wody, oliwy, sezamu,

przypraw, kwasku cytrynowego

oraz konserwantów. Preparat

ten jest pakowany

w opakowania do sprzedaży

detalicznej (np. 250 g)

2005 99 80Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej, Uwaga 3 do Rozdziału 20 oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2005, 2005 99 i 2005 99 80.
Preparat nie może być uznany za sos lub mieszaną przyprawę nagłówka 2103 (patrz: uwaga wyjaśniająca systemu zharmonizowanego do nagłówka 2103). Przygotowany w sposób wykraczający poza postanowienia Rozdziału 7, preparat jest sklasyfikowany pod nagłówkiem 2005.
2. Suszone daktyle nadziewane

pastą migdałową. Nadzienie

składa się z pasty

przygotowanej z migdałów,

sacharozy, glukozy oraz

aromatu waniliowego

z zwartością cukru w ilości

2008 99 67Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2008, 2008 99, 2008 99 67.
63 % wagi.Produkt nie jest ani słodkim
Produkt jest

pakowany w opakowania 250 g

w celu sprzedaży detalicznej.

przysmakiem ani typem słodyczy. Nie można też uznać go za cukierek (patrz: uwaga wyjaśniająca systemu zharmonizowanego do nagłówka 1704, pierwszy paragraf).
Przyjmuje się, że jest to preparat owocowy z nagłówka 2008.
3. Preparat kleisty

z zawartością cukru 69

o następującym składzie

(udział procentowy w wadze):

2106 90 98Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury
syrop glukozowy - 32.2

mleko skondensowane - 26.6

cukier - 18.0

woda - 12.4

śmietana - 4.2

cukier brunatny - 3.2

mleko - 1.1

masło - 1.1

oraz małe ilości soli,

środków zagęszczających,

konserwantów, środków przeciw

pienieniu i zapachowych.

Produkt stosowany w produkcji

lodów, dający efekt lodów

mieszanych/marmurkowych o

smaku karmelowym. Pakowany w

opakowania o wadze 20 kg.

Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 2106, 2106 90, 2106 90 98

Biorąc pod uwagę skład produktu, a w szczególności wysoką zawartość cukru oraz niską zawartość składników mlecznych, nie można uznać tego produktu za preparat spożywczy oparty na towarach ujętych w nagłówkach 0401 do 0404. W konsekwencji nie może zostać sklasyfikowany pod nagłówkiem 1901 (patrz również: uwagi wyjaśniające systemu zharmonizowanego do Rozdziału 19, postanowienia ogólne, wyłączenie d)).

Ponieważ produktu nie dodaje się do żywności podczas gotowania lub serwowania, nie można go zatem uznać za sos lub mieszaną przyprawę wymienione w nagłówku 2103. Nie jest on również w znaczeniu nagłówka 2103 uznany za preparat zapachowy dodawany do niektórych potraw (patrz: uwaga wyjaśniająca do systemu zharmonizowanego do nagłówka 2103, część (A)).

4. Sztywny pojemnik plastikowy

stosowany w transporcie oraz

posługiwaniu się waflami

półprzewodnikowymi.

Wewnętrzne strony mają

wyżłobienia tworzące rowki;

obudowa jest z jednej strony

otwarta (patrz zdjęcie)(*)

3923 10 00Klasyfikacja ustalona na podstawie postanowień Zasad Ogólnych 1 i 6 dla interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz na podstawie zapisu w kodów Nomenklatury 3923 i 3923 10 00.
Te plastikowe pojemniki są wykorzystywane do przenoszenia oraz pakowania towarów i nie mogą być uznane za części lub akcesoria przeznaczone głównie lub wyłącznie do użytku z określonym typem urządzenia, instrumentu lub aparatu z Rozdziału 90 (patrz Uwaga 2b) do Rozdziału 90).
(*) zdjęcie ma charakter wyłącznie informacyjny
..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika
1 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 705/2005 z dnia 4 maja 2005 r. zmieniającego lub uchylającego niektóre rozporządzenia w sprawie klasyfikacji towarów w Nomenklaturze Scalonej (Dz.U.UE.L.05.118.18) z dniem 25 maja 2005 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1179/2009 z dnia 26 listopada 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.317.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 grudnia 2009 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 441/2013 z dnia 7 maja 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.130.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 czerwca 2013 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.