Rozporządzenie 61/2014 zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyromazyny, fenpropidyny, formetanatu, oksamylu i tebukonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.22.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 stycznia 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 61/2014
z dnia 24 stycznia 2014 r.
zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyromazyny, fenpropidyny, formetanatu, oksamylu i tebukonazolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) cyromazyny i oksamylu zostały określone w załączniku II i w części B załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fenpropidyny, formetanatu i tebukonazolu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia.

(2) W odniesieniu do cyromazyny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (zwany dalej "Urzędem") przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 2 . Urząd zalecił obniżenie NDP dla pomidorów i bakłażanów. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie NDP.

(3) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP cyromazyny w roszpunce warzywnej, sałacie, rokietcie siewnej, rukoli, fasoli (świeżej w strąkach), grochu (świeżym w strąkach) i selerze niektóre informacje nie były dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(4) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP cyromazyny w świeżych ziołach brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Niderlandy oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów powinny zostać określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5) Urząd wskazał, że poddane ocenie stosowanie cyromazyny w endywii może budzić obawy związane z ochroną konsumentów. NDP dla tego produktu należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Cyromazyna jest substancją farmakologicznie czynną stosowaną w weterynarii. NDP w odniesieniu do produktów owczych należy wyznaczyć na takim samym poziomie, jak przewidziano w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 37/2010 3 , ponieważ spodziewane narażenie w wyniku stosowania w weterynaryjnych produktach leczniczych jest wyższe niż w wyniku stosowania w środkach ochrony roślin.

(7) W odniesieniu do fenpropidyny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 4 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił obniżenie NDP dla bananów, owsa, żyta, pszenicy i buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP.

(8) W odniesieniu do formetanatu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 5 . Urząd zalecił pozostawienie dotychczasowych NDP w odniesieniu do pomidorów.

(9) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP formetanatu w melonach i arbuzach pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(10) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP formetanatu w winogronach stołowych i do produkcji wina, truskawkach, papryce, ogórkach, fasoli w strąkach, porze i cukinii brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(11) Urząd wskazał, że dotychczasowy NDP formetanatu w cukinii może budzić obawy związane z ochroną konsumentów.

(12) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną formetanat na powierzchni moreli, brzoskwiń/nektaryn, winogron stołowych i do produkcji wina, truskawek, papryki, ogórków, melonów, dyni, arbuzów, sałaty i endywii złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany dotychczasowych NDP.

(13) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie oceniające przekazano Komisji.

(14) Urząd dokonał oceny wniosku i sprawozdania oceniającego, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 6 . Urząd przekazał tę opinię Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(15) W swojej uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że w odniesieniu do stosowania formetanatu na powierzchni moreli przedłożone dane nie są wystarczające jako podstawa określenia nowego NDP. Wskazał, że proponowane NDP dla truskawek, papryki, ogórków i cukinii mogą budzić obawy związane z ochroną konsumentów. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(16) W odniesieniu do pozostałych zastosowań Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje dotyczące właściwości toksykologicznych formetanatu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienioną substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji danych uprawianych roślin i produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(17) W odniesieniu do oksamylu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w związku z jego art. 12 ust. 1 7 . Urząd zalecił pozostawienie dotychczasowych NDP w odniesieniu do niektórych produktów.

(18) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP oksamylu w pomarańczach, mandarynkach, bananach, pomidorach, bakłażanach, ogórkach, korniszonach i cukiniach pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do NDP w pomarańczach, mandarynkach i ziemniakach Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę wartości oceny ryzyka z uwzględnieniem określonej granicy oznaczalności w badaniach pozostałości.

(19) Urząd wskazał, że poddane ocenie nowe zastosowania oksamylu w przypadku papryki, melonów i arbuzów, jak również dotychczasowy NDP w odniesieniu do papryki mogą budzić obawy związane z ochroną konsumentów. NDP dla tych produktów należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(20) W odniesieniu do tebukonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie dotychczasowych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 8 . Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Zalecił obniżenie NDP dla jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, winogron stołowych, truskawek, jeżyn, malin, borówek amerykańskich, żurawin, porzeczek, agrestu, bzu czarnego, marchwi, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, czosnku, pomidorów, ogórków, dyni, arbuzów, brokułów, kalafiora, kapusty głowiastej, szparagów, pora, ziaren soi, żyta i pszenicy zwyczajnej oraz mleka przeżuwaczy. W odniesieniu do innych produktów zalecił podniesienie lub pozostawienie dotychczasowych NDP.

(21) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP tebukonazolu w wiśniach i czereśniach, winogronach do produkcji wina, jeżynach popielicach, salsefii, bakłażanach, melonach, selerze, orzeszkach ziemnych, ziarnach ryżu, chmielu, przyprawach (nasionach) oraz kminku niektóre informacje nie były dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Wspomniane NDP poddane zostaną przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. W odniesieniu do kminku należy wziąć pod uwagę dodatkowe informacje na temat dobrej praktyki rolniczej przedstawione przez Austrię oraz ustalić NDP dla tego produktu na tym samym poziomie, co dla grupy przypraw - nasion.

(22) Urząd stwierdził, że w odniesieniu do NDP tebukonazolu w kalarepie, fasoli (świeżej, w strąkach i bez strąków), grochu (świeżym, w strąkach), ziarnach słonecznika i buraku cukrowym brak jest informacji i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. NDP dla kalarepy, ziarna słonecznika i buraka cukrowego należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W świetle uwag partnerów handlowych Unii oraz faktu, że nie występuje żadne zagrożenie dla konsumentów, NDP dla fasoli (świeżej, w strąkach i bez strąków) i grochu (świeżego, w strąkach) powinny zostać określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. NDP dla fasoli (świeżej, w strąkach i bez strąków) i grochu (świeżego, w strąkach) zostaną poddane przeglądowi, w którym uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(23) Urząd wskazał, że poddane ocenie stosowanie tebukonazolu w kapuście pekińskiej, jak również dotychczasowe NDP dla jabłek, gruszek, wiśni i czereśni, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina oraz kapusty pekińskiej mogą budzić obawy związane z ochroną konsumentów. NDP dla kapusty pekińskiej należy wyznaczyć na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(24) W odniesieniu do tebukonazolu w owocach cytrusowych z wyjątkiem pomarańczy, sałacie i innych warzywach sałatowych, szczypiorku, pietruszce i suchych nasionach roślin strączkowych Urząd przekazał opinie dotyczące NDP dla tych produktów 9 ( 10 . Ponieważ uwagi te zawierają dodatkowe informacje, które wcześniej nie były dostępne dla Urzędu, należy wziąć je pod uwagę.

(25) W odniesieniu do tebukonazolu w śliwkach, czosnku, cebuli, kukurydzy cukrowej, karczochach kulistych, fasoli suchej, orzeszkach ziemnych, ziarnach soi, nasionach bawełny, chmielu i jadalnych podrobach ze ssaków Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius) 11 przyjęła NDP zgodne z Kodeksem (CXL) w odniesieniu do tebukonazolu. Jako że wspomniane CXL są wspierane przez aktualizowaną ocenę Urzędu, należy wziąć je pod uwagę, z wyjątkiem tych CXL, które nie są bezpieczne dla konsumentów w Unii i w odniesieniu do których Unia zgłosiła do Komisji Kodeksu Żywnościowego zastrzeżenie 12 .

(26) W odniesieniu do produktów, dla których na poziomie Unii nie zgłoszono stosownych zezwoleń ani tolerancji przywozowej oraz dla których brak NDP zgodnych z Kodeksem, Urząd stwierdził, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W świetle aktualnego stanu wiedzy naukowej i technicznej należy wyznaczyć NDP dla tych produktów na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(27) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że stosowne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(28) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(29) Należy przewidzieć rozsądnie długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(30) Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w rozporządzeniu należy przewidzieć przepisy przejściowe dla produktów, które zostały zgodnie z prawem wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(31) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu zostały przeprowadzone konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(32) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w wersji przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem nadal ma zastosowanie do produktów, które zostały wyprodukowane zgodnie z prawem przed dniem 14 sierpnia 2014 r., w odniesieniu do substancji czynnych w produktach i na ich powierzchni, wymienionych w poniższym wykazie:

1)
cyromazyna i fenpropidyna: wszystkie produkty;
2)
formetanat: wszystkie produkty z wyjątkiem winogron stołowych i do produkcji wina, pomidorów, bakłażanów, cukinii, melonów, dyni i arbuzów;
3)
oksamyl: wszystkie produkty z wyjątkiem papryki;
4)
tebukonazol: wino i wszystkie inne produkty z wyjątkiem jabłek, gruszek, wiśni i czereśni, brzoskwiń, winogron stołowych i do produkcji wina oraz kapusty pekińskiej.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się jednak od dnia 14 sierpnia 2014 r. z wyjątkiem formetanatu w winogronach stołowych i do produkcji wina, pomidorach, bakłażanach, melonach, dyniach i arbuzach, dla którego niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia jego wejścia w życie.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 stycznia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) kolumny dotyczące cyromazyny i oksamylu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)CyromazynaOksamyl
(1)(2)(3)(4)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY0,05(*)0,01(*)
0110000(i) Owoce cytrusowe
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)(+)
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040Limy (limonki)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))(+)
0110990Pozostałe
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)
0130030Pigwy
0130040Nieszpułka zwyczajna
0130050Nieśplik japoński
0130990Pozostałe
0140000(iv) Owoce pestkowe
0140010Morele
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))
0140990Pozostałe
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina
0151010Winogrona stołowe
0151020Winogrona do produkcji wina
0152000b) Truskawki
0153000c) Owoce leśne
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))
0153990Pozostałe
0154000d) Inne drobne owoce i jagody
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne
0161000a) Z jadalną skórką
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (szaron, persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora))
0161990Pozostałe
0162000b) Z niejadalną skórką, małe
0162010Kiwi
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)(+)
0163030Mango
0163040Papaja
0163050Granaty
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))
0163080Ananasy
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)
0163100Durian (rościan)
0163110Flaszowiec miękkociernisty
0163990Pozostałe
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,05(*)0,01(*)
0211000a) Ziemniaki
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki
0213020Marchew
0213030Seler korzeniowy
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)
0213060Pasternak
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)
0213100Brukiew
0213110Rzepa
0213990Pozostałe
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,05(*)0,01(*)
0220010Czosnek
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)
0220030Szalotka
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)
0220990Pozostałe
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)0,60,01(*)(+)
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))1,50,01(*)
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))0,60,02(+)
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,05(*)0,01(*)
0231990Pozostałe0,05(*)0,01(*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką20,01(*)(+)
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,40,01(*)
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)0,05(*)0,01(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,05(*)0,01(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,05(*)0,01(*)
0241000a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)
0241020Kalafiory
0241990Pozostałe
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000c) Kapustne liściowe
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,01(*)
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)15(+)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))3(+)
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)0,05(*)
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)0,05(*)
0251050Gorycznik wiosenny0,05(*)
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))3(+)
0251070Gorczyca sarepska0,05(*)
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)0,05(*)
0251990Pozostałe0,05(*)
0252000b) Szpinak i podobne (liście)0,05(*)0,01(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pakkhom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)0,05(*)0,01(*)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)0,05(*)0,01(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,05(*)0,01(*)
0256000f) Zioła15(+)0,02(*)
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)5(+)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,05(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)5(+)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,05(*)
0260050Soczewica0,05(*)
0260990Pozostałe0,05(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)0,01(*)
0270010Szparagi0,05(*)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)0,05(*)
0270030Seler3(+)
0270040Koper włoski0,05(*)
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)0,05(*)
0270060Por0,05(*)
0270070Rabarbar0,05(*)
0270080Pędy bambusa0,05(*)
0270090Rdzenie palmowe0,05(*)
0270990Pozostałe0,05(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))10
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)0,05(*)
0280990Pozostałe0,05(*)
0290000(ix) Wodorosty morskie0,05(*)0,01(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,05(*)0,01(*)
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0300020Soczewica
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)
0300040Łubin
0300990Pozostałe
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,05(*)0,01(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane
0401020Orzeszki ziemne
0401030Mak
0401040Ziarna sezamu
0401050Ziarna słonecznika
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)
0401070Ziarna soi
0401080Nasiona gorczycy
0401090Nasiona bawełny
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)
0401110Krokosz balwierski
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))
0401130Lnicznik właściwy
0401140Konopie
0401150Rącznik pospolity
0401990Pozostałe
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,05(*)0,01(*)
0500010Jęczmień
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)
0500030Kukurydza
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)
0500050Owies zwyczajny
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
0500070Żyto
0500080Sorgo
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,1(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata
0620000(ii) Ziarna kawy
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)
07000007. CHMIEL (suszony)0,1(*)0,05(*)
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i) Nasiona0,1(*)0,05(*)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,1(*)0,05(*)
0820010Ziele angielskie
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)
0820030Kminek
0820040Kardamon malabarski
0820050Jagody jałowca
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)
0820070Wanilia płaskolistna
0820080Tamarynd
0820990Pozostałe
0830000(iii) Kora0,1(*)0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja0,1(*)0,05(*)
0840020Imbir0,1(*)0,05(*)
0840030Kurkuma0,1(*)0,05(*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)
0840990Pozostałe0,1(*)0,05(*)
0850000(v) Pąki0,1(*)0,05(*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,1(*)0,05(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,1(*)0,05(*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,05(*)0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)
0900020Trzcina cukrowa
0900030Cykoria podróżnik korzenie
0900990Pozostałe
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Tkanka0,01(*)
1011000a) Świnie0,01(*)
1011010Mięśnie
1011020Tłuszcz
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe
1012000b) Bydło0,01(*)
1012010Mięśnie
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe
1013000c) Owce0,3(+)
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
1014000d) Kozy0,01(*)
1014010Mięśnie
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły0,01(*)
1015010Mięśnie
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)0,01(*)
1017010Mięśnie
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe
1020000(ii) Mleko0,01(*)0,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie0,01(*)0,01(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,01(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,01(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,01(*)0,01(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

Cyromazyna
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i tworzenia się melaminy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0256000f) Zioła
0256010Trybula
0256020Szczypiorek
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)
0256060Rozmaryn
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)
0256100Estragon (Hizop)
0256990Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i tworzenia się melaminy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0270030Seler
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+) NDP w odniesieniu do weterynaryjnych produktów leczniczych
1013000c) Owce
1013010Mięśnie
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe
Oksamyl
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu, metabolizmu upraw i badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity"

b) dodaje się kolumny dotyczące fenpropidyny, formetanatu i tebukonazolu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)(a)Fenpropidyna (suma fenpropidyny i jej soli, wyrażona jako fenpropidyna) (R) (S)Formetanat: suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)Tebukonazol (R)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,01(*)0,01(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)5
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,9
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))
0110040Limy (limonki)5
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))5
0110990Pozostałe5
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych0,01(*)0,01(*)0,05
0120010Migdały
0120020Orzechy brazylijskie
0120030Orzechy nerkowca
0120040Kasztany jadalne
0120050Orzechy kokosowe
0120060Orzechy laskowe (Filbert)
0120070Orzechy makadamia
0120080Orzeszki pekan
0120090Orzeszki sosnowe
0120100Pistacje
0120110Orzechy włoskie
0120990Pozostałe
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)0,01(*)
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,3
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,3
0130030Pigwy0,5
0130040Nieszpułka zwyczajna0,5
0130050Nieśplik japoński0,5
0130990Pozostałe0,5
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)0,01(*)
0140010Morele0,6
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)1(+)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,6
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))1
0140990Pozostałe0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce0,01(*)
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,1
0151010Winogrona stołowe0,5
0151020Winogrona do produkcji wina1(+)
0152000b) Truskawki0,01(*)0,02(*)
0153000c) Owoce leśne0,01(*)0,5
0153010Jeżyny
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)(+)
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))
0153990Pozostałe(+)
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)1,5
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)
0154050Róża dzika
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)
0154990Pozostałe
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000a) Z jadalną skórką0,01(*)
0161010Daktyle0,02(*)
0161020Figi0,02(*)
0161030Oliwki stołowe0,05
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))0,02(*)
0161050Karambola (Bilimbi)0,02(*)
0161060Kaki (szaron, persymon)0,02(*)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/ grumichama (Eugenia uniflora))0,02(*)
0161990Pozostałe0,02(*)
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,01(*)
0162010Kiwi0,02(*)
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)0,02(*)
0162030Owoce męczennicy1
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)0,02(*)
0162050Caimito0,02(*)
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota)0,02(*)
0162990Pozostałe0,02(*)
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,01(*)0,02(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,20,05
0163030Mango0,01(*)0,1
0163040Papaja0,01(*)
0163050Granaty0,01(*)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)0,01(*)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,01(*)0,02(*)
0163080Ananasy0,01(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,01(*)0,02(*)
0163100Durian (rościan)0,01(*)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,01(*)0,02(*)
0163990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,01(*)
0211000a) Ziemniaki0,02(*)
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,02(*)
0213020Marchew0,4
0213030Seler korzeniowy0,5
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,4
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)0,02(*)
0213060Pasternak0,4
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,4
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))0,02(*)
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)0,4(+)
0213100Brukiew0,3
0213110Rzepa0,3
0213990Pozostałe0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,01(*)0,01(*)
0220010Czosnek0,1
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)0,1
0220030Szalotka0,05
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)0,06
0220990Pozostałe0,02(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe0,01(*)
0231000a) Rośliny psiankowate
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)0,30,9
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,01(*)0,6
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))0,30,4(+)
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,01(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką
0232010Ogórki0,01(*)0,2
0232020Korniszony0,30,02(*)
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)0,01(*)0,2
0232990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,3
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))0,2(+)
0233020Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))0,15
0233030Arbuzy0,15
0233990Pozostałe0,15
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)0,01(*)0,6
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne0,01(*)0,01(*)
0241000a) Kapustne kwitnące
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)0,15
0241020Kalafiory0,05
0241990Pozostałe0,02(*)
0242000b) Kapustne głowiaste0,7
0242010Brukselka
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)
0242990Pozostałe
0243000c) Kapustne liściowe0,02(*)
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/petsai)
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)
0243990Pozostałe
0244000d) Kalarepa0,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne0,01(*)0,01(*)0,5
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)
0251050Gorycznik wiosenny
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))
0251070Gorczyca sarepska
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)
0251990Pozostałe
0252000b) Szpinak i podobne (liście)0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pakkhom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)
0252990Pozostałe
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,01(*)0,01(*)0,15
0256000f) Zioła0,02(*)0,02(*)
0256010Trybula0,05(*)
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))0,05(*)
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)0,05(*)
0256060Rozmaryn0,05(*)
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)0,05(*)
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)0,05(*)
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)0,05(*)
0256100Estragon (Hizop)0,05(*)
0256990Pozostałe0,05(*)
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,01(*)0,01(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)2(+)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))2(+)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)2(+)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,02(*)
0260050Soczewica0,02(*)
0260990Pozostałe0,02(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)0,01(*)0,01(*)
0270010Szparagi0,02(*)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)0,02(*)
0270030Seler0,5(+)
0270040Koper włoski0,02(*)
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)0,6
0270060Por0,6
0270070Rabarbar0,02(*)
0270080Pędy bambusa0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,02(*)
0270990Pozostałe0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,01(*)0,02(*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,01(*)0,02(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)0,01(*)
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,3
0300020Soczewica0,2
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)0,2
0300040Łubin0,2
0300990Pozostałe0,2
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,01(*)0,01(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,6
0401020Orzeszki ziemne0,15
0401030Mak0,05
0401040Ziarna sezamu0,02(*)
0401050Ziarna słonecznika0,02(*)
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,5
0401070Ziarna soi0,15
0401080Nasiona gorczycy0,3
0401090Nasiona bawełny2
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,02(*)
0401110Krokosz balwierski0,02(*)
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis))0,02(*)
0401130Lnicznik właściwy0,3
0401140Konopie0,02(*)
0401150Rącznik pospolity0,02(*)
0401990Pozostałe0,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy0,05
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)0,02(*)
0402030Olejowiec gwinejski0,02(*)
0402040Drzewo kapokowe0,02(*)
0402990Pozostałe0,02(*)
05000005. ZBOŻA0,01(*)
0500010Jęczmień0,6
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,01(*)0,02(*)
0500030Kukurydza0,01(*)0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)0,01(*)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny0,3
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))0,01(*)1(+)
0500070Żyto0,10,1
0500080Sorgo0,01(*)0,02(*)
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,10,1
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))0,01(*)0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata0,05(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,1
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,05(*)
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)0,05(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,05(*)
07000007. CHMIEL (suszony)0,05(*)0,05(*)40(+)
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i) Nasiona0,05(*)0,05(*)1,5(+)
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)0,05(*)
0820010Ziele angielskie0,05(*)
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)0,05(*)
0820030Kminek1,5(+)
0820040Kardamon malabarski0,05(*)
0820050Jagody jałowca0,05(*)
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)0,05(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,05(*)
0820080Tamarynd0,05(*)
0820990Pozostałe0,05(*)
0830000(iii) Kora0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0840020Imbir0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0840030Kurkuma0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0850000(v) Pąki0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)0,05(*)0,05(*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)0,02(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,07
0900020Trzcina cukrowa0,01(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,01(*)
0900990Pozostałe0,01(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Tkanka0,01(*)
1011000a) Świnie
1011010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1011020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1011030Wątroba0,20,2
1011040Nerka0,050,2
1011050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1011990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1012000b) Bydło
1012010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1012020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1012030Wątroba0,50,2
1012040Nerka0,10,2
1012050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1012990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1013000c) Owce
1013010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1013020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1013030Wątroba0,50,2
1013040Nerka0,10,2
1013050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1013990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1014000d) Kozy
1014010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1014020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1014030Wątroba0,50,2
1014040Nerka0,10,2
1014050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1014990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1015020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1015030Wątroba0,50,2
1015040Nerka0,10,2
1015050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1015990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,02(*)0,1(*)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010Mięśnie0,02(*)0,1(*)
1017020Tłuszcz0,02(*)0,1(*)
1017030Wątroba0,50,2
1017040Nerka0,10,2
1017050Podroby jadalne0,02(*)0,2
1017990Pozostałe0,02(*)0,1(*)
1020000(ii) Mleko0,020,01(*)0,02(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie0,02(*)0,01(*)0,1(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,02(*)0,01(*)0,1(*)
1060000(vi) Ślimaki0,02(*)0,01(*)0,1(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,02(*)0,01(*)0,1(*)
(a) Wskazuje granicę oznaczalności.

(*) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

Fenpropidyna (suma fenpropidyny i jej soli, wyrażona jako fenpropidyna) (R) (S)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

fenpropidynakod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma fenpropidyny, kwasu 2-metylo-2-[4-(2-metylo-3- piperydyn-1-ylo-propylo)-fenylo]propionowego, i ich soli, wyrażona jako fenpropidyna.

(S) = Laboratoria referencyjne UE ds. pozostałości pestycydów uznały, że wzorzec referencyjny dla kwasu 2-metylo-2-[4-(2-metylo-3- piperydyn-1-ylo-propylo)-fenylo]propionowego nie jest dostępny w handlu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność w handlu wzorca referencyjnego, o którym mowa w pierwszym zdaniu, do dnia 25 stycznia 2015 r., lub, jeśli do tego czasu wzorzec referencyjny nie będzie dostępny w handlu, uwzględni jego niedostępność.

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Formetanat: suma formetanatu i jego soli wyrażona jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
Tebukonazol (R)
(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

tebukonazol-kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma tebukonazolu, hydroksy-tebukonazolu, oraz ich koniugatów, wyrażona jako tebukonazol

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0151020Winogrona do produkcji wina
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)
0153990Pozostałe
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy)
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)
0270030Seler
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 25 stycznia 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
07000007. CHMIEL (suszony)
0810000(i) Nasiona
0810010Anyż
0810020Czarnuszka siewna
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)
0810040Kolendra
0810050Kmin rzymski
0810060Koper ogrodowy
0810070Koper włoski
0810080Kozieradka pospolita
0810090Gałka muszkatołowa
0810990Pozostałe
0820030Kminek
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity"

2) w załączniku III skreśla się kolumny dotyczące cyromazyny, fenpropidyny, formetanatu, oksamylu i tebukonazolu.

1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for cyromazine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) cyromazyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011;9(7):2326 [52 s.].
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji w odniesieniu do maksymalnych limitów pozostałości w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 15 z 20.1.2010, s. 1).
4 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for fenpropidin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) fenpropidyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011;9(8):2333 [42 s.].
5 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for formetanate according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) formetanatu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2010;8(10):1832 [30 s.].
6 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRL for formetanate in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowego NDP formetanatu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2012;10(8):2866 [35 s.].
7 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for oxamyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) oksa-mylu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2010;8(10):1830 [34 s.].
8 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for tebuconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) tebukonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011;9(8):2339 [96 s.].
9 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing MRLs for tebuconazole in pulses" (Zmiana dotychczasowych NDP tebukonazolu w nasionach roślin strączkowych). Dziennik EFSA 2011;9(6):2282 [30 s.].
10 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for tebuconazole in citrus (except oranges), lettuce and other salad plants, parsley and chives" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany dotychczasowych NDP tebu-konazolu w owocach cytrusowych (z wyjątkiem pomarańczy), sałacie i innych warzywach sałatowych, pietruszce i szczypiorku). Dziennik EFSA 2012;10(9):2898 [37 s.].
11 Sprawozdania Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów są dostępne na stronie: http://www.codexalimentarius.org/download/report/777/REP12_PRe. pdf. Wspólny program FAO i WHO dotyczący standardów żywieniowych, Komisja Kodeksu Żywnościowego. Dodatki II i III. Sesja trzydziesta piąta. Rzym, Włochy, 2-7 lipca 2012 r.
12 Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 44. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów (CCPR). Dziennik EFSA 2012;10(7):2859 [155 s.].

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.