Rozporządzenie 51/2014 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.16.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 stycznia 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 51/2014
z dnia 20 stycznia 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną dimetomorf na powierzchni nasion przypraw (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) i owoców kminku złożono - zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP.

(3) W przypadku indoksakarbu wniosek taki złożono w odniesieniu do rzeżuchy, gorycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, pozostałych sałat i warzyw sałatowych, portulaki pospolitej, boćwiny oraz szpinaku i podobnych (liście). W przypadku piraklostrobiny wniosek taki złożono w odniesieniu do karczochów jerozolimskich (słoneczników bulwiastych - topinamburów).

(4) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP 2 . Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6) W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na wymienione substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji takich upraw i produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(7) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają odpowiednie wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) Jeśli chodzi o dimetomorf, indoksakarb i piraklostrobinę, NDP zostały określone w odniesieniu do niektórych towarów w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 668/2013 z dnia 12 lipca 2013 r. 3 . W związku z tym, że rozporządzenie to stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r., NDP przewidziane w niniejszym rozporządzeniu powinny mieć zastosowanie od tej samej daty.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 2 lutego 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące dimetomorfu, indoksakarbu i piraklostrobiny otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer koduGrupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)Dimetomorf (suma izomerów)Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)Piraklostrobina (F)
(1)(2)(3)(4)(5)
01000001. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY
0110000(i) Owoce cytrusowe0,02(*)
0110010Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce)0,01(*)1
0110020Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce)0,82
0110030Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis))0,01(*)1
0110040Limy (limonki)0,01(*)1
0110050Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata x sinensis))0,01(*)1
0110990Pozostałe0,01(*)1
0120000(ii) Orzechy z drzew orzechowych0,02(*)0,02(*)
0120010Migdały0,02(*)
0120020Orzechy brazylijskie0,02(*)
0120030Orzechy nerkowca0,02(*)
0120040Kasztany jadalne0,02(*)
0120050Orzechy kokosowe0,02(*)
0120060Orzechy laskowe (Filbert)0,02(*)
0120070Orzechy makadamia0,02(*)
0120080Orzeszki pekan0,02(*)
0120090Orzeszki sosnowe0,02(*)
0120100Pistacje1
0120110Orzechy włoskie0,02(*)
0120990Pozostałe0,02(*)
0130000(iii) Owoce ziarnkowe0,01(*)0,5
0130010Jabłka (Jabłoń płonka)0,5 (+)
0130020Gruszki (Gruszka azjatycka)0,5
0130030Pigwy0,02(*)
0130040Nieszpułka zwyczajna0,02(*)
0130050Nieśplik japoński0,02(*)
0130990Pozostałe0,02(*)
0140000(iv) Owoce pestkowe0,01(*)1
0140010Morele1
0140020Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita)
0140030Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)0,3
0140040Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus))0,8
0140990Pozostałe0,02(*)
0150000(v) Jagody i drobne owoce
0151000a) Winogrona stołowe i do produkcji wina32
0151010Winogrona stołowe1 (+)
0151020Winogrona do produkcji wina2
0152000b) Truskawki0,70,61,5
0153000c) Owoce leśne
0153010Jeżyny0,05 (+)0,53
0153020Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysen-berry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus)0,01(*)0,02(*)2
0153030Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))0,05 (+)0,63
0153990Pozostałe0,01(*)0,02(*)2
0154000d) Inne drobne owoce i jagody0,01(*)
0154010Borówki amerykańskie (Borówki czarne)0,84
0154020Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea))13
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)0,83
0154040Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes)0,83
0154050Róża dzika0,83
0154060Morwy (Chróścina jagodna zwana też: "poziomkowym drzewem")0,83
0154070Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta))0,83
0154080Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)0,83
0154990Pozostałe0,83
0160000(vi) Owoce różne0,01(*)
0161000a) Z jadalną skórką0,02(*)0,02(*)
0161010Daktyle
0161020Figi
0161030Oliwki stołowe
0161040Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia x Fortunella spp.))
0161050Karambola (Bilimbi)
0161060Kaki (szaron, persymon)
0161070Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/gru-michama (Eugenia uniflora))
0161990Pozostałe
0162000b) Z niejadalną skórką, małe0,02(*)0,02(*)
0162010Kiwi
0162020Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny)
0162030Owoce męczennicy
0162040Owoc opuncji (cactus fruit)
0162050Caimito
0162060Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casi-miroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calo-carpum sapota)
0162990Pozostałe
0163000c) Z niejadalną skórką, duże
0163010Awokado0,02(*)0,02(*)
0163020Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)0,20,02(*)
0163030Mango0,02(*)0,05
0163040Papaja0,02(*)0,07
0163050Granaty0,02(*)0,02(*)
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea)0,02(*)0,02(*)
0163070Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus))0,02(*)0,02(*)
0163080Ananasy0,02(*)0,02(*)
0163090Chlebowiec właściwy (Jackfruit)0,02(*)0,02(*)
0163100Durian (rościan)0,02(*)0,02(*)
0163110Flaszowiec miękkociernisty0,02(*)0,02(*)
0163990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste
0211000a) Ziemniaki0,050,02(*)0,02(*)
0212000b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0212010Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia)
0212020Słodkie ziemniaki
0212030Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata
0212990Pozostałe
0213000c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego
0213010Buraki0,01(*)0,02(*)0,1
0213020Marchew0,01(*)0,02(*)0,5
0213030Seler korzeniowy0,01(*)0,02(*)0,3
0213040Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki)0,01(*)0,02(*)0,3
0213050Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty)0,01(*)0,02(*)0,06
0213060Pasternak0,01(*)0,02(*)0,3
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeń0,01(*)0,02(*)0,1
0213080Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus))1,50,30,5
0213090Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian więk-szy)0,01(*)0,02(*)0,1
0213100Brukiew0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0213110Rzepa0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0213990Pozostałe0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0220000(ii) Warzywa cebulowe0,02(*)
0220010Czosnek0,60,3
0220020Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta)0,61,5
0220030Szalotka0,60,3
0220040Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany)0,21,5
0220990Pozostałe0,150,02(*)
0230000(iii) Warzywa owocowe
0231000a) Rośliny psiankowate1
0231010Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty)0,50,3
0231020Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta))0,30,5
0231030Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon))0,50,3
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa0,02(*)0,02(*)
0231990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0232000b) Dyniowate - z jadalną skórką0,50,50,5
0232010Ogórki
0232020Korniszony
0232030Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi)
0232990Pozostałe
0233000c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,50,50,5
0233010Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))
0233020Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana))
0233030Arbuzy
0233990Pozostałe
0234000d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa)0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0239000e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0240000(iv) Warzywa kapustne
0241000a) Kapustne kwitnące0,30,1
0241010Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)5(+)
0241020Kalafiory0,05(+)
0241990Pozostałe0,01(*)
0242000b) Kapustne głowiaste
0242010Brukselka0,01(*)0,060,3
0242020Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)60,20,2
0242990Pozostałe0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0243000c) Kapustne liściowe31,5
0243010Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai)3
0243020Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona)0,4
0243990Pozostałe0,4
0244000d) Kalarepa0,020,02(*)0,02(*)
0250000(v) Warzywa liściowe i świeże zioła
0251000a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne
0251010Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)103010
0251020Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))1522
0251030Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego)610,4
0251040Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny)10110
0251050Gorycznik wiosenny10110
0251060Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))102 (+)10
0251070Gorczyca sarepska10110
0251080Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy)102 (+)10
0251990Pozostałe10110
0252000b) Szpinak i podobne (liście)
0252010Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian)120,5
0252020Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda))0,01(*)10,02(*)
0252030Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)110,5
0252990Pozostałe0,01(*)10,02(*)
0253000c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata)0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0254000d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna)0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0255000e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)0,050,02(*)0,02(*)
0256000f) Zioła10
0256010Trybula2
0256020Szczypiorek2
0256030Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldasz-kowatych), mikołajek (Eryngium foetidum))2
0256040Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej)2
0256050Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis)2
0256060Rozmaryn2
0256070Tymianek (Majeranek, oregano)2
0256080Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry)15
0256090Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa)2
0256100Estragon (Hizop)2
0256990Pozostałe2
0260000(vi) Warzywa strączkowe (świeże)0,02(*)
0260010Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi)0,01(*)0,3
0260020Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,040,02(*)
0260030Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy)0,01(*)0,02(*)
0260040Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)0,10,02(*)
0260050Soczewica0,01(*)0,02(*)
0260990Pozostałe0,01(*)0,02(*)
0270000(vii) Warzywa łodygowe (świeże)
0270010Szparagi0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0270020Karczochy (Łodygi Borago officinalis)0,01(*)30,02(*)
0270030Seler1520,02(*) (+)
0270040Koper włoski0,01(*)30,02(*)
0270050Karczochy kuliste (Kwiat bananowca)20,22
0270060Por1,50,02(*)0,7
0270070Rabarbar0,01(*)30,02(*)
0270080Pędy bambusa0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0270090Rdzenie palmowe0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0270990Pozostałe0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0280000(viii) Grzyby0,01(*)0,02(*)0,02(*)
0280010Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne))
0280020Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)
0280990Pozostałe
0290000(ix) Wodorosty morskie0,01(*)0,02(*)0,02(*)
03000003. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE0,01(*)
0300010Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata))0,20,3
0300020Soczewica0,01(*)0,5
0300030Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny)0,20,3
0300040Łubin0,01(*)0,05
0300990Pozostałe0,01(*)0,3
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTE0,02(*)
0401000(i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lniane0,02(*)0,2
0401020Orzeszki ziemne0,02(*)0,04
0401030Mak0,02(*)0,2
0401040Ziarna sezamu0,02(*)0,2
0401050Ziarna słonecznika0,02(*)0,3
0401060Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)0,040,2
0401070Ziarna soi0,50,05
0401080Nasiona gorczycy0,02(*)0,2
0401090Nasiona bawełny10,3
0401100Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych)0,02(*)0,02(*)
0401110Krokosz balwierski0,02(*)0,2
0401120Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglos-soides arvensis))0,02(*)0,2
0401130Lnicznik właściwy0,02(*)0,2
0401140Konopie0,02(*)0,02(*)
0401150Rącznik pospolity0,02(*)0,2
0401990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
0402000(ii) Owoce oleiste0,02(*)0,02(*)
0402010Oliwki do produkcji oliwy
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)
0402030Olejowiec gwinejski
0402040Drzewo kapokowe
0402990Pozostałe
05000005. ZBOŻA0,01(*)0,01(*)
0500010Jęczmień1
0500020Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa)0,02(*)
0500030Kukurydza0,02(*)
0500040Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa)0,02(*)
0500050Owies zwyczajny1
0500060Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica))0,02(*)
0500070Żyto0,2
0500080Sorgo0,5
0500090Pszenica (Orkisz, pszenżyto)0,2
0500990Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis))0,02(*)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO0,05(*)0,05(*)
0610000(i) Herbata0,1(*)
0620000(ii) Ziarna kawy0,3 (+)
0630000(iii) Napary ziołowe (suszone)0,1(*)
0631000a) Kwiaty
0631010Kwiaty rumianku
0631020Kwiat malwy sudańskiej
0631030Płatki róży
0631040Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra))
0631050Lipa drobnoziarnista
0631990Pozostałe
0632000b) Liście
0632010Liście truskawki
0632020Liście rooibos (Liście miłorzębu)
0632030Ostrokrzew paragwajski
0632990Pozostałe
0633000c) Korzenie
0633010Korzeń waleriany
0633020Korzeń żeńszenia
0633990Pozostałe
0639000d) Pozostałe napary ziołowe
0640000(iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone)0,1(*)
0650000(v) Chleb świętojański (st johns bread)0,1(*)
07000007. CHMIEL (suszony)800,05(*)15
08000008. PRZYPRAWY
0810000(i) Nasiona0,05(*)0,1(*)
0810010Anyż30
0810020Czarnuszka siewna30
0810030Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego)30
0810040Kolendra30
0810050Kmin rzymski30
0810060Koper ogrodowy30
0810070Koper włoski30
0810080Kozieradka pospolita30
0810090Gałka muszkatołowa0,05(*)
0810990Pozostałe30
0820000(ii) Owoce i jagody0,05(*)0,1(*)
0820010Ziele angielskie0,05(*)
0820020Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński)0,05(*)
0820030Kminek30
0820040Kardamon malabarski0,05(*)
0820050Jagody jałowca0,05(*)
0820060Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy)0,05(*)
0820070Wanilia płaskolistna0,05(*)
0820080Tamarynd0,05(*)
0820990Pozostałe0,05(*)
0830000(iii) Kora0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0830010Cynamon (Kasja)
0830990Pozostałe
0840000(iv) Korzenie lub kłącza
0840010Lukrecja0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0840020Imbir0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0840030Kurkuma0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0840040Chrzan pospolity(+)(+)(+)
0840990Pozostałe0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0850000(v) Pąki0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0850010Goździki
0850020Kapary
0850990Pozostałe
0860000(vi) Słupki kwiatowe0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0860010Szafran
0860990Pozostałe
0870000(vii) Osnówka nasienia0,05(*)0,05(*)0,1(*)
0870010Kwiat muszkatołowy
0870990Pozostałe
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE0,01(*)
0900010Burak cukrowy (korzeń)0,10,2
0900020Trzcina cukrowa0,02(*)0,02(*)
0900030Cykoria podróżnik korzenie0,02(*)0,02(*)
0900990Pozostałe0,02(*)0,02(*)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE
1010000(i) Tkanka0,01(*)0,05(*)
1011000a) Świnie
1011010Mięśnie2
1011020Tłuszcz2
1011030Wątroba0,05
1011040Nerka0,05
1011050Podroby jadalne0,05
1011990Pozostałe0,05
1012000b) Bydło
1012010Mięśnie2
1012020Tłuszcz2
1012030Wątroba0,05
1012040Nerka0,05
1012050Podroby jadalne0,05
1012990Pozostałe0,05
1013000c) Owce
1013010Mięśnie2
1013020Tłuszcz2
1013030Wątroba0,05
1013040Nerka0,05
1013050Podroby jadalne0,05
1013990Pozostałe0,05
1014000d) Kozy
1014010Mięśnie2
1014020Tłuszcz2
1014030Wątroba0,05
1014040Nerka0,05
1014050Podroby jadalne0,05
1014990Pozostałe0,05
1015000e) Konie, osły, muły lub osłomuły
1015010Mięśnie2
1015020Tłuszcz2
1015030Wątroba0,05
1015040Nerka0,05
1015050Podroby jadalne0,05
1015990Pozostałe0,05
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie0,01(*) (+)
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
1017000g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa)
1017010Mięśnie2
1017020Tłuszcz2
1017030Wątroba0,05
1017040Nerka0,05
1017050Podroby jadalne0,05
1017990Pozostałe0,05
1020000(ii) Mleko0,01(*)0,10,01(*)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe
1030000(iii) Jaja ptasie0,01(*)0,02 (+)0,05(*)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
1040000(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze)0,05(*)0,05(*)0,05(*)
1050000(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
1060000(vi) Ślimaki0,01(*)0,01(*)0,05(*)
1070000(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)0,01(*)0,01(*)0,05(*)
(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = rozpuszczalny w tłuszczach.

Dimetomorf (suma izomerów)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0153010 Jeżyny

0153030 Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus x Rubus idaeus))

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

0840040 Chrzan pospolity

Indoksakarb (suma indoksakarbu i jego enancjomeru R) (F)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące hydrolizy są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka (Jabłoń płonka)

(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0241010 Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński)

0241020 Kalafiory

0251060 Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.))

0251080 Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8. listka), liście kalarepy)

(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczącemetabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1016000f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie
1016010Mięśnie
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
1030000(iii) Jaja ptasie
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe
Piraklostrobina (F)
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0151010Winogrona stołowe
0270030Seler
(+) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w pierwszym zdaniu, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 13 lipca 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.
0620000(ii) Ziarna kawy
(+) W odniesieniu do chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) zastosowanie ma NDP określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), z uwzględnieniem zmian danych poziomów na skutek przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
0840040Chrzan pospolity"
1 Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
2 Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:
3 Rozporządzenie Komisji (UE) nr 668/2013 z dnia 12 lipca 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-DB, dimetomorfu, indo-ksakarbu i piraklostrobiny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 192 z 13.7.2013, s. 39).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.