Rozporządzenie 3682/91 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
Dz.U.UE.L.1991.349.36
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3682/91
z dnia 17 grudnia 1991 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie (EWG) nr 1720/91(2), w szczególności jego art. 35a,
a także mając na uwadze, co następuje:
rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91(3) określa właściwości oliwy z oliwek oraz oliwy z wytłoczyn oliwek oraz odpowiednie metody analizy;
niezbędny był okres na wprowadzenie w życie metody określania organoleptycznych właściwości oliwy z pierwszego tłoczenia, w szczególności na ustanowienie zespołów wybranych kiperów; okres ten okazał się w praktyce niewystarczający dla zapewnienia jednolitego zastosowania tej metody we wszystkich Państwach Członkowskich; dlatego okres ten musi zostać przedłużony w celu umożliwienia ostatecznej weryfikacji metod oceny różnych zespołów degustatorów;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 grudnia 1991 r.
W imieniu Komisji | |
Ray MAC SHARRY | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 162 z 26.6.1991, str. 27.
(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.