Rozporządzenie 3682/91 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1991.349.36

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 grudnia 1991 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3682/91
z dnia 17 grudnia 1991 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie (EWG) nr 1720/91(2), w szczególności jego art. 35a,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91(3) określa właściwości oliwy z oliwek oraz oliwy z wytłoczyn oliwek oraz odpowiednie metody analizy;

niezbędny był okres na wprowadzenie w życie metody określania organoleptycznych właściwości oliwy z pierwszego tłoczenia, w szczególności na ustanowienie zespołów wybranych kiperów; okres ten okazał się w praktyce niewystarczający dla zapewnienia jednolitego zastosowania tej metody we wszystkich Państwach Członkowskich; dlatego okres ten musi zostać przedłużony w celu umożliwienia ostatecznej weryfikacji metod oceny różnych zespołów degustatorów;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 10 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 "dnia 1 stycznia 1992 r." zastępuje się "dnia 1 listopada 1992 r.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 grudnia 1991 r.

W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. L 162 z 26.6.1991, str. 27.

(3) Dz.U. L 248 z 5.9.1991, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.